bułki z serem - 3510 przepisów (strona:201/234)

Wegańska PRAGA 166

zupa bardzo smakowało, grzybne flaczki, duża ilość kuminu robiły robotę. Drugie danie przypominało nieco łazanki z bigosem i smakowo było naprawdę w porządku, plus za dobry smak słonego sera, minus za przypiekany i suchy makaron, ale zdaję sobie sprawę, że to danie dnia i wszystko leży w dużym garze :) Jednak za taką ceną oferta warta pokuszenia się. Zamówiliśmy również zielone(...)Zaszliśmy tam po długim zwiedzaniu Pragi i byliśmy już bardzo głodni. Powiem tylko tyle, że wyszliśmy najedzeni do syta :) Maugo: zamówiłam burgera portobello, który jak się okazało, zamiast tradycyjnej bułki ma dwa duże pieczarkowe kapelusze (koszt 190 CZK). W środku były świeże warzywa i dip musztardowy. Całość podawana była z grillowanymi ziemniakami i sosem śliwkowym z chili. Porcja była bardzo

Bananowe Pole
Opolski Bifyj, czyli jak smakuje Opolszczyzna? 145

robionych ze słoniny,   szpajzy   z kakao oraz z cytryną — pianki z białek, przypominającej ciepłe lody, kulek mlekowych z mleka suszonego i makówek — wigilijnego deseru z maku i bułki na mleku z miodem. Mieliśmy też niepowtarzalną szansę posłuchać gwary śląska białego i dowiedzieć się czegoś więcej o kulinarnych zwyczajach Opolszczyzny, która kluskami, ziemniakami i boczkiem słynie. Śląskie desery(...)które dawniej wypiekano w okrągłych formach, choć dziś ze względów praktycznych są to już blachy prostokątne. Wypiek ten przygotowuje się tradycyjnie z jednym z trzech nadzień — jabłkami, makiem lub serem i obowiązkowo podaje się z charakterystyczną rwaną posypką (kruszonką), przypominającą rybie łuski. Co odróżnia   kołocz   od zwykłej drożdżówki? Po pierwsze: maślany smak i zapach. To bardzo ważny produkt

Food Square
Torcik marchewkowy z pomarańczą, migdałami i kremem serowym - najlepszy 170

A b solutnie wyjątkowy, lekki, puszysty i wilgotny, pachnący wanilią, cynamonem i cytrusami, z chrupiącymi migdałami. Przełożony niskosłodzoną domową konfiturą z czeremchy, którą możecie zastąpić inna

SzczyptaSmaQ
TU I TAM nr 9. Śniadanie dla Ciebie. Po mojej stronie nieba. 165

podjęła. Z  radością tym większą, że to śniadanie szczególne, bo Amber przygotowała je dla mnie, a ja dla Niej. Zapraszamy! "Po tej stronie nieba na śniadanie jem bułkę z konfiturą ze szczęścia, a kawę mi słodzą uśmiechem anioły. Na kuchennym stole mam kwiaty w wazonie - pachnące radością tulipany. Wychodzę na taras i kocem wspomnień się otulam. Wdycham w nozdrza(...)cały dzień.  Zanim jednak sięgniecie po pierwszy kawałek, mam dla Was trochę śniadaniowej teorii. Czy wiecie, że jest sześć typów śniadań? Jest śniadanie proste kontynentalne, wiedeńskie, wiedeńskie wzmocnione (serem i wędlinami), angielskie (tzw. breakfast) i typu angielskiego (czyli lunch) oraz myśliwskie . Mnie najbardziej zaintrygowało to ostatnie, bo nigdy wcześniej o nim nie słyszałam i pewnie nieprędko, jeśli w ogóle

KUCHARNIA
Kanelbullar 179

Przepis na te bułeczki znalazłam na blogu Szampan i truskawki . W smaku przypominają mi tatarskie drożdżówki, które można kupić w Jurcie Tatarskiej w Kruszynianach. W kanelbullar

Weekendy w domu i ogrodzie
TORT WYTRAWNY Z CZOSNKIEM (Bezglutenowy). 177

Przed Państwem TORT!! I to nie byle jaki bo... wytrawny i niespotykany. Dziś my, dwie buntowniczki, postanowiłyśmy na przekór wszelkim konwenansom smacznie złamać kulinarne prawa. Otóż

Wypisz Wymaluj
Książki kucharskie 2 131

zorganizować sobie pracę w kuchni, żeby gotowanie było przyjemnością, a nie przykrym obowiązkiem. No i jest tam przepis na boskie lody ze szczawiu i krem z selera z serem pleśniowym – genialne! Sarach Britton „My New Roots” – język polski Wydawałoby się, że na temat kuchni wegetariańskiej i wegańskiej powiedziano wiele, jeśli nie wszystko. Na polskim rynku co rusz pojawiają się(...)absolutnie wszystko, co z tym związane, to książka „Chleb” rozwieje wasze wątpliwości. Guru pieczenia chleba przeprowadzi was za rękę przez zakwasy, wypieki, drożdże i mąki. Nauczycie się piec bułki, chałki, słodkie wypieki, chleby zdrowe i te pełne kalorii. Z każdej strony czuć zapach świeżego chleba. Więc jeśli chcecie, aby wasz dom wypełnił się nieziemskimi zapachami, to ta książka

ladykitchen
Pizza z brukselką i szynką - zaskakująco pyszna! 222

wielu z Was jest to koszmar z dzieciństwa, moja Siostra nadal jej nie znosi, ale ja nigdy nie miałam z nią problemów. Ugotowana i podana z masłem i bułką tartą umilała wiele rodzinnych, jesiennych obiadów (tylko Siostra była niezadowolona ;)). A gdy rok temu odkryłam pieczoną brukselkę, stała się dla mnie prawdziwym przysmakiem!  Już nie raz zachwycałam się(...)następnie przełożyłam na blachę (najlepiej wcześniej rozgrzać blachę w piekarniku). Cebulę pokrój w piórka, a brukselkę w cienkie plasterki. Oliwę wymieszaj z rozgniecionymi ząbkami czosnku. Szynkę pokrój w kostkę. Ser mozzarella pokrój w cienkie plasterki. Wymieszaj brukselkę z połową oliwy i czosnku i odstaw na bok.  Posmaruj pizzę oliwą z czosnkiem przy pomocy pędzelka i ułóż na niej mozzarellę

Chilli Czosnek i Oliwa
Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 185

białko z jednego jajka, które dodatkowo sklei pastę. Podpuszczka do serów Można zastąpić: kwaskiem cytrynowym sokiem z cytryny octem winnym kwaśnym mlekiem Te zamienniki stosuje się głównie do serów twarogowych.. Proszek do pieczenia Można zastąpić sodą oczyszczoną jeżeli w przepisie występują składniki o kwaśnym odczynie np. takie jak jogurt, maślanka, soki owocowe (zwłaszcza z cytrusów), jabłka, miód, melasa, ocet(...)kwiatu pomarańczy można zastąpić 2-3 kroplami olejku pomarańczowego lub 3 łyżeczkami likieru pomarańczowego Zagęszczacze do mielonego mięsa, sosów, zup i deserów Do zagęszczania zamiast mąki pszennej lub bułki tartej można użyć poniższych produktów mąka ziemniaczana - do sosów, zup i mięsa mielonego mąka kukurydziana - do sosów, zup i mięsa mielonego mąka ryżowa - do sosów, zup i deserów kasza manna (można

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chleb ziołowy z płatkami żytnimi 217

Choć piekę chleb albo bułki prawie co tydzień, dawno nie publikowałem tego, co nowego upiekłem. A to wyszedł zakalec, a to zdjęcia nie takie, a to chleb został przez domowników zjedzony, nim zrobiłem zdjęcie. Dawno też nie piekłem w Piekarni Amber . W końcu jednak wziąłem się w garść, a że nadarzyła się okazja w postaci zaproponowanego przez Kasię z blogu(...)kajzerka Konwalie w kuchni Kulinarna Maniusia Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Leśny Zakątek Moje kucharzenie Moje małe czarowanie nie-ład mAlutki Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Przepisy na domowy ser i chleb Smaki i Aromaty Smakowity chleb Stare gary W mojej kuchni W poszukiwaniu slowlife Zacisze kuchenne

Grahamka, weka i kajzerka
Gdzie i co zjeść na Krecie? Kuchnia kreteńska - 20 tradycyjnych dań prosto z Krety 90

czyli   jęczmienne suchary podawane z pomidorami, serem M izithra i oliwkami. 5. Sałatka Kreteńska - sałatka z pomidorów, ogórków, papryki, cebuli, oliwek, sucharów jęczmiennych i sera M izithra. Czasem również z ziemniakami. 6. Apáki - peklowana polędwica wieprzowa, wędzona przy użyciu drewna i ziół.  7. Sfkaian pie - lokalny placek/naleśnik z serem Mizithra i miodem spotykany głównie w regionie(...)serowym lub ziołowym. Pokochałam te serowe pierożki, śnię o nich po nocach. 9. Makaronia sizouma - kreteński krótki makaron podawany z serem i masłem 10. Tourta Kritiki - wielkanocne kreteńskie ciasto z mięsem 11. Gamopilafo - kreteńskie danie z ryżu i sera 12. Staka -  tradycyjny produkt mleczny, wytwarzany przez solenie i gotowanie tłustej warstwy świeżego lub gotowanego mleka owczego/koziego. Po kilku godzinach

Czarnawisienka
31. Pierwsze śniadanie symfonią-smaków: czyli żytnie razowe bułeczki śniadaniowe! 198

Witamy Was już w nowym roku;) W 2014roku zaczynamy od uraczenia Was czymś na śniadanie, ponieważ niestety na naszym blogu (jeszcze) śniadaniowo wcale nie jest! Zmienimy

Symfonia Smaków
Drożdżówki serca z serem 153

Są chwile, które są częścią domowego rytuału, które są wpisane w dom i kojarzą się z domowym ciepłem. U nas w domu takim elementem są drożdżówki

dom-agi.pl
Sernik królewski 89

królewskiego! Koniecznie przeczytajcie dodatkowe porady pod przepisem. Zwróćcie również uwagę na jakość zastosowanego sera. Chociaż jakość to nie jest dobre słowo, gdyż wiele dobrych firm sprzedaje naprawdę słabe jakościowo twarogi sernikowe. A dobry ser jest tutaj kluczowy i odgrywa bardzo ważną rolę Uważam, że najlepiej użyć sera w wiaderku o zawartości tłuszczu powyżej 17 g na 100 g produktu (twaróg(...)opakowanie budyniu śmietankowego (40 g) * jeśli ciasto wyrabiacie w maszynie lub ręcznie, a nie ucieracie w misce, polecam użyć drobnego cukru, który szybciej się rozpuści ** można pominąć *** najlepiej użyć sera w wiaderku o zawartości tłuszczu powyżej 17 g na 100 g produktu (twaróg Delfiko (24 g), Juliko (24 g), Piątnica (18 g), Hej (17 g)) Czas przygotowania:  20 minut

WegePrzepis