bułki z serem - 3510 przepisów (strona:199/234)

Sernik czekoladowy bez cukru (keto, bez glutenu) 131

gorzkiej czekolady (50 g) 4 łyżki oleju kokosowego * (40 g) 2 jajka 1 i 1/5 szklanki mleka (300 ml) budyń czekoladowy ** 1/3 szklanki erytrytolu (70 g) 0,5 kg sera twarogowego Polewa czekoladowa pół tabliczki gorzkiej czekolady (50 g) 2 łyżki oleju kokosowego *** (35 g) 2-3 łyżki posiekanych orzechów (30 g)**** *można zastąpić olejem słonecznikowym lub rzepakowym, albo masłem(...)Przygotowanie Czekoladę z dodatkiem oleju rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W międzyczasie do miski dodajemy jajka , mleko , budyń oraz erytrytol i całość dobrze mieszamy. Na końcu dodajemy do miski ser i mieszamy do połączenia składników. Rozpuszczoną czekoladę wlewamy małym strumieniem do masy serowej ciągle mieszając. Ciasto przelewamy do formy (u mnie 27 cm) i pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni

WegePrzepis
Wakacje. Tort czy naleśniki? Crepes Suzette. 137

bardziej zaskoczyło mnie zdanie, którym Jan Kościuszko otwiera swój felieton w jednym ze starych numerów KUCHNI - " Naleśniki zazwyczaj nie kojarzą się nam zbyt dobrze, a te z serem czy dżemem przypominają nam niemalże obowiązkowe pozycje kolonijnych jadłospisów"*  Nie wiem, jakie pan Jan ma  wspomnienia, ale u mnie naleśniki w wakacyjnym jadłospisie były i są zawsze przyjmowane z wielkim(...)wymieszać. Zagotować i odstawić.    Przygotować naczynie do zapiekania o średnicy zbliżonej do wielkości naleśników. U mnie była to forma na suflet. Naczynie wysmarować masłem i obsypać lekko bułką tartą. Na dnie położyć jeden naleśnik, posmarować go sosem (dość obficie) i postępować dalej tak samo aż do ostatniego naleśnika. Polać go z wierzchu resztką sosu i wstawić do piekarnika

KUCHARNIA
Spaghetti z klopsikami po włosku 303

łyżeczka cukru;Sól;Pieprz.Dodatkowo:500 g makaronu spaghetti;5 łyżek startego parmezanu do oprószenia po wierzchu;Kilka listków bazylii.Sposób przygotowania:Przygotować klopsiki. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać bułkę tartą, jajko/jajka, obrany, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, oregano, starty parmezan, przyprawić solą i pieprzem do smaku i wyrobić ręką na jednolitą masę.Z wyrobionego mięsa z przyprawami formować malutkie klopsiki(...)przechowywać w lodówce przez kilka dni. Danie nie starci smaku, sos zgęstnieje i dobrze się przegryzie.Smak sosu można wzbogacić o papryczkę chili, a parmezan w klopsikach zastąpić startym, żółtym serem, choć nieco wpłynie to na ich smak.Bazylię można zastąpić natką pietruszki.Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu.Można użyć makaronu o dowolnym kształcie.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Frittatine di pasta- cudownie smaczna przekąska z makaronu 196

gotowanej szynki, może być konserwowa 300-400 g zielonego groszku, najłatwiej sięgnąć po mrożony ok. 300 g sera mozzarella 100 g startego parmezanu (zamiast mozzarelli i parmezanu możecie dodać ser provolone, jednak trudno go jeszcze u nas kupić i ten dobrej jakości jest dość drogi) niedużą cebulę 3 łyżki oliwy z oliwek Składniki do przygotowania beszamelu, który ma za zadanie(...)kawałków makaronowej masy zanurzamy w cieście i smażymy na dość głębokim i bardzo rozgrzanym tłuszczu. Wyciągamy na papierowy ręcznik, by pozbawić frittatine nadmiaru tłuszczu. Ja przygotowałam także wersję z bułką tartą, ale chyba bardziej smakują mi te wyłącznie zanurzone przed smażeniem w cieście. Najlepsze są gorące, ale na zimno też nie tracą ani krztyny ze swych walorów smakowych

Pichceniomania
Quarkauflauf, czyli zapiekanka serowa 188

Witajcie, korzystając z pogody i faktu, że w ogródkach można znaleźć jeszcze maliny, a w lasach jeżyny, proponuję Wam dziś ciut nietypową zapiekankę. Uwielbiają ją dzieci

Kuchnia smaków
Sernik na Zimno na Biszkopcie Różanym z Musem Truskawkowym z Bazylią 248

temperaturę 150-180 stopni. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, ja piekłam w tortownicy Lekue z ceramicznym dnem i silikonowymi bokami, więc lekko natłuściłam masłem dno i oprószyłam je bułką tartą. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywno, nadal miksując dodawałam stopniowo cukier i miksowałam do momentu, w którym w pianie nie wyczuwałam kryształków cukru, dopiero wtedy oczywiście nie przerywając(...)wolno przegrzać żelatyny, bo straci swoje właściwości żelujące). Rozpuszczoną żelatynę dodałam do musu, wymieszałam łyżką i wstawiłam do lodówki. Zabrałam się za masę serową. Masa serowa: 500 g sera białego np.półtłustego (podwójnie zmielonego) cukier do smaku sok z połowy cytryny 125 g jogurtu naturalnego 3 i 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody Wszystkie składniki oprócz żelatyny zmiksowałam

Blondynka Gotuje
Dieta CTZO, dzień szósty 115

Śniadanie 125 g sera twarogowego chudego 105 g chleba razowego 60 g rzodkiewki 21 g sałaty 10 g szczypiorku 120 g pomidora Przepis: nanieść na chleb- sałatę, twaróg, rzodkiewkę, pomidora oraz szczypiorek . Szynka oraz warzywa pokrojone w plastry.   Drugie śniadanie   100 g banana 5 g orzechów włoskich 36 g miodu pszczelego Przepis: obranego banana pokroić w drobne plasterki(...)pietruszka, liście 120 g pomidor Przepis: łososia ugotować na parze, ostudzić, zmielić z pomidorem. Przyprawić pieprzem, oregano i bazylią, na końcu dodać posiekaną pietruszkę. Podawać z posmarowaną margaryną bułką.   Dziś dzień wolny, również od treningu. Śniadanie zjadłam ok. 10, a o 12 zjadłam drugie śniadanie. Obiad ok. 14:30. Był bardzo syty i długo czułam się pełna. Podwieczorek

Kucharzyca
Serniki z kaszą manną 58

pyszny sernik z kaszą manną. Wychodzi on puszysty i równiutki, a dodatek owoców sprawi, że taki sernik jest naprawdę wyjątkowy. Sernik z kaszą manną SKŁADNIKI: – 1 kg sera twarogowego z wiaderka – 1 szkl cukru – 2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią – 8 jajek – 1 niepełna szkl kaszy manny – może być błyskawiczna(...)dodajemy po 1 żółtku. 2. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą serową, następnie dodajemy kaszę mannę. 3. Masę przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy 26 cm . Pieczemy godzinę w 180 st. Upieczony sernik studzimy. 4. Agar stosuje się w proporcji: na 1 litr wody 10 g produktu, tak więc połowę tego, czego

Marcepanowa kuchnia
Polędwiczki z dorsza z chrupiącą skórką – jak smażyć białą rybę? 138

sito, następnie osuszamy papierowymi ręcznikami – jak najdokładniej. Przyprawiamy przyszykowane filety mocno z jednej strony albo przyprawy dodajemy do panierki. Co na panierkę? Możecie wybrać pokruszone płatki kukurydziane, klasyczną tartą bułkę, lekkie panko, otręby… Jeśli chcecie zaszaleć – świetnie do panierowana nadadzą się kruszone orzechy (egipska dukkah ! ), rozdrobnione krakersy, mocno doprawione owsiane ciastka, paprykowe, solone i cebulowe chipsy. U mnie skórka(...)uzasadniony i broni się sam! Ryby nie otaczamy w całości w panierce, więc żeby dobrze rozłożyć na niej smaki warto najpierw wysypać na płaski talerzyk naszą chrupką bazę panierki (bułkę, płatki, otręby, chipsy) a dopiero później przyprawić ją z wierzchu – soląc, pieprząc i dodając wybrane zioła. Filety wybraną stroną maczamy w dokładnie roztrzepanym jajku i następnie w wybranej, doprawionej panierce

Karo in the Kitchen
Pulpeciki w sosie pomidorowym// Makaroniada 180

angielskie, liść laurowy, oregano)pasta pomidorowa w kartonieświeża bazyliaChleb/bułkę moczę w mleku. Cebulkę i czosnek kroję w drobną kostkę. Do mięsa dodaję cebulę, czosnek, jajko, wyciśniętą, dobrze rozrobioną bułkę/chleb, musztardę, przyprawy i dokładnie mieszam - najlepiej zrobić to ręką. Zagotowuję osoloną wodę z zielem ang, liściem laurowym.Formuję pulpeciki wrzucam na wrzątek mieszam i gotuję na średnim ogniu(...)łyżeczki przyprawy do dań meksykańskich, gdy sos zaczął bulgotać dodałam ugotowany (nie przelewałam go zimną wodą) makaron dokładnie wymieszałam, a na końcu dodałam łyżeczkę oregano. Można posypać startym żółtym serem. Dzięki przyprawie meksykańskiej i kolejnej porcji pasty pomidorowej danie nabrało nowego smaku i mieliśmy bardzo smaczny obiad. Polecam

NA MOIM TALERZU
Restauracja Jasna - powrót Tomasza Hartmana do korzeni 157

niekoniecznie można zjeść coś dobrego. I nagle okazuje się, że pozory mylą... bo Jasna skrywa w sobie szefa kuchni hanysa, który na obiad serwuje nie saint jacques i ogólnie bułkę przez bibułkę, a prawdziwy śląski łobiod.  Szef kuchni  —  Tomasz Hartman Mowa tutaj oczywiście o Tomaszu Hartmanie, na którego dźwięk imienia wszystkim wrocławskim foodie robi się gęsia skórka(...)których właśnie smak warzywa został podkręcony. Mnie szczególnie ujęły pieczone papryki, słodkie w smaku, z nutką goryczy płynącej z ich podpalenia, podawane ze szczypiorkowym olejem i lokalnym łomnickim serem oraz wyborny jerozolimski kuskus z kalafiorem i olejem rydzowym, kremowy, delikatny, pieszczący podniebienie! Dania kuchni śląskiej pachną zaś domowym ogniskiem, są prawdziwe, pełne smaku. Krucha rolada z bogatym wnętrzem przywołuje

Food Square
Cebularze lubelskie (cebulaki). 671

     Witajcie Kochani! Jak u Was z grzybami? U nas niestety susza cały czas trwa i z utęsknieniem czekamy na deszcz. Ponoć ma padać

Rozpustne gotowanie
Tebirkes - duńskie bułeczki maślane 205

żeby nie było go zbyt dużo pomiędzy warstwami ciasta. Moje bułeczki posmarowałam serkiem clementine curd , wyszły wspaniałe! Bardzo smaczne są też tradycyjne, wypełnione masłem, posypane i zapieczone z żółtym serem. Wszystkim polecam te niezwykłe bułeczki, a Gosi za oryginalny przepis. Rozczyn: 20 g drożdży 400 ml letniego mleka ok. 300 g mąki pszennej  1 łyżeczka cukru Ciasto właściwe: wyrośnięty(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Trójkąty z nadzieniem serowym lub innym słodkim smarujemy z wierzchu masłem, te z masłem lub nadzieniem wytrawnym możemy posmarować wodą i posypać dowolnymi ziarnami. Następnie bułki pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość

Kuchnia Prezydentowej
Domowe drożdżówki z konfiturami 222

Zapach domowych drożdżówek to nie to samo co pieczywo z piekarni. Pulchne, drożdżowe, obsypane cukrem pudrem i z ulubioną konfiturą. Do porannej kawy, a może na

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania