pokrojonych pieczarek -250g startego sera żółtego -pół łyżki wegety -2 szczypty pieprzu Cebulkę kroimy drobno, i szklimy na maśle. Dodajemy grzyby, mieszamy i chwilkę podsmażamy. Dodajemy pieczarki, dokładnie mieszamy i całość dusimy około 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy przyprawy i wszystko mieszamy. Studzimy, i do lekko ciepłego, prawie zimnego farszu dajemy starty żółty(...)mąka do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Następnie, na naleśnik dajemy farsz, i zwijamy krokiet. Maczamy go w roztrzepanym jajku (3 jajka) doprawionym solą i pieprzem. I obtaczamy w bułce tartej. Krokiety smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor i gotowe. Są pyszne, zarówno zaraz po usmażeniu, jak i odgrzewane. Ser się rozpuszcza, scala farsz i rewelacyjnie się
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCiasto ma być gładkie,nie klejące. FARSZ Cebulę siekamy w piórka,czosnek siekamy w kostkę,marchew trzemy na tarce o dużych oczkach. Wszystko podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki lub grzyby (grzyby suszone najpierw trzeba namoczyć by były miękkie) Kapustę kiszoną siekamy i dodajemy do całości,mieszamy i dodajemy mięso mielone. Całość dusimy do momentu aż mięso nie będzie(...)średnim ogniu od czasu do czasu mieszając .Jak kluski wyraźnie się powiększą i wypłyną to znak,że są gotowe. Kluski można podać z dowolnym dodatkiem z sosem,z bułką tartą. Mi zostało farszu dlatego podałam kluski właśnie z nim :) Polecam gorąco-są pyszne,sycące i łatwe w przygotowaniu :) SMACZNEGO
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumaśle. Z zimnego wywaru wyjąć kawałki łopatki oraz ugotowane warzywa,osączyć i zmielić w maszynce na drobnych oczkach dodając też ostudzone podsmażone wątróbki,zeszkloną cebulę,odciśniętą z mleka bułkę i czosnek. Do zmielonej masy mięsnej wbić jajka,doprawić do smaku solą,pieprzem i gałką muszkatołową,wlać z 3/4 szklanki wywaru i dokładnie wyrobić. Wymieszać z usmażonymi grzybkami. Masą napełnić foremki(...)smaków. Także dowolna jest ilość dodanego wywaru-rosołu,jeżeli chcemy uzyskać bardzo mokry,mazisty pasztet możemy użyć więcej lub wcale wtedy pasztet będzie suchy. Zamiast suszonych grzybów można użyć pieczarek
Kolorowa kuchnia Elkidobrym pomysłem, na taką reaktywację , w nowej smacznej formie . Chrupiące z wierzchu , mięciutkie w środku , pasują dosłownie do wszystkiego . Jeśli jeszcze podsmażymy cebulkę , dodamy jajko sadzone, sosik z pieczarek ( lub inny ) , to mamy kompletny i bardzo smaczny obiad . Na dodatek przez przypadek – wegetariański " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Takie danie może zrobić każdy , nie wymaga(...)jajko 3-4 czubate łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżka kartoflanki sól , pieprz do smaku pęczek szczypiorku 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 szklanka bułki tartej do obtoczenia olej do smażenia Dodatkowo : 1 cebula Ziemniaki powinny być ugotowane wcześniej , najlepiej jeśli są z dnia poprzedniego , gdyż są wtedy najlepiej wystudzone i zwarte . Ziemniaki przepuszczamy przez praskę
Ogrodnik w podróżywymieszaj. Następnego dnia ułóż boczniaki na grilla i piecz z obydwu stron do pożądanego zarumienienia. Szaszłyki warzywne Składniki: ulubione warzywa - u mnie bakłażan, cukinia, pieczarki, papryka, pomidorki koktajlowe olej sól, pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego czosnku Przygotowanie: Dzień przed grillem pokrój warzywa na małe kawałki i zamarynuj w odrobinie oleju z przyprawami(...)łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka płatków drożdżowych 2 łyżki mąki jaglanej olej bułka dodatki do burgera - u mnie kapusta pekińska, ogórek konserwowy, pomidor, cebula i ketchup Przygotowanie: Groszek odsącz z wody, ugnieć za pomocą tłuczka do ziemniaków i dodaj wszystkie przyprawy
wegujemyjest de volaille'm? Muszę Was zmartwić: nie każdy. Tylko ten, który podajemy w formie roladki z masłem i ewentualnie pietruszką lub koperkiem w środku. Żadne sery, szynki czy pieczarki schowane w środku nie uczynią z naszej roladki de volaille'a. Ten najprostszy filet zbity tłuczkiem i opanierowany jak schabowy też nim nie jest. Kotlet de volaille podobno stworzył(...)Boże! - smalcu, lecz prawdziwe, klarowane masło. Tyle teorii :) To może teraz zaproszę Was do stołu? :)Składniki:średnia pierś z kurczaka,masło,sól, pieprz - do smaku,jajko,bułka tarta,klarowane masło do smażenia lub ewentualnie olej.Pierś rozbijamy tłuczkiem na dość cienki filet. Najlepiej robić to przez woreczek lub umieszczając mięso między dwiema warstwami folii spożywczej. Unikniemy poszarpania mięsa
Codzienna kuchnia niecodziennagłębokim tłuszczu. Z innych nieco bardziej "tradycyjnych" potraw, często jedzonych przez Szkotów można zaliczyć: Bułka śniadaniowa z bekonem (bacon bap), chipsami lub frytkami (chippy roll). Czasami śniadaniową bułkę podaje się z placuszkiem ziemniaczanym . Chipsy o smaku octu, haggisa, aberdeen angus (wołowina). Frytki polane octem, z fasolką w sosie pomidorowym (baked beans), z sosem curry, z żółtym serem(...)ugotowane ziemniaki czy makaron gotowe do podania, a także pokrojone warzywa np. cebula, marchewka, czy nitki z batata. Powszechne są także zupy w puszkach czy różne "zapuszkowane" warzywa - ziemniaki, pieczarki, marchewka. Jeżeli interesuje Was jakie jeszcze produkty można znaleźć na półkach w szkockich sklepach, to dajcie znać, przygotuję na ten temat osobny wpis. Czy próbowaliście któregoś z tych szkockich
Codzienne GotowanieDrożdżowe wypieki uwielbiam zarówno w wersji na słodko, jak i wytrawnej! Dziś przygotowałam dla Was przepyszne paszteciki z dodatkiem czerwonej soczewicy, grzybów i sera. Idealne zarówno
Ostra na SłodkoJest to kolejna propozycja na kotleciki wege! To kolejny pomysł na odchudzony fast food. Wcześniej przygotowałam już burgery z czerwonej fasoli oraz pieczarek i rzeżuchy . Bo po co się truć tymi tłustymi hamburgerami z budki za rogiem? Lepiej zrobić samemu i wiedzieć CO SIĘ JE.Zdrowe, smaczne, bardzo mało kaloryczne. O kaszy jaglanej wspominałam już przy okazji ciasteczek(...)doprawić. Smażyć na odrobinie oleju. Kotleciki mogą wydawać się zbyt sypkie, ale gdy delikatnie przełożymy je na talerz i chwilkę "odstoją" to stwardnieją. Możemy je podawać jako hamburgery (z bułką i warzywami) lub toples z jakimś sosem jogurtowym. Burgery z kaszy jaglanej i marchewek
Czarnawisienkaoczkach. Oprószyłam solą i odstawiłam na godzinkę, żeby puściła sok. Cukinię odcisnęłam z nadmiaru wody i dodałam pozostałe składniki : jajka, cebulę, startą marchew, czosnek przeciśnięty przez praskę, miałam jedną pieczarkę to też starłam zaraz po marchwi. Na koniec żółty starty ser. Przyprawiłam do smaku. Tu jest dowolność dobierania przypraw. Mi pasowały: sól, odrobina przyprawy uniwersalnej, pieprz czarny, pół łyżeczki papryki(...)dodać albo ująć od siebie ? Pasztet piekłam w 180 stopniach przez 1 godzinkę. Formę do pieczenia najlepiej wyłożyć papierem do wypieków. Ja użyłam folii aluminiowej, nawilżonej olejem i posypanej bułką tartą. Mimo tego, że zabezpieczyłam przed przywieraniem nie udało się. Dlatego też polecam papier do pieczenia. Miłośnikom takich przetworów wspomnę, że palce lizać! Jest to przepyszna przekąska. Kończąc ten wpis
Pieprzyć z Fantazjąmące (krok nieobowiązkowy). Rozgrzej na patelni tłuszcz i rzuć mięso na dość duży ogień. Poobracaj je kilka razy, żeby się solidnie przyrumieniło z każdej strony. Po chwili dorzuć pieczarki, marchewkę i gałązkę rozmarynu. Jak uznasz, że mięso jest odpowiednio podsmażone (uwaga: nie usmażone – ma być surowe w środku), zalej całość winem. Poczekaj, aż się zagotuje i dorzuć pomidory(...)talerz natką pietruszki i skórką z cytryny. Jeśli zostanie Ci trochę sosu z gulaszu, nie wyrzucaj go. Podgrzej go, przełóż do jakiejś miseczki i podaj z pokrojoną w plasterki bułką, a wyjdzie Ci zajebista przekąska. Szczególnie polecam próbę wyssania szpiku z kości – moja żona nie bardzo to lubi. Ja myślę, że smak jest niczego sobie. Znam natomiast ludzi, którzy
manslogblogPomysł dała mi koleżanka, która jest wegetarianką.Szukałam info w necie i praktycznie wszędzie przepis jest powielony - gdzie nie gdzie jakaś odważna kuchareczka dodała a to pieczarek, a to sera itp. dodatków. Ja zrobiłam na razie bez udziwnień. Klasyczna wersja podstawowa. Powiem Wam skromnie, że wyszedł genialnie. W życiu nie wpadałabym na pomysł, że seler którego(...)selera już obranego 3 jajka 1 cebula pół kostki masła odrobina soli, świeżo mielony pieprz, łyżeczka majeranku i gałki muszkatołowej szklanka bułki tartej Sposób przyrządzenia: Selera i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dusić na maśle ok. 30 min. Wystudzić. Połączyć z przyprawami ( posmakować). Dodać żółtka i ubite na sztywno białka. Następnie
pieprzny smaczekDziś przedstawiam niezwykle smaczne jesienne danie, które z pewnością zachwyci całą rodzinę. Mięciutka, długo pieczona polędwiczka zapiekana w kremowym sosie z cydrem, jabłkami i pieczarkami pod chrupiącą kołderką z pieczonych ziemniaków z serem. Cały obiad za jednym zamachem, no może jeszcze jakaś zielona sałatka by się przydała:) Polecam to danie gorąco! Ten przepis znalazłam tutaj. Scroll down for recipe(...)ósemki 4 łyżki zamrożonego groszku Składniki na chrupiące ziemniaki: 400 g ziemniaków, pokrojonych w grubą kostkę 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki 100 g bułki tartej (lub panko) 100 g cheddara, startego (lub innego ulubionego sera żółtego) sól i pieprz Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 170 oC. W głębokiej patelni przystosowanej do zapiekania
karmelowyrównież do nadziania naleśnika lub muffinki. Zabawy trochę jest przy tych babeczkach, a jak nie chcecie siedzieć nad małymi foremkami, z przepisu wychodzi również jeden placek, jak u Pieczarki Mysi . A jak wiadomo, do szarlotki pasują i lody i bita śmietana. Zima musi być na słodko :) Składniki (na ok. 12 babeczek) kruche ciasto 300 g mąki pszennej(...)pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnuszka z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny i gotować aż jabłka będą miękkie. Odstawić do ostygnięcia. Foremki wysmarować masłem i podsypać bułką tartą. Większą częścią ciasta wyłożyć spody. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i podpiekać je ok. 10 min. Wyciągnąć i nałożyć masę jabłkową. Z mniejszej części ciasta zrobić kratkę i ułożyć
pink envelopewarstwami podanymi powyżej. Jednak zanim zaczniemy układać kolejne warstwy, należy wszystkie warzywa przesmażyć na oliwie z oliwek tak, aby stały się miękkie. Dopiero wtedy nakładamy kolejne warstwy. Zaczynamy od pieczarek z cebulą skropionych sosem sojowym, kolejna warstwa to drobno pokruszony ser bałkański (kupujemy go w Lidlu) z przesmażonymi krążkami cukinii. Posypujemy tą warstwę pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim Kotányi i świeżo zmielonym(...)pieprz. Przykrywamy ostatnim naleśnikiem i delikatnie posypujemy wierzch żółtym serem dla ozdoby. Zanim wstawimy torcik do piekarnika, przygotujemy jeszcze super grzanki z bułeczek, tzw. pampuchów. Mini grzanki: 1 opakowanie bułek "Pampuchów" żółty ser koncentrat pomidorowy Każdą bułkę kroimy na 4 kromki i na każdą kromeczkę kładziemy plasterki żółtego sera i smarujemy koncentratem pomidorowym. Wykładamy na blachę w piekarniku i wkładamy
vegetanie