porcja - zdjęcie): 180 g mielonej piersi z kurczaka 45 g startego lub drobno pokrojonego sera żółtego 55 g posiekanych pieczarek 4 g mąki szymanowskiej (1 łyżeczka) 4 g bułki tartej (1 łyżeczka) 20 g (pół) roztrzepanego jajka sól pieprz do smażenia 1 łyżka oleju Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki mieszamy. 2. Wilgotnymi dłońmi lepimy małe kotleciki. 3. Smażymy(...)oleju. Można spróbować w piekarniku :) Jeżeli spróbujecie z piekarnika, dajcie znać jak wyszło :) (gdyby nie chciało się zlepiać dodać więcej bułki lub mąki) Kaloryczność: Porcja (zdjęcie) - ok. 510 kcal (bez oleju - 420 kcal) Smacznego
Malowane smakiemreklamy baterii, żeby mi to ciasto nie przerosło i nie było czemu robić zdjęć, no a Tati niefotogenicznie gryzie. Składniki na 8 sztuk standardowej wielkości (idealni pasujące do moich bułek, no przecież): 500 g ugotowanej kaszy bulgur (waga po ugotowaniu, suchej to będzie jakieś 200 g) 1 duży batat (mój miał 500 g) 3 łyżki ciemnego sosu sojowego(...)łyżeczki: soli, pieprzu, czosnku granulowanego, papryki wędzonej 50 g ziaren słonecznika 50 g ziaren sezamu 1 cebula 30 g mąki (duża łyżka, u mnie była to pełnoziarnista) 100 g bułki tartej Przygotowanie: Batata obrać ze skórki i zetrzeć na tarce, cebulę obrać i drobno posiekać, sezam ze słonecznikiem podprażyć na suchej patelni przez 2-3 minuty. Wszystkie składniki wymieszać razem
greenscarfwersja ulubionych skrzydełek! dla ich smakoszy przepis wart wypróbowania i degustacji, polecamy, gdyż można zachwycić gości tym daniem, stanowią doskonałą przekąskę, polecamy! Składniki: 15 skrzydełek z kurczaka 2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia zalewa 1 litr wody 1/2 szklanki octu winnego 1 łyżka soli 3 łyżki cukru 4 ziarnka ziela angielskiego 1 cebula 2 liście laurowe kilka(...)ziaren pieprzu ponadto 1 papryka czerwona natka pietruszki Wykonanie: Skrzydełka czyścimy, odcinamy końcówki, podgotowujemy w wodzie około 5-10 minut. Podgotowane skrzydełka obtaczamy w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Wszystkie składniki na zalewę przekładamy do rondla zagotowujemy. Paprykę myjemy, oczyszczamy z ziaren, kroimy
kgwjanczewopszenna – 2,5 szkl Cukier – 1 szkl Olej- ¾ szkl Woda gazowana – ¾ szkl Proszek do pieczenia – 2,5 łyżeczki Kakao słodkie – 3 łyżki Mąka pszenna – 2 łyżki Cukier puder Tłuszcz Bułka tarta Normal 0 21 Jajka wbić do miski, ubić wsypując powoli cukier aż do uzyskania gęstej puszystej masy. Następnie dodajemy na przemian : 2 łyżki mąki wymieszane z proszkiem, trochę(...)wyczerpania składników. Kiedy składniki dobrze się połączą, dzielimy ciasto na pół, do jednej dodajemy kakao, do drugiej mąkę pszenną. Formę keksową smarujemy margaryną i posypujemy cienko bułką tartą. Wylewany ciasto na przemian do formy, i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st i pieczemy około godziny. Po przestudzeniu ciasta posypujemy cukrem pudrem
Camilla w kuchnisuchego maku (lub 500 g maku z puszki) 1 łyżka kakao 1 łyżeczka aromatu waniliowego Ciasto orzechowe (1 placek): 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich 5 jajek 3 łyżki bułki tartej 3 płaskie łyżki mąki pszennej (tortowej) 2/3 szklanki cukru pudru Szczypta proszku do pieczenia Czekoladowa masa budyniowa: 1 budyń czekoladowy (jeśli jest bez cukru to dodatkowo potrzebne będą 2 łyżki(...)piec kolejno). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) przez 30 minut. Ciasto orzechowe: Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Białka ubić na sztywną pianę. Orzechy, bułkę, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać w osobnym naczyniu. Sucha mieszankę dodawać po trochę o utartych żółtek miksując. Na koniec pianę dodać do masy i wymieszać delikatnie. Przełożyć na brytfankę
Trzeci talerzzawsze z ogrodu moich Rodziców, a w lesie, choć jestem nawet w 99 % pewna, że to kanie - pozwalam im mimo wszystko rosnąć dalej :) SKŁADNIKI kanie jajka mleko mąka bułka tarta sól pieprz olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Usuwamy nogi grzybów i oczyszczamy kapelusze. Jeśli są duże kroimy na ćwiartki. Panierujemy kanie - najpierw w mące, później w jajku wymieszanym z mlekiem(...)łyżki mleka na jedno jajko) przyprawionym solą i dość sporą ilością pieprzu. Na końcu w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju (średni ogień) po kilka minut z każdej strony, aż będą złoto-brązowe. Odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z ulubionym pieczywem. Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeSkładniki: 1 podwójna pierś kurczaka przyprawa do kurczaka jajka + bułka tarta do panierowania 20 dag pieczarek 1 mała cebula 2 łyżki świeżego drobno pokrojonego koperku sól pieprz 1 kostka warzywna 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki + 1/2 szklanki zimnej wody Sposób przygotowania: 1. Pierś pokroić na kilka porcji. Przyprawić, obtoczyć w jajku i bułce, a następnie usmażyć na rozgrzanym
A Ty Smakuj Mniemasła szczypta soli Nadzienie: 2 średniej wielkości jabłka 1 czubata łyżka cynamonu Ale-raj 0,5 łyżki cukru wanilinowego 0,5 łyżki cukru 40 g masła 1 łyżka bułki tartej sok z cytryny do skropienia jabłek mleko do posmarowania ciasta cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Nadzienie: Masło roztopić dodać cukry, cynamon i wymieszać. Odłożyć by przestygło(...)Obrane jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru soku skropić sokiem z cytryny, wsypać bułkę tartą i wymieszać. Ciasto: Mleko lekko podgrzać dodać rozkruszone drożdże, 0,5 łyżki cukru i wymieszać. Pozostawić by drożdże się "poruszały". Mąkę przesiać do misy miksera dodać sól, resztę cukru, żółtko i zaczyn drożdżowy. Zmiksować końcówką do ciast drożdżowych do połączenia się
Ala piecze i gotujeupiec w piekarniku, będą mniej tłuste a tak samo smaczne Składniki: 70 dag piersi z kurczaka 20 dag szpinaku 5 dag sera feta sól,pieprz olej do smażenia bułka tarta i 1 jajko-panierka Wykonanie: Szpinak myjemy ,kroimy na mniejsze kawałki,dusimy na niewielkiej ilości oleju ok.5 minut.Delikatnie solimy,ponieważ ser jest słony.Dodajemy rozkruszony ser feta,dokładnie mieszamy(...)ok.3 minut. Piers kurczaka kroimy na połowki wzdłuż,każdą delikatnie rozbijamy.Oprószamy solą i pieprzem.Po całośći rozsmarowujemy farsz szpinakowy. Zwijamy w roladki,spinamy wykałaczkami.Panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej,smażymy na głebokim oleju na rumiano z obu stron.Podajemy z ziemniaczkami i sałatą lodową z włoskim sosem
Z Majeczką w kuchnimięsa jajko 1 mała cebulka 1 kajzerka sól pieprz świeżo mielony 4 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Kalarepę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na łyżce masła. Gdy kalarepa będzie już miękka dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i podsmażyć. Wystudzić. Kajzerkę namoczyć(...)wodzie lub mleku. Odcisnąć dodać do mięsa mielonego. Wbić jajko. Mięso posolić i popieprzyć. Dodać wystudzona cebulę i kalarepę. Składniki dokładnie połączyć. Uformować małe kotleciki, obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor
Amatorka kuchennaSkładniki: 3 szklanki mąki tortowej 4 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody 1 szklanka mleka 1 kostka masła 1 słoik dżemu tłuszcz i bułkę tartą polewa 1/2 kostki margaryny 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 1 łyżka wody Wykonanie: Ucieramy masło z żółtkami oraz cukrem na puszystą masę, nie przerywając ucierania dodajemy wymieszaną mąkę(...)sodą i kakaem na zmianę z mlekiem na koniec ucierania dodać ubite białka na sztywną pianę delikatnie mieszamy. Ciasto wyłożyć do podłużnej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku 45 minut w 180 C. Po upieczeniu wystudzoną babkę przekrawamy na połowę posmarować dżemem. Z podanych produktów przygotowujemy polewę którą polewamy babkę, dekorujemy płatkami migdałów. Ciasto przygotowała Janczeki
kgwjanczewoósemki 4 łyżki zamrożonego groszku Składniki na chrupiące ziemniaki: 400 g ziemniaków, pokrojonych w grubą kostkę 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki 100 g bułki tartej (lub panko) 100 g cheddara, startego (lub innego ulubionego sera żółtego) sól i pieprz Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 170 oC. W głębokiej patelni przystosowanej do zapiekania(...)temperaturę do 190 oC, wyjmij polędwiczkę z piekarnika, wymieszaj ze śmietaną i włóż jabłka i groszek. Dopraw jeżeli to konieczne. Odcedzone ziemniaki włóż do miski, wymieszaj z oliwą. pietruszką, bułką tartą, serem, dopraw solą i pieprzem do smaku, po czym wyłóż na wieprzowinę. Umieść całość ponownie w piekarniku i piecz przez 20-25 minut, do zarumienienia. Wyjmij z piekarnika
karmelowytowarzystwie buraczków i cebuli. Bardzo polecam na jesienny obiad albo kolację :) 1 średnia cukinia 2 ugotowane czerwone buraczki 1 cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 3 jajka 5 łyżek bułki tartej 3 łyżki mąki sól i pieprz do smaku olej do smażenia Cukinię umyć i zatrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić łyżeczką soli, wymieszać i odstawić na kilka minut(...)tarce o grubych oczkach. Cukinię i buraczki przełożyć na sito i dobrze odcisnąć. Cebulę bardzo drobno posiekać. Do miski przełożyć cukinię z buraczkami, dodać cebulę, jajka, natkę pietruszki, bułkę tartą i mąkę. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem dobrze wymieszać i odstawić na kilka minut. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć placuszki. Ja zrobiłam to w obręczach, żeby miały regularny
Trzeci talerzciasto • 300 g mąki • 125 g masła • 1 szklanka cukru pudru •1 łyżeczka proszku do pieczenia • 2 łyżki kwaśnej śmietany • 3 żółtka Nadzienie • 10 średnich jabłek • 3 łyżki tartej bułki Gdy jabłka są mniej soczyste dać 2 łyżki • 6 łyżek cukru (zależne jak słodkie są jabłka ) • 1 łyżka cynamonu • 1 łyżeczka cukru waniliowego piana • 3 białka • 1 serek mascarpone(...)troszkę oprószyć mąką ale nie dużo Owinąć w folię,włożyć na 2 godz do lodówki 2. • Jabłka obrać pokroić w plasterki Posypać cukrem,cukrem waniliowym , cynamonem i tartą bułką 3. • Z chłodzone ciasto wyjąć z lodówki wyłożyć posmarowaną blachę 20/40 cm papierem do pieczenia Wyłożyć ciastem może się kleić Radzę ręce maczać w mące będzie łatwiej
W królestwie smaków BeatyCzęść z nich jest przy tym w jakiś sposób niestandardowa nie tyle nawet ze względu na składniki/dodatki, co sam sposób usadzenia jajek. Pamiętacie jajka sadzone na boczku w bułce ? W przepisie poniżej też będzie nietypowo, bo jajka usadzimy… na warzywach. Konkretnie na czerwonej cebuli, czerwonej papryce oraz pomidorach. W przeciwieństwie jednak do wspomnianych jajek w bułce użyjemy
Kulinarna Pokusa