bułka w jajku - 500 przepisów (strona:26/34)

Babka cytrynowa (z cukrem brzozowym) 167

PapilArt . Są ładne i doskonałe jakościowo. (2 babki w foremkach 8 x 17 cm lub 1 większa) 250g mąki pszennej 250g cukru (użyłam cukru brzozowego/ksylitolu) 250g margaryny 4 jajka 1 cytryna 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo u mnie: polewa z białej czekolady (użyłam Helio ) płatki migdałowe ( Helio ) ozdoby cukrowe   Cytrynę dokładnie umyć i w całości zetrzeć na tarce(...)cytrynę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Na końcu wmieszać mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość przełożyć do 1 większej formy (wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą) lub 2 mniejszych keksówek i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec około 50 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. Po ostudzeniu posmarować polewą czekoladową i udekorować według uznania

Di gotuje
ciasto śliwkowo - jabłkowe bez jajek 172

Jest to ciasto szybkie i tak proste, że już się prościej nie da. Dobre dla alergików na jajka i nie tylko.Zamiast zwykłego, białego cukru można dodać cukier brzozowy i ciasto będzie również dobre dla cukrzyków.Owoce można dodać dowolnie, czy będą to jabłka, śliwki czy gruszki na pewno się uda.Ja miałam w domu i jabłka i śliwki, więc użyłam obu.Potrzebujemy(...)kaszy manny- dwie szklanki przesianej mąki- 1 i 1/2 szklanki cukru- 3 łyżeczki przesianego proszku do pieczenia- cukier wanilinowy- 1,5 kg owoców- 200 g zimnego masła- niepełna szklanka bułki tartej  - łyżka cynamonuWłączamy piekarnik na góra-dół na 190 °Smarujemy blachę odrobiną masła i obsypujemy niewielką ilością bułki tartej.Owoce mieszamy z resztą bułki tartej i połową cukru i łyżką

Pasje Jolki
Ciasto Zebra na Mirindzie 273

łyżeczki cukru 2,5 szklanki mąki pszennej szklanka oleju  3/4 szklanki mirindy  3 łyżki kakao + 3 łyżki mąki pszennej  2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Jajka wraz z cukrem ubić na jasną puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Do gotowej masy dodać olej, dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Następnie dodać Mirindę(...)łyżki mąki- oba wymieszać. Gotowe ciasto wykładać na przemian (po 2 łyżki jasnej na to 2 łyżki ciemnej masy- aż do ich wyczerpania ). Gotowe ciasto włożyć do wysmarowanej bułką tartą blaszki (24 cm) i piec przez około 55 minut w 180 stopniach. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Szakszuka poleca się na randki ze śniadaniem. 187

bardziej męski niż ta wampirza wróżka ze „Zmierzchu”. Nadchodzi druga randka, trzecia i kolejna. Któraś się musi skończyć śniadaniem. Jak śniadanie będzie u niego to dostaniecie parówki, ketchup i bułkę. Doceńcie. Jednak jeśli skończy się u was pamiętajcie, że być może macie potencjalnego nosiciela genów, a pula w miarę ogarniętych plemników jest wąska i nie należy wybrzydzać jak umieją trzymać(...)Szanowne Panie. Pozwólcie, że przedstawię – szakszuka. Na śniadanie genialna, a zarazem prosta w zrobieniu. Potrzebujemy: 7 sztuk dobrych pomidorów 2 nieduże cebule 1 paprykę czerwoną 2 ząbki czosnku 4 jajka pół łyżeczki kminu rzymskiego szczypta cynamonu i cukru sól i pieprz Pomidory parzymy i obieramy ze skóry. Kroimy na kawałki. Paprykę pieczemy na czarno w piekarniku, zamykamy w torebce foliowej

ladykitchen
Pierniczki świąteczne 160

mnie drugim, zaraz po choince, zapachem najbardziej kojarzącym się ze Świętami. Ja zawsze mam problem z zagnieceniem ciasto, ale jak już je wyrobię to potem upieczenie pierniczków to bułka z masłem. Nie załamujcie się jak i Wam opornie będzie szło z tym, bo warto raz w roku dla takich smakołyków się poświęcić! Pamiętajcie, że robienie pierniczków to „brudna robota(...)wtedy wychodzi mi ich więcej. PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE Składniki (ilość zależy od wielkości i grubości ciasteczek): 500 g mąki 2/3 szklanki cukru pudru 200 g miodu 150 g masła 2 jajka 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki stołowe przyprawy korzennej do piernika Przygotowanie: Mąkę przesiewamy przez sitko i mieszamy z sodą. Robimy na środku wgłębienie, wbijamy jajka, wlewamy miód, dodajemy

Sagneska - gotowanie i lifestyle
Bułka drożdżowa z dynią i kruszonką 227

  Sezon dyniowy już prawie za nami.  Nie mogę się jednak z wami nie podzielić przepisem na dyniową drożdżówkę z kruszonką. Uwaga! Należy pamiętać, że

ChilliJemy
Jagodzianki z białym serem i lukrem 184

mąkiNadzienie :kostka chudego sera1 żółtko1 łyżka masła1 łyżka mąki ziemniaczanej5 łyżek cukrucukier waniliowyLukier:1/2 szkl cukru pudru1-2 łyżki wodyDodatkowo:jagodyPrzygotowanie:Do ciepłego mleka dodajemy masło, łyżkę cukru, roztrzepane jajka i mieszamy do czasu, aż drożdże nam się rozpuszczą.Mąkę razem z solą przesiewamy do miski. Dodajemy pozostałą część cukru i mleko wymieszane z resztą składników.Wyrabiamy ciasto do czasu(...)chwilę. Odkładamy na bok i odrywamy mały kawałek ciasta. Rozwałkowujemy go na prostokąt o długości ok 20 cm. Na brzegu krótszego boku (pamiętajmy żeby zostawić kawałeczek ciasta, aby zlepić bułkę) układamy kopiastą łyżkę sera i jagody, zawijamy tak, aby skleić ciasto by nic nam nie wypływało, zostawiając kawałek ciasta takiej długości, aby można nim było obłożyć bułeczkę. Nacinamy

charlotte gotuje
CYTRYNOWA BABKA MAJONEZOWA Z ŻURAWINĄ SUSZONĄ. 250

jego dodatek, nie wzbogacamy ciasta żadną oliwączy roztopionym masłem. Poza tym, należy do grupy ciast ekspresowychi banalnych w przygotowaniu. Polecam! CYTRYNOWA BABKA MAJONEZOWA Z ŻURAWINĄ SUSZONĄ. /od Babci;/ 4 jajka 1/2 szklanki krupczatki 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki majonezu szklanka cukru sok z 1/2 cytryny szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia  1/2 szklanki suszonej żurawiny Białka oddzieliłam(...)sztywno, pod koniec ubijania dodając resztę cukru, aby piana była lśniąca i bardziej sztywna. Delikatnie łączę z masą mączną. Wrzucam żurawinę i znów delikatnie mieszam. Foremkę natłuszczam, wysypuje bułką tartą i napełniam do 3/4 wysokości. Piekę w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku przez ok. 40 minut. Najlepiej jednak przeprowadzić test "suchego patyczka". Studzę w uchylonym piekarniku. SMACZNEGO! Pozdrawiam serdecznie, Karmel

W kuchni Karmel-itki
Jak zrobić lukier na pierniczki? 161

ciasteczka. Ten najbardziej pożądany bardzo biały i nie przeźroczysty nazywany często lukrem królewskim, jest moim ulubionym, i w gruncie rzeczy robię go zazwyczaj zawsze. Czy to lukruje nim bułki drożdżowe czy właśnie pierniki. Sprawdza sie idealnie do dekoracji pierniczków bo dzięki temu, że jest tak mocno biały, daje ładny kontrast z ciemnymi piernikami, ale też bardzo dobrze się rozprowadza. LUKIER(...)cukier dodajemy do momentu, aż cała masa będzie gęsta i bardzo biała. Po podniesieniu trzepaczki lukier spływa gęstym strumieniem. Pamiętajcie, ze białko ma różny rozmiar, w zależności czy użyjemy jajka w rozmiarze M czy XL. Dlatego czasami trzeba 2 łyżki cukru pudru odjąć, a czasami dodać. Dlatego zawsze kierujcie się kolorem lukru w misce, musi być bardzo biały i gęsty

SMYKWKUCHNI
"Zawijaki" - drożdżówki z serem (pyszne na drugie śniadanie) 193

Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować. Ok.15 minut.Masło roztopić w rondelku i przestudzić, aby było letnie.Kiedy drożdże wyrosną dodać do mąki, następnie dodać jajka, żółtka i rozrobić ciasto, powoli dodawać mleko, a następnie masło. Ciasto musi być zwięzłe i dobrze wyrobione, nie może być za rzadkie.Ciasto to odstawiamy do wyrośnięcia na przynajmniej godzinkę.Masa(...)nieduży prostokąt (zależy jak duże chcecie mieć bułeczki) i przecinamy go wzdłuż. Na jedną część kładziemy ser, a drugim nakrywamy. Zawijamy w ósemkę. I tak aż wyczerpiemy zapas ciasta. Bułki układamy na blachę. I odstawiamy, aby wyrosły.Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.Nasze wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym białkiem i wkładamy do piekarnika.Pieczemy ok.25 minut. Wyciągamy na talerzyk i studzimy.Smacznego :)http://www.mojewypieki.com

Moje pyszne gotowanie
Mini Torciki Improwizowane 159

się kolejka na kolejne zamówienia na urodziny, na Dzień Dziecka, Dzień Ojca:) A moje dziecko następnego dnia przyszło i zapytało czy mogę zrobić go dzisiaj:)  Biszkopt z 2 jajek: 2 białka ubić na sztywno 1/3 szklanki cukru - ciągle ubijając dodać: 2 żółtka z łyżką wody Wszystko razem wymieszać łyżką z: 1/3 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)mieszam łyżką szybko, energicznie, ruchami od  dna,aby masa się maksymalnie napowietrzyła. Wylewam do dwóch tortownic o średnicy 18 cm,wyłożonych papierem do pieczenia, posypanym po wierzchu odrobiną bułki tartej. Piekę w piekarniku nagrzanym na 150-180 stopni ok 25-30 minut. KREM "na oko": ok. 350 ml śmietanki kremowej 30% ok. 200 g serka mascarpone

Blondynka Gotuje
Kokosowe ptysie na oleju rzepakowym 140

podzielał tej mojej wielkiej ochoty, ale gdy już upiekłam i przygotowałam to wszyscy zajadali się z apetytem. Mała Z. powiedziała, że upiekłam bułki Dla niej ptysie były w postaci bułki, bez bitej śmietany, ale z owocami. Gdy zastanawiałam się jakie ptysie bym zjadła wpadła mi w ręce puszka mleczka kokosowego i uznałam, że urozmaicę ich smak właśnie jego dodatkiem. Zrezygnowałam(...)Składniki: - 1/2 szklanki mleczka kokosowego; - 1/2 szklanki wody; - niecałe 1/2 szklanki oleju rzepakowego; - 200 g mąki pszennej; - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; - 1/2 łyżeczki cukru, szczypta soli; - 5 jajek Dodatkowo: - 0,5 l śmietany kremówki 36%; - 300 g mascarpone; - cukier puder do smaku i do posypania; - dużo ulubionych letnich owoców (u mnie czereśnie truskawki, brzoskwinie, itp.; Wykonanie: Mleko, wodę

dom-agi.pl
Słodkie środy - murzynek z kakaową bitą śmietaną 144

okazać się właśnie ten murzynek strzałem w dziesiątkę :)  Murzynek z kakaową bitą śmietaną    SKŁADNIKI:   ciasto    3 szklanki mąki pszennej 200 g masła 4 jajka szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 5 łyżek ciemnego kakao 3/4 szklanki mleka   bita śmietana    500 ml śmietany 36% 5 łyżeczek żelatyny(...)dokładnie mieszamy. W między czasie ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli, dodajemy je do naszego ciasta i delikatnie mieszamy.  Tak przygotowane ciasto przekładamy na wysmarowaną i posypaną bułką tartą tortownice, pieczemy około 35 minut w 180 stopniach.  W tym czasie schłodzoną śmietaną ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz kakao, następnie dodajemy schłodzoną, rozrobioną w szklance wody

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
"SERNIK" BEZ SPODU PODWÓJNIE BRZOSKWINIOWY. 224

serków homogenizowanych brzoskwiniowych (u mnie Danio) 4 jajka 2/3 szklaki cukru 4 opakowania budyniu cytrynowego słoik konfitury brzoskwiniowej tłuszcz do wysmarowania formy len mielony do wysypania formy* Jajka ubijam na kogel mogel z cukrem. Następnie dodaję serki,a delikatnie mieszając, wsypuję kolejno opakowania budyniu. Dokładnie miksuję. Formę wysmarowuję tłuszczem, wysypuję obficie lnem. Wylewam masę. Na wierzchu łyżeczką nakładam kleksy(...)dobrze się kroi, gdyż masa gorąca zachowuje się dość nieprzyjaźnie, obkleja nóż i z trudem wychodzi z blachy. SMACZNEGO! * len mielony można zastąpić mielonymi orzechami, kaszą mannączy też zwykłą bułką tartą. Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Urodzinowy tort Mimi z musem czekoladowym, truskawkami i ganache 180

zrobiłam jej mega wypasiony tort czekoladowy z musem czekoladowym i truskawkami. Tort poszedł w mgnieniu oka.  Był pyszny, bo oczywiście czekoladowy. <3 Składniki na biszkopt: 5 jajek 1/4 szklanki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią, ekstrakt z wanilii lub po prostu ziarenka z laski wanilii(...)miksując, mąkę pszenną i ziemniaczaną i na najmniejszych obrotach miksujemy. Przekładamy masę do formy (może być wyłożona papierem lub nasmarowana masłem/olejem i później obsypana bułka tartą) i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Najlepiej upewnić się czy ciasto jest już gotowe wkładając patyczek do ciasta. Gdy patyczek jest suchy to znaczy

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Proponowane wyszukiwania