Składniki: 600 g mąki pszennej 30 ml oleju rzepakowego 280 ml letniej wody 1,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 8 g drożdży instant Wykonanie
kgwjanczewoserem i truskawkami Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 400g mąki pszennej 240ml mleka 20g drożdży 65g cukru 1 żółtko szczypta soli 40g masła NADZIENIE 250g twarogu półtłustego 30g masła 40g domowego cukru z wanilią 1 żółtko 250g truskawek białko wymieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania wierzchu bułek Wykonanie: CIASTO DROŻDŻOWE - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - przygotować rozczyn: drożdże(...)ciasny rulon wzdłuż dłuższego boku - ostrym nożem podzielić na plastry o grubości kilku centymetrów, jeśli chcemy przygotować podwójne drożdżówki (jak na zdjęciach), lub cieńsze, jeśli chcemy zrobić małe zawijane bułeczki (jak cynamonki) - każdy gruby plaster przekroić na mniejsze dwa plasterki, nie docinając jednak do końca - obie połówki rozłożyć, następnie przekręcić jedną z połówek, aby powstała bułka w kształcie ósemki - gotowe
Smakołyki Berenikiktóre spodobały mi się najbardziej. Gratuluję kreatywności. Blog Tarzynkowo za Ciasteczka krówki (http://tarzynkowo.blogspot.com/2013/10/ciasteczka-krowki.html) Blog Wegańskie Wesele za Florenynki (http://weganskiewesele.blogspot.com/2013/10/florentynki.html) Blog Zegarynka5 za Domowe Krówki Ciągutki (http://zegarynka5.blox.pl/2013/10/Krowki-Ciagutki.html Lista wszystkich przepisów: Drożdżówki ślimaczki z kajmakiem autorka: bernika | blog: Moj kulinarny pamiętnik Serniczki kajmakowe ze śliwkami autorka: Pyza | blog: Smaczna Pyza Szyszki z kajmakiem(...)blog: Apetyczny. Aromatyczny, Kulinarny - BLOG! CIASTO BANANOWE Z KARMELEM I ŚMIETANĄ (BEZ PIECZENIA ) autorka: Mariola | blog: Kulinarne fantazje Marioli Babeczki dyniowe z kremem karmelowym autorka: kamilagro | blog: Vegazone Szybkie Bułeczki czekoladowe z żurawiną i sosem kajmakowym autorka: anusia181 | blog: ania-gotuje Sernik kajmakowy na kakaowym kruchym cieście autorka: anusia181 | blog: ania-gotuje Kostka alpejska autorka: lucyna | blog: Pyszna piecze
Mania GotowaniaRulon kroić na 3-4cm plastry. Plastry układać poziomo na papierze do pieczenia na blasze - dodatkowo wierzch papieru można lekko oprószyć mąką, będzie to dodatkową ochroną przed przypieczeniem bułeczek od spodu. Następnie całość przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 15-20 min do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować drożdżówki roztrzepanym białkiem - upieką się wtedy na błyszcząco(...)studzić na metalowej kratce. WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: Smaczna Pyza Prawo do gotowania z pasją Ala piecze i gotuje Ewa w kuchni matkaWariatka bloGotowanie z pasj ą Moje domowe kucharzenie Piekielna kuchnia Anety Kulinarne przygody Gatity Moje małe czarowanie Everyday Flavo
Grunt to przepis!Składniki: kaszanka 5 sztuk, cukinia 1 sztuka, cebula 3 sztuki, natka pietruszki 1/2 pęczka, kucharek - do smaku, olej rzepakowy - ile potrzeba cebule pokroić talarki i posypać
W Mojej Kuchni Lubiębrak masła może przekreślić wiele planów. Dlatego też zrobienie bułeczek rano okazało się niewykonalne z powodu braku masła. Ciasto dopiero zaczęło wyrastać zatem szanse na porządne światło po upieczeniu bułeczek są nikłe. Taka mała złośliwość losu i nauczka, żeby lepiej się zorganizować następnym razem. Niestety trudno tak szybko przestawić się z myślenia wielkomiejskiego, gdzie wejście do sklepu jest dokładnie naprzeciw(...)najwspanialsze na świecie ciasteczka orkiszowe. Zdrowe i naprawdę smakowite, szczególnie do popołudniowego kubka kawy bądź wieczornego kubeczka kakao. Bardzo gorąco je polecam, szczególnie że jest to zdrowa wersja domowego smakołyka. Ciasteczka zasilą grupę przepisów na każdy tydzień roku. Ciasteczka orkiszowe 3 szklanki mąki orkiszowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 225 g masła
Przepysznik - BLW i nie tylkoprzełożyć do misy miksera i wyrabiać przez 10 minut. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto podzielić na 8 równych części. Aby bułeczki ładnie rosły w górę należy postępować w następujący sposób: każdą z części rozpłaszczyć na placek, następnie boki ściągnąć do góry (na kształt sakiewki), znowu placek i znowu sakiewka. Dopiero wtedy(...)minut. Wyjąć i studzić na metalowej kratce. W wspólnym wypiekaniu udział brały:Dorota - Moje małe czarowanie Małgosia - Smaki Alzacji Joanna - Różowa kuchniaEwelina - Stylowa kuchniaBożena - Moje domowe kucharzenie Iza - Smaczna PyzaŁucja - Fabryka kulinarnych Inspiracji
Ala piecze i gotujepraktycznie pełnowartościowy posiłek. Dodatkowo polecam zastąpić zwykłą mąkę pszenną, mąką pełnoziarnistą. Stałam się jej wielką fanką i teraz wszystko mogłabym robić właśnie z niej. Z takiej mąki piekłam już bułeczki śniadaniowe, które pięknie wyrosły i wyszły pyszne i puszyste (wkrótce na blogu). Przymierzam się także do pierogów i mam nadzieję, że niedługo będę mogła je zaprezentować. Jednak póki co zapraszam(...)szklankę mleka 1 czubatą łyżkę kwaśnej śmietany 18% szczyptę soli 80 g rozpuszczonego masła 50 g wiórków kokosowych olej do smażenia (opcjonalnie) ulubione dodatki, np. cukier puder do posypania, domowy dżem lub świeze owoce Wszystkie suche składniki umieszczamy w misce i mieszamy. Następnie dodajemy jajka roztrzepane ze śmietaną oraz rozpuszczone masło. Mieszając, stopniowo dolewamy mleko. Smażymy niewielkie placuszki na rozgrzanej
Ratunku obiadsieciówki żywieniowej przez duże M. Jest to tak genialne odwzorowanie popularnej kompozycji smakowej, że zasługuje na oddzielny wpis. Mam nadzieje, że odkryje ją każdy, który zapragnie w zdrowy i domowy sposób przyrządzić kultowe hamburgery - tak jak my kilka lat temu. Właśnie dzięki tej zachciance trafiliśmy na tę cudowną recepturę. Składniki na magiczny sos (mała miseczka): 2 łyżki gęstego majonezu(...)musztardą i wszystkimi przyprawami. Sosik gotowy. Warto podwoić tudzież potroić proporcje sosu, gdyż smakuje dosłownie do wszystkiego: zapiekanek, hot - dogów , kotletów , sałatek , a nawet do samej zrumienionej na grillu bułeczki. Głównym jego zastosowaniem jest jednak wydobycie z każdego hamburgera smaku na miarę Big Maca. I uwierzcie mi - naprawdę taki smak poczujecie. A najlepiej to nie wierzcie, tylko spróbujcie sami. Autorowi
Kuchnia po mojemumąki tortowej 20 g świeżych drożdży 1/4 szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki puree z dyni 1 żółtko z dużego jajka 3-4 łyżki domowego cukru waniliowego lub cukru szczypta soli 50 g roztopionego masła Mąkę przesiewamy do sporej miski i robimy w niej wgłębienie. Drożdże rozcieramy z 1 łyżeczką cukru(...)odgazować i gotowe! Pamiętajmy jeszcze, że po uformowaniu ciasto jeszcze musi podrosnąć około 30 minut. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C do zarumienienia. Wczoraj zrobiłam rogale i bułeczki z powidłami, a dzisiaj drożdżówkę
Rozpustne gotowaniepiekarniku. No miód, cud i orzeszki jak to się mówi. Do tego na prawdziwym maśle robione, a nie na jakiś tam tłuszczach palmowych, utwardzonych czy innych świństwach. Te są domowe, naturalne i najlepsze! Tyle w temacie. Uwaga: Najlepiej smakują w dniu, w którym zostały przygotowane. A i tak wątpliwa sprawa, że zostanie coś na dzień następny J SKŁADNIKI CIASTO(...)czubatych łyżek cukru pudru · 2 łyżki gorącej wody · Opcjonalnie kilka kropel aromatu waniliowego/ cytrynowego buleczki cynamonowe PRZYGOTOWANIE: Do ciepłego mleka (np. w kubku lub małej misce) wsypać drożdże i wymieszać, odstawić na ok. 5 minut aby drożdże się podniosły. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i cukier. Wszystko
Calzonella.comBułki na jogurcie są pulchne i mięciutkie, nie mają chrupiącej skórki. Zaraz po upieczeniu były tak dobre, że zjedliśmy je same. Czarnuszka dodała im aromatycznej, oryginalnej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamajonezem, ketchupem i prażoną cebulką Składniki: Bułki przygotowane według przepisu Domowe bułki na hamburgery : (ciasto) : - 2 szklanki mąki pszennej - 10g świeżych drożdży - 1/3 szklanki mleka - 1/3 szklanki wody - 1 łyżka rozpuszczonego masła - 1 łyżeczka cukru - 1/2 łyżeczka soli (na wierzch): - mleko - sezam Prażona cebulka przygotowana według przepisu Prażona cebulka do hot-dogów : - 1 cebula - sól, mielony pieprz(...)wyrośnięciu smaruję mlekiem i obsypuję sezamem. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 15 minut, po 10 minutach wyłączyć dolną grzałkę Gdy się pieką, przygotowuję cebulkę. Gotowe bułeczki jeszcze ciepłe przekrawam na pół, ale nie do końca. Otwieram, smaruję majonezem, obsypuję cebulką. Wkładam do środka parówkę zagrzaną w misce z gorącą wodą. Całość polewam ketchupem
Kuchnia co dniaKolejne wspólne pieczenie, organizowane przez Anię z bloga Kuchennymi drzwiami W listopadowej Piekarni Amber pieczemy razem bułki marchewkowe zaproponowane przez Kasię, autorkę bloga Posadzone i
Przepisy na domowy ser i chlebDomowe drożdżowe wypieki to moje ulubione. Zapraszam na drożdżówki z czekoladą!Składniki:550 g mąki pszennej250 ml mleka40 g drożdży2 łyżki masła1 jajko4 łyżki cukruDodatkowo:jajko do posmarowania bułeczekkrem czekoladowy (typu Nutella, u mnie akurat krem czekoladowo-bananowy)Sposób przygotowania:1. Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy(...)odstawiamy do wyrośnięcia.3. Ciasto dzielimy na mniejsze części, rozwałkowujemy placek, nacinamy go "na pazurki" z jednej strony. Nakładamy łyżkę kremu i zwijamy tak, aby pazurki były na górze bułeczki.4. Bułeczki układamy w blaszce na papierze do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy je jajkiem. Pieczemy ok. 20-30 minut w 200 st. C.Smacznego
Kuchnia domowa Ani