była obróbka itd. Mamy w naszym mieście wyśmienitą, tradycyjną piekarnię, która nie używa żadnych spulchniaczy, czy konserwantów. Pieczywo jest jednym słowem naturalne. Pomimo tego czasem nas najdzie na zrobienie domowych wypieków. Dziś jest ten dzień. Czego potrzebujemy? -300 gram mąki pełnoziarnistej, żytniej lub pszennej; stawiam na żytnią -250 gram mąki gryczanej -37 gram świeżych drożdży -400 ml maślanki; temperatura pokojowa(...)zaabsorbuje ciepło, wylewamy wodę, osuszamy). Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 40-60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy pestki z dyni i porzeczkę i wyrabiamy. Formujemy małe bułeczki, nacinamy, posypujemy pestkami, które dociskamy lekko do powierzchni bułek. Odstawiamy na kilka minut, by ciasto odpoczęło. Pieczemy na papierze do pieczenia w 190 stopniach przez 16-18 minut. Bułeczki wyśmienicie będą
BaRepasodległości około 0,5 cm od siebie (bułeczki urosną i się połączą). Odstawiamy na około 30 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni góra-dół. Pieczemy około 20-25 minut. Podajemy przestudzone np. do ulubionej, lekkiej sałatki. Smacznego *przepis własny, powstał w oparciu o różne wypieki drożdżowe z domowego zeszytu Przepis bierze udział w konkursie "Jakubiak lokalnie
Słodkie okruszkiHej wszystkim w piątek :) No i tydzień zleciał :) Znowu możemy cieszyć się nadchodzącym weekendem, zająć się przyjemnościami, np. gotowaniem fajnych nowych rzeczy w Waszej kuchni :) Wczoraj
vegetanieCzyli pieczone hot-dogi w wersji domowej Gdy mam więcej wolnego czasu na kucharzenie, lubię piec poniższe bułki. Często robię je z podwójnej porcji i większość wtedy zamrażam. Świetnie się przechowują w zamrażarce. Gdy najdzie mnie ochota na parówkowe co nieco, albo gdy w planach mam nieoczekiwany wyjazd, rozmrażam sobie taką bułeczkę i mam gotowy pożywny posiłek, bardzo poręczny
Grunt to przepis!Propozycja na leniwe weekendowe śniadanie: puszyste, mięciutkie i mega smaczne drożdżówki z serem i borówkami. Borówki oczywiście można pominąć, lub też użyć innych drobnych owoców. Polecam
Domowa Cookierenka Agipłatki jaglane, które dodaję do domowej granoli. Ha! No to mąkę już mam! Mielę te płatki w blenderze i wychodzi mi całkiem fajna mąka…. Tylko jeszcze dodatkowy stres – czy ciasto drożdżowe z dodatkiem tej mąki wyrośnie jak należy i będzie później smakować? Opłacało się czekać w stresie. Ciasto, czy raczej zawijane bułeczki, wyszły znakomicie. Na drugi dzień ciągle pozostawały świeże
bistro mamaznika jak świeże bułeczki. Chłopcy wprost uwielbiają takie chrupiące jeszcze ciepłe. Mogą je jeść same bez żadnych dodatków. Staram się więc urozmaicać ich skład, żeby nie było zbyt monotonnie. Te dzisiejsze są miękkie i pulchne z żółtym zabarwieniem dzięki dodatkowi mąki kukurydzianej i masła. Smakują znakomicie opiekane w tosterze z domowymi powidłami. Nadmiar można zamrozić". Czytaj więcej
Wiem co jempieczemy około 25 minut, aż bułeczki nabiorą złotego koloru.Studzimy na kratce. Bajgle na innych blogach: Arnikowa kuchnia Bajkorada By było przyjemniej Fabryka kulinarnych inspiracji Forks’N’Canvas Każdy ma jakiegoś bzika Konwalie w kuchni Kuchnia Alicji Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek Magia w kuchni Moje małe czarowanie Moje domowe kucharzenie Nieład malutki Nie tylko na słodko
Kulinarne przygody Gatitybułeczek będzie trudne - a tu niespodzianka są naprawdę proste w przygotowaniu o niebo lepsze niż kupione! Tym razem użyłam mielonego mięsa wołowo-wieprzowego jednak jeśli macie czas i możliwość lepsza byłyba z mielona wołowina. Przy następnej okazji wpis uzupłnię o lepsze zdjęcia oraz przepisy na sosy, które tym razem zastąpiłam ketchupem:) Potraktujmy więc ten wpis jako początek domowej(...)olejem miski i przykryć- jeśli nie macie miski z pokrywką można użyć folii spożywczej. Miskę umieścić na całą noc w lodówce. Na drugi dzień przygotować 12 bułeczek. Ja formowałam kulki po 100 g każda (naciągałam to co ma być na wierzchu a brzegi dokładnie podwijałam pod spód). Bułeczki umieścić na blaszę wyłożonej papierem do pieczenia
cucinareJest pysznie! Puszyste drożdżówki z serem i wiśniami! Mniammmi! Seria na drożdżówki trwa, kto śledzi bloga ten wie hihihi ;-) Ale ciągle za mną chodzą takie bułeczki
SMYKWKUCHNIjednak kiedy jest to domowe ś liwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Od dawna "chodziły" za mną i wreszcie dzisiaj zrobiłam je po raz pierwszy, proziaki są przepyszne i już mam kolejne pomysły na nadanie im smaku włoskiego np. z ulubionymi ziołami, suszonymi pomidorami. Przepis znalazłam u Doroty z bloga smakuje.blox.pl. Takie małe "bułeczki" z patelni inspirują do przygotowania
Moja smaczna kuchniachyba, że piekę jakieś bułeczki bo to nie moja działka). Zarzuciłam więc korzystanie z przepisów. Zwykle moją książką kucharską jest moja głowa, ale czasami warto się czymś zainspirować. I tak było tym razem. Wracałam z pracy do domu, przeglądałam gazetę, trafiłam na przepis z krewetkami z piwa marcowego i natychmiast zadzwoniłam do mojego domowego „dostawcy” aby przedstawić listę
OstryKęsMasę makową można kupić w sklepie ..ale można także zrobić samodzielnie i będzie o wiele lepsza niż ta z puszki..Ja czasem kupuję i tą w
Moje domowe kucharzenieprodukcja domowego pieczywa' ruszyła :) Spodziewajcie się więc w tym tygodniu wpisów poświęconych właśnie tej przygodzie. Od dawna zabierałam się za upieczenie chleba czy bułek jednak po mojej zeszłorocznej, nieudanej próbie skutecznie się zniechęciłam i nie mogłam się zmotywować żeby spróbować raz jeszcze. Tym razem się udało. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na wyśmienite bułeczki mleczne. Świeżutkie
Ze smakiem i z pasjąkukurydziany - zakalec, kamienne bułeczki i chleb z garnka - oklapnięty i twardy. W końcu trafiłam na chleb, który wyszedł i był bardzo dobry! Ja dałam żurawinę i orzechy tak jak wg przepisu Pawła Małeckiego, ale myślę, że możecie dać inne dodatki! Poza tym, chleb nie wymaga dużo pracy i długiego wyrabiania. Polecam! Dla kogo: dla fanów domowych wypieków dla mających
Mania Wypiekania