Powszechnie znanym ciastem na bazie warzywa, jest ciasto marchewkowe. Buraczane ciasto czekoladowe też ma wielu swoich zwolenników, a brownie z fasoli czy sernik z batatów zachwycają od dawna. Czy pomyśleliście, że na tym kulinarne eksperymenty się kończyć nie muszą ? Że do przygotowania słodkich wypieków użyć można wiele innych warzyw ? Jadłam kiedyś pyszne ciasto z pasternaku... A dziś postanowiłam przygotować ciasto
kolorowotorcikowoBrownie to typowe amerykańskie ciasto, płaskie, bardzo czekoladowe. Z reguły bez dodatków lub z dodatkiem orzechów. Mocny czekoladowy smak warto przełamać kwaskowym smakiem owoców, jak np. malin czy borówek amerykańskich, dodając je do ciasta lub robiąc mus. Czytaj więcej
Pasja tworzeniaPieczemy brownie i bananowe chlebki z kakao. Kręcimy czekoladowe baby z matchą i missisipi mud pie. Wynajdujemy lava and nutella cakes. Dodajemy pokruszone słodycze: daim, mars, snickers, oreo,princessy,maltersy...Chili, baileys,koniaki i warzywa w czekoladowych ciastach... Zapominamy jednak o najzwyklejszym, najsmaczniejszym murzynku co w polskim babcinym kajecie mieszka. Tym puszystym, mocno czekoladowym,babcinym lub maminym. Którego najważniejszym składnikiem
Fiolka w kuchniwariacja na temat serniczka z patelni. Tym razem wersja na kolację, prawie bez węglowodanów. Takie danie jest niezwykle sycące i na długo powstrzyma nas od podjadania. Czekoladowa wersja smakuje jak skrzyżowanie najlepszego, mięsistego brownie i puszystego omleta. Nie próbowaliście jeszcze takiej kolacji? Zapraszam :) Składniki: 4 łyżki twarożku tłustego lub półtłustego 1 jajko podzielone na żółtko i białko 1 łyżeczka mąki
Chocolate Muffin BlogCiasto mocno czekoladowe ze śliwkami. Ciężkie, podchodzące trochę pod brownie. By jesień była jeszcze słodsza podałam je z rozpuszczoną czekoladą. Każdy kęs rozpływa się w ustach i po pierwszym kawałku chce się sięgnąć po kolejny :) Składniki 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki kakao 3 jajka 150g
Pink Envelopegofry brownie* z ricottą, gorącym sosem wiśniowym i czekoladowym *z kawałkami czekolady Lubię te moje sobotnie gofrowanie
More food, love and dreamsPropozycja na weekend to oliwne ciasto czekoladowe Nigelli Lawson. Ciasto jest czymś pomiędzy brownie a murzynkiem, jest wilgotne jednak nie za ciężkie, można je upiec z samych migdałów lub zamienić je na mąkę ja jednak połączyłam składniki w równej proporcji i wyszło idealne. Składniki : 150 ml oliwy 50 g kakao w proszku 125 ml wrzątku 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Zabawa smakiemGenialne, czekoladowe serniczki, wykwintne i bardzo aromatyczne. Serniczki dla wymagających, dla wielbicieli gorzkiej czekolady, gdyż to ona gra tu główną rolę. Serniczki składają się z trzech warstw, w równym stopniu wypełnionych czekoladą. Spód stanowi cudowne brownie, idealnie komponujące(...)się ze słodką masą serową, która dzięki zawartości cukru kokosowego ma lekko karmelowy smak i kolor. Uwieńczeniem tej aromatycznej konstrukcji jest czekoladowy krem z daktyli, miodu i rozpuszczonej czekolady. Wyszło mi 12 dużych babeczek. SKŁADNIKI NA SPÓD BROWNIE: 4 łyżki masła pół tabliczki czekolady 3/4 szklanki cukru kokosowego 1 jajko 6 łyżek mąki 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii WYKONANIE: masło
Upiecz sobie babeczkęzdążyć i przed zjedzeniem ich po raz kolejny i ze światłem - z piekarnika wyszły po 20:00. Przepis, który widzisz poniżej to niezupełnie te ciastka brownie, które piekłam poprzednie dwa razy. Owszem, były czekoladowe, były z białą czekoladą, ale tym razem zainspirowałam się przepisem Ani z nietylkopasta.pl - w jej przepisie znalazłam dodatek jagód goji i zastanawiam się teraz, dlaczego sama(...)sprawą dużej ilości dominującej smakiem gorzkiej czekolady, a niedużej cukru są mało słodkie. Słodkość dopasuj do swojego gustu - bardziej posłódź lub zastąp część gorzkiej czekolady mleczną. Ciastka brownie z białą czekoladą Składniki: 210 g gorzkiej czekolady dobrej jakości 2 duże jajka 2 czubate łyżki kakao 50 g masła 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Kolorowy PrzepisownikPewnie myśleliście, że poniedziałek rozpocznę kolejnym przepisem na jakieś placki, a ja Was zaskoczę i zaproponuję przepis na pyszne ciasto czekoladowe z mascarpone. Samo ciasto w smaku przypomina brownie a nadzienie z mascarpone smakuje jak waniliowy krem- delikatny i pyszny. Polecam Składniki (forma 18cm): – 90g gorzkiej czekolady – 100g masła – 60g cukru trzcinowego – 2 jajka(...)połamaną na małe kosteczki roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok. Jajka (2szt) ubić z cukrem (60g), ubijać przez około 5 minut. Nie przestając ubijać, wlewać cienkim strumykiem masę czekoladowo- maślaną. Następnie dodać sól, i mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Jeszcze raz wszystko dokładnie ubić do połączenia się składników i odstawić na bok. Mascarpone przełożyć do miski, rozgnieść
Smaki ArmineRyżowe brownie z gruszkami wygląda, pachnie i smakuje obłędnie! Jest wilgotne, mocno czekoladowe i lekkie, a jego słodycz podkręcają mięciutkie gruszki. Zestawienie idealne! Gdy spróbujecie raz - na pewno skusicie się jeszcze nie raz :) Ryżowe brownie z gruszkami Składniki: 125 g cukru 3 jajka 110 g masła 1 olejek waniliowy 40 g kakao 120 g płatków ryżowych błyskawicznych 3 łyżki
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!zdecydowanie więcej cukru niż moja wersja. Jeśli chodzi o dodatek oleju - nie miałam dostatecznej ilości masła, stąd połączenie go z olejem. Wydaje mi się jednak, że z samym masłem brownie jest lepsze. Musiałabym jeszcze raz sprawdzić. Bez wątpienia wyjdzie i z olejem, i z masłem, a dodatek mąki pełnoziarnistej lekko uzdrowi nam ten kaloryczny deser. Smacznego! Chciałabym jeszcze sprostować, czemu(...)trzepaczką tylko do mocnego spienienia. Nie ubijaj ich na sztywno. Powoli wlewaj letnią masę czekoladową, cały czas mieszając trzepaczką, aż do uzyskania jednolitej masy. Wsyp przesianą mąkę wraz z drobinkami z sitka i wymieszaj, do połączenia.Wrzuć posiekaną czekoladę z orzechami i żurawinę, przemieszaj. Ciasto brownie wylej na wafelki i wyrównaj. Na górze rozłóż truskawki. Wstaw do nagrzanego piekarnika
Anioszek w kuchniwielbicieli czekolady brownie to prawdziwy przysmak. Z wierzchu delikatna, krucha skorupka, wewnątrz miękkie bardzo czekoladowe ciasto. Maliny doskonale pasują do tego pysznego ciasta, ale można je pominąć, albo zastąpić innymi owocami. A przy okazji, brownie to ciasto dla wszystkich tych, którzy uważają, że zawsze wychodzi im zakalec, albo nie mają wprawy w pieczeniu ciast. Naprawdę trudno tu coś zepsuć :) Składniki
Trzeci talerzJuż raz Wam pokazałam jak zrobić Brownie z fasolą , dziś polecam połączenie brownie z buraczkami:) Ciasto jest bardzo zdrowe, ze względu na dodatek buraków, oleju rzepakowego
Z miłości do słodkościkońcu postanowiłam się przemóc, i zrobić z niej gwiazdę . Długo szukałam, aż w końcu na blogu Pyszne jedzonko znalazłam czekoladowe ciastka ze świeżą miętą. Od razu mi się spodobały, a kiedy przeczytałam, że mają konsystencję niemal brownie wiedziałam, że to właśnie w nich zabłyśnie moja mięta. Było już w okolicach dwudziestej pierwszej, ale ponieważ następnego dnia miałam(...)kuchni. Pierwsze zjadłam jeszcze ciepłe, ale muszę przyznać, że po wystygnięciu są jeszcze lepsze - chrupkie z wierzchu, cudownie ciągnące w środku. Obłędnie czekoladowe (nikt by się nie domyślił, że w składnikach nie ma czekolady), mini wersje popularnego brownie. Mięta jest wyraźnie wyczuwalna, nabiera mocy każdego dnia leżakowania. I choć jej jest tylko dziesięć gram, to zapewniam, że to całkiem sporo
Pożeraczka, czyli raz adobrze