olejem rzepakowym. 4. Rzodkiewkę umyć i pokroić. 5. Przygotować sos: połączyć oliwę z oliwek lub olej słonecznikowy nierafinowany, sok z cytryny, syrop klonowy, chilli, kurkuma, sól, pieprz. 6. Makaron, brokuły i rzodkiewkę wymieszać dokładnie z sosem. Dodać pulpeciki mięsne. Całość udekorować kiełkami brokuła
Podwójnaporcjawarzywa. Zazwyczaj jest to mix kilku warzyw takich jak marchew, pietruszka, cukinia, cebula, czosnek czy papryka. Tym razem postawiłam tylko i wyłącznie na jedno warzywo, szczęśliwym wybrańcem okazał się brokuł Tak samo jak brokuła można przygotować kalafiora, marchewkę czy pomidory. Zapieczonego brokuła podałam jako dodatek do dania głównego ale myślę, iż można śmiało podawać go też samego. Jeśli zdecydujecie się(...)wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki Składniki: 1 duży brokuł 1/2 łyżeczki soli 250 ml śmietany 18% 150 gr serka kremowego 7 łyżek sera żółtego np. Cheddar bądź ser bez podpuszczki zwierzęcej dla wegetarian 3 łyżki ziaren słonecznika szczypta soli 1/8 łyżeczki białego pieprzu szczypta gałki muszkatołowej naczynie żaroodporne albo
mecooksmnie to, żeby dania były takie wszechstronne. A że składników nie jest za wiele plus czas wykonania to chwila - to też jest na plus. Zapraszam na kurczaka z brokułami w roli głównej :) Składniki: 1 pierś z kurczaka 1/2 brokuła 1 nieduża cebula przyprawa do kurczaka (u mnie papryka, "jarzynka", kurkuma) 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 100 ml wody
Gotowanie z pasjąskandynawski jest wyśmienita, lekko kwaskowa, a jednocześnie lekka i intensywna w smaku. Polecam! PS. Przepis na zupę brokułową zaczerpnęłam ze strony sweedishfood.com . Szwedzka zupa brokułowa Składniki : 1 większy brokuł 2 duże ząbki czosnku 1 kostka bulionowa 1 litr wody 100ml śmietany szczypta ostrej papryki sól, pieprz garść pistacji Jak zrobić zupę brokułową: Do garnka wrzucić obrane i lekko rozgniecione(...)należy pokroić je na mniejsze kawałki, aby szybciej się ugotowały). Warzywa zalać wodą i zagotować. Gotować na niewielkim ogniu przez około 15 minut lub do czasu aż brokuł będzie miękki. Zupę zestawić z ognia i odstawić, aby nieco przestygła. Zupę brokułową dokładnie zmiksować. Postawić z powrotem na ogniu i powoli podgrzewać, dolać śmietanę, doprawić solą i pieprzem oraz
Codzienne Gotowaniedorzucamy na patelnię czosnek. Po chwili wrzucamy surowego brokuła i przykrywamy na chwilę pokrywką. Po 5 minutach wlewamy na patelnię 3,5 łyżki sosu sojowego i podsmażamy całość. Gdy brokuł przestanie być twardy zrzucamy zawartość patelni do miski. Przecieramy patelnię ręcznikiem papierowym. Wlewamy ponownie olej i rozgrzewamy patelnię. W międzyczasie odlewamy makaron. W miseczce roztrzepujemy widelcem dwa jajka. Jajka wylewamy(...)gorącą patelnię i szybko mieszamy. Gdy zaczną się ścinać wrzucamy makaron i mieszamy z jajkiem. Następnie dorzucamy kurczaka z brokułem i mieszamy całość na patelni. Gotowe! * zamiast piersi z kurczaka możemy wykorzystać gotowane mięso z rosołu * zamiast brokuła możemy wykorzystać zieloną fasolkę świeżą lub mrożoną
Dieta bez mlekałyżeczka posiekanego kopru sól, pieprz oraz mąką do obtoczenia kotletów 1. Ziemniaki przekładamy do miski, jeśli są wczorajsze to przegniatamy przez praskę lub od nowa ugniatamy tłuczkiem. 2. Brokuł gotujemy tak aby był miękki. Po ugotowaniu studzimy. 3. Cebulkę kroimy w kosteczkę i szklimy/dusimy tak aby też była miękka. 4. Do ziemniaków dodajemy, cebulkę, jajko, brokuł którego możemy wcześniej pokroić
Gotowanie...to proste !Wiosenna, zielona zupa: ZIELONY KREM BROKUŁOWO-SZPARAGOWY zachwyca subtelnym smakiem i... Artykuł ZIELONY KREM BROKUŁOWO-SZPARAGOWY pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINETeż tak macie, że pyszne dania powstają u Was z potrzeby zużycia składników, które zostały Wam w lodówce? Mi po przygotowywaniu posiłków na detoks, zostały ugotowane i zmiksowane brokuły. Miała powstać z tego zapiekanka, ale padło na kotlety mielone. W obawie, że eksperyment nie będzie zbyt udany, dodałam startą mozzarelle. Co z tego wyszło? Cudo! Continue Reading Artykuł
Głodni Wrażeń - fit przepisywyrzucić lub wykorzystać w inny sposób - do tej zupy nie będą już potrzebne). Do gotującej się zupy wrzucić pokrojone ziemniaki, chwilę pogotować (około 5 minut) i dodać brokuły, fasolkę szparagową i odcedzony groszek konserwowy. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie (około 25 minut). Ugotowaną zupę zestawić z ognia i zblendować na gładki krem. Dodać śmietanę, przyprawić solą
Gospodyni MiejskaMacie może dzisiaj ochotę na coś lekkiego i zdrowego? Może na sałatkę? To jedna z moich najulubieńszych. Pychotka Składniki: 1 brokuł 1 duży pomidor 200 g piersi z kurczaka 1/2 opakowania sera feta 3 garści makaronu kokardki 5 łyżek jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 2 ząbki czosnku sól olej przyprawa kebab-gyros Sposób wykonania: Brokuł podzielić na różyczki
Cukiernia Pychotkiwyciskany brokuł, marchew 1/2 brokuła (ok. 250g) 0,5 kg marchwi 1 jabłko gat. Ligol dodatkowo: 2 cm korzenia imbiru Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 0,5 l litra soku. Przygotowanie: Owoce i warzywa dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Z wyjątkiem imbiru, który wystarczy opłukać pod bieżącą wodą. Brokuł odcedzić
Pij soki wyciskanewyciskany Kapusta, Brokuł, Gruszka, Szpinak, Szparagi, Kalarepa 1/2 brokuła 1 kg białej młodej kapusta 2 duże gruszki 4 zielone szparagi szpinak (1 duża garść) 1 kalarepa Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 1 litr soku. Przygotowanie: Owoce i warzywa dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Brokuł i kapustę odcedzić dobrze z wody
Pij soki wyciskanezupełności zastępuje danie typu mięso, ziemniaki i surówka. Nawet nie myślałam, że ta tarta będzie taka smaczna. Delikatna masa serowa, zatopiony w niej chrupiący brokuł i aromatyczny tuńczyk, a wszystko to w cieście francuskim. Gorąco polecam do spróbowania. Składniki: • 1 opakowanie ciasta francuskiego • 1 brokuł • puszka tuńczyka w kawałkach
To co kocham