dorzucamy na patelnię czosnek. Po chwili wrzucamy surowego brokuła i przykrywamy na chwilę pokrywką. Po 5 minutach wlewamy na patelnię 3,5 łyżki sosu sojowego i podsmażamy całość. Gdy brokuł przestanie być twardy zrzucamy zawartość patelni do miski. Przecieramy patelnię ręcznikiem papierowym. Wlewamy ponownie olej i rozgrzewamy patelnię. W międzyczasie odlewamy makaron. W miseczce roztrzepujemy widelcem dwa jajka. Jajka wylewamy(...)gorącą patelnię i szybko mieszamy. Gdy zaczną się ścinać wrzucamy makaron i mieszamy z jajkiem. Następnie dorzucamy kurczaka z brokułem i mieszamy całość na patelni. Gotowe! * zamiast piersi z kurczaka możemy wykorzystać gotowane mięso z rosołu * zamiast brokuła możemy wykorzystać zieloną fasolkę świeżą lub mrożoną
Dieta bez mlekałyżeczka posiekanego kopru sól, pieprz oraz mąką do obtoczenia kotletów 1. Ziemniaki przekładamy do miski, jeśli są wczorajsze to przegniatamy przez praskę lub od nowa ugniatamy tłuczkiem. 2. Brokuł gotujemy tak aby był miękki. Po ugotowaniu studzimy. 3. Cebulkę kroimy w kosteczkę i szklimy/dusimy tak aby też była miękka. 4. Do ziemniaków dodajemy, cebulkę, jajko, brokuł którego możemy wcześniej pokroić
Gotowanie...to proste !Wiosenna, zielona zupa: ZIELONY KREM BROKUŁOWO-SZPARAGOWY zachwyca subtelnym smakiem i... Artykuł ZIELONY KREM BROKUŁOWO-SZPARAGOWY pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINETeż tak macie, że pyszne dania powstają u Was z potrzeby zużycia składników, które zostały Wam w lodówce? Mi po przygotowywaniu posiłków na detoks, zostały ugotowane i zmiksowane brokuły. Miała powstać z tego zapiekanka, ale padło na kotlety mielone. W obawie, że eksperyment nie będzie zbyt udany, dodałam startą mozzarelle. Co z tego wyszło? Cudo! Continue Reading Artykuł
Głodni Wrażeń - fit przepisywyrzucić lub wykorzystać w inny sposób - do tej zupy nie będą już potrzebne). Do gotującej się zupy wrzucić pokrojone ziemniaki, chwilę pogotować (około 5 minut) i dodać brokuły, fasolkę szparagową i odcedzony groszek konserwowy. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie (około 25 minut). Ugotowaną zupę zestawić z ognia i zblendować na gładki krem. Dodać śmietanę, przyprawić solą
Gospodyni MiejskaMacie może dzisiaj ochotę na coś lekkiego i zdrowego? Może na sałatkę? To jedna z moich najulubieńszych. Pychotka Składniki: 1 brokuł 1 duży pomidor 200 g piersi z kurczaka 1/2 opakowania sera feta 3 garści makaronu kokardki 5 łyżek jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 2 ząbki czosnku sól olej przyprawa kebab-gyros Sposób wykonania: Brokuł podzielić na różyczki
Cukiernia Pychotkiwyciskany brokuł, marchew 1/2 brokuła (ok. 250g) 0,5 kg marchwi 1 jabłko gat. Ligol dodatkowo: 2 cm korzenia imbiru Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 0,5 l litra soku. Przygotowanie: Owoce i warzywa dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Z wyjątkiem imbiru, który wystarczy opłukać pod bieżącą wodą. Brokuł odcedzić
Pij soki wyciskanewyciskany Kapusta, Brokuł, Gruszka, Szpinak, Szparagi, Kalarepa 1/2 brokuła 1 kg białej młodej kapusta 2 duże gruszki 4 zielone szparagi szpinak (1 duża garść) 1 kalarepa Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 1 litr soku. Przygotowanie: Owoce i warzywa dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Brokuł i kapustę odcedzić dobrze z wody
Pij soki wyciskanezupełności zastępuje danie typu mięso, ziemniaki i surówka. Nawet nie myślałam, że ta tarta będzie taka smaczna. Delikatna masa serowa, zatopiony w niej chrupiący brokuł i aromatyczny tuńczyk, a wszystko to w cieście francuskim. Gorąco polecam do spróbowania. Składniki: • 1 opakowanie ciasta francuskiego • 1 brokuł • puszka tuńczyka w kawałkach
To co kochamrównocześnie jest to dobry pomysł na przemycenie brokuła dla niejadków. Zupa mega-nie-fotogeniczna niestety, bo pieczarki po przetworzeniu są bardzo nieciekawe, Składniki: • 1 mały brokuł • 1 cebula • 500 g pieczarek • 1 szklanka mleka • sól, pieprz do smaku • 3 łyżki sosu sojowego • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • pęczek natki pietruszki • 3 łyżki oliwy • ugotowana kasza gryczana Wykonanie(...)Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. • Dodać pokrojony drobno brokuł, zalać wodą, aby przykryła warzywa, i gotować do miękkości z dodatkiem soli, pieprzu i ziół prowansalskich, po czym zmiksować całość. • Do zupy dodać umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, sos sojowy i gotować, aż pieeczarki będą
To co kochamszczelnie w folię spożywczą, następnie w folię aluminiową i dopiero tak przygotowaną piec w piekarniku. Składniki: • 8 plastrów piersi z indyka Farsz • 1 mały brokuł • 200 g sera ricotta • 5 pomidorków suszonych w oliwie • 1 cebula • 3 ząbki czosnku • pęczek natki pietruszki • sól, pieprz do smaku • 4 łyżki oliwy z pomidorów Wykonanie(...)Odcedzić i drobno posiekać. • Czosnek i cebulę drobno posiekać, przesmażyć na oliwie z pomidorów, dodać pomidory suszone pokrojone w kostkę. • Ricottę wymieszać z brokułem, przesmażonymi warzywami i posiekaną natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. • Plastry indyka rozbić i ułożyć na folii spożywczej prostokąt, najlepiej o długości keksówki
To co kochammoment, żeby były miękkie ale nie rozpadały się. Odcedzić. Jeśli nie macie takich małych młodych to trzeba ziemniaki oskrobać i pokroić w duże kawałki. Ugotować w ten sam sposób. Brokuł połamać w małe kwiatki i obgotować w osolonej wodzie. Muszą być al dente. Odcedzić Sery zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać masełko, wrzucić pokrojony w kostkę boczek(...)dodać obraną i pokrojoną w piórka cebulę i smażyć aż cebula zmięknie. Formę do zapiekanki wysmarować masłem, rozłożyć połowę ziemniaków. Obsypać ziołami prowansalskimi i obsypać połową sera. Rozłożyć obgotowany brokuł, resztę ziemniaków, pozostały ser. Przygotowanie sosu – śmietanę wymieszać z jajkami. Doprawić odrobiną soli i pieprzu. Wylać wszystko na zapiekankę. Pieczenie – wstawić do nagrzanego piekarnika
Kuchnia PokoleńSkładniki 1 brokuł ugotowany na parze 1-2 awokado,(zależy od wielkości,małe 2 ,duże 1) 1 całą marchewka ugotowana na parze ¼ łyżeczki kurkumy 3 ½ szkl. buliony z kurczaka sól,pieprz do smaku okolo 1 szkl.startego sera cheddar Wykonanie Ugotować brokuł na parze około 5 minut,a następnie wrzucić do lodowatej wody dla zachowania koloru .Marchewkę gotować na parze
w mojej kuchni