brokuł - 8432 przepisów (strona:315/563)

Niedoczynność tarczycy – jaką dietę zastosować? 46

ostrygi. Aby zaopatrzyć organizm w wystarczającą ilość jodu należy spożywać ryby przynajmniej 3-4 razy w tygodniu. Pozostałe grupy produktów zawierają niestety nieznaczne ilości jodu. Spośród warzyw warto wyróżnić brokuły oraz rośliny strączkowe. Źródłem jodu jest także sól, ze względu na jej obowiązkowe jodowanie. Natomiast ze względu na niekorzystne oddziaływanie soli spożywanej w nadmiernych ilościach zaleca się, by nie przekraczać

Natka Pietruszki
Jak przechowywać żywność? 47

słoiki czy puszki. Owoce (np. truskawki, maliny, morele) trzeba umyć, odszypułkować i wypestkować. Drobne (np. jagody, porzeczki, wiśnie) lepiej mrozić w pojemnikach niż woreczkach, nie zbrylą się. Warzywa (np. brokuły, kalafior, fasolka szparagowa, marchew, por, groszek, bób, szparagi, szpinak) przed zamrożeniem zblanszuj (zanurz warzywa we wrzątku na 1-2 minuty, a następnie przelej lodowatą wodą i ostudź). Dzięki temu zachowają

ProstePesto.pl
Odkryj Buddha bowl! 64

jeśli rano zjedliśmy chleb, a w południe wsypaliśmy do miski soczewicę, połączy się ona nawet po kilku godzinach! I nie zapominajmy o warzywach! Tutaj kombinacje są nieograniczone: sałata, kapusta, brokuły, szpinak, bakłażan, cukinia, ogórek, pomidory. Cokolwiek lubisz najbardziej! Nie bój się improwizować. Aby dodać do swojego menu dodatkową dawkę antyoksydantów, możesz dołączyć do Buddha Bowl napar ziołowy Artykuł Odkryj Buddha

ProstePesto.pl
Masz problem z gazami? Kilka naturalnych rozwiązań 54

dzień, w którym czujemy się ciężsi, nie powinniśmy nadużywać tych pokarmów. Surowe pokarmy są trudniejsze do strawienia i mogą powodować więcej wzdęć niż pokarmy gotowane. Warzywa takie jak kapusta, brokuły i kalafior, powodują więcej wzdęć, ponieważ zawierają rodzaj cukru, który jest łatwiejszy do strawienia. Ale uwaga, nie powinno to być powodem do wyeliminowania tych warzyw z diety. Artykuł Masz problem

ProstePesto.pl
Owoce jagodowe a nowotwory 56

grubego i piersi. Z drugiej strony naukowcy dowiedli też, że wiele produktów spożywczych i ich składników wykazuje działanie ochronne przeciwko konkretnym rodzajom nowotworów. Oto kilka przykładów: warzywa niskoskrobiowe (np. brokuł, sałata, pomidor, kapusta, kalafior, papryka, szpinak, cebula, czosnek, pietruszka, rzodkiewka) obniżają ryzyko rozwoju raka jamy ustnej, gardła i krtani, błonnik pokarmowy – zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelita grubego, owoce – zmniejszają ryzyko

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Żywność, która wzmacnia układ odpornościowy 55

magnezu spowoduje stan zapalny, brak selenu uniemożliwi prawidłowe funkcjonowanie komórek obronnych. Dzięki prawidłowej diecie możemy uniknąć niedoborów minerałów. Żywność, która nas wzmacnia. Zielone warzywa liściaste. Kapusta, kalafior, jarmuż czy brokuły należą do tej samej rodziny i są bardzo podobne pod względem wartości odżywczych. Dlatego też możemy je stosować niemal bez ograniczeń w naszych potrawach, a dostarczają nam dużej ilości minerałów

ProstePesto.pl
Kotlety z ciecierzycy i cukinii 45

innymi dodatkami. Na bank będę często wracać do tych kotletów, były naprawdę smaczne (jak na możliwości obiadowe mojego męża). Pokombinuję z siemieniem lnianym, z ziołami, może kiedyś zaryzykuję z brokułem, zieloną papryką. Ostropest? Brukselka? Czemu nie. Napiszę Wam o tym, kiedy coś wyczaruję. Z czym podałam kotlety? Z sosem jogurtowo-czosnkowym. Świetnie do nich pasował. Żeby jednak nie było zawsze

Kardamonovy
Profilaktyka nowotworowa na co dzień 59

chorób nowotworowych mają nieocenione znaczenie. Oto wybrane z nich. Gulokozynolany są prekursorami biologicznie aktywnych związków jak sulforafan czy indol-3-karbinolu. Ich źródłem są warzywa kapustne (kapusta, brukselka, kalafior, brokuł, jarmuż) oraz rzodkiewka, rzodkiew, rzepa, rzeżucha czy chrzan. Glukozynolany chronią komórki przed uszkodzeniami cząsteczek DNA spowodowanymi różnymi czynnikami kancerogennymi (np. palenie tytoniu, alkohol) i reaktywnymi formami tlenu, których nadmiar powstaje

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z sosem BBQ 50

smakiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka jest bardzo oryginalna i niespotykana. Zazwyczaj na naszych stołach, jeśli chodzi o sałatki warstwowe, króluje sałatka gyros , często spotyka się także sałatkę z brokułem czy serem feta. Sałatka z sosem bbq to kolejny hit imprezowy, który powinien się pojawić także w Waszym domu. Poniżej zaprezentuję Wam przepis na pyszną sałatkę z sosem bbq. Idealnie

Przepiski.pl
Grzanki do zupy 53

aromatyczne domowe grzanki to super dodatek do zup typu krem. Przygotujesz je z dowolnego pieczywa: białego, ciemnego, bezglutenowego. Podasz je do kremu z selera lub zupy krem z brokułów . Możesz je upiec (temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu, około 10-15 minut) lub usmażyć na gorącej patelni z dodatkiem tłuszczu – masła, oleju, oliwy. Zanim przygotujesz

Zasmakuj Kuchni
Ryba smażona – z czym podawać? 53

surówką z czerwonej kapusty , surówką z marchewki, surówką z kapusty pekińskiej i jabłka lub pyszną surówką z cykorii. Z delikatnymi smażonymi filetami rybnymi świetnie komponują się warzywa takie jak brokuły, kalafior, fasolki szparagowe, włoszczyzna, szparagi smażone na maśle, brukselka. Najłatwiej przesmażyć na oliwie posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać ulubiony bukiet warzyw. Otrzymasz wtedy ciepły dodatek do ryby – smażone

Zasmakuj Kuchni
Tofu w sosie pomarańczowym 68

Gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut. Dodaj mąkę rozmieszaną w wodzie i wymieszaj. Sos po chwili zgęstnieje. Dodaj upieczone tofu i dokładnie wymieszaj. Podawaj z ryżem i brokułem. Przygotowałeś/aś ten przepis? Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku! The post Tofu w sosie

Na-talerzu.pl

Proponowane wyszukiwania