Suszone śliwki – owoce, które są w moim domu nie tylko w okresie zimowym. Przed Bożym Narodzeniem jednak zawsze uzupełniam ich zapas. Koniecznie muszą znaleźć się w świątecznym bigosie, kompocie, pieczonym schabie a także w świątecznych wypiekach. Jednym z nich jest sernik z suszonymi śliwkami. Przygotowany na spodzie z kakaowych herbatników z dodatkiem nutelli, puszysty i mocno wilgotny smakuje obłędnie
Fascynacje Anikrokietów nie wyobrażam sobie świąt. To obowiązkowe danie na świątecznym stole. W moim rodzinnym domu zawsze jedliśmy je podane z gorącym barszczem w Pierwszy Dzień Świąt Bożego Narodzenia. Pyszne nadzienie zawinięte w maślane naleśniki- nie ma nic lepszego. Składniki (12 naleśników, czyli 24 krokiety) ciasto: 50 dag mąki 2 szklanki mleka 2 szklanki wody 3 jajka 10 dag masła
Pobite gary Barbarypost Przepisy świąteczne. Przepisy na Boże Narodzenie. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojejednak teraz chciałam spróbować czegoś bardziej aromatycznego i świątecznego. Do wykorzystania miałam spory kawałek karkówki . Znalazły się też suszone śliwki, które od zawsze kojarzą mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. Tak powstał przepis na wspaniałe świąteczne danie. Polecam nie koniecznie tylko na świąteczny obiad. Podoba Ci się ten przepis? Proszę oddaj na niego głos w konkursie tutaj Składniki
Pobite gary Barbaryczęsto brakuje czasu, aby jeszcze coś upiec. Dla tych, którzy do tej pory nie zdecydowali się jak osłodzić sobie i bliskim Świąteczny czas, proponuję zajrzeć do kategorii Na Boże Narodzenie i skorzystać z prostych i przede wszystkim szybkich przepisów na Świąteczne łakocie
Fitsweet.meDziś mam dla Was przepis, który rozpoczyna na blogu cykl przepisów na Święta Bożego Narodzenia. Myślę, że to ciekawa alternatywa dla klasycznego barszczu… Może się skusicie w tym roku na coś innego, nowego? Pyszna zupa – krem z buraków, z dodatkiem zielonej dymki lub świeżej bazylii, wygląda oszałamiająco ze względu na swój cudny, malinowy kolor. Zaskoczy wszystkich Twoich gości
Garniec MagalieŚwięta Bożego Narodzenia coraz bliżej, więc pojawia się coś dla tych, którzy tak jak my unikają sklepowych wędlin, chcąc mieć pewność co jedzą. Prosicie często o przepisy na domowe mięsa pieczone byście nie musieli kupować tych o nieznanym składzie. Ten na pasztet LCHF już znacie i często go zachwalacie a tym razem rolada z boczku, która świetnie wygląda i znakomicie
Ola la LCHFwykorzystać podczas zbliżających się Świąt (to już za miesiąc !) Pierwszym z nich jest schab marynowany w winie, pieczony w miodzie z korzenną nutą - smaki w sam raz na Boże Narodzenie. Bardzo aromatyczny i smaczny :) SKŁADNIKI 1,5 kg schabu bez kości 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina sól morska świeżo mielony pieprz 3 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu
Moje Kuchenne Rewelacjesmażonego karpia nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia, od najmłodszych lat jest to moje ulubione i najbardziej wyczekiwane danie wigilijnego wieczoru. U nas w domu robi się go bardzo prosto – tylko smażąc. Nie przyjął się karp w galarecie ani po żydowsku, taki obtoczony jedynie w mąkę jest po prostu najlepszy. A od kiedy u właścicieli pobliskiego stawu mogę kupić
niecodziennikparyŚledzie z rodzynkami i marchewką – to propozycja na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Inspiracja: Moje smaki życia nr 12/2015. Śledzie z rodzynkami i marchewką – Składniki: 220g filetów śledziowych w oleju ala Matija The post Śledzie z rodzynkami i marchewką appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeŚledzie z rodzynkami i marchewką – to propozycja na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Inspiracja: Moje smaki życia nr 12/2015. Śledzie z rodzynkami i marchewką – Składniki: 220g filetów śledziowych w oleju ala Matijas 3 łyżeczki octu z białego wina 2 czubate łyżeczki koncentratu Dawton 1 mała cebula 40ml wody 40g rodzynek 1 liść laurowy 1 ziele angielskie olej
Kulinarne PrzebojeBoże Narodzenie już za nami. Emocje opadły i powoli zaczynamy wyczekiwać wiosny. Świąteczne przysmaki odchodzą w niepamięć, odkładamy myśli o nich na kolejny rok. Okazuje się jednak, że wcale tak być nie musi i niektóre z nich warto wprowadzić do naszych regularnych wypieków. Świetnym tego przykładem mogą być pyszne pierniczki. Choć mocno zrosły się z tradycją dekorowania świątecznego
Kulinarne pyszności MolkiBoże Narodzenie już za moment! To ostatnie chwile na przygotowania, ale na pewno znajdzie się jeszcze odrobina czasu na bigos. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole dlatego dziś mam dla Was przepis właśnie na niego 😉 Bigos nieodłącznie kojarzy się taką okazją. Jego przygotowanie wymaga chwili czasu, ale uwierzcie mi – warto! Spróbujcie sami! 😉 Składniki: 600 g białej
Mostek w kuchniBoże Narodzenie to najlepszy kulinarnie okres w roku. To czas grzybów, suszonych owoców, buraków, maku i pierniku. Jeśli chcemy zacząć świętowanie wcześniej możemy postawić na te same smaki w mniej tradycyjnej formie. Dziś będzie zestaw dla osób, które lubią słodkie smaki i to nie tylko na deser. Może przyda się też na obiad w kolejne dni świąt. Zupa
Ugotowane pozamiatane