Przepisy z borówkami – to już ten czas. Nadchodzi ten moment, kiedy borówki będą raczyły nas swoim smakiem. Nie wiem jak wy ale ja je , zaraz po malinach, uwielbiam. Są idealne do wypieków, nie rozpadają się zbyt szybko przy deserach, można je mrozić i wcinać prosto z krzaka. Do tego są bardzo zdrowe zawierają(...)źródłem ogromnej ilości antocyjanów i antyoksydantów (czyli przeciwutleniaczy, a przeciwutleniacze wymiatają z organizmu wolne rodniki, które z kolei odpowiedzialne są za zwiększenie ryzyka różnych chorób). Co nam daje borówka???: poprawia wzrok usuwa z organizmy toksyny i szkodliwe produkty przemiany materii obniża poziom złego cholesterolu opóźnia procesy starzenia (poprawia pamięć i kondycję) To tak w kilku słowach o borówce. Tymczasem zapraszam
Relaxtimenaszych posiłków. Ja staram się to robić codzienne mieszając różne smaki i aromaty. Tak więc zapraszam na letnie owocowe śniadanie, do którego przygotowania wykorzystałam płatki jęczmienne, ananasa i borówki amerykańskie. Ja płatków nie gotuje, tylko je namaczam; jeśli nie lubicie lub nie możecie jeść ich surowych, przed dodaniem ich do jogurtu po prostu je ugotujcie. Dobrego dnia 😍. Parę słów(...)borówce amerykańskiej Borówka amerykańska, nazywana inaczej borówką wysoką (Vaccinium corymbosum), to wysoki rosnący na 2-3 metry krzew z rodziny wrzosowatych. Pochodzi z Ameryki Północnej i w stanie dzikim rośnie na terenach wilgotnych. W Polsce jest rośliną uprawną ( jestem szczęśliwą posiadaczka takich trzech krzaków moim ogródku). Borówka amerykańska jest rośliną długowieczną, ponieważ jej plantacje, przy dobrym zarządzaniu mogą być
Kulinarne przygody GatityCiasto jogurtowe z borówkami jest prostym w wykonaniu ciastem o zmniejszonej kaloryczności, gdyż poza tłuszczem zawartym w jogurcie, nie dodajemy go do ciasta.Jest to szybkie ciasto ucierane, na którego przygotowanie potrzebujemy 10-15 minut, pomijając czas pieczenia. Można je wykonać z dowolnymi owocami, jednakże z dużą ilością borówek nie tylko dobrze smakuje, ale też ładnie prezentuje swoje piegowate wnętrze.Ciasto(...)przygotowałam w keksówce o wymiarach 20x11x7,5cm. Ciasto jogurtowe z borówkami (bez tłuszczu)Składniki:225g mąki pszennej + 1 łyżeczka do oprószenia owoców100g cukru2 jajka150g jogurtu greckiego2 łyżeczki cukru wanilinowego1,5 łyżeczki proszku do pieczenia150g borówek Wykonanie:- składniki powinny być w temperaturze pokojowej- jajka zmiksować z cukrami, dodać jogurt, ponownie krótko zmiksować- mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy, całość
Smakołyki BerenikiDostałam ostatnio dwie łubianki ekologicznej borówki amerykańskiej. Wiosną miałam okazję jeść dżem z borówki przygotowany przez Państwa Hawajskich, właścicieli plantacji i postanowiłam, że sama też przygotuję coś podobnego. Okazało się, że borówka wspaniale gęstnieje, a połączenie z kardamonem jest idealne. Przygotowałam też drugą, neutralną wersję z całymi owocami. Dżem z borówki z kardamonem Składniki(...)borówki amerykańskiej 200 - 300 g cukru sok z 1 cytryny 4 – 6 strąków kardamonu Wykonanie: Borówkę przekładamy do garnka i rozgniatamy. Dodajemy cukier, rozgniecione ziarna kardamonu i gotujemy przez około kwadrans często mieszając. Następnie dodajemy sok z cytryny i gotujemy przez 10 – 15 minut. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych, gorących słoików i zakręcamy. Stawiamy do góry dnem
Sto kolorów kuchniDeser kokosowy z borówkami to prosty i szybki w wykonaniu smakołyk. Do jego głównych składników należą świeże borówki, jogurt naturalny i wiórki kokosowe. Dla osiągnięcia efektu warstw do obu mas deseru dodałam żelatynę, nie jest to jednak niezbędne. Bez jej dodatku poszczególne masy nie będą się aż tak od siebie odznaczały, zmieni się też ich konsystencja, ale deser podawany(...)jogurtu greckiego3 łyżeczki cukru1 i 1/2 łyżeczki (6g) żelatyny 2 łyżki wodywarstwa kokosowa100g jogurtu greckiego15g (około 2 łyżek) wiórków kokosowych3 łyżeczki cukru1/2 łyżeczki (2g) żelatyny 1 łyżka wody100g borówek i 2 łyżeczki wiórków kokosowych do dekoracji Wykonanie:- do umytych borówek dodać sok z cytryny, zmiksować blenderem na mus- żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, krótko podgrzać w kuchence
Smakołyki BerenikiSernik cytrynowy z borówkami to po serniku wiśniowym kolejny na moim blogu sernik z owocami. Świeży smak cytryny bardzo dobrze komponuje się ze sporą ilością borówek. Masa serowa nie jest mocno cytrynowa, ale jej smak podbija cytrynowe ciasto kruche, które doskonale sprawdzi się też w babeczkach lub tartaletkach.Sernik dzięki dodatkowi serka mascarpone ma kremową konsystencję, a pieczenie w niskiej temperaturze(...)cytrynymasa serowa500g twarogu trzykrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka150g serka mascarpone3 jajka100g cukru1 czubata łyżka (15g) mąki pszennej1 łyżeczka mąki ziemniaczanejskórka otarta z 1 cytrynysok wyciśnięty z 1 cytryny300g borówek Wykonanie:- cytrynę sparzyć, skórkę zetrzeć na drobnej tarce - mąkę i cukier przesiać, dodać zimne masło, składniki posiekać- dodać skórkę z cytryny i żółtko, zagnieść gładkie ciasto- ciasto schłodzić przez
Smakołyki BerenikiCiasto to nic innego jak biszkopt, bita śmietana i borówki amerykańskie :)Składniki na biszkopt:6 jajek¾ szklanki cukru1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej5 łyżek stołowych mąki tortowej (pszennej)1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanejopis biszkoptu:białka ubić ze szczyptą soli mikserem,żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana(...)przesady :-p. Jak biszkopt przestygnie to przekrawamy wzdłuż na dwie warstwy.Składniki na krem:500 ml śmietanki kremówki 30 albo 36 %1 galaretka truskawkowaopakowanie borówek amerykańskichOpis na pierwszy krem różowy:Ubijamy śmietankę na bitą śmietanę i dodajemy do niej galaretkę. Krem różowy wylewamy na pierwszą warstwę biszkoptu oraz przykrywamy drugim płatem biszkoptu.Opis na drugi
Bon Appetit MałgorzatyMuszę się przyznać, że uwielbiam borówki i każdy pomysł na wykorzystanie borówek uważam za genialny :)Wczoraj nazbieraliśmy "troszkę" borówek (dziękuję D:*) i dzisiaj musiałam coś z nich zrobić. Zdecydowałam się na pyszne drożdżówki z borówkami. Oczywiście, ciasto drożdżowe potrzebuje troszkę czasu na przygotowanie, ale warto :)SKŁADNIKI:Ciasto:500 g mąki pszennej10 g drożdży1 mały jogurt naturalny100 ml mleka1 jajko3(...)mieszamy.Wymieszane składniki zostawiamy w misce pod przykryciem na 60 minut.W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: Łączymy ze sobą cukier, mąkę pszenną oraz twarde masło. Wkładamy do lodówki.Myjemy i osuszamy borówki, dodajemy do nich cukier i mąkę ziemniaczaną - mieszamy.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy z ciasta małe bułeczki, wkładając do nich borówki. Bułeczki zostawiamy pod przykryciem na kilkanaście minut.Następnie
Serce zamknięte w formie pysznościSernik z borówkami na zimnoW ogrodzie mojej mamy pojawiły się już pierwsze borówki. Wyglądały tak zachęcająco, że szkoda by było ich nie wykorzystać, z drugiej strony włączanie piekarnika przy takiej temperaturze nie wydawało mi się rozsądnym pomysłem - idealnym rozwiązaniem był zatem sernik na zimno :) Mocno schłodzony (na krótko w zamrażarce) smakuje prawie jak tort lodowy.Składniki na spód(...)masłaSkładniki na masę serową:800 g białego sera na sernik5 łyżek cukru pudru1 łyżeczka cukru waniliowego3 łyżeczki żelatyny3 łyżeczki skórki pomarańczowej (przepis znajdziecie tu) lub aromat pomarańczowy0,5 szklanki borówek+ borówki do dekoracjiBorówki myjemy i wykładamy na ściereczkę, żeby wyschły. Tortownicę (moja miała średnicę 15 cm) wykładamy papierem do pieczenia.Herbatniki kruszymy i wkładamy do blendera razem z miękkim masłem. Miksujemy
CiastkozercySernik to nasz ulubiony dodatek do kawki. Lubimy wilgotny a zarazem puszysty i właśnie ten sernik taki jest. Tym razem dodałam do niego owoce borówki amerykańskiej które nadały mu wyjątkowego smaku i aromatu. Do pieczonych serników używam twaróg do zmielenia( nie z wiaderka). Sernik z wiaderka używam do serników na zimno. Składniki: 1 kg twarogu półtłustego(...)jajek 80 g margaryny lub masła 1,5 szkl cukru 2 łyżeczki esencji waniliowej 1 szt budyń waniliowy 250 g borówki amerykańskiej 1-2 łyżki cukru Lukier 1 szkl cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny borówki do dekoracji Przygotowanie:Borówki oczyścić, umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Twaróg zmielić w maszynce do mięsa. Margarynę roztopić. Żółtka z cukrem
Ala piecze i gotujeSerników nigdy nie mam dość, a ponieważ miałam w lodówce wiaderko śmietankowego twarogu i koszyczek borówek amerykańskich - było jasne, ze musi z nich powstać sernik:) Zrobiłam go na bazie przepisu na sernik nowojorski, dodając do niego jednak więcej jajek i śmietanę kremówkę. Wierzch oblałam pod koniec pieczenia gęstą śmietaną i posypałam obficie borówkami. Dzięki temu zabiegowi borówki nie popękały(...)wyjęciu z piekarnika. Pieczony w kąpieli wodnej w temperaturze 160 stopni C sernik był równy jak stół, a jego konsystencja aksamitna, ciężka i mazista... dokładnie tak jak lubię:) Borówki stanowiły doskonałe zwieńczenie całości. Sernik robi się błyskawicznie. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować, przelać masę do formy i zapiec. Pyszne i proste! Bardzo polecam!SKŁADNIKI
Słodko-Słony Świat IlonyPrzy okazji chodzenia po lesie za grzybami nazbieraliśmy z Piotrem trochę czerwonych borówek. Chciałam przygotować z nich pyszną konfiturę. Taka konfitura jest świetnym dodatkiem do mięsa, grillowanego sera, ale również można nią smarować kanapki. 250 ml (szklanka) czerwonych borówek ½ szkl. cukru 3 papierówki 1/2 szkl. borówek/ brusznicy zasypujemy cukrem, jak puszczą sok gnieciemy je praską do ziemniaków. dodajemy obrane, pokrojone(...)kawałki jabłka papierówki. Gotujemy 15 minut aż jabłka się rozpadną, rozgniatamy całość praską. Dodajemy kolejne pół szklanki borówek. Gotujemy na dużym ogniu 5 minut, cały czas mieszając. owoce mają stać się szkliste, ale nie mogą się rozpadać. Przekładamy jeszcze gorącą konfiturę do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem, niech konfitura ostygnie. Możemy też słoiczki pasteryzować dla pewności. Konfitura
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprawdę koniec sezonu borówkowego ! Sernik, który dziś Wam polecam wypatrzyłam na blogu Lawendowy dom. Zauroczył mnie od pierwszego wejrzenia ! Wprawdzie tam był jagodowy, ale myślę, że zamiana na borówki nie wypadła źle :-) Sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu, nie jest zbyt kaloryczny, bo robiony na jogurcie, a nie na kremówce. A efekt wizualny, jak widać na zdjęciu, rewelacyjny(...)Zaświadczam, że walory smakowe równie boskie :-) Sernik na zimno z borówką amerykańską Składniki:Spód:160 g ciastek owsianych50 g płatków owsianych100 g masłaMasa serowa:500 g mielonego białego sera300 g naturalnego jogurtuotarta skórka z jednej cytryny150 g cukru pudru6 łyżeczek żelatyny200 g borówekMasa owocowa:300 g borówek50 g cukru3 łyżeczki żelatyny Wykonanie:SpódFormę o średnicy 20 cm wykładamy folią spożywczą
Kulinarne przygody GatityDzisiaj propozycja na sernik na zimno choć sera w nim nie ma :) „Masa serowa” powstaje przy użyciu jogurtu naturalnego oraz śmietany kremówki z dodatkiem borówek. Te ostatnie można oczywiście dowolnie zamienić na jagody, maliny etc. Z połączenia jogurtu i kremówki powstaje nam delikatne, aromatyczne i lekkie ciasto, idealne na upalne letnie dni. :) Ilość porcji: Mała blacha ciasta Składniki: Spód ciasta(...)200gram ciemnych herbatników z kremem 50g masła Ciasto: 400g jogurtu naturalnego 330ml śmietany kremówki 30% Opakowanie borówek Opakowanie cukru wanilinowego ( 2 łyżki) 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Wierzch: Połowa tabliczki mlecznej czekolady Kilka listków mięty Borówki Ciasteczka kruszymy i umieszczamy wraz z miękkim masłem w wysokim pojemniki. Całość blenderujemy na jednolitą masę. Formę do ciasta wykładamy na dnie
Kolizje Smakówjeszcze do nich wrócę. Parę dni temu robiłam przegląd w zamrażarce i odkryłam mus rabarbarowy. Już wiedziałam co będzie kręcone :-). A przy okazji, ponieważ krzaki moich borówek amerykańskich oszalały i uginają się od dojrzewających owoców postanowiłam do rabarbaru dodać też borówki. I oto co mi wyszło, czyli lody rabarbarowe z borówką amerykańską.Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie(...)zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Lody rabarbarowe z borówką amerykańską Składniki: 3 żółtka 200 ml mleka 150 g cukru 200 g śmietanki kremówki 36 % 450 g musu rabarbarowego 100 g borówki amerykańskiej Wykonanie:Składniki powinny być mocno schłodzone. Żółtka z dodatkiem cukru ubijamy
Kulinarne przygody GatityPisałam już wcześniej, że moje krzaczki borówki amerykańskiej w tym roku całkiem oszalały ! Posiadam trzy krzaczki, a borówek jest tyle, że nie sposób je przejeść. Robiłam jedną tartę, drugą tartę, sernik na zimno, domowe lody, jemy je z jogurtem na śniadanie, czy tak po prostu bez niczego. Jemy i jemy(...)wcale nie ubywa... Zebrałyśmy z córką prawie 3 kilo, ale na krzaczkach jeszcze sporo borówek, chyba trzeba będzie zrobić drugie podejście do dżemu :-). Dżem z borówki amerykańskiej Czas przygotowania: 180 minutSkładniki: 2600 g borówki amerykańskiej 700 g cukru sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Borówki dokładnie myjemy. Wsypujemy do płaskiego rondla, zasypujemy cukrem
Kulinarne przygody Gatitypachną jabłkami i cynamonem, gdyż do masy wykorzystałam mieszankę herbaty Magic Apple – mieszanka herbat owocowych o smaku jabłka i cynamonu. Ciasteczka mają kształt kwiatka z oczkiem zrobionym z borówek. Zaznaczam, że wykorzystujemy suchą herbatę z torebki, a nie zaparzaną. Polecam też przepis na: Ciasteczka kruche z orzechami Najlepsze Kruche ciasteczka herbaciane z borówkami. Kruche ciasteczka herbaciane Składniki: 1 szklanka(...)mąki tortowej 1/2 szklanki* mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/2 szklanki* cukru pudru 1 łyżka domowego cukru waniliowego 150 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki sody konfitura z borówek 1 torebka herbaty Magic Apple * szklanka ma pojemność 250 ml Suche składniki ciasta mieszamy hakiem robota, dodajemy jajko i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Ciasto dzielimy na dwie części
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBułeczki drożdżowe z borówkami to pyszne i mięciutkie bułki z dużą ilością owocowego nadzienia, które każdy wielbiciel słodkich drożdżówek zje z wielką przyjemnością. Zamiast borówek można wykorzystać jagody, a efektem będą klasyczne jagodzianki.Ciasto drożdżowe jest bardzo przyjemne w obsłudze, nie klei się za bardzo, jest elastyczne, a podczas pieczenia nie wyrasta zbyt mocno, dzięki czemu nadzienie borówkowe "nie ucieka(...)trakcie wyrabiania dodawać stopniowo masło- ciasto wyrabiać do momentu, aż zacznie odchodzić od dłoni i będzie elastyczne- ciasto pozostawić w misce pod przykryciem do podwojenia objętości (40-60minut)- borówki umyć, osuszyć, wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną- wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na 6 równych części (można podsypać niewielką ilością mąki)- z każdej części utworzyć placuszek, na środku
Smakołyki Bereniki