Ciasto orzechowe z wiśniami - kuchnia podkarpacka Dwa orzechowe biszkopty przełożone delikatną masą budyniową, a na wierzchu owoce w galaretce – oto smaczne niedzielne ciasto według pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Hermanowej na Podkarpaciu. Do przygotowania ciasta można użyć zarówno owoców świeżych, jak i ze słoika, lub z puszki. Ich smak podkreśli masa budyniowa z nutką alkoholu. W oryginale przepis został
Trzeci talerzTruskawki i borówki...dla mnie świetny duet. A zestawiony w dwukolorowym biszkopcie z kremem mascarpone... poezja
Z Hrabiną w kuchniwskazanym doradcą, bo wtedy- o czym już niejednokrotnie się przekonałam- zawsze coś się delikatnie mówiąc schrzani... Najczęściej pada na galaretkę, która ścieka gdzieś tam daleko, na sam spód zmiękczając biszkopt i paprząc wszystko co napotka na drodze. Dlatego ja sernikom mówię zdecydowanie tak, ale pod warunkiem, że na ich przygotowanie mam trochę więcej czasu niż pół godziny ;) Składniki na tortownicę
Kuchnia w czekoladziePyszny, bardzo lekki sernik na zimno z musem truskawkowym. Ciasto możecie przygotować na gotowych biszkoptach albo herbatnikach, wtedy będzie miało jeszcze jedną zaletę - bez pieczenia. Ja jednak (ze względów zdrowotnych) wybrałam opcję z delikatnym olejowym spodem i samodzielnie przygotowanym twarogiem. *** Dieta lekkostrawna z ograniczeniem błonnika i tłuszczu wyklucza śmietanę i tłusty nabiał, dlatego mój sernik na zimno przygotowałam tylko
babka w formieRolada biszkoptowa z bitą śmietaną o cytrynowym smaku to klasyk - proste smaki, które nigdy nie zawodzą. Nie trzeba wielu produktów, a możesz wyczarować pyszne ciacho. Biszkopt choć upieczony z mąki orkiszowej jest niezwykle delikatny, po prostu rozpływa się w ustach. Krem o delikatnym, cytrynowym smaku wypełnia puszystą roladę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!posmakowało, że przygotowałyśmy je drugi raz! Tym razem zdążyłam odkroić kilka kawałków do zdjęć! Ciasto jest bez pieczenia , co sprawia, że jest błyskawiczne do zrobienia. Zamiast herbatników albo biszkoptów na spodzie tym razem są tam jednak gofry ! Zachwycają i zaskakują! Pokryte delikatną, śmietanową masą i gęstą galaretką z domowego dżemu wiśniowego tworzą fantastyczną całość, której nikt się nie oprze! Spróbujcie
Ostra na Słodkojuż mam na nią kilka pomysłów. Składniki: 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 3 galaretki truskawkowe truskawki pół opakowania groszku ptysiowego (mogą być też herbatniki lub biszkopty) 2 galaretki rozpuszczamy w szklance wody i studzimy. Trzecią galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody i również studzimy. Mleko musi być dobrze schłodzone, więc albo przechowujemy je w lodówce albo wstawiamy
Cynamonowe szczęściekaszy jaglanej i galaretki z rabarbarem. Drukuj Proporcje na: formę 23cm x 23 cm Czas przygotowania: 30 minut Ocena: 5.0 /5 ( 1 głos/y ) składniki Spód: kilka herbatników, ciasteczek, biszkoptów, podpłomyków lub wafel tortowy (ja użyłam podpłomyków) Krem: 200 g kaszy jaglanej + 500 ml wody 300 ml mleczka kokosowego (użyłam mleczka lite) 5 łyżek wiórków kokosowych lub mąki kokosowej
Via Gustoobok którego trudno przejść bez skosztowania:) Dość proste w przygotowaniu, z pewnością każdy sobie poradzi. Można upiec w formie tortu lub zwykłego ciasta. Nie jest przesadnie słodkie ,polecam:) Składniki Biszkopt 7 jajek 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 7 łyżek oliwy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżka … Czytaj dalej Słodkie trio
gotuj ze mnąsmaku i zapachu wiosny i lata. Pachnie tym, czym wiosna i początek lata pachnieć powinien. Truskawkami. Można go zrobić na 2 sposoby, na bazie z ciasteczek lub tradycyjnym biszkopcie. W wersji bez pieczenia – jest naprawdę super szybki do zrobienia. 3. Muffiny z truskawkami Wrzucam Wam przepis na muffiny z rabarbarem, ale oczywiście możemy je zrobić identycznie z truskawkami. Muffiny
W Kawiarencedekorację takiego tortu. Wymaga trochę cierpliwości ale efekt robi wrażenie.Proponuję do przełożenia, krem serowo śmietanowy. Listki truskawki wykonałam ze świeżej mięty, której jest już dość dużo. Składniki Biszkopt według przepisu torcik serce:https://gotuj-ze-mna.pl/torty/tort-serce/ ,średnica tortownicy 20 cm … Czytaj dalej Tort truskawka z polewą lustrzaną
gotuj ze mnąbardzo nie lubię nic nie robienia. Nadrabiam czytanie książek i wymyślam nowe przepisy. Nawet nie wiecie jak bardzo chciałabym iść do kuchni i upiec chociaż najzwyklejsze ciasto, nawet biszkopt z owocami. Zdrowie najważniejsze. Obiecuję, że szybko do Was powrócę z nowymi przepisami
Izabelawkuchnitego sama nie zjadła. No dobra zjadłabym i zjem chętnie ale tylko w towarzystwie kawy Tiramisu jak na moje kubki smakowe było wyborne. Idealnie zrobiony krem i nasączone biszkopty. Już dla tego tiramisu bym tu wróciła. Jak bym się miała do czegoś przyczepić, to chyba do zbyt dużej ilości kakao na wierzchu. Ale to tylko moje odczucie. Drugim deserem, który
Relaxtimemożemy też wstawić go do lodowatej wody aby szybciej ostygł) 7. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Postępujemy tak aż do wykończenia składników. 8. Wystudzony biszkopt smarujemy z wierzchu masą budyniową i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania polewy. Polewa czekoladowa 9. Żelatynę rozprowadzamy w zimnej wodzie. 10. Do garnuszka/rondelka wrzucamy masło, mleko, kakao i cukier
Gotowanie...to proste !