Kiedy mają przyjść do mnie goście, zawsze staram się upiec ciasto, które będzie smakowało wszystkim. To jest jeden z tych uniwersalnych przepisów. Zarówno koleżanki z pracy
Prosty przepis nagościły w moim domu, bo na działce rosły leszczyny. Od małego jestem więc wręcz przyzwyczajona do jedzenia orzechów. Ostatnio coraz częściej też przygotowuję ciasta i ciasteczka orzechowe. Zachwyciły mnie biszkopty orzechowe i torty przygotowywane z ich wykorzystaniem. Ale orzechy mają również swój specyficzny smak i nie każdemu smakują same. Postanowiłam więc podać orzechy jako deser i oblałam je czekoladą. Kupne
Waniliowe Improwizacjewałku aby przybrały potrzebny nam kształt, wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Na koniec dodać mascarpone i wymieszać na sztywny krem. Wstawić na chwilę do lodówki. Przygotować sobie biszkopty na desce oraz dodatki do dekoracji. Krem nałożyć do rękawa cukierniczego i połowę biszkopcika udekorować kremem.Na wierzch powciskać owoce. Złożyć na pół i gotowe. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego:) Artykuł
gotuj ze mnąkilku godzinach a najlepiej następnego dnia, podawać. Inspiracje zaczerpnęłam z tej strony ;-) o tutaj.... W zasadzie spód do tego ciasta może być dowolny, wafel, biszkopt czy jeszcze inny, pełna dowolność. Cudownych Walentynek
Radość kipiąca uśmiechem.wymieszaną z proszkiem, budyniem i kakao. Wylać na blaszkę (23*23) wyłożona papierem. Piec 30 min w 180stC Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, osłodzić, wymieszać i ostudzić. Upieczony, wystudzony biszkopt przekroić na dwie części. nasączyć ponczem, śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan-fix i cukier. Wyłożyć śmietanę na ciasto i przykryć drugą częścią ciasta. masę kajmakowa rozgrzać
przepisy- Milkipieczenia z kremem i galaretką - dodatkowe informacje: (*) Jeśli wolicie większą warstwę galaretki to możecie użyć dwóch opakowań na 900 ml - 1 litr wody. (**) Zamiast herbatników idealnie sprawdzą się biszkopty
Di gotujesię obejrzymy, już nas zastanie! Jeden z blatów umieszczamy z powrotem w blaszce wyłożonej papierem. Papier do pieczenia może być ten sam, na którym ciasto się piekło. Na biszkopt czekoladowy wykładamy nasz sernik, następnie nakładamy dżem owocowy. Ja robiłam to przy pomocy rękawa cukierniczego, ale można poradzić sobie zwykłą łyżeczką układając go punktowo. Rękaw cukierniczy jest o tyle dobry
MamaOskarkazimowych lubię takie ciasta cięższe i kremowe. Ale nade wszystko lubię zapach unoszącej się w domu czekolady. Ciasto to klasyczny murzynek z dodatkiem powideł, jeśli wolicie lżejsze - można upiec biszkopt. Krem to moja ulubiony miks, czyli połączenie czekolady z bitą śmietaną i serkiem mascarpone, które sprawdza się i w mazurkach, i w tortach i w takich oto ciastach
bistro mamapięknie się mieniły... A w smaku - obłędnie słodkie, obłędnie pyszne... 💗 "Rybki" - maślane, cudownie kruche i delikatne ciasteczka z lukrem 😋 "Żywa przynęta" - mini deserki, składające się z kilku warstw: domowego biszkoptu, dżemu porzeczkowego, kremu kajmakowego z mascarpone. Całość zwieńczają pokruszone ciastka "Oreo"... Wszystko warstwowo ułożyłam w mini wiadereczkach, a w "ziemię" z ciastek włożyłam po żelkowym robaku... 😈 Trochę obrzydliwie to wyglądało
Słodko-Słony Świat IlonySzybkie, bardzo smaczne ciasto, które znika ze stołu w 5 min. Robię je zawsze kiedy przychodzą do nas goście. Sprawdza się na wszystkich imprezach :)
Prosty przepis nałyżka wody Masa bananowo-cytrynowa: 6 bananów 2 galaretki cytrynowe 2,5 szklanki wrzącej wody Masa śmietankowa: 300ml śmietanki kremówki 200g serka mascarpone 60g mlecznej czekolady *** Przygotowujemy biszkopt: białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier i cały czas miksując dokładamy po kolei po jednym żółtku *** *** W osobnym naczyniu mieszamy mąki z kakao. Suche
Blog z Apetytemlekko... "gumowatej". No właśnie, słowo 'chewy' nie ma ładnego odpowiednika po polsku. Ciastka, tak w ogóle, mogą być chrupiące jak herbatniki, miękkie i puszyste jak biszkopty albo miękkie i 'chewy', czyli wilgotne i delikatnie ciągnące, jak te z poniższego przepisu. Ja lubię każdy rodzaj :-) Czytaj dalej
Arabeska waniliowaPierwszy raz zrobiłam to ciasto na rodzinną imprezę. Tak dobrze się przyjęło, że teraz robię je na każdą możliwą okazję. Rodzina go uwielbia;)
Prosty przepis naRafaello bardzo lubimy w moim domu i robiłam już jego różne wersje-na pieczonym biszkopcie ,na krakersach .Tym razem trochę inne również pyszne na herbatnikach i dżemem porzeczkowym,który sprawia ,ze ciasto nie jest za słodkie,wręcz lekko kwaskowate .Pokochałam to połączenie - spróbujcie koniecznie
Swojskie jedzonko