biszkopt - 17572 przepisów (strona:274/1172)

Tiramisu z lemon curd (bez jajek) 115

lodówce, tiramisu nabrało idealnego cytrynowego smaku. A my tak lubimy. Dodatkowo plus za brak jajek w przepisie :) Spróbujcie i wybierzcie swoje ulubione tiramisu. 'tiramisu z lemon curd' Składniki: - podłużne biszkopty - 150g mascarpone - 100ml śmietany kremówki (30%) - 4 łyżki cukru pudru - 6 łyżek lemon curd (przepis klik ) - kakao Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę(...)Dodać 2 łyżki lemon curd'u i dokładnie wymieszać. Następnie dodać ubitą śmietanę. Na dno keksówki ułożyć podłużne biszkopty, na to 2 łyżki lemon crud'u i połowę masy śmietanowo-mascarponowej. Następnie znowu biszkopty, lemon curd, masa śmietanowo-mascarponowa. Wierzch tiramisu posypać kakao. Wstawić do lodówki na min.3 godziny (najlepiej na całą noc, aby biszkopty nasiąkły i nie były twarde

CookYourself
Tort z bitą śmietaną i masą truskawkową 159

biały - bez barwników. Jako, że w tym roku miał być różowy - taki zrobiłam. Solenizantce się podobał i smakował. 'tort z bitą śmietaną i masą truskawkową' Składniki (na tortownicę 22cm): * biszkopt: - 8 jajek - 2 szklanki mąki - 1,5-2 szklanki cukru - 1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - barwnik spożywczy (opcjonalnie) * masa truskawkowa: - 500ml śmietany kremówki (schłodzonej) - 2 galaretki truskawkowe - 400g(...)użyłam czerwonego barwnika od Dr.Oetker'a - żelatyna (opcjonalnie - jeśli np tort wymaga transportu - 1 łyżkę żelatyny rozpuścić w ciepłej wodzie ( 1/4 szklanki wody) i stopniowo dodawać do ubitej śmietany) Biszkopt: Wszystkie składniki umieścić w misce miksera i ubijać na wysokich obrotach przez 10 minut, do uzyskania białej, puszystej masy (pod koniec ubijania dodać barwnik ). Przelać do tortownicy wyłożonej papierem

CookYourself
Jeż - ciasto biszkoptowe z kremem ganache 208

krótkiej przerwie wracam do Was z przepisem na jeża, czyli ciasto z czekoladowymi biszkoptami przełożonymi rewelacyjnym kremem ganache.  Powyższy krem to połączenie czekolady i śmietany 30%. Co ciekawe, niektórzy uważają, że ganache to lukier, sos lub polewa. Jestem pewna, że przygotowanie kremu ganache nie będzie sprawiało Wam trudności . Składniki: 3 biszkopty czekoladowe 2 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady(...)miski z czekoladą. Poczekać 2-3 minuty, a po tym czasie wszystko ze sobą połączyć, aż powstanie gładka, lśniąca masa. Przygotowaną masę schłodzić w lodówce. 3. W międzyczasie biszkopty powycinać, tzn. najlepiej formułować 2 jajowate kształty + 1 najmniejszy okrągły. Z resztek ciasta uformowałam jeszcze jedną warstwę, która znajdowała się na samej górze. 4. Schłodzoną masę czekoladowo-śmietanową ubić

Ugotować
Rafaello z białą czekoladą 143

jest miłośnikiem białej czekolady na pewno zachwyci się smakiem tego ciasta. Pyszne rafaello z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi na biszkopcie to niezwykły deser dla każdego łasucha.  składniki na 4 porcje            biszkopt 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia(...)tabliczka białej czekolady wiórki kokosowe ok 350 g 1/2 kostki margaryny przepis Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do temp180 st. C. Po upieczeniu i wystygnięciu, ciasto przekrawamy na pół, jedną połówkę ścieramy na tarce na drobne okruszki. Połowę śmietany wlewamy

Smakowite Dania
Sernik na zimno na czekoladowym spodzie 339

Biszkopt genueński. Takie cudo pieczone bez proszku do pieczenia za to z topionym masłem. Idealnie kakaowy, wspaniale komponuje się z waniliowym sernikiem na zimno. Składniki: Biszkopt: 3 duże jaja 1/4 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 30 g roztopionego i przestudzonego masła 8 kostek gorzkiej czekolady rozpuszczonych w 1 łyżce mleka, przestudzone 1 łyżka kakao szczypta soli Sos kakaowy(...)śmietany kremówki 100 g cukru pudru 600 g twarogu półtłustego lub tłustego potrójnie mielonego ziarenka z 1 lub 2 lasek wanilii 2 łyżeczki aromatu waniliowego 2 łyżeczki cukru waniliowego Biszkopt Białka jaj ubijamy z drobnym cukrem i szczyptą soli na sztywno. Dodajemy po 1 żółtku i krótko miksujemy, tylko do połączenia składników. Wyłączamy mikser i dodajemy wszystkie pozostałe składniki, całość

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Szybka rolada jabłkowa 371

1szkl rodzynek (100g) - choć w oryginalnym przepisie było 50g, zwiększenie ilości rodzynek było dobrym posunięciem, świetnie się komponują z jabłkami w tym farszu 3 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki kardamonu BISZKOPT:  6 jajek szczypta soli 5 łyżek cukru (100g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia - płaska 1 szklanka mąki pszennej - u mnie tortowa INNE: masło do posmarowania papieru - przyznam się(...)160C. Wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką kuchenną, a następnie stolnicą - lub dużą deską czy tacą - odwrócić ciasto do góry dnem. Od jabłek oderwać papier, i pomagając sobie ściereczką, zawinąć biszkopt w roladę - manewr ze ścierką wykonywać delikatnie, aby nie nadkruszyć/naderwać ciasta . Ułożyć roladę szwem do dołu i pozostawić w ściereczce do całkowitego wystygnięcia - u mnie leżakowała przez całą

Grunt to przepis!
BISZKOPT IDEALNY 170

zaparzy tak, jak zawsze, krem do tortu się zważy, a kremówka rozpłynie. Są też takie dni, które te wszystkie niepowodzenia zmieniają w prawdziwą radość. Swego czasu piekłam wspaniałe biszkopty. Wysokie, pulchne i wilgotne w środku. Jednak w chwili urodzin koleżanki, wszystko szło nie tak. Położyłam na łopatki trzy biszkopty w ciągu 15 godzin! Musiałam kilkanaście dni odpocząć, nie tykać się(...)piekarnika, aby przy kolejnym podejściu... biszkopt wypiekł się idealnie! Nie wiem, nie mam pojęcia, co było przyczyną moich niepowodzeń. No cóż, ważne, że tym razem mogłam ze spokojem popełnić tort. BISZKOPT IDEALNY /na tortownicę o średnicy 24 / 26 cm; / 6 jajek 6 łyżki mąki pszennej 6 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki powinny

W kuchni Karmel-itki
Tort-rolada o smaku truskawkowym 143

względu, że nie jestem profesjonalistką (im chyba też zdarzają się porażki) tylko amatorką. I dlatego też dzisiaj dodałam nowy dział a mianowicie moje porażki kulinarne ;) Składniki:      biszkopt:         3 jajek         60g mąki         60g cukru(...)500ml śmietany 36%      1,5 opakowania galaretki truskawkowej      1 łyżka cukru pudru      dżem truskawkowy Przygotowanie:    Biszkopt:  Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę, pod koniec ubijania dosypywać stopniowo cukier. Żółtka rozbełtać, dodać do piany z białek i wymieszać łyżką. Sypkie produkty przesiać do białek i wymieszać. Wylać do formy

Amatorka kuchenna
Kakaowe ciasto z truskawkami, galaretką i ptasim mleczkiem 1138

pochodzi od mojej mamy. Ja nieco go zmodyfikowałam. Ciasto wspaniale nadaje się na letni czas, gdyż jest leciutkie i orzeźwiające. No i można je zrobić również z innymi owocami :) Biszkopt kakaowy: 5 jajek 1 ¼ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Ptasie mleczko: 900ml śmietanki kremówki 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru pudru(...)koniec dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy łyżką. Gotowe masę przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C. Lekko ciepły biszkopt odrywamy z papieru. Galaretki mieszamy 750ml gorącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Żelatynę zamaczamy w szklance, w około 3 łyżkach przegotowanej, zimnej wody. Pozostawiamy by napęczniała. Zimny biszkopt wkładamy

Smakowy Raj
Mambo number 5, czyli płaskie cycki murzynki- ciasto biszkoptowe o 5ciu smakach, z kremem budyniowym, bananami, makiem, kokosem 530

Jedno z moich ulubionych ciast, które ma bardzo ciekawy smak i konsystencję. Nie powiem żeby w zrobieniu było ekspresowe, ale warto poświęcić na niego czas. Polecam :) Biszkopt*: 4 jajka 1 szklanki cukru 1 szklanki mąki 1 łyżeczki proszku do pieczenia *biszkopt można zastąpić podłużnymi biszkoptami Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie żółtka. Jeszcze chwilę ubijamy. Po czym(...)100ml śmietany kremówki Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie dolewamy do niej po trochu śmietankę i mieszamy łyżką. Dodatkowo: ½ szklanki alkoholu (np. wódki lub rozcieńczonego spirytusu) do nasączenia biszkoptu. Biszkopt smarujemy kremem bananowo- budyniowym, a następnie przykrywamy go upieczoną i zimną warstwą makowo- kokosową. Górę pokrywamy polewą i ozdabiamy resztą kremu budyniowego. Ciasto pozostawiamy na około 2 godziny

Smakowy Raj
Szachownica – sernik siostry Anieli 311

czasochłonne. W końcu postanowiłam się z tym zmierzyć i powiem szczerze, że wcale nie jest ten sernik taki trudny jak się początkowo wydawał. Trochę zabawy jest z krojeniem biszkoptu, ale nie ma źle. Powiem szczerze, serniczek wyszedł rewelacyjny. Pyszny w smaku, a do tego dość oryginalny w wyglądzie. Wiadomo nie wyszedł mi tak dobrze jak mistrzyni, siostrze Anieli(...)twarogu 5 jajek 1 ½ szklanki cukru 25 dag margaryny 1 duży cukier waniliowy 1 olejek cytrynowy 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka na biszkopt ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy do nich cukier, ciągle miksując, a po chwili stopniowo dodajemy żółtka. Na koniec dodajemy po trochu mąkę wymieszaną z kakao i mieszamy łyżką. Gotowe ciasto

Smakowy Raj
Najlepsze Tiramisu 318

serwowanego w formie kostki. Często jednak podaje się go w pucharkach w formie typowego deseru. Takie tiramisu lubię najbardziej - jest w nim więcej kremu z mascarpone, można użyć dowolnych biszkoptów i namoczyć je mocniej w kawie. Osobiście nie przepadam za likierem amaretto i dlatego do swojego deseru tiramisu dodałam rumu do kawy. Wy możecie dodać likier, rum lub koniak, chodzi(...)przełamanie kremowego smaku mascarpone. Do klasycznego tiramisu dodaje się podłużne biszkopty. Do deserów podawanych w pucharkach lepiej nadają się zwykłe, okrągłe biszkopty, do ciast a' la tiramisu najlepsze będzie ciasto biszkoptowe upieczone w piekarniku i przekrojone wzdłuż.  Deser Tiramisu Składniki: 250 g serka mascarpone, ok. 150 g biszkoptów okrągłych, 2 łyżki kakao w proszku 1 łyżka cukru pudru

Pełna Lodówka
ŁAciaTA PiANkA 234

Składniki: 2 op mleczka kondensowanego niesłodzonego ( 500ml)     3 różnokolorowe galaretki 2 łyżeczki żelatyny 3,5 kubka wody 2 łyżki cukru pudru 1 op biszkoptów 1 kieliszek wiśniówki sok z 1 cytryny Przygotowanie: wodę gotujemy, przelewamy do 3 kubeczków, rozpuszczamy w nich galaretki, w pozostałej wodzie namaczamy żelatynę schłodzone mleko ubijamy mikserem, rozdzielamy do czterech miseczek, 3 łączymy(...)galaretkami do czwartej dosypujemy kakao i wlewamy żelatynę na dno foremki - może być keksówka, układamy biszkopty, wiśniówkę mieszamy z sokiem z cytryny, nasączmy biszkopty na biszkopty wykładamy po kilka łyżek pianki w każdym kolorze, powtarzamy aż do wypełnienia foremki:) wierzch możemy udekorować wiórkami z czekolady białej lub gorzkiej, bądź zalać galaretką, czy też ozdobić bitą śmietaną:) SMACZNEGO! P.S kolory galaretek

Luźna Kuchnia
Ciasto z masą kokosową i truskawkową galaretką 230

domownikom zrekompensowałam brak ciasta dwa dni. W planie miałam upiec tort z kremem karmelowym, ale niestety mam małe problemy z trzymaniem się planu i upiekłam ciasto 3 warstwowe czyli: biszkopt, masa kokosowa i galaretka truskawkowa w połączeniu z miksowanymi truskawkami. jak dla mnie pycha :) Składniki:       biszkopt:        95g mąki(...)około 30 małych biszkopcików       2 galaretki truskawkowe       250g truskawek       1 łyżka cukru Przygotowanie:    biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier nadal miksując. Żółtka roztrzepać widelcem, dodać do ubitych białek. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać

Amatorka kuchenna
Tort pomarańczowo-kajmakowy 369

galaretce, puszysta i lekka jak piórko masa kajmakowa i bita śmietana.   Torcik sprawdzi się na każdej domowej uroczystości. Dla wszystkich Pań na dzisiejszy Dzień Kobiet... Tortownica 24 cm Biszkopt: 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 5 jajek Masa pomarańczowa: 4 pomarańcze 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka cytrynowa 2,5 szklanki gorącej wody Masa kajmakowa(...)migdałów Pomarańcza do dekoracji Róże z masy lukrowej: 0,5 kostki margaryny PALMY 0,5 szklanki wody 1 szklanka mąki pszennej 60 dag cukru pudru Aromat pomarańczowy Pomarańczowy barwnik Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier oraz kolejno żółtka. Mąki przesiewamy i stopniowo dodajemy do masy. Mieszamy silikonową szpatułką lub drewniana łyżką. Masę przelewamy

VioletoweKucharzenie