kolejnego przepisu siostry Anastazji. Pierwszy przepis siostry Anastazji, jaki zamieściłam na blogu, był to przepis na ciasto Pychotka, dzisiaj zapraszam na Cappuccino. Nie zawiedziecie się jego smakiem.Ciemny biszkopt, kokosowy środek i pyszna, lekka masa o delikatnym smaku cappuccino. Z czystym sumieniem polecam to ciasto każdemu łasuchowi :)Ciemny biszkopt:8 jajek,28 dkg cukru,16 dkg mąki(...)przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia - lekko wymieszać, podobnie jak przy tradycyjnym, białym biszkopcie. Wylać na wyłożoną papierem prostokątną blachę.Piec w temperaturze 160-180 stopni przez około 30-40 minut.Biszkopt wystudzić i przekroić w poprzek na dwie części.Ciasto kokosowe:20 dkg wiórków kokosowych - użyłam wiórek marki Kresto,5 białek,1 szklanka cukru
Codzienna kuchnia niecodziennaWczoraj nie miałam za bardzo pomysłu na ciasto, więc stwierdziłam, że wrócę do sprawdzonego biszkoptu kokosowego i wymyślę jakiś krem, bo ciasto na niedzielę do kawy zawsze się przydaje ;) Jednak po otwarciu szafki z mąkami przypomniałam sobie o mące kasztanowej, z którą powstały niedawno ciasteczka i połączyłam ją w przepisie z mąką kokosową. Stąd też kolejny pomysł na bezglutenowy spód(...)smaku. Na pewno to nie koniec eksperymentów kasztanowych, bo mąka mnie urzekła, tak jak same kasztany rok temu :) Biszkopt kokosowo - kasztanowy z delikatnym musem bez cukru Spód: 4 jajka 2 białka 4 łyżki ksylitolu 30 g mąki kokosowej 20 g mąki kasztanowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Do miski przełożyć wszystkie białka i ubić na sztywną pianę. Dodawać
FitKotprzepisu S. Anastazji Ostatnim ciastem jakie piekłam z jej przepisu to ciasto Kilimandżaro Ciasto kokosowo-kakaowe z masą serową jest troszkę pracochłonne, ale pracę można sobie podzielić. Biszkopt i placek kokosowy upiekłam dzień wcześniej wieczorem, a rano zrobiłam ser i przekładałam ciasto. Efekt końcowy-pycha! Żródło Ciasta S Anastazji Składniki: Biszkopt kakaowy 6 jajek 1 szklanka cukru(...)ogniu stałe mieszając około 3 minuty. Podzielić ser na dwie części. Gorącym serem przekładać ciasto. składanie ciasta biszkopt kakaowy 1/2 masy serowej placek kokosowy 1/2 masy serowej biszkopt kakaowy wiórki kokosowe ciasto kokosowe-kakaowe z masą serową
O kuchni z uczuciemzależności od tego jak słodkie lubicie ciasto) 3 saszetki Śmietan Fix 60-70 g płatków migdałowych 60-70 g wiórków kokosowych 100 g białej czekolady 1 puszka mleka kokosowego Biszkopty (można upiec je dzień wcześniej) przygotowujemy według przepisu . Można upiec jeden biszkopt od razu z 6 jajek, ja wolę podzielić sobie go na dwie tury, dzięki temu nie mam już(...)cytryną). Jeśli wolicie ciasto z alkoholem śmiało możecie go także dodać do ponczu. Na spód nakładamy połowę kremu i rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim biszkoptem lekko dociskamy, polewamy ponczem. Nakładamy drugą część kremu. Całość wyrównujemy i posypujemy wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto dobrze jest schłodzić przed podaniem (przynajmniej 1 godz.). Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercykakao Sernik gotowany: 1 kg zmielonego sera 35 dag cukru pudru 3 żółtka 15 dag margaryny 0,5 szklanki mleka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: jagody polewa czekoladowa wiórki kokosowe Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, ocet i ucieramy. Do piany dodajemy masę z żółtek. Dodajemy również(...)biszkopt wysypujemy jagody i przykrywamy połową gorącej masy serowej. Na nią kładziemy drugi biszkopt i pozostałą porcję masy serowej. Jeśli mamy trzeci biszkopt to go kładziemy na wierzch lub tylko smarujemy dowolna polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi. Schładzamy w lodówce. Smacznego
Pyszności Słodkościkakao Sernik gotowany: 1 kg zmielonego sera 35 dag cukru pudru 3 żółtka 15 dag margaryny 0,5 szklanki mleka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: jagody polewa czekoladowa wiórki kokosowe Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, ocet i ucieramy. Do piany dodajemy masę z żółtek. Dodajemy również(...)biszkopt wysypujemy jagody i przykrywamy połową gorącej masy serowej. Na nią kładziemy drugi biszkopt i pozostałą porcję masy serowej. Jeśli mamy trzeci biszkopt to go kładziemy na wierzch lub tylko smarujemy dowolna polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi. Schładzamy w lodówce. Smacznego
Salonik smakówtortownicy. To już zależy od tego, co bardziej wolicie robić :-) Ja zrobiłam na blaszce dla urozmaicenia, ale najbardziej kocham robić torty. Jak robiłam na urodziny tort kokosowy, to zrobiłam biszkopt orzechowy. Tym razem nie chciało mi się gnać do sklepu po orzechy, więc skorzystałam z przepisu Gosi na biszkopt link . Przygotowywanie masy kokosowej można wykorzystać do zrobienia szybkiej nalewki kokosowej(...)rozpryskiwał). Polewa: Czekoladę i śmietankę umieścić w garnuszku. Rozpuścić na małym ogniu ciągle mieszając. Ostudzić. Wykonanie: Gotowy biszkopt przekroić na pół, posmarować marmoladą. Na dolny wyłożyć równomiernie masę kokosową. Nałożyć górny biszkopt. Górny biszkopt wysmarować kremem budyniowym, włożyć na chwilę do lodówki. Następnie posmarować delikatnie czekoladą i udekorować według uznania. Zdjęcia z etapów robienia ciasta Ubijanie białek Wymieszane żółtka
Passions hobbies lifemasą z kawałkami ananasa oraz warstwą bezowo- kokosową, a wszystko polane czekoladą i oprószone wiórkami kokosowymi - wypiek, którym nie powstydzi się żadna Pani (lub Pan) domu. Polecam.Ciasto Ananasowo-Kokosowe - Składniki:Biszkopt:3 jajka6 łyżek cukru1/2 szklanki mąki ziemniaczanej3/4 łyżki mąki tortowej3/4 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowyWarstwa Kokosowa:150 g wiórków kokosowych4 białka 3/4 szklanki cukru3/4 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa(...)syropu spod ananasówPolewa czekoladowa:40 ml śmietanki kremówki 30%40 g gorzkiej czekoladyłyżeczka malibu (lub wódki)ok. 2 łyżki wiórków kokosowych (do posypania)Ciasto Ananasowo-Kokosowe - Sposób przygotowania:Biszkopt:Formę (ok. 21x28cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypujemy cukier wraz z cukrem
Słodka Stronagóry dnem, otwieramy, zlewamy wodę kokosową. Gęstą śmietankę przekładamy do miski. Dodajemy serek mascarpone, cukier i wiórki. Miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania gęstego kremu. Do nasączenia biszkoptu: woda kokosowa, wcześniej odłożona z puszki mleka kokosowego Dodatkowo: 440 g dżemu truskawkowego (2 małe słoiczki) świeże truskawki, do dekoracji wiórki kokosowe do obsypania wierzchu i boków tortu Wykonanie Na paterze układamy(...)pierwszy blat biszkoptu. Nasączamy wodą kokosową. Smarujemy dżemem z 1 słoika, wyłożyć ¼ kremu kokosowego. Przykryć kolejnym blatem, nasączyć, posmarować dżemem z 2 słoika, wyłożyć ¼ kremu kokosowego. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć. Wierzch i boki wysmarować resztą kremu kokosowego, obsypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić przez kilka godzin. Przed podaniem ozdobić świeżymi truskawkami. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomijest miłośnikiem białej czekolady na pewno zachwyci się smakiem tego ciasta. Pyszne rafaello z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi na biszkopcie to niezwykły deser dla każdego łasucha. składniki na 4 porcje biszkopt 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia(...)dodajemy margarynę i połamaną czekoladę, wszystko podgrzewamy na małym gazie aż składniki się rozpuszczą. Masę zostawiamy do wystygnięcia. Drugą połowę śmietany ubijamy. Do ostudzonej masy dodajemy rozkruszony biszkopt, połowę wiórków kokosowych oraz połowę ubitej śmietany . Na pozostałą połowę biszkoptu wykładamy masę a na to pozostałą połowę bitej śmietany i całość posypujemy drugą częścią wiórków kokosowych . Ciasto wstawiamy do lodówki
Smakowite DaniaJednocześnie zapraszam na trwający konkurs, do wygrania przepiękny serwis od Porcelana Bogucice. Biszkopt kakaowy: 7 jajek szczypta soli ½ szklanki cukru 1 i ½ szklanki mąki pszennej budyń czekoladowy Łyżeczka proszku do pieczenia Blat kokosowy: 3 białka 10 dag cukru 15 dag kokosu drobnego Masa(...)masy, mieszam już wtedy delikatnie łyżką. Dno tortownicy wykładam papierem. Ciasto przekładam do tortownicy ( 28 cm) piekę 40 minut w 180 st. C Zimne przekrawam na dwa blaty. Biszkopt kokosowy: Białka ubijam ze szczyptą soli i cukrem na sztywno, na koniec mieszam z wiórkami kokosowymi . Przekładam na tortownicę ( dno wyłożone papierem, 28cm) piekę 15 minut
Takie tam pichcenieKakaowy biszkopt, kokosowe wnętrze i krem kawowy czyli ciasto cappuccino. Przepis znalazłam na blogu moje ekspresje kulinarne , jednak go troszkę zmodyfikowałam. Jest to jeden z przepisów siostry Anastazji , który można odnaleźć w książce 103 ciasta siostry Anastazji.Biszkopt kakaowy:5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)1/2 szkl cukru kryształu3/4 szkl mąki pszennej4 dag kakao1 łyżeczka proszku
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaKokosowa wiewiórka W oryginale był to po prostu biszkopt z masą kokosową, ale brzmiał jakoś tak nudno i mąż pytał się mnie czy nie mogę nazwać tego ciasta inaczej, że kokosowa wiewiórka pasowałaby lepiej (wiewiórka skojarzyła mu się z wiórkami kokosowymi) i chyba miał rację Ciasto robiłam dla większej ilości osób i szykowałam je już dzień wcześniej. Masa idealne zgęstniała(...)nastawiamy na 180 stopni. Masę przelewamy do foremki, równo rozprowadzamy i pieczemy 20-25 minut (do tzw suchego patyczka i do złocistego koloru). Po ostudzeniu kroimy biszkopt w poprzek na pół. Masa kokosowa : – 750 ml mleka – 1 szklanka wiórek kokosowych – 3 łyżki cukru – 2 opakowania cukru waniliowego (lub 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią) – budyń
RelaxtimePuszysty biszkopt, nasączony likierem kokosowym, delikatnym kremem z dodatkiem białej czekolady, która idealnie komponuje się z wiórkami kokosowymiSKŁADNIKI (forma 24 x 24 cm)Biszkopt6 jajek6 łyżek mąki pszennejłyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru2 łyżeczki proszku do pieczeniaKrem800 ml śmietany 30%2 tabliczki białej czekoladycukier waniliowyłyżeczka żelatyny200 g wiórków kokosowych Sposób przygotowania:Biszkopt:Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić(...)się rozpuściła. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać roztopioną czekoladę oraz wiórki, cukier waniliowy oraz żelatynę wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przestudzony biszkopt przeciąć na 3 blaty, każdy nasączyć likierem kokosowym. Krem podzielić na 3 części i posmarować nim każdy blat. Na wierzchu posypać wiórkami kokosowymi .rrarossa@gmail.com
RAROSSAprzyznam, że bardzo się polubiliśmy. Kokosowa masa, dżem z czarnej porzeczki sprawiający, że ciasto nie jest za bardzo słodkie a to wszystko pod posypką z chrupiących wiórków kokosowych. Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Żółtka oddzielamy od białek, ubijamy(...)puch, dodawać stopniowo masę z wiórków kokosowych. Utrzeć mikserem, aż masa będzie jednolita. Posypka: 15 dag wiórków kokosowych łyżka masła 1/2 szklanki cukru Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy cukier i wiórki, mieszamy aż wiórki zarumienią się na złoty kolor. Biszkopt przekroić na pół, pierwszy placek smarujemy dżemem, wykładamy 3/4 masy. Przykrywamy drugim plackiem i smarujemy resztą kremu. Na wierzch wykładamy
Słodka Kraina Wypieków