łyżki cukru -szczypta soli na masę -250 g białego sera -1 jajko -2 łyżki kakao -4 łyżki śmietany -2 łyżki budyniu czekoladowego w proszku lub mąki ziemniaczanej -4 łyżki cukru -1 szkl. wiśni (mogą być mrożone. Ja użyłam wydrylowanych w słoikach domowej roboty) -1 tabliczka gorzkiej czekolady Przygotowanie Wiśnie wyłożyć na sito by się rozmroziły (jeśli są mrożone) i obciekły(...)przygotowanym ciastem. wysypać groch lub ułożyć specjalne obciążniki do pieczenia tart. Piec przez ok. 20 minut w temp. 180 st. Biały ser, śmietanę, jajko, budyń w proszku, cukier i kakao zmiksować na gładką masę. Dodać pokruszoną na drobne kawałki czekoladę. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto. Ułożyć wiśnie. Całość piec ok 30 minut w tej samej temperaturze. Smacznego
Zielona Kuchniaowsianymi (błonnik), gorzką czekoladą (magnez) i żurawiną (witamina C), czyli wszystkim, czego dzieciaki potrzebują do szczęścia. Składniki: 200 g mąki pszennej białej 200 g płatków owsianych 100 ml oleju roślinnego 100 g daktyli 50 g gorzkiej czekolady (u mnie to 70%) 50 g suszonej żurawiny/rodzynek lub pominąć łyżeczka cynamonu łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: Dodaj 100 ml gorącej
greenscarfłyżka ciemnego kakao 3 łyżki mleka 3,2% 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Dodatkowo: polewa czekoladowa wiórki kokosowe białe Sposób przygotowania: W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę oraz kakao, mieszamy aż wszytko się rozpuści, jajka ubijamy z cukrami na puszystą gęstą masę, dodajemy śmietanę chłodny napar z kawy oraz mleko, delikatnie miksujemy
Wanilia i Kardamongorzkiej czekolady 70% kakao, 100 g migdałów w kostce, 100 g mąki pszennej, 170 g masła, 3 jajka, 220 g cukru białego, ½ płaska łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, ponadto: 100 g półgorzkiej czekolady 50% kakao, płatki migdałowe do dekoracji, 1 łyżka kakao. Przygotowanie: Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Czekoladę na ciasto dzielimy
Moniki Smakołykilubiących połączenie (orzechy + czekolada) Składniki: 300g mąki pszennej (ok. 2 szklanki) 125g miękkiego masła 100g brązowego cukru (pół szklanki) 50g białego cukru 1 jajko rozmiar "L" lub 2 jajka "S" 125g gorzkich groszków czekoladowych (lub gorzkiej czekolady pokrojonej na małe kawałeczki) 50g posiekanych orzechów pekan 50g kolorowych cukierków czekoladowych typu M&M's pół łyżeczki ekstraktu waniliowego płaska łyżeczka
Mania WypiekaniaPamiętacie orzeźwiający sernik cytrynowo-borówkowy ? Tak nam smakował, że zrobiłam jego odpowiednik z ciemną czekoladą, limonką i malinami. Mi zdecydowanie bardziej do gustu przypadła biała wersja – małż zaś uważa, że ta jest smaczniejsza. Musicie ocenić sami! Sernik czekoladowo-limonkowy z mascarpone bez pieczenia robi się szybko i prosto. Jest delikatny, bardzo kremowy i można użyć do niego dowolnych(...)owoców leśnych. Poprzednio, oprócz borówek, postawiłam na czerwone porzeczki – teraz do deserowej czekolady bardziej pasowały mi maliny. Sernik czekoladowo-limonkowy z mascarpone: 500 g mascarpone 300-400 g borówek amerykańskich 100 g malin 100 g deserowej czekolady 200 g maślanych herbatników kakaowych 4 łyżki miękkiego masła 300 ml słodzonego mleka skondensowanego z puszki sok wyciśnięty z dwóch limonek listonic
Poezja smakuHej! Banany Kiwi Jogurt Naturalny Gorzka czekolada Smaczny koktajl na krótką przerwę. :) Miłego dnia!
Chocolate Stop Temptingmocnej esencji herbacianej 1/3 szklanki wódki (u mnie - domowa nalewka śliwkowa) 400 g śliwek kalifornijskich 300 ml śmietany kremówki 30% 200 g gorzkiej czekolady wykonanie: ciasto: Jajka ubijam z cukrem na puszystą, białą masę. Cały czas miksując dodaję olej, potem stopniowo mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam(...)całkowicie wystygnie. Masło ucieram na puch z cukrem pudrem stopniowo dodając zimną kaszę mannę. Ucieram na gładki krem. Wykładam na blat ciasta dobrze nasączony ponczem, przykrywam drugim blatem. czekolada ze śliwkami: Śliwki kroję na kawałki. Śmietankę podgrzewam, a gdy zacznie wrzeć zdejmuję z ognia i wsypuję kostki czekolady. Mieszam tak długo, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Do gorącej masy wrzucam
babka w formieciastkami do wystygnięcia.Posypać cukrem pudrem lub dowolnie udekorować. Nazwa wanilii wywodzi się od wyrazu „vaina”- oznaczającego „futerał”, „strąk”. W XVII w. wanilia była podstawowym dodatkiem do czekolady. Wierzono też, że ma właściwości pobudzające i zwiększające popęd płciowy, dlatego przepisy kościelne zabraniały duchownym jej spożywania.Obok szafranu i kardamonu wanilia jest najdroższa przyprawą na świecie. Aztecy stosowali wanilię(...)się charakterystyczny, dla wanilii zapach. Zastosowanie w kuchni: • Wanilia jest powszechnie używana w kuchni. Aromatyzuje się nią desery, ciasta, lody, czekoladę, napoje alkoholowe i tytoń; • Jest dodawana do potraw z białego sera; • Wanilia jest ważnym składnikiem popularnych likierów: Creme de cacao i Galliano; • W przemyśle spożywczym stosuje się
Moje domowe kucharzeniemasła - 40 g cukru trzcinowego - 400 g twarogu - 2 żółtka - 80 g cukru - 1 łyżeczka przyprawy do sernika Delecta - 75 g gorzkiej czekolady - masło do posmarowania - cukier puder Przygotowanie: Mąkę, kakao, i sól mieszamy i przesiewamy do miski. Mleko mieszamy z wodą o temperaturze pokojowej lub lekko letniej. Dodajemy do mąki i mieszamy(...)kostkę. Przekładamy na patelnię, dodajemy masło i brązowy cukier. Smażymy do momentu odparowania płynu i lekkiej karmelizacji gruszek. Ser przekładamy do miski, dodajemy biały cukier, żółtka, przyprawę do sernika i drobno posiekaną czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Na stół wykładamy ściereczkę i posypujemy ją lekko mąką. Przekładamy rozwałkowane ciasto na ściereczkę i smarujemy wierzch
Kulinarne życieCzekoladowa rolada biszkoptowa z delikatnym, kremem truskawkowym. Czy może być smaczniejsze towarzystwo do truskawek niż czekolada? Nie lepszego, nie znajdziesz. Ciasto smakuje wyjątkowo wykwintnie i jest bardzo proste do przygotowania, a pieczenie biszkoptowej rolady zajmuje tylko 10 minut. Przepis na roladę jest znakomity. Świetnie się zwija i nie pęka. Dla tego smaku warto odpalić piekarnik nawet w największy upał. Rolada(...)łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki cukru pudru 2 listki żelatyny Składniki na krem II : 250 g serka mascarpone 250 g białego serka 200 g truskawek 3 łyżki cukru pudru sok z cytryny Doatkowo: 80 g ciemnej czekolady 4 łyżki mleka Wykonanie: piekarnik nastawić na 200`C. Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia wymieszać. Jajka ze szczyptą soli
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dlaczego? Bo nieziemsko kuszą i wciągają do podjadania. Ciężko się oprzeć tym słodkim, odrobinę karmelowym pysznościom, które idealnie współgrają z drobinkami czekolady oraz prażonym słonecznikiem... Polecam. (około 19 sztuk) 85g masła 110g cukru brązowego/trzcinowego 50g cukru białego 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 jajko 150g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 50g gorzkiej czekolady (drobinek lub posiekanej
Di gotujeSkładniki ciasto 250 g mąki 3 łyżki oleju 1/4 łyżeczki soli ok. 3/4 szkl wody farsz 250 g białego sera 2 żółtka 2 łyżki mąki ok. 4 łyżki cukru 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 łyżka skórki pomarańczowej do ciast dodatkowo czekolada 1. Z podanych składników zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Wkładamy do foliowej torebki i zostawiamy na 20 minut(...)farsz. Biały ser miksujemy z żółtkami, mąką, cukrem , kardamonem oraz skórką pomarańczową do uzyskania puszystej masy. 3. Ciasto wałkujemy. Wycinamy foremką kółka. Mnie wyszło 28 sztuk. 4. Brzegi każdego dosłownie szczypiemy w 6-8 miejscach. Powinniśmy uzyskać formę niewielkiej miseczki. 5. Napełniamy każde ciasteczko farszem i pieczemy w 200 stopniach około 25 minut. 6. Kiedy przestygną dekorujemy roztopioną czekoladą. Smacznego
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyktórym pisałam tutaj . Ciasto przepyszne, wilgotne i rozpływające się w ustach. Polecam :) składniki: ciasto czekoladowe 200 g margaryny 200 g gorzkiej czekolady 200 g cukru pudru 3 jajka 110 g mąki masa serowa 450 g białego sera Wieluń 150 g cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 2 jajka 5-6 połówek brzoskwiń z puszki Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę rozpuścić
Monia miesza i gotujelistków bazylii o wyjątkowym i niecodziennym smaku. Chociaż pomysł na ziołowe lody może wydawać się dość kontrowersyjny, to zapewniam, że są przepyszne. Podane w słodkich koszyczkach bezowych, z chrupiącą czekoladą i prażonymi pistacjami, to deser któremu ciężko się oprzeć. Nie może tutaj zabraknąć słonych pistacji, które dodatkowo podbijają słodycz, a my możemy cieszyć się małą porcją słodkiej przyjemności. LODY BAZYLIOWE(...)szklanki mleka zagęszczonego niesłodzonego 2 łyżki cukru pudru Królewskiego 1 szklanka śmietanki kremówki 30% GNIAZDA BEZOWE: 3 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru białego Królewskiego 1 łyżeczka soku z cytryny DODATKI: 50 g czekolady gorzkiej 70% prażone, solone pistacje Koszyczki bezowe. Białka ubijać ze szczyptą soli do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami
https:KKuchniaMniamgorzkiej czekolady, 70g mlecznej czekolady, żółtko, laska wanilii, łyżeczka gorącej wody, łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 1/2 szkl. herbaty z cytryną do nasączenia. Czekolady połamać na kawałki, stopić na parze, następnie przestudzić. Masło utrzeć na biały puch, dodać żółtko oraz nasiona z laski wanilii. Kawę rozpuścić w łyżeczce gorącej wody (można to pominąć jeśli ktoś chce), dodać do utartego masła
Z miłości do słodkości