120g cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki domowego cukru waniliowego (lub ziarenka z laski wanilii) 24g (3 łyżki lub 6 łyżeczek) żelatyny 100ml zimnej wody biała i ciemna czekolada do dekoracji Wykonanie: - dno i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (osobno wykładam dno, wyjmując papier poza obręcz, a osobno boki, przyklejając masłem wąski pasek pasujący do wysokości tortownicy
Smakołyki Berenikichłodnego miejsca, a następnie do lodówki. Z podanego przepisy wyszło mi 10 dużych pralin (wysokość 2 cm i szerokości 5 cm). Rada: Do pralin można użyć dowolnej czekolady np. mlecznej, białej. tak samo można użyć galaretek o jednym smaku lub mieszane
Ciastka - domowe słodkościcukru pudru 170 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli masa migdałowa: 1 szklanka drobno zmielonych migdałów ⅓ szklanki cukru pudru 100 ml śmietany 30% do dekoracji: biała i ciemna czekolada migdały, suszona żurawina lub inne bakalie lukier np. zabarwiony barwnikami spożywczymi Wykonanie: Przygotować ciasto: do miski przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię
Mama Gotujecukru pudru kilka kropel soku cytrynowego lub innego olejku zapachowego odrobina żółtego barwnika w proszku Dodatkowo małe papilotki do pralin ok 34mm. - 12 szt. Draże białego koloru kostkę czekolady deserowej dwa plasterki surowej marchewki Przygotowanie; Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy masło, jajka, cukry i miksujemy. Dolewamy mleko i miksujemy do połączenia składników
Radość kipiąca uśmiechem.dolnej przez ok. 8 min. w temperaturze 150°C. Można zdobić lukrem (utarty cukier puder z niewielką ilością wody), rozpuszczoną białą i czarną czekoladą, pisakami spożywczymi
Przepisy Kulinarnetypu "kubuś" 3 budynie waniliowe bez cukru (na 0,5 l mleka) 2 galaretki brzoskwiniowe 2 łyżki cukru 2 opakowania ciastek delicja 400 ml śmietanki 30 % starta biała i gorzka czekolada do posypania biszkopty do wyłożenia formy Dno blaszki o wymiarach 35x25 wyłożyć biszkoptami i odstawić. Ugotować budyń na soku. Odlać szklankę soku i wymieszać w niej proszek budyniowy
Monia miesza i gotujepokrytej papierem do pieczenia i piec ok 10-15 min w 170st C. Upieczone kulki wystudzić,łączyć po 3 kulki tj małą,średnią i większą np za pomocą białego lukru lub czekolady. Masę marcepanową zagnieść razem z czerwonym barwnikiem,uformować spiczaste czapeczki bałwanków.Z pozostałej masy rolować cienkie wałeczki i zrobić szaliki oraz nos bałwanów.Całość posypać cukrem pudrem,który
Niespełnione zdolności kulinarneowsianymi, chrupkami czekoladowymi i granatem Składniki: 2 łyżki ananasa pokrojonego w kostkę 3 łyżki jogurtu naturalnego 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka płatków owsianych płatki kukurydziane w białej i ciemnej czekoladzie pestki z granatu Przygotowanie: Do blendera kielichowego wlewamy mleko, jogurt i dodajemy ananasa z płatkami owsianymi. Całość miksujemy. Przelewamy do szklanki, na wierzchu układamy czekoladowe płatki kukurydziane
Moja smaczna kuchniazjedzeniu wszystkich tych słodyczy nie dałam już rady. Całe szczęście czekolady można spróbować także przy okazji ciasta – każde podawane jest z polewą do wyboru (ciemna czekolada, mleczna i biała). W drugiej części sklepu można było kupić słodkie prezenty lub zapasy na podwieczorek. Kto nie chciałby dostać takiego prezentu na Święta? ;) Stare formy do robienia czekoladowych pralinek są teraz
Ciastkozercydekorację tortu są: obłożenie tortu masą z pianek marshmallow, masą śmietanową, masą na bazie bezy szwajcarskiej, masą maślaną, masą śmietanowo-mascrapone, polewą czekoladową lub ganache z białej lub gorzkiej czekolady. Dziś sprzedam Wam mój przepis na masę cukrową, który dla mnie sprawdza się najlepiej. Pamiętajcie, że przed położeniem masy cukrowej tort musi być dokładnie obłożony tynkiem czyli: albo masą
moj przepis nadeserów z pewnością polubią jego smak bez żadnych dodatkowych urozmaiceń. Natomiast fani tortów mogą wykorzystać go do przełożenia najróżniejszymi, pysznymi kremami np. śmietanowymi, budyniowymi czy tymi z białej lub czarnej czekolady. Jego delikatny, malinkowy smak i czerwone kropeczki w wyglądzie sprawiają, że świetnie nadaje się na romanyczne torty w kształcie serduszka…i nie tylko SKŁADNIKI NA BISZKOPT
Domowe TortyGotować około 2 minut - do zgęstnienia (niezbyt długo, ponieważ polewa stwardnieje). Polewą posmarować ciasto i udekorwować je wg własnego uznania. (Użyłam wiórek kokosowych, migdałów w białej oraz mlecznej czekoladzie i migdałów zwykłych
Di gotujestopniowo dodajemy schłodzony budyń. Powstałą masę dzielimy na dwie części z czego jedną przekładamy do osobnej miski. Do jednej części dajemy kakao, posiekane orzechy oraz posiekaną czekoladę. Do drugiej (białej) wiśnie (kilka zostawiamy do dekoracji) i namoczone wcześniej w alkoholu rodzynki. Na dno pucharków kruszymy biszkopty (u mnie resztki biszkoptu), zalewamy naparem z kawy, nakładamy ciemny krem
Bon Appetit Małgorzatypostawić do pionu. Ma być pyszna! Ma nam dać uśmiech już od samego rana. Garść energii i pozytywne nakręcenie! Składniki -płatki owsiane MELVIT -mleko -kawałek białej i gorzkiej czekolady -sok malinowy domowej roboty -miód lipowy MIODY POLSKIE -gruszka Płatki owsiane ugotuj na mleku.Odstaw by zgęstniały. Może ja jestem "nienormalna", ale ja czekam ,aż się zrobi taki kleik
Z Kuchni Do Kuchnimasa :) Część upieczonych fondantów można zamrozić i odgrzewać je w dowolnym momencie w 180*C przez 10 minut. Do kilku fondantów włożyłam dodatkowo do środka po kostce czekolady. Jeśli dodasz białą środek będzie dodatkową niespodzianką :) Mam nadzieję, że zrobiłam Ci smaka :) ? Czekam na opinie w komentarzach
Jemy Pijemysię wymieszać. Masę serową przelać na schłodzony spód z herbatników. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc. Można polać białą lub ciemną czekoladą
Cakes By Kejt250g serka mascarpone 2 jajka (włoży je do wrzątku na kilka sekund) 1 cukier wanilinowy Kilka biszkoptów (ja użyłam okrągłych) Herbata owocowa do nasączenia biszkoptów Maliny (troszkę białej i mlecznej czekolady do posypania deseru) Przygotowanie: Białka ubić na sztywną pianę, natomiast żółtka wymieszać dokładnie z serkiem i cukrem wanilinowym w innej miseczce. Następnie dodawać ubitą pianę do masy
The Sweet Damselkarmel - to synonimy jakości i urozmaicenia. Jednak miłośnicy bardziej klasycznych, prostych smaków także mam dobre nowiny - niemieckie słodkości słyną również z prostych i pysznych produktów, jak zwykła biała lub ciemna czekolada. Co sprawia, że w Polsce i wielu innych krajach niemieckie słodycze zdobywają coraz to większe rzesze klientów? Niespotykany smak, wysoka jakość produktu, duża dostępność i przede wszystkim cena
Cynamonowe szczęściebędą pierogi... ;) 6. Wypieki wielkanocne czy bożonarodzeniowe? Bożonarodzeniowe. Piernik...♥ 7. Piekarnik czy patelnia? Piekarnik. 8. Kawa czy herbata? Herbata. Z kawy lubię tylko jej zapach :D 9. Czekolada mleczna czy biała? Łeeee, ani ta ani ta... :D Gorzka - for ever :) 11. Nigella Lawson czy Jamie Oliver? Jamie. 12. Obiad w domu czy na mieście? W domu
chili & sugartortellini? Pierogi. Wypieki wielkanocne czy bożonarodzeniowe? Bożonarodzeniowe zimą i wielkanocne wiosną. Piekarnik czy patelnia? Piekarnik. Kawa czy herbata? Herbata na co dzień i kawa od święta. Czekolada mleczna czy biała? Biała, ale najlepiej gorzka. Nigella Lawson czy Jamie Oliver? Nigella. Obiad w domu czy na mieście? W domu. Dziękuję raz jeszcze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJest to migdałowa wersja markiz orzechowych. Orzechy w kruchych ciasteczkach zostały zastąpione migdałami, a mleczna czekolada w nadzieniu białą. Są tak samo pyszne, a może nawet lepsze, bo delikatniejsze w smaku, za to mocno aromatyczne. Znikają równie szybko. Nie wiem czy uda mi się je uchować do świąt.” Czytaj więcej
Wiem co jemwsunąć wszystkich przed zrobieniem ostatnich zdjęć :) Składniki: 1 szklanka mąki 4 łyżki kakao 1/3 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii +czekolada do dekoracji, biała polewa lub lukier Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki
Ciastkozercyzbyt dokładnie. Gotową masę wlewamy do papilotek (do 3/4 wysokości) umieszczonych w formie. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 st. C. Przed podaniem polewamy białą polewą bądź czekoladą. 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju jajko 1 łyżka przyprawy korzennej Dr. Oetker łyżeczka
Kuchenne aromatyciemnemu piwu czekoladowe blaty mają wyjątkowy smak. Przeplatający się z nimi krem serkowo - rumowy jest idealny dla każdego mężczyzny, ale nie tylko. Ciasto zwięczony jest kulkami z białej i ciemnej czekolady z rumem. Ciasto piwne ( 2 blachy o śr.20 cm) 1 szklanka ciemnego piwa (ja użyłam Żywca portera) 170g margaryny 4 szklanki kakao 2 szklanki mąki pszennej
Panda i jej światprzez około godzinę. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki piecyka i postawić do przestudzenia. Serniczki podawać udekorowane kawałkami gruszek i dowolnym sosem, ja użyłam roztopionej białej i ciemnej czekolady. Sernik nie jedno ma imię :) Lubicie serniki
Codzienna kuchnia niecodziennasamej wody, w przypadku, gdy łączymy ze sobą elementy dekoracji takie jak np. części kokardy, -masy maślanej lub budyniowej, – specjalnego jadalnego kleju, -rozpuszczonej nad kąpielą wodną: białej lub mlecznej czekolady (sprawdza się to przy dużych ozdobach) 4. Masa szybko wysycha, nieużywaną część najlepiej zawinąć w folię. 5. Lukier najlepiej przenosić nawinięty na wałek lub wsuwając całe ręce
dom-agi.plzaatakowały moje czekoladowe babeczki. Polecam zwrócić uwagę na mistrza drugiego planu na zdjęciu powyżej. Na 12 babeczek potrzebujesz:- 12 czekoladowych kuleczek z orzechami (na główki)- paluszki z makiem- biały lukier - rozpuszczona czekolada do sklejenia odnóży- posypka czekoladowa na źreniceSposób przygotowania:Na główce malujemy oczy lukrem i przyklejamy czekoladową posypkę jak źrenice. Nie ograniczajcie się do jednej pary oczu
W kuchni wieczoremciasto do każdej foremki na wierzchu poukładać gęsto połówki śliwek i plastry brzoskwiń piec w 200C około 40 minut i ciasta zostawić w blaszkach do wystygnięcia POLEWA: czekoladę gorzką i białą z 1 łyżką gęstej śmietany 18% rozpuścić mieszając w misce na garnku z gotującą się wodą z wystudzonego ciasta usunąć papier do pieczenia i roztopioną gorącą polewą
W Mojej Kuchni Lubięlaskę wanilii - 400 ml śmietany 36% - 80 g cukru (plus dodatkowo odrobina do skarmelizowania na wierzchu crème brûlée) - 4 żółtka * opcjonalnie dla mega łasuchów: tabliczka białej lub gorzkiej czekolady (około 100 g) Przygotowujemy 6 kokilek. Nastawiamy piekarnik na 110 stopni. Rozcinamy laskę wanilii wzdłuż i nożem wyskrobujemy ziarenka. Ziarenka oraz pustą laskę wkładamy do rondelka i zalewamy śmietanką
W mojej holenderskiej kuchniZostało mi wczoraj zarzucone, że słoik po pierniczkach stoi pusty, a trufle czekoladowe się skończyły. Trudno mi było z tym polemizować. Fakty mówiły same za siebie
W kuchni wieczoremsody oczyszczonej Polewa: 150g gorzkiej czekolady 100ml śmietany kremówki Lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru Barwnik spożywczy (biały, szary lub czarny) Ponadto: Kilka podłożonych biszkoptów, kostka gorzkiej czekolady na napisy Do dużej miski przesiewamy mąkę i kakao, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier waniliowy i zwykły cukier. W drugim naczyniu umieszczamy składniki mokre czyli mleko, olej oraz(...)kostką czekolady za pomocą wykałaczki. Odstawiamy do zastygnięcia. Przygotowujemy polewę: Do garnuszka wlewamy śmietankę kremówkę oraz stawiamy na małym ogniu. Dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy do rozpuszczenia czekolady. Zdejmujemy i dostawiamy do ostudzenia. Wierzch przestudzonego ciasta ścinamy i kruszymy na „ziemię”. Ciasto polewamy czekoladą, a następnie posypujemy pokruszonym ciastem. Następnie delikatnie umieszczamy „nagrobki” w „ziemi”. Ozdabiamy ciasto białym lukrem
Kolizje Smakówjest to oto ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej. Nie jest to odchudzające, superzdrowe, "fit" ciasto, ale pyszna alternatywa, zawierająca na pewno więcej wartości odżywczych niż tradycyjne ciasto robione z białej mąki. Ciasto jest bardzo mocno czekoladowe, wilgotne, "ciężkie" a zarazem kremowe, rozpływa się w ustach. Dodatek musu ze świeżych truskawek i mięty jest bardzo orzeźwiajacy i fajnie przełamuje słodycz(...)masła (mozna zastąpić olejem kokosowym) 150 g gorzkiej czekolady 70% kakao 4 jaja szczypta soli 100 g mąki gryczanej (może być inna bezglutenowa, a nawet biała tortowa) 100 g czekolady mlecznej 2 garści świeżych truskawek 2 garści listków świeżej mięty Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu przez 15-20 minut (polecam 20 minut, aby lekko się rozgotowała), następnie
Zawsze głodna!takiego łasucha jak ja - ta wersja jest fantastyczna. Musicie koniecznie wypróbować je jak najszybciej :) Smacznego! Składniki: 250 g sera białego 2 łyżki miękkiego masła 3 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 120 g czekolady mlecznej (lub gorzkiej) Wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli(...)wodnej. Silikonowe foremki smarujemy rozpuszczoną czekoladą, następnie wkładamy je do lodówki, aby czekolada stężała. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy ser biały, ucieramy, aż masa będzie jednolita. Gdy czekolada w foremkach będzie dobrze schłodzona, wykładamy do niej masę twarogową. Następnie wkładamy batoniki do lodówki. Po schłodzeniu czekoladek należy pokryć czekoladą schłodzoną masę twarogową, aby czekoladki
psgotujemylata. Idealny na jesienne chłodne wieczory. Składniki: (foremka 23cm) 3 jaja 3/4 szklanki cukru pudru 200g jogurtu naturalnego 500g zmielonego sera białego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki skórki z pomarańczy kropelka barwnika różowego 100g czekolady karmelowej 50ml mleka 50ml likieru truskawkowego Dalkowski* Żółtka ubijamy z cukrem na gęstą masę. Zwalniamy obroty miksera do najwolniejszych i dodajemy zmielony
Gotowanie i blogowaniełyżki cukru 2 jaja 90 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Czekoladę i masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą biała masę, wlewamy ostudzoną czekoladę i znów miksujemy. Wsypujemy mąkę z proszkiem, mieszamy całość dokładnie i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok 15 minut
Cynamonowe szczęściePiec ok. 35-40min w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na 2 warstwy. Krem czekoladowy: 250g półtłustego twarogu, 100g jogurtu naturalnego, 170g mlecznej czekolady, 130g cukru pudru. Biały ser dokładnie utrzeć z cukrem pudrem oraz jogurtem naturalnym. Następnie dodać stopioną, przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszać. Połową kremu przełożyć warstwy ciasta, resztę rozsmarować na wierzchu
Z miłości do słodkości