biała czekolada - 5588 przepisów (strona:201/373)

ciasto z kulkami serowo-kokosowymi 105

twarogu 50 g kokosu 50 g cukru 3 łyżki mąki 1 jajko na ciasto: 5 jajek 225 g mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g cukru 150 g czekolady deserowej  4 łyżki kakao 150 ml mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli na polewę: 1/4 kostki masła 1/4 szklanki cukru pudru łyżka kakao łyżka wrzątku płatki kokosowe(...)pieczenia. Z masy serowej ulepić kulki (najlepiej zwilżonymi rękami) i ułożyć na dnie blaszki.  Białka oddzielić od żółtek. Żółtka z cukrem utrzeć na białą puszystą masę. Czekoladę rozpuścić nad parą i wlać do masy jajecznej.  Mąkę, kakao, mąkę ziemniaczaną, sól i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masy jajecznej, dolać mleko i zmiksować. Białka ubić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort Sachera (Sachertorte) 157

namaczamy w łyżce zimnej, przegotowanej wody i odstawiamy do napęcznienia. Śmietankę wlewamy do rondelka i zagotowujemy. Czekoladę drobno siekamy. Gdy śmietanka się zagotuje zdejmujemy ją z ognia i dodajemy czekoladę. Mieszamy aż się całkiem rozpuści. Następnie dodajemy żelatynę i również mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy na dosłownie 5 min i po tym czasie dodajemy drobno pokrojone masło. Mieszamy do całkowitego(...)jakiś czas mieszamy. Musimy uważać żeby nie zamarzła. DODATKOWO: 400 g dżemu morelowego (ja użyłam teraz brzoskwiniowego i też jest pycha :) Można jakieś czekoladowe ozdoby z białej lub gorzkiej czekolady, aby ładnie ozdobić (pamiętajmy jednak, że ten tort jest bardzo elegancki i wykwintny, jego wspaniałość polega na minimalizmie więc to jest opcjonalne. Jeśli się zdecydujemy na ozdabianie to róbmy

Jedzeniomania
Śniadanie- zdrowo, lekko, kolorowo! 176

jestem zwolenniczką gwałtownych zmian. Zdecydowanie polecam stopniowe przekonywanie się do czegoś, w tym przypadku zachęcam do zmieniania nawyków etapami. np. gdy przez całe życie na śniadanie jesz białe bułki z czekoladą albo kremem orzechowym to w większości sytuacji nie będzie Ci smakowała kanapka pełnoziarnistego pieczywa z szynką, chudym serem, sałatą czy kiełkami. Ze swojego doświadczenia wiem, że zmieniając(...)zacznie się przyzwyczajać i tak oto po jakimś czasie (nie ma określonej liczby, gdyż każdy z nas jest inny) nasze zdrowe śniadania zaczną nam smakować. Podobnie jest z eliminacją białego cukru, o którym pisałam tutaj .  Najważniejsze w tym wszystkim jest nasze nastawienie, nasza motywacja i silna wola. Jeżeli będziemy mocno chcieć coś zmienić to damy radę to zrobić :) Oprócz

Tagebuch po polsku
Sernik marcepanowo-jeżynowy 129

śmietankowy Warstwa owocowa 15 dag jeżyn  15 dag malin 2  galaretki owoce leśne Dr.Oetker Bita śmietana   do dekoracji jeżyny   do dekoracji motylki z czekolady mlecznej i białej Dr.Oetker Sposób przygotowania: Masa serowa: Zmielony ser, jajka, mleko w proszku, mleko zwykłe, cukier i budyń umieścić w jeden misce, zmiksować krótko tylko do połączenia składników. Gdy masa(...)Galaretkę rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody, lekko tężejącą mieszamy z owocami. Wylewamy na zimny sernik, wstawiamy do lodówki na parę godzin. Wierzch dekorujemy kleksami bitej śmietany, jeżynami i czekoladą. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Czekolada mleczna z ksylitolem, solą i karmelem - Xucker 114

którym pisałyśmy już nie raz przy tego typu słodyczach. Zdecydowanie za mało tutaj smaku kakao, który nie daje rady stłumić tłustości tabliczki. Wraz z rozpuszczaniem się czekolady na języku pozostają małe, białe kryształki (podobno) karmelu. Niestety równie dobrze mógłby to być nierozpuszczony cukier, ponieważ smaku karmelu one naszym zdaniem nie mają a dodatkowo są bardzo twarde. Sól natomiast pojawia się(...)mogłybyśmy ją wszystkim szczerze polecić. Niestety ta tabliczka naszych serc nie skradła jednak zanurzona w ciepłym budyniu całkiem przyjemnie go urozmaicała ;) Kokosowo-makowy budyń na mące konjak z dodatkiem czekolady Xucker Ocena: 3,5 pandy Zapraszamy do sklepu Zero Kalorii , gdzie możecie kupić wiele innych zdecydowanie lepszych produktów

Candy Pandas
Rogaliki ziemniaczane z dżemem pomarańczowym i czekoladą (pyszne!) 305

cukru pudru (niepełna szklanka) 2 jajka 60 g masła 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Dodatkowo: 1 białko ulubiony dżem (u mnie pomarańczowy) czekolada (mleczna lub biała) ewentualnie lukier   1. Ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa lub przepuścić przez praskę.  2. Do ziemniaków dodać cukier puder, jajka i masło, utrzeć wszystko mikserem(...)rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 6. Białko lekko ubić, posmarować nim każdego rogalika. 7. Piec do zrumienienia, ok 20 min w 160*C z termoobiegiem. Wystudzić. 8. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub po prostu tak jak ja to robię - w mikrofalówce:) Udekorować nią gotowe rogaliki. U mnie z racji tego że dżem był pomarańczowy, dodatkowo użyłam również

Kto ugości moich gości?
Halloween Babeczki Nietoperze 217

koraliki (można wykorzystać cukrowe posypki lub kolorowy kokos – jak go zrobić można zobaczyć w tym wpisie ). Oczy możecie zrobić na dwa sposoby: z domowej masy cukrowej i czekolady lub z białego lukru (wystarczy zrobić go z połowy podanych składników). W obydwu przypadkach można zrobić sobie zapas, dobrze wysuszyć i przechowywać w szczelnym pudełku. Babeczki przygotowujemy według przepisu i odstawiamy(...)krople na papier do pieczenia, kiedy lukier wyschnie dodajemy czarne źrenice z rozpuszczonej kuwertury czekoladowej. Tak samo można przygotować kły dla nietoperzy. Z gotowej polewy czekoladowej robimy skrzydełka. Rozpuszczamy czekoladę i wyciskamy na papier do pieczenia malując skrzydełka (można zrobić sobie szablon i podłożyć pod papier). Skrzydełka nie mogą być zbyt duże, bo nie będą chciały się trzymać na babeczkach

Ciastkozercy
Tort z musem czekoladowym 359

Odpowiedź jak to w życiu przyszła szybko- musi być z musem czekoladowym, a najlepiej z mocno czekoladowym :) Jeżeli nie przepadacie za musami mocno czekoladowymi , można użyć czekolady mlecznej lub białej. Biszkopt upiekłam dzień wcześniej- by było prościej I szybciej :) Co mogę powiedziec? Tort rozplywa się w ustach , delikatność musu I biszkopta rewelacyjnie współgra ze sobą. Pycha.... Zaczynamy: Składniki(...)boki pozostawiamy suche. Pieczemy ok 35 min lub do suchego patyczka. Wykonanie I zdjęcia biszkopta- znajdziecie tutaj Składniki na mus * : 3 jajka 1/2 szkl drobnego cukru 250 gr gorzkiej czekolady 50 gr masła 150 śmietany 36% 1,5  łyżeczki żelatyny - rozpuszczamy w 3 łyżkach wody 50 ml Irish baileys lub innego likieru kawowego 200 ml śmietany kremówki Czekoladowe

Smaki Edyty
Makowiec świąteczny. Świąteczna strucla z makiem 270

pieczenia 100 ml ciepłej wody 180 g jogurtu naturalnego Nadzienie: 2/3 – puszka maku lub mak przygotowany wg przepisu na łazanki z makiem Dodatki: siekane migdały, groszki białej i gorzkiej czekolady Lukier: cukier puder (ok. 2/3 szklanki) miksujemy z 1 białkiem Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do misy wraz z solą i proszkiem do pieczenia, mieszamy, dodajemy drożdże wymieszane z ciepłą(...)temp. piekarnika do 160 stopni C. Makowiec smarujemy białkiem, posypujemy siekanymi migdałami i pieczemy w piekarniku przez ok. 40-45 minut aż się ładnie zarumieni. Studzimy na kratce. Smarujemy białym lukrem zwanym też królewskim i posypujemy groszkami czekoladowymi. Smacznego! The post Makowiec świąteczny. Świąteczna strucla z makiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jak zostałam elfem w fabryce Świętego Mikołaja. I pierniczki na osłodę 184

ponad miesiąca, piekarnika zamieniła się w małą fabrykę najróżniejszych świątecznych ciasteczek. Są tradycyjne duńskie pebernødder ,   brunkager  i vaniljekranser, krojone ciasteczka z lukrecją, nugatem oraz czekoladą, oblane czekoladą pierniczkowe serca i krajanka miodowa. Do tego klejner i berliner - te pierwsze wyglądają jak chrust, tyle, że z ciasta drożdżowego z domieszką korzennych przypraw; a berlinki to po prostu pączki(...)tyle dużo, żeby wypełnił ciasteczka. Ja doszłam do wprawy po jakichś dziesięciu sztukach. Lukier kawowy jest pyszny i świetnie tutaj pasuje, ale oczywiście możecie polać pierniczki zwykłym, białym lukrem bądź czekoladą. Nie nadają się jednak do misternych dekoracji lukrem królewskim. Nam bardzo zasmakowały. Te z nadzieniem były już miękkie następnego dnia, ale w Danii jest dość wilgotny klimat. Jeśli

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka kokosowa 89

cytrynowej nucie. Pełnię świeżości zachowa przez całe święta (a nawet dłużej) o ile oczywiście coś z niej zostanie ;) Nie jest za słodka więc możecie polać ją roztopioną białą lub mleczną czekoladą albo po prostu oprószyć cukrem pudrem. Na przepis (pochodzący z bloga „Moje Wypieki”) trafiłam kilka lat temu. Babka posmakowała nam tak bardzo, że od tamtej pory piekę(...)piekarnika, zostawiamy na ok. 15 minut, a następnie ostrożnie wyjmujemy z formy i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Potem możemy dowolnie ją udekorować (ja tym razem posłużyłam się gotową białą polewą i płatkami kokosowymi). Smacznego

MyCookBook.pl
Domowa polewa idealna 202

kupowane w sklepie kiepsko się rozpuszczają i zwykle na końcu wyskakują z nich gęste frędzle, a i tak nigdy nie wystarczają na cały placek. Wizja pięknego ciasta oblanego obficie czekoladą pryska w konfrontacji z rzeczywistością :) Domowej polewy można zrobić wystarczająco dużo, ale po zastygnięciu zamiast piękna i błyszcząca, robi się matowa. Do tego pod naporem noża pęka spektakularnie(...)zbyt ciepła, spłynie po cieście. Wówczas należy poczekać aż trochę przestygnie i wylać na wierzch drugą warstwę. Swoją drogą, na zdjęciu poza domową polewą są kupowane krążki białej i ciemnej czekolady, z założenia służącej do rozpuszczenia i użycia jako polewy (choć ja kupiłam je dla dekoracji). Wyraźnie widać, że są znaczenia bardziej matowe, niż polewa z żelatyną

Trzeci talerz
.689. DRUGIE URODZINY BLOGA! 71

mini tort a'la Szwardzwaldzki - kakaowe biszkopty z serem białym z mieloną wanilią, wiśniami i gorzką czekoladą~ Dzisiaj - 2 lipca, breakfast od dreams obchodzi swoje drugie urodziny! Nie wierzę, że jestem tutaj już drugi rok. W poprzednim dziwiłam się, że obchodzę pierwsze urodziny bloga. Czy teraz dziwię się bardziej? Nie. Jestem już po prostu tak przywiązana do tego miejsca

breakfast of dreams
Ciasto orzechowo-adwokatowe 229

masła 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 litra śmietanki 30% 4 łyżeczki żelatyny 200 ml ajerkoniaku (w oryginale 350 ml) Dodatkowo: puszka masy krówkowej kilka kostek białej i gorzkiej czekolady do dekoracji Przygotowanie: Biszkopt:  Jajka ubijać z cukrem pudrem około 5 minut, aż masa zgęstnieje. Dodawać powoli przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie dodać zmielone orzechy

talerz przyjemności
Bananowo-owsiane muffinki z blendera 145

połączenia składników. Formę do muffinek wypełniamy papilotkami. Papilotki napełniamy masą do 2/3 wysokości. Na tym etapie możemy je tak zostawić lub dodać nasze dodatki. Ja dodałam kawałki czekolady deserowej i białej oraz plasterki banana Muffinki pieczemy ok. 15 minut i pozwalamy im ostygnąć w formie przez ok. 10 minut. Gotowe! 4.20 http://mostekwkuchni.pl/bananowo-owsiane-muffinki-blendera/   Artykuł Bananowo-owsiane muffinki

Mostek w kuchni
Sernik piernik na zimno z pistacjami, chałwą i marakują 184

pierników „Kopernik” 50 g rozpuszczonego masła   masa 250 g tłustego twarogu 900 g twarogu z kubełka 150 g śmietany 36% 100 g białej lub karmelowej czekolady (użyłam karmelowej) 4 łyżeczki żelatyny 5 – 6 łyżek mleka 150 g pierników „Katarzynek” 100 g posiekanych drobno pistacji 100 g chałwy waniliowej 2 marakuje wierzch posiekane pistacje

Raj dla Podniebienia
Deser kolorowa chmurka 351

Składniki: 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 7,5% 3 galaretki w różnych kolorach + 3 szklanki wrzątku Dekoracja: wiórki czekoladowe, pokruszone ciasteczka, kolorowe cukierki, polewa z białej lub ciemnej czekolady Przygotowanie: Galaretki rozpuścić osobno w szklance wrzącej wody i odstawić do ostygnięcia. Śmietankę mocno schłodzić, rozlać do 3 misek i ubić na pianę, dodając pod koniec tężejącą galaretkę. Tortownicę

Malinowo w kuchni
Deser truskawkowy z kiwi 143

pokrojone kiwi i 100 ml śmietanki Zmiksowałam i przelałam jako następną warstwę do szklaneczek. Na końcu ubiłam śmietankę z cukrem i dokończyłam dekorowanie deseru pysznymi gwiazdkami z białej i mlecznej czekolady

Różowa kuchnia
Budyń marchewkowy 160

edycji Lubelskiego kociołka udział biorą: Marta  Edyta  Dorota Małgosia Agnieszka Składniki (na 2 porcje): 250ml mleka 1 marchew (ok 150g) 1-2 kostki białej lub karmelowej czekolady 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej skórka otarta z pomarańczy 2 łyżeczki dżemu pomarańczowego cynamon Marchew obrać, pokroić w półtalarki. 200ml mleka zagotować, do mleka dodać marchew i skórkę pomarańczy, gotować

Obiad gotowy
Delikatny sernik z rodzynkami 166

masła 3 łyżeczki cukru z prawdziwa wanilią 1 szklanka cukru 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 i 1/2 łyżki rodzynek sułtańskich Helio Dodatkowo: do ozdoby: rurki z czekolady (mleczna z białą), słodkie kwiatuszki do ozdoby kawałek margaryny do wysmarowania formy i kasza manna do wysypania Przygotowanie: W jednej misce ubijamy białka (nie muszą być ubite na sztywno). W drugiej

Słodkie okruszki
Sernik z masłem orzechowym 101

siebie nie pasują. Piekłam już np. sernik z dżemem z czarnej porzeczki, z jagodami, z dynią, marcepanem, adwokatem, zieloną herbatą Matcha, białą i ciemną czekoladą, kawą czy wytrawny z porem. Przepis na sernik z masłem orzechowym znalazłam u Nigelli i upiekłam bardzo podobny wzorując się

To co kocham
Czekoladowo bananowy shake 221

chwilkę na takie słodkości Składniki: (dla ułatwienia na 1 porcję) 3 gałki lodów czekoladowych 2 banany (średnie) 1/2 szklanki mleka* bita śmietana 2-3 czekoladowe rurki z białej i mlecznej czekolady (u mnie od Cukieteria) Przygotowanie: Do misy blendera z nożami wkładamy 2 banany, dodajemy 3 gałki lodów i dolewamy mleko (Uwaga! Jeśli chcecie uzyskać gęstego shake mleka należy

Słodkie okruszki
Kawa słodkie amaretto. Przepis na pyszną kawę. 204

rozpuszczalnej około 170-180 ml wody 1-2 łyżeczki cukru (według smaku; można też pominąć) około 2 łyżki syropu amaretto Victoria Cymes * bita śmietana wiórki czekoladowe (z białej i mlecznej czekolady) *ja czasem dolewam więcej, bo jestem wielbicielką syropu amaretto, ilość najlepiej dostosować według indywidualnego smaku Przygotowanie: Do filiżanki wsypujemy 2 łyżeczki kawy, dodajemy cukier i zalewamy całość gorącą

Słodkie okruszki
Sernik zebra bez pieczenia 10717

120g cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki domowego cukru waniliowego (lub ziarenka z laski wanilii) 24g (3 łyżki lub 6 łyżeczek) żelatyny 100ml zimnej wody biała i ciemna czekolada do dekoracji Wykonanie: - dno i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (osobno wykładam dno, wyjmując papier poza obręcz, a osobno boki, przyklejając masłem wąski pasek pasujący do wysokości tortownicy

Smakołyki Bereniki
PRALINY Z GALARETKĄ 107

chłodnego miejsca, a następnie do lodówki. Z podanego przepisy wyszło mi 10 dużych pralin (wysokość 2 cm i szerokości 5 cm). Rada: Do pralin można użyć dowolnej czekolady np. mlecznej, białej. tak samo można użyć galaretek o jednym smaku lub mieszane

Ciastka - domowe słodkości
Mazurek migdałowy 2 121

cukru pudru 170 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli masa migdałowa: 1 szklanka drobno zmielonych migdałów ⅓ szklanki cukru pudru 100 ml śmietany 30% do dekoracji: biała i ciemna czekolada migdały, suszona żurawina lub inne bakalie lukier np. zabarwiony barwnikami spożywczymi Wykonanie: Przygotować ciasto: do miski przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię

Mama Gotuje
Babeczki kurczaczki. 119

cukru pudru kilka kropel soku cytrynowego lub innego olejku zapachowego odrobina żółtego barwnika w proszku   Dodatkowo małe papilotki do pralin ok 34mm. - 12 szt. Draże białego koloru kostkę czekolady deserowej dwa plasterki  surowej marchewki   Przygotowanie; Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy masło, jajka, cukry i miksujemy. Dolewamy mleko i miksujemy do połączenia składników

Radość kipiąca uśmiechem.
Pierniki 182

dolnej przez ok. 8 min. w temperaturze 150°C.            Można zdobić lukrem (utarty cukier puder z niewielką ilością wody), rozpuszczoną białą i czarną czekoladą, pisakami spożywczymi

Przepisy Kulinarne
Ciasto Kubuś bez pieczenia 824

typu "kubuś" 3 budynie waniliowe bez cukru (na 0,5 l mleka) 2 galaretki brzoskwiniowe 2 łyżki cukru 2 opakowania ciastek delicja 400 ml śmietanki 30 % starta biała i gorzka czekolada do posypania biszkopty do wyłożenia formy Dno blaszki o wymiarach 35x25 wyłożyć biszkoptami i odstawić. Ugotować budyń na soku. Odlać szklankę soku i wymieszać w niej proszek budyniowy

Monia miesza i gotuje
ORZECHOWE BAŁWANKI 126

pokrytej papierem do pieczenia i piec ok 10-15 min w 170st C. Upieczone kulki wystudzić,łączyć po 3 kulki tj małą,średnią i większą np za pomocą białego lukru lub czekolady. Masę marcepanową zagnieść razem z czerwonym barwnikiem,uformować spiczaste czapeczki bałwanków.Z pozostałej masy rolować cienkie wałeczki i zrobić szaliki oraz nos bałwanów.Całość posypać cukrem pudrem,który

Niespełnione zdolności kulinarne
Koktajl ananasowy z płatkami owsianymi 142

owsianymi, chrupkami czekoladowymi i granatem   Składniki: 2 łyżki ananasa pokrojonego w kostkę 3 łyżki jogurtu naturalnego 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka płatków owsianych płatki kukurydziane w białej i ciemnej czekoladzie pestki z granatu Przygotowanie: Do blendera kielichowego wlewamy mleko, jogurt i dodajemy ananasa z płatkami owsianymi. Całość miksujemy. Przelewamy do szklanki, na wierzchu układamy czekoladowe płatki kukurydziane

Moja smaczna kuchnia
Fabryka czekolady w Rzymie 200

zjedzeniu wszystkich tych słodyczy nie dałam już rady. Całe szczęście czekolady można spróbować także przy okazji ciasta – każde podawane jest z polewą do wyboru (ciemna czekolada, mleczna i biała). W drugiej części sklepu można było kupić słodkie prezenty lub zapasy na podwieczorek. Kto nie chciałby dostać takiego prezentu na Święta? ;) Stare formy do robienia czekoladowych pralinek są teraz

Ciastkozercy
Domowa masa cukrowa vel lukier plastyczny 195

dekorację tortu są: obłożenie tortu masą z pianek marshmallow, masą śmietanową, masą na bazie bezy szwajcarskiej, masą maślaną, masą śmietanowo-mascrapone, polewą czekoladową lub ganache z białej lub gorzkiej czekolady. Dziś sprzedam Wam mój przepis na masę cukrową, który dla mnie sprawdza się najlepiej. Pamiętajcie, że przed położeniem masy cukrowej tort musi być dokładnie obłożony tynkiem czyli: albo masą

moj przepis na
Biszkopt malinowy 175

deserów z pewnością polubią jego smak bez żadnych dodatkowych urozmaiceń. Natomiast fani tortów mogą wykorzystać go do przełożenia najróżniejszymi, pysznymi kremami np. śmietanowymi, budyniowymi czy tymi z białej lub czarnej czekolady. Jego delikatny, malinkowy smak i czerwone kropeczki w wyglądzie sprawiają, że świetnie nadaje się na romanyczne torty w kształcie serduszka…i nie tylko SKŁADNIKI NA BISZKOPT

Domowe Torty
Miodownik (krem z kaszą manną) 144

Gotować około 2 minut - do zgęstnienia (niezbyt długo, ponieważ polewa stwardnieje). Polewą posmarować ciasto i udekorwować je wg własnego uznania.  (Użyłam wiórek kokosowych, migdałów w białej oraz mlecznej czekoladzie i migdałów zwykłych

Di gotuje
Deser ambasador 151

stopniowo dodajemy schłodzony budyń. Powstałą masę dzielimy na dwie części z czego jedną przekładamy do osobnej miski. Do jednej części dajemy kakao, posiekane orzechy oraz posiekaną czekoladę. Do drugiej (białej) wiśnie (kilka zostawiamy do dekoracji) i  namoczone wcześniej w alkoholu rodzynki. Na dno pucharków kruszymy biszkopty (u mnie resztki biszkoptu), zalewamy naparem z kawy, nakładamy ciemny krem

Bon Appetit Małgorzaty
Owsianka z czekoladą, miodem i gruszką 112

postawić do pionu. Ma być pyszna! Ma nam dać uśmiech już od samego rana. Garść energii i pozytywne nakręcenie! Składniki -płatki owsiane  MELVIT -mleko -kawałek białej i gorzkiej czekolady -sok malinowy domowej roboty -miód lipowy MIODY POLSKIE -gruszka Płatki owsiane ugotuj na mleku.Odstaw by zgęstniały. Może ja jestem "nienormalna", ale ja czekam ,aż się zrobi taki kleik

Z Kuchni Do Kuchni
Fondant - czekoladowy wulkan 174

masa :) Część upieczonych fondantów można zamrozić i odgrzewać je w dowolnym momencie w 180*C przez 10 minut. Do kilku fondantów włożyłam dodatkowo do środka po kostce czekolady.  Jeśli dodasz białą środek będzie dodatkową niespodzianką :) Mam nadzieję, że zrobiłam Ci smaka :) ? Czekam na opinie w komentarzach

Jemy Pijemy
Sernik chałwowy 152

się wymieszać. Masę serową przelać na schłodzony spód z herbatników. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc. Można polać białą lub ciemną czekoladą

Cakes By Kejt
Pyszny deser z serkiem mascarpone, biszkoptami i malinami 164

250g serka mascarpone 2 jajka (włoży je do wrzątku na kilka sekund) 1 cukier wanilinowy Kilka biszkoptów (ja użyłam okrągłych) Herbata owocowa do nasączenia biszkoptów Maliny (troszkę białej i mlecznej czekolady do posypania deseru) Przygotowanie: Białka ubić na sztywną pianę, natomiast żółtka wymieszać dokładnie z serkiem i cukrem wanilinowym w innej miseczce. Następnie dodawać ubitą pianę do masy

The Sweet Damsel
Niemieckie słodycze - jakość i niezapomniany smak 165

karmel - to synonimy jakości i urozmaicenia. Jednak miłośnicy bardziej klasycznych, prostych smaków także mam dobre nowiny - niemieckie słodkości słyną również z prostych i pysznych produktów, jak zwykła biała lub ciemna czekolada. Co sprawia, że w Polsce i wielu innych krajach niemieckie słodycze zdobywają coraz to większe rzesze klientów? Niespotykany smak, wysoka jakość produktu, duża dostępność i przede wszystkim cena

Cynamonowe szczęście
dżem rabarbarowo-różany 239

będą pierogi... ;) 6. Wypieki wielkanocne czy bożonarodzeniowe? Bożonarodzeniowe. Piernik...♥ 7. Piekarnik czy patelnia? Piekarnik. 8. Kawa czy herbata? Herbata. Z kawy lubię tylko jej zapach :D 9. Czekolada mleczna czy biała? Łeeee, ani ta ani ta... :D Gorzka - for ever :) 11. Nigella Lawson czy Jamie Oliver? Jamie. 12. Obiad w domu czy na mieście? W domu

chili & sugar
Liebster Blog Award 196

tortellini? Pierogi. Wypieki wielkanocne czy bożonarodzeniowe? Bożonarodzeniowe zimą i wielkanocne wiosną. Piekarnik czy patelnia? Piekarnik. Kawa czy herbata? Herbata na co dzień i kawa od święta.  Czekolada mleczna czy biała? Biała, ale najlepiej gorzka. Nigella Lawson czy Jamie Oliver? Nigella. Obiad w domu czy na mieście? W domu. Dziękuję raz jeszcze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Markizy migdałowe 112

Jest to migdałowa wersja markiz orzechowych. Orzechy w kruchych ciasteczkach zostały zastąpione migdałami, a mleczna czekolada w nadzieniu białą. Są tak samo pyszne, a może nawet lepsze, bo delikatniejsze w smaku, za to mocno aromatyczne. Znikają równie szybko. Nie wiem czy uda mi się je uchować do świąt.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Proste ciasteczka czekoladowe 219

wsunąć wszystkich przed zrobieniem ostatnich zdjęć :) Składniki: 1 szklanka mąki 4 łyżki kakao 1/3 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii +czekolada do dekoracji, biała polewa lub lukier Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki

Ciastkozercy
Muffinki piernikowe 137

zbyt dokładnie. Gotową masę wlewamy do papilotek (do 3/4 wysokości) umieszczonych w formie. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 st. C. Przed podaniem polewamy białą polewą bądź czekoladą. 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju jajko 1 łyżka przyprawy korzennej Dr. Oetker łyżeczka

Kuchenne aromaty
Tort piwno-rumowy 210

ciemnemu piwu czekoladowe blaty mają wyjątkowy smak. Przeplatający się z nimi krem serkowo - rumowy jest idealny dla każdego mężczyzny, ale nie tylko. Ciasto zwięczony jest kulkami z białej i ciemnej czekolady z rumem. Ciasto piwne ( 2 blachy o śr.20 cm) 1 szklanka ciemnego piwa (ja użyłam Żywca portera) 170g margaryny 4 szklanki  kakao 2 szklanki mąki pszennej

Panda i jej świat
Małe serniczki z karmelizowanymi gruszkami 200

przez około godzinę. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki piecyka i postawić do przestudzenia. Serniczki podawać udekorowane kawałkami gruszek i dowolnym sosem, ja użyłam roztopionej białej i ciemnej czekolady. Sernik nie jedno ma imię :) Lubicie serniki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Masa cukrowa 147

samej wody, w przypadku, gdy łączymy ze sobą elementy dekoracji takie jak np. części kokardy, -masy maślanej lub budyniowej, – specjalnego jadalnego kleju, -rozpuszczonej nad kąpielą wodną: białej lub mlecznej czekolady (sprawdza się to przy dużych ozdobach) 4. Masa szybko wysycha, nieużywaną część najlepiej zawinąć w folię. 5. Lukier najlepiej przenosić nawinięty na wałek lub wsuwając całe ręce

dom-agi.pl
Pająki na halloween 178

zaatakowały moje czekoladowe babeczki. Polecam zwrócić uwagę na mistrza drugiego planu na zdjęciu powyżej. Na 12 babeczek potrzebujesz:- 12 czekoladowych kuleczek z orzechami (na główki)- paluszki z makiem- biały lukier - rozpuszczona czekolada do sklejenia odnóży- posypka czekoladowa na źreniceSposób przygotowania:Na główce malujemy oczy lukrem i przyklejamy czekoladową posypkę jak źrenice. Nie ograniczajcie się do jednej pary oczu

W kuchni wieczorem
śliwki i brzoskwinie wpadły na ciasto drożdżowe... 169

ciasto do każdej foremki na wierzchu poukładać gęsto połówki śliwek i plastry brzoskwiń piec w 200C około 40 minut i ciasta zostawić w blaszkach do wystygnięcia POLEWA: czekoladę gorzką i białą z 1 łyżką gęstej śmietany 18% rozpuścić mieszając w misce na garnku z gotującą się wodą z wystudzonego ciasta usunąć papier do pieczenia i roztopioną gorącą polewą

W Mojej Kuchni Lubię
Crème brûlée 104

laskę wanilii - 400 ml śmietany 36% - 80 g cukru (plus dodatkowo odrobina do skarmelizowania na wierzchu  crème brûlée) - 4 żółtka * opcjonalnie dla mega łasuchów: tabliczka białej lub gorzkiej czekolady (około 100 g) Przygotowujemy 6 kokilek. Nastawiamy piekarnik na 110 stopni. Rozcinamy laskę wanilii wzdłuż i nożem wyskrobujemy ziarenka. Ziarenka oraz pustą laskę wkładamy do rondelka i zalewamy śmietanką

W mojej holenderskiej kuchni