Torcik bezowy z figami 150pudru * owoce do dekoracji Przygotowanie : Białka ubijać na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać cukier po troszkę. Pod koniec ubijania wlać łyżkę soku z cytryny. Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać małe bezy na papierze do pieczenia. Piec bezy a właściwie suszyć około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni. Wystudzić. Kremówkę ubić razem
Magiczne Życie Marty
CZEKOLADOWE BABECZKI Z BURAKIEM I BEZĄ 223minut. Gotowe babeczki przestudź. Teraz czas na przygotowanie bezików. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Białko ubij mikserem na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo 70 g cukru. Masę bezową przełóż a blaszkę za pomocą łyżki lub szprycy cukierniczej. Beziki wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i susz przez godzinę. Po czasie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw przez 30 minut
Kukuleczki
Beza kawowa z kremem czekoladowym i malinami 217Już kilka razy pisałam, że beza z kremem jest lubiana przez nas wszystkich , rodzinę i przyjaciół. Jeśli tylko mam nadmiar białek to piekę coś bezowego. Najbardziej smakuje nam wersja z owocami bo ich kwaskowy smak równoważy słodycz samej bezy. Ale w tej dzisiejszej jeszcze krem czekoladowy przełamuje tę słodkość bo do niego dodatkowego cukru już nie dodawałam. Beza może być
Smaczna Pyza
Rolada bezowa z jeżynami 208kwaśnymi i bardzo aromatycznymi jeżynami. Roladę dodatkowo przełożyłam dżemo- galaretką jeżynową (pezepis tutaj ) i podałam z jeżynową frużeliną. Jeśli szukasz bezglutenowej słodyczy, oto przed Tobą wspaniała rolada bezowa! Składniki: białka z 6- ciu jajek 240 g drobnego cukru choc można jeszcze więcej 2 łyżeczki mączki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Składniki na krem: 250 ml mascarpone
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rustykalna tarta z rabarbarem i "Pokój" 198Dawno nie podawałam na blogu przepisu na ciasto. W ciągu ostatnich miesięcy piekłam sporo tortów bezowych, po których zostawało mi sporo żółtek. Zazwyczaj mamy w kuchni odwrotny kłopot - niewykorzystane białka, a u mnie bywało inaczej ;) A wtedy zagniatałam kruche ciasto i piekłam tarty. Ich najłatwiejszą wersją jest tarta rustykalna, bo ciasto wystarczy rozwałkować, ułożyć na niej owoce, zagiąć brzeg
Weekendy w domu i ogrodzie
BEZY 194szczypta Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Kiedy piana będzie sztywna stopniowo dodajemy do niej cukier. Miksujemy i dosypujemy go partiami, po trochu. Gotową masę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Ma matę silikonową do pieczenia wyciskamy kleksy masy, zachowując pomiędzy nimi odstępy. Bezy pieczemy 60 minut
Z Majeczką w kuchni
Czekoladowo-miętowa chmurka 502umieszczamy w wysokim naczyniu i ubijamy na sztywny krem. Delikatnie łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Ostrożnie wykładamy na masę czekoladową, wyrównujemy i ponownie odstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Bezowe wykończenie: Jeśli ciasto chcemy podać tego samego dnia, bezę polecam pokruszyć na spore kawałki i ułożyć je na kremie śmietankowym. Jednak jeśli ciasto przewidziane jest na następny dzień, ostrożnie odklejamy
Ratunku obiad
Kruche ciasto z budyniem, bezą i porzeczkami 646Kruche ciasto, masa budyniowa, bezowa i warstwa porzeczkowa - idealne połączenie smaków. Ciasto jest lekko kwaśne, a zarazem słodkie. Idealne do kubka gorącej kawy. Pierwszy raz w życiu przygotowałam ciasto z porzeczkami i uwierzcie mi na słowo - było rewelacyjne! :) Składniki na blachę o wymiarach 20 x 30 cm: kruche ciasto 2 płaskie szklanki mąki pszennej tortowej (250 g) 1/2 szklanki cukru
Ugotować
Mini bezy po mojemu 191każdy z nas ma inne warunki piekarnikowe. Kolejne moje odkrycie polagało na uświadomieniu sobie, że inczej piecze się bezę do tortu, inaczej do pavlovej, a jeszcze inaczej do rolady bezowej. Przedstawiam Wam […] Artykuł Mini bezy po mojemu pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówka
Beziki 220mają jedną zaletę.. zawsze wyśmienicie smakują! Jak prawdziwa chrupiąca tradycyjna beza, dodatkowo przepis jest banalnie prosty.. Poradzi sobie z nim każdy kto dopiero chciałby rozpocząć swoją bezową przygodę. Polecam serdecznie! Czas robienie: 20 minut + 45 minut pieczenia Ilość porcji: około 100 malutkich bezików Składniki: 4 duże jajka (będą potrzebne białka) 220g drobnego cukru Szczypta soli Białka oddzielamy delikatnie
Kolizje Smaków
Bezy z lodami jagodowymi 192muszę Wam powiedzieć, że to był strzał w dziesiątkę! Połączenie delikatnej chrupiącej bezy i pysznych jagodowych lodów od razu kojarzy mi się z moim dzieciństwem i z najlepszym bezowym tortem lodowym, zarezerwowanym tylko na specjalne okazje :) Przygotowując deser możecie wykorzystać gotowe lodowe rozetki (tak jak u mnie na zdjęciach) lub nałożyć lody nabieraczką. Bezy możecie upiec poprzedniego wieczoru, żeby miały
Ciastkozercy
Tort bezowy 186Chrupiące z zewnątrz, a miękkie, piankowe w środku – idealne bezy. Porcja pysznego szczęścia. Dzisiaj proponuje przygotować potrójne szczęście w towarzystwie śmietany i owoców. Tort bezowy to idealny deser na ciepłe dni: lekki, słodki z mnóstwem pysznych sezonowych owoców! Czas przygotowania: 20 minut + 1 godzina pieczenia Ilośc porcji: malutka blacha (około 6) Składniki: Bezy: 6 białek 250g drobnego cukru
Kolizje Smaków
PAVLOVA Z KREMEM I CZEREŚNIAMI 209PAVLOVA Z KREMEM I CZEREŚNIAMI! Czekoladowe bezy przełożone waniliowym krem, a do tego... Artykuł PAVLOVA Z KREMEM I CZEREŚNIAMI pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINE
Pavlova - idealny lekki deser dla Biało-Czerwonych! 235wciąż ubijam. Kiedy już beza przyjmie cały cukier dodaję sok z cytryny i krótko jeszcze mieszam robotem. Dodaję mąkę i delikatnie mieszam ŁYŻKĄ do całkowitego wmieszania mąki w masę bezową. Na blaszce rysuję okrąg o jakieś 3 centymetry mniejszy niż obwód patery, na której podam pavlovą. U mnie było to około 26cm. Beza podczas pieczenia lekko rozjedzie się na wszystkie
I tu będę miała takie te
Deser malinowo bezowy 162ubitą śmietaną. Bezy: białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż otrzymamy sztywną, gęstą, lśniącą pianę. Dodać cukier puder i wymieszać dokładnie (łyżką lub szpatułką). Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec, w zależności od ich wielkości, około 1 godziny
królestwo garów