Czas 30 minutes Składniki Duża cukinia 3 jajka 2 czubate łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 50 g oscypka (lub innego sera odpowiedniego do starcia) Świeży koperek Pół łyżeczki proszku do pieczenia Pieprz, sól, oregano Pesto Garść natki pietruszki i koperku 2 liście jarmużu Łyżka serka naturalnego Garść orzechów włoskich Łyżka startego parmezanu Ząbek czosnku Sól, pieprz Woda do uzyskania odpowiedniej(...)prepTime":"PT30M","cookTime":"","totalTime":"","recipeCategory":["Bez mięsa","Obiady","Omlety placki i naleśniki","Przepisy","Warzywne","Wegetariańskie"],"recipeCuisine":[],"recipeYield":["2","2 Porcje"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation"},"recipeIngredient":["Duża cukinia","3 jajka","2 czubate łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej","50 g oscypka (lub innego sera odpowiedniego do starcia)","Świeży koperek","Pół łyżeczki proszku do pieczenia","Pieprz, sól, oregano","Garść natki pietruszki i koperku
Healthycreations.plDomowy chlebek bez konserwantów, żadnych ulepszaczy z mocno wyczuwalnym ziołowym aromatem, aromatycznym czosnkiem i pyszną klasyczną śniadaniową. Idealna propozycja dla lubiących zdrowe, domowe wypieki, polecany na królewskie śniadania. Składniki: 100g mąki kukurydzianej 400g mąki pszenne 25g świeżych drożdży 85g klasycznej śniadaniowej Bielmar 2 jajka 250ml mleka 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli Farsz ziołowy: 80g klasycznej śniadaniowej Bielmar(...)kostkę o długości 10 cm i ułożyć pionowo w wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12 cm x 30 cm. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. 4. Po tym czasie wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 35-40 minut. Klasyka na polskim stole od ponad 25 lat! Jej sekretem jest
Szalona Kuchnia Ewelinymiętowej Pianka: 250ml śmietanki kremówki 1 galaretka agrestowa 1 szklanka wody Dodatkowo: 20 herbatników 30g gorzkiej czekolady Wykonanie zajęło mi w sumie jakieś dwie godziny, łącznie z pieczeniem, studzeniem ciasta, budyniu i galaretki. Do rzeczy: gotujemy szklankę mleka na krem i zaparzamy w niej torebkę mięty. W osobnym garnuszku cukierki zalewamy wodą i rozpuszczamy na wolnym(...)jeśli chce się mieć biszkopt bez żadnych "gór i dolin"). Całość dokładnie mieszamy przy użyciu miksera (końcówka haki- takie jak do wyrabiania ciasta, najwyższe obroty, ale ponoć można zrobić to łyżką, przynajmniej tak twierdzi moja mama). Biszkopt wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut. Po upieczeniu studzimy. W czasie pieczenia ciasta rozpuszczamy galaretkę w szklance
Wrzosowa PolanaChrupiący pasztet z soczewicy dla tych, których znudził już smak klasycznego pasztetu wege. Polecam nie tylko od święta. Orzechowy pasztet z soczewicy Danie Przekąski Kuchnia Bez glutenu Składniki 400-500 g soczewica zielona/żółta/czerwona dowolnie 2 szt marchewka 1 szt korzeń pietruszki 2 łodygi seler 1 garść szpinak lub 1-2 brykiety mrożonego 100 g orzechy(...)Ugotowaną z warzywami soczewicę mielimy lub blendujemy razem z oliwą, otrębami i orzechami. Dodajemy jajka i mieszamy na jednolitą zwartą masę. Masę przekładamy do formy (najlepsza będzie keksówka) i pieczemy ok. 45 minut
Kucharzycaziela angielskiego 1 ½ kg mąki 2 żółtka 6 łyżek wody 4 łyżeczki sody Na robienie pierników najlepiej przeznaczyć ok. trzech dni. Pierwszego i drugiego idzie dość szybko, ale na pieczenie warto przeznaczyć cały dzień. Przygotowanie ciasta na pierniki Pierwszego dnia przygotowuję bazę do pierniczków. Uwielbiam tę część, choć zawsze kończę z poparzonymi palcami i językiem. Nie wiem czemu(...)masę przekładam do makutry. Ucieram, aż masa będzie gładka, bez grudek. Ewentualne grudki, których nie uda nam się rozetrzeć można zjeść. Utartą masę łączę z mąką, żółtkami, wodą i sodą, pomagając sobie pałką. Gdy otrzymam nierówne ciasto przekładam je na stolnicę i ugniatam, aż będzie gładkie i twarde. Frajda pieczenia świątecznych pierników Trzeci dzień poświęcamy na pieczenie
Figa S-makiemziela angielskiego 1 ½ kg mąki 2 żółtka 6 łyżek wody 4 łyżeczki sody Na robienie pierników najlepiej przeznaczyć ok. trzech dni. Pierwszego i drugiego idzie dość szybko, ale na pieczenie warto przeznaczyć cały dzień. Przygotowanie ciasta na pierniki Pierwszego dnia przygotowuję bazę do pierniczków. Uwielbiam tę część, choć zawsze kończę z poparzonymi palcami i językiem. Nie wiem czemu(...)masę przekładam do makutry. Ucieram, aż masa będzie gładka, bez grudek. Ewentualne grudki, których nie uda nam się rozetrzeć można zjeść. Utartą masę łączę z mąką, żółtkami, wodą i sodą, pomagając sobie pałką. Gdy otrzymam nierówne ciasto przekładam je na stolnicę i ugniatam, aż będzie gładkie i twarde. Frajda pieczenia świątecznych pierników Trzeci dzień poświęcamy na pieczenie
Figa S-makiemśliwkami . Po roku wracam do was z kolejnym przepisem, również z niemieckiego bloga. Tym razem to przepis na naprawdę proste a do tego przepyszne ciasto ze śliwkami i bez drożdży. Ciasto to zawiera jeden składnik, który może was zaskoczyć. To mielony ser biały. To dzięki niemu ciasto jest delikatne i przepyszne i nie jest suche. Jeśli boicie się(...)bez drożdży Pyszne, delikatne i wilgotne ciasto ze śliwkami Keyword ciasto śliwkowe, ciasto ze śliwkami, śliwki Czas przygotowania 15 minutes Czas gotowania 45 minutes Czas łącznie 1 godzina Składniki 0,7 kg śliwek 100 g masła (miękkiego) 100 g cukru 2 łyżki domowego cukru waniliowego 3 jajka 400 g mąki (dałam typ 650) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Mieszam w Garnkuśliwkami . Po roku wracam do was z kolejnym przepisem, również z niemieckiego bloga. Tym razem to przepis na naprawdę proste a do tego przepyszne ciasto ze śliwkami i bez drożdży. Ciasto to zawiera jeden składnik, który może was zaskoczyć. To mielony ser biały. To dzięki niemu ciasto jest delikatne i przepyszne i nie jest suche. Jeśli boicie się(...)bez drożdży Pyszne, delikatne i wilgotne ciasto ze śliwkami Keyword ciasto śliwkowe, ciasto ze śliwkami, śliwki Czas przygotowania 15 minutes Czas gotowania 45 minutes Czas łącznie 1 godzina Składniki 0,7 kg śliwek 100 g masła (miękkiego) 100 g cukru 2 łyżki domowego cukru waniliowego 3 jajka 400 g mąki (dałam typ 650) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Mieszam w GarnkuCzas 30 minutes Składniki Duża cukinia 3 jajka 2 czubate łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 50 g oscypka (lub innego sera odpowiedniego do starcia) Świeży koperek Pół łyżeczki proszku do pieczenia Pieprz, sól, oregano Pesto Garść natki pietruszki i koperku 2 liście jarmużu Łyżka serka naturalnego Garść orzechów włoskich Łyżka startego parmezanu Ząbek czosnku Sól, pieprz Woda do uzyskania odpowiedniej(...)prepTime":"PT30M","cookTime":"","totalTime":"","recipeCategory":["Bez mięsa","Obiady","Omlety placki i naleśniki","Przepisy","Warzywne","Wegetariańskie"],"recipeCuisine":[],"recipeYield":["2","2 Porcje"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation"},"recipeIngredient":["Duża cukinia","3 jajka","2 czubate łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej","50 g oscypka (lub innego sera odpowiedniego do starcia)","Świeży koperek","Pół łyżeczki proszku do pieczenia","Pieprz, sól, oregano","Garść natki pietruszki i koperku
Healthycreations.plSzklanką wycinać placki jak na pierogi, kieliszkiem wycinać środki 4. Wyłożyć na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia. 5. Posypać cukrem trzcinowym 6. Wstawić do nagrzanego na 160-180 stopni piekarnika (zależy od grubości oponek i stopnia zarumienienia) 7. Piec 10-15 minut, kontrolując ich przyrumienienie. Są bardzo dobre, ale jak już wyżej wspomniałam - trudne je do czegokolwiek porównać. Delikatnie(...)przekrajania) lub, zjeść bez niczego. Próbowałyśmy też przerobić przepis na bg, ale miałyśmy zbyt rzadki ser tym razem (swoją drogą, zauważyliście, że przed każdym możliwym "świętem" półki pustoszeją w mgnieniu oka?), więc poległyśmy, ale się nie poddajemy - jeszcze i wersja gluten free wyskoczy z piekarnika. MAMY TŁUSTY CZWARTEK , WIĘC PROPONUJEMY TAKŻE: *pączki pieczone z drożdży suchych i pączki pieczone
Wypisz Wymalujkrakersy! Wystarczy dosłownie kilka ruchów, by zagnieść niezwykle elastyczne i gładkie ciasto. Przyjemność jest tym większa, że oliwa cudownie natłuszcza nasze dłonie. Gotowe ciasto świetnie się wałkuje i szybko piecze. Tak przygotowane krakersy smakują doprawdy wybornie. Jeśli znacie i lubicie smak sklepowych np. Lajkonika, to wyobraźcie sobie, że te są jeszcze lepsze! A w dodatku nie ma w nich żadnych(...)takie zgrabne prostokąty lub koła wycinając kształty foremkami. Bez względu na kształt świetnie smakują solo lub namaszczone dowolnym dipem (koniecznie domowej roboty!). Nie dajcie się dłużej namawiać, pochrupajcie ze mną! KRAKERSY Z SOLĄ MORSKĄ I ROZMARYNEM 1 3/4 szklanki mąki 1 łyżka siekanego świeżego rozmarynu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki soli 1/2 szklanki wody
KUCHARNIAKasią" i nadarza się kolejna wspaniała okazja, aby obdarować tym smakołykiem osobę, która dużo dla mnie znaczy. Wybierz osobę, swój ulubiony wypiek i świętuj razem z KOSTKĄ DO PIECZENIA KASIA. Osoba, którą ja wybrałam, jest zawsze obok, kiedy jej potrzebuję. Nie ważne, czy są to szczęśliwe chwile, czy momenty w których wali mi się cały świat. Matka, żona(...)chęć usiąść razem z Tobą przy kawie i bez jakichkolwiek wyrzutów sumienia sięgać po kolejne kawałki ciasta, zerkając co robią nasze dzieci. Bardzo to lubię. Wykonanie ciasta nie jest trudne, ale odrobinkę czasochłonne, jednak kiedy włożymy w nie jeszcze troszkę serca zobaczymy, że się to opłaca. Ciasto: 1/2 kostki do pieczenia Kasia Ekstra Maślany smak 2 jajka
Malinowe PocałunkiPIECZONEJ DYNI HOKKAIDO! Jedna z najlepszych rozgrzewających zup na jesień. Bardzo gładka, sycąca i gęsta. Bardziej to krem -zupa. Przygotowuje ją z pieczonej dyni obficie polanej oliwą z oliwek. Zamiast grzanek czy makaronu podałam ją z białą fasolką gotowaną na parze. Podsmażaną razem z szynką wędzoną na surowo. Całość smakuje rewelacyjnie. Polecam na niejeden jesienny obiad! WIĘCEJ 13. PIECZONE MARCHEWKI(...)RISOTTO Z PIECZONYM KALAFIOREM Pyszne kremowe risotto to niewątpliwie jedno z moich ulubionych dań. Risotto ma tą swoja wielką zaletę, że możesz je zrobić z każdym ulubionym składnikiem. Zawsze w maju gości u Nas risotto ze szparagami, jesienią z dynią, a latem z pieczonym kalafiorem. Dopiero 3 lata temu odkryłam, pieczonego kalafiora. Szkoda, że tak późno! Pieczony kalafior to przepyszna
SMYKWKUCHNIpieczemy chleb. Wiele osób rezygnuje z samodzielnego wypieku pieczywa ze względu na obawę o przygotowanie zakwasu - bo trudne, bo czasochłonne, bo nie wiedzą jak go przygotować i pewnie się nie uda... Choć przygotowanie zakwasu nie jest może szczególnie trudne, to rzeczywiście jest dość czasochłonne i wymaga dużej systematyczności. Na szczęście dla osób mających opory przed samodzielnym przygotowaniem zakwasu, możemy bez(...)składzie znajdziemy wyłącznie produkty przemiału żyta oraz kultury starterowe. Na opakowaniu zakwasu znajdziecie także przepis na chleb - ja wykorzystałam go do upieczenia swojego chleba, wyszedł przepyszny 😋 Jeśli chcecie zacząć piec własny chleb w domu, polecam spróbować z wykorzystaniem tego zakwasu, u mnie się sprawdził
Z notatnika dietetykamalin 2-3 łyżki cukru pudru lub drobnego cukru DODATKOWO : około 250 g świeżych malin WYKONANIE SPÓD : Dno formy o średnicy 23-24 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz. Ciasteczka dokładnie kruszymy np. w malakserze lub w misce np. tłuczkiem i mieszamy z roztopionym masłem. Wysypujemy na dno przygotowanej formy i dokładnie uklepujemy. Wstawiamy do lodówki(...)dopiero wówczas, gdy poprzednie połączy się z masą. Powstałą masę serową wylewamy na spód ciasteczkowy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15 minut w 180℃, następnie zmniejszamy temp. do 120℃ i pieczemy ok. 75 minut. 15 minut przed końcem pieczenia wysuwamy sernik z piekarnika i pokrywamy go warstwą śmietany wymieszanej z cukrem. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 15 minut
cool and minty