bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1737/3453)

Ciasto bananowe z czekoladą 125

masła 1 łyżeczka sody 1,5 szklanki mąki pszennej 25 g czekolady – użyłam czekolady cukierniczej  70% Pantagruel Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Banany obieramy i rozgniatamy widelcem w misce. Dodajemy cukier, mieszamy. Następnie dodajemy jajko, znów mieszamy. Kolejno dodajemy startą na małych oczkach czekoladę. Następnie dodajemy przestudzone rozpuszczone masło i mąkę(...)mąkę warto wcześniej przesiać). Wszystko mieszamy do połączenia składników. Masę przekładamy do foremki (standardowa keksówka, u mnie wysmarowana tłuszczem i obsypana mąką, ale można ją również wyłożyć papierem do pieczenia). Rady: Wierzch ciasta warto delikatnie naciąć wzdłuż na środku (w ten sposób będziemy kontrolować pęknięcie, ja dziś tego nie zrobiłam). Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy

Słodkie okruszki
Serniczkowe muffiny na korzennym spodzie 132

oknem pada śnieg, skupia się cała kwintesencja świąt. Przy okazji pieczenia i gotowania, toczymy długie rozmowy, zarówno na poważne, jak i luźne tematy. Dzięki temu mamy czas dla siebie, którego na co dzień po prostu nam brakuje. I to jest właśnie najcenniejsze - że bez pośpiechu, w obawie, ze nie zdążymy tam i tu, możemy wspólnie się pośmiać, powspominać(...)powstały grudki.  Kiedy masa będzie gotowa, przekładamy ją do papilotek, na ciasteczkowe spody. Najlepiej nakładać po 3 łyżki masy, wtedy serniczki najlepiej rosną. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 40 min, Po tym czasie. sprawdzamy, czy babeczki urosły, jeśli tak są gotowe, jeśli nie, zostawiamy je w wyłączonym piekarniku jeszcze przez 5 min. Wyciągamy i studzimy. Dopiero wówczas zabieramy

Kuchnia od dwojga
Tarta ze szpinakiem i pieczonym łososiem 154

Uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty, zarówno te słodkie, jak i te bardziej wytrawne. Już samo przygotowanie ciasta sprawia mi dużo przyjemności :) Dziś chciałam polecić Wam tartę ze szpinakiem oraz pieczonym łososiem zatopionymi w mleczno-śmietanowo-maślanym sosie. Kruchy spód z dodatkiem parmezanu po brzegi wypełniony jest szpinakowo- łososiowym nadzieniem, które jest niesamowicie delikatne, kremowe, po prostu rozpływające się w ustach. Dodatkowo(...)minut do lodówki. Piekarnik z kolei rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Po tym czasie na cieście układamy arkusz papieru do pieczenia, na który wsypujemy fasolę (przeznaczoną do obciążania ciasta lub kulki ceramiczne). Ciasto pieczemy przez 15 minut, następnie wyjmujemy je z piekarnika, zdejmujemy obciążenie wraz z papierem i ponownie wstawiamy na 5 minut. Farsz: Łososia myjemy i osuszamy. Skrapiamy

MyCookBook.pl
szynka pieczona 146

Szynka pieczona Gotowa pieczona szynka składniki danie dla 6-8 osób 1,5-2 kg ładnie wykrojonej szynki wieprzowej   marynata: 1 łyżka majeranku 1 łyżka lubczyku 1 łyżka papryki słodkiej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego szczypta papryki ostrej szczypta pieprzu czarnego 3 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego Sposób przygotowania:  ząbki czosnku obieramy(...)niej zamarynowaną szynkę i całość na pół godziny, bez przykrywki przekładamy do piekarnika nagrzanego 220 stopni. Następnie  nakrywamy brytfankę pokrywką i zmniejszamy temperaturę do 175 stopni, piekąc szynkę dalsze 70 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik zostawiając  mięso w zamkniętym piekarniku jeszcze na dalsze 30 minut ( dzięki temu pieczeń będzie bardziej soczysta) . Podajemy na gorąco

Miód i pieprz
Chałka z kruszonką 78

samej kruszonki niech pierwszy podniesie rękę :) Niedziela w domu więc pieczenie weszło nam w krew. Ciasta całego nie zjemy, za to chałkę spokojnie uda nam się pochłonąć w dwa dni. Dlatego padło na nią. W Thermomixie robi się właściwie sama, my musimy jej trochę pomóc. Oczywiście można zrobić bez pomocy Thermomixa - należy ręcznie wyrobić ciasto :) Przepis jest niby(...)dodać mąkę i sól - wyrobić czas 3 min/ poz Interwał pozostawić w naczyniu miskującym do wyrośnięcia na ok 30 min (najlepiej jak nie będzie przeciągów ;)) blachę wyłożyć papierem do pieczenia  wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, podzielić na 2 części . Z akżdej uformować trzy wałeczki i zapleść warkocz. (u mnie ciasto nie wyroło na maksa więc zrobiłam tylko jeden

Gotowanie z pasją
Chałka z kruszonką 99

samej kruszonki niech pierwszy podniesie rękę :) Niedziela w domu więc pieczenie weszło nam w krew. Ciasta całego nie zjemy, za to chałkę spokojnie uda nam się pochłonąć w dwa dni. Dlatego padło na nią. W Thermomixie robi się właściwie sama, my musimy jej trochę pomóc. Oczywiście można zrobić bez pomocy Thermomixa - należy ręcznie wyrobić ciasto :) Przepis jest niby(...)dodać mąkę i sól - wyrobić czas 3 min/ poz Interwał pozostawić w naczyniu miskującym do wyrośnięcia na ok 30 min (najlepiej jak nie będzie przeciągów ;)) blachę wyłożyć papierem do pieczenia  wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, podzielić na 2 części . Z akżdej uformować trzy wałeczki i zapleść warkocz. (u mnie ciasto nie wyroło na maksa więc zrobiłam tylko jeden

Gotowanie z pasją
Babeczki francuskie z nadzieniem kokosowo migdałowym oraz sezamem 134

Gotowe ciasto francuskie nie lubi długiego przygotowywania, a z pewno ś ci ą przed pieczeniem ogrzewania.  Babeczki jak przygotowujemy, to zawsze idealnie do foremek dopasowane chcemy, ale ż eby czasu i ciasta nie marnowa ć , to warto moje babeczki przygotowa ć . Ja w bardzo małych foremkach wypiekałam, bo takie, 35 szt. miałam, ale mo ż na w nieco(...)wymierzyć  wielkosć kwadratu  i wyci ąć   bez ich układania.   Ciasto przekładamy do foremek i dociskamy je do brzegów, nie odcinamy wystaj ą cych rogów. Rada:   ż eby ciasto łatwo docisn ąć , wykonujemy palcami przez woreczek foliowy. Nastawiamy piekarnik na 180°C. Pieczemy na 2 tury, jedn ą cz ęść wstawiamy w tym czasie

Moniki Smakołyki
Pierniczki Lebkuchen 254

środku są zmielone migdały i posiekana skórka pomarańczowa. #Lebkuchen są identyczne jak te, które jadałam w Boże Narodzenie przez mój kilkunastoletni niemiecki życiowy epizod i identyczne jak te, co piekła moja urodzona w Essen babcia ( to jej przepis!). Ci co byli kiedyś na warsztatach Winiary, widzieli moją rodzinną książkę kucharską z przepisami spisanymi pięknym (kaligrafia się kłania) pismem, wpisy zaczęła(...)zmielonych migdałów i skórkę pomarańczową, są bez jajek. Lepszych lebkuchen nigdzie nie znajdziecie. Gorąco je polecam! Polecam również mój przepis na pierniczki z witrażami. Składniki : 2 szklanki (poj. 250 ml) mąki pszennej 100 g mielonych migdałów 4 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 20 g cukru cynamonowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Placuszki na bazie soku z jabłek i granatu 132

Dzień dobry! Dziś zapraszam Was na pyszne śniadanie – placuszki na bazie soku z jabłek i granatu. Pyszne, pożywne, idealne dla dzieci i dorosłych. A na dodatek smażone bez tłuszczu. Wystarczy mieć tylko dobrą patelnię, a dostaniemy wspaniałe puszyste i beztłuszczowe placuszki  o smaku jabłek i granatu. Ja swoje dodatkowo podałam z pysznymi mandarynkami. Spróbujecie? Polecam i życzę(...)Does this look wrong? Składniki (na około 12 sztuk) 1 szklanka mąki 1/2 szklanki świeżego soku z jabłek i owocu granatu * 1 jajko klasy M 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki cukru lub 1 łyżeczka miodu ** do podania: 2 mandarynki, odrobina cukru pudru po posypania wierzchu "mini wieżyczek" opcjonalnie: odrobina oleju

Słodkie okruszki
Paszteciki „bombki” z kapustą i grzybami (krucho-drożdżowe) 205

sztuk, w zależności od wielkości foremki Ciasto: 125g masła ½ szklanki kwaśnej 18% śmietany 2 jajka 25g świeżych drożdży Ok 600g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli Farsz: 35g suszonych grzybów 300g kiszonej kapusty 1 mała cebula 3 łyżki oleju Sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 1 żółtko 1 łyżka mleka Sezam czarny Kminek Sposób przygotowania farszu: Grzyby(...)jest zbyt wolne. Wałkujemy i wykrawamy krążki. Jedne gładkie, bez niczego, a w drugich wycinamy małą foremką jakiś wzór, u mnie śnieżynka. Kładziemy na środku odrobinę farszu i przykrywamy drugim krążkiem, ze wzorkiem. Dokładnie zlepiamy boki. Paszteciki smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i posypujemy wg uznania- sezamem lub kminkiem. Pieczemy w temp. 180⁰C do zrumienienia (15-20minut

Kuchnia w czekoladzie
słodkie grzybki z kremem-pyszne :) 206

cukru pudru 1/4 łyzeczki proszku do pieczenia 250g masła lub margaryny (można też dać 125g masła i 125g margaryny) 1 łyżka cukru waniliowego KREM *jeślichcecie mniej pracy możecie przygotować kupny krem lub nadziać grzybki ubitą śmietaną 36%,ale zachęcam do zrobienia własnego :) 200g masła lub margaryny 2 budynie śmietankowe  bez cukru po 40g sztuka 3/4  szkl(...)części dużą-na kapelusze,średnią na kółka i najmniejszą na nóżki. Foremki oprószamy lekko mąką. Ciasto wałkujemy niezbyt cienko około 4 mm wykrawamy koła i oblepiamy foremki ciastem. pieczemy do lekkiego zarumienienia w temp 180 stopni. Ściągamy z foremek-mi zeszły wręcz same :) Ze średniej części ciasta wykrawamy koła (tak by były mniej więcej wielkości dołu kapelusza

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pasztet pieczony 148

wielkanocnych jest dla mnie pasztet pieczony, który w świąteczny poranek można sobie zaserwować razem z ćwikłą i świeżutkim chlebem. Mmmm.... pychota :) Każdy gatunek mięsa umyć, a następnie posolić (oprócz wątróbki). Następnie obsmażyć i dusić wszystko razem w garnku z dodatkiem liści laurowych, ziaren ziela angielskiego, marchewki, pietruszki i selera. W międzyczasie usmażyć wątróbkę (bez jakichkolwiek dodatków). Kiedy wszystkie(...)żółtka, imbir, gałkę i pieprz. Bardzo dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do masy. Przygotować foremki keksówki, wykładając każdą z nich papierem do pieczenia. Piec w 180°C około 1 - 1,5 godziny (w zależności od grubości pasztetu w keksówce). Po upieczeniu całkowicie wystudzić. Pasztet najlepiej wyjmować następnego dnia. Inspiracja: mniammniam linkwithin

Świat Domowej Kuchni
Mocno czekoladowe bananowe brownie (bez glutenu, bez oleju, bez cukru) 105

glutenu, nie ma oleju, nie ma cukru, za to jest pełno czekoladowego smaku!! Nasza rodzinka go uwielbia, a goście cieszą się, że mogą rozkoszować się pysznym czekoladowym smakiem bez wyrzutów sumienia, że opychają się niezdrowym smakołykiem Bo to bananowe brownie to samo zdrowie! Polecam! Składniki (u mnie naczynie o wymiarach(...)równomiernie rozprowadzamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 25-30 minut. Ja włączam także termoobieg. Podajemy po całkowitym przestudzeniu. Zwykle, o ile nie zjemy tego brownie od razu , przechowuję je w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Polecam używać łyżeczki lub widelczyka do jego konsumpcji. Smacznego! *Przepis podejrzany u AnarchistKitchen. Artykuł Mocno czekoladowe bananowe brownie (bez glutenu

Lamarida.pl
Makowa gwiazda świąteczna 396

pieczenia blaszkę i smarujemy 1/3 części masy makowej *** *** Na masę kładziemy drugie koło z ciasta i smarujemy je drugą częścią masy makowej *** *** Czynność powtarzamy ponownie i całość przykrywamy ostatnim kołem z ciasta (wierzchu już nie przykrywamy makiem). Na środku odciskamy szklanką koło *** *** Ciasto nacinamy nożem na dwie części (nie nacinając go do samego środka, środek pozostawiamy bez nacięcia(...)własnej osi *** *** Czynność tą powtarzamy z wszystkimi pozostałymi paskami *** *** Końcówki pierwszej pary pasków zlepiamy ze sobą *** *** Tak samo postępujemy z pozostałymi paskami *** *** Ciasto z wierzchu smarujemy roztrzepanym białkiem *** *** Ciasto pieczemy w temperaturze 180’C przez około 30 minut *** *** Gwiazdę wyjmujemy z piekarnika i po lekkim przestudzeniu polewamy lukrem *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania