moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Składniki : 150 g masła, (gostyńskie ) 1 szklanka cukru, ( 3/4 szklanki rozpuścić , a 1/3 szklanki pozostawić do białek ) 1,5 łyżki kakao,(Wedel(...)szklanki wody, 1 i 2/3 szklanki mąki (Basia) 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 jajka, Krem : 1 szklanka śmietany kremówki 30 %, 250 g serka mascarpone, 3 łyżki pudru cukru, 1 puszka brzoskwiń w syropie. Przygotować ciasto : masło, cukier, wodę i kakao rozpuszczamy w garnku do uzyskania jednolitej masy ( nie zagotować ) i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka rozdzielamy, żółtka dodajemy
Pysznosci Babci BasiPiekarnik rozgrzewamy do 200 ⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu . Na środkowym poziomie piekarnika zostawiamy blachę żeby się równomiernie nagrzała. Wyjmujemy z lodówki domowe ciasto francuskie. Wałkujemy je mniej więcej w owal, na placek o wysokości 3mm i o średnicy ok. 32-35cm. Przekładamy ciasto na papier do pieczenia. Na środek ciasta wykładamy nadzienie i równomiernie
Karo in the Kitchenczasem skutkowało poparzonym językiem! Ta właśnie wersja była z ziemniakami, a ziemniaki są w moussace kontrowersyjne - jedni uważają, że ich dodanie to profanacja, inni nie wyobrażają sobie bez nich tego dania. Ja fanką ziemniaków nie jestem, ale w moussace bardzo mi pasują. W przepisie korzystam z ziemniaków już wcześniej ugotowanych - to przyspiesza przygotowanie dania:) Składniki: 500 g mielonej(...)minut. Spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Bakłażany pokroić na centymetrowe plastry, posmarować oliwą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut, następnie przekręcić i piec jeszcze przez 5 minut. Po wyjęciu odrobinę posolić. Ziemniaki pokroić w plastry ok. 0,5 cm, lekko posolić. Podsmażyć na złoto na patelni z oliwą. W naczyniu żaroodpornym ułożyć
Kulinarne Inspiracjesproszkowane liście są. Więc następny do testowania będzie ksylitol:) m.dawid 2012/01/26 17:58:18 ksylitol jest idealny, ja też nie słodzę, próbowalam juz chyba wszystkich opcji wlasciwie do pieczenia, nalesnikow, sera bialego itp; ksylitol jest idealnym rozwiazaniem, tylko drogi jak sie duzo uzywa:( u mnie idzie kg w jakies poltora miesiaca, wiec nie jest zle:) ale najwazniejsze: zrobilam krajanke(...)notuje przepis i wkrotce sie zabieram za robote . Myslisz, ze mozna dodac platki bez prazenia? bo ja jestem na MM i musialabym to wlasnie zmienic. Pozdrawiam basia3005 2012/02/11 22:58:26 no i oczywiscie nie doczytalam do konca, ze jeszcze pieczenie , wiec platki mi odpadaja sowa_nie_sowa 2012/02/12 08:34:23 Niestety, cały smak w zapieczeniu
Zdrowa Kuchnia Sowymleka 3 jajka klasy M 150 g miękkiego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 lekko czubata łyżka groszków czekoladowych (opcjonalnie) *Rada: Ciasto można dodatkowo polać czekoladową polewą **Jajka powinny być w temperaturze pokojowej Przygotowanie: Przygotowujemy składniki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czekoladę mleczną (120 g) rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z dodatkiem(...)cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku (po każdym dokładnie miksujemy składniki). Kolejno dodajemy naszą rozpuszczoną czekoladę, miksujemy wszystko do połączenia składników. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy do połączenia. Naszą czekoladową masę przekładamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką keksówki. Wierzch posypujemy kropelkami czekolady. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do tzw. suchego patyczka, około
Słodkie okruszkitarce jako spód ciasta. Leciutko docisnąć. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni aż do chwili aż ciasto się zarumieni. Po upieczeniu, pozostawić ciasto do wystudzenia. Przygotować budyniową piankę: Składniki: 5 białek 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru 1 szklanka drobnego cukru do wypieków ( dałam zwykły cukier) 1 opakowanie cukru wanilinowego(...)stopniowo wlewać olej nie przerywając miksowania. Na podpieczony wystudzony spód wyłożyć pianę, na niej poukładać gęsto malina a następnie na to zetrzeć mniejszą porcję ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 40 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu wystudzić, posypać cukrem pudrem. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieSzybkie ciasteczka na żółtkach Przy świątecznych wypiekach często zostają mi same żółtka lub białka. Z białek można zrobić bezę lub kokosanki . A co z żółtkami? Pomysłów na ich wykorzystanie jest oczywiście kilka Ja dziś polecam Wam szybkie ciasteczka na żółtkach. Pyszne i proste w przygotowaniu. Moje dzieci je bardzo lubią. Ciasteczka zrobiłam zarówno w wersji lekko pomarańczowej, jak i cytrynowej(...)Radomsko 1 pełna łyżka cukru ze skórką pomarańczową lub cytrynową Delecta (ja robiłam i w takiej i takiej wersji) #WspierajmyNasze Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy żółtka jaj, cukier puder i wybrany cukier ze skórką pomarańczową lub cytrynową. Na koniec dodajemy posiekane masło i całość zagniatamy do uzyskania jednolitego
Słodkie okruszkiktóre mają wrodzoną nietolerancję laktozy. Żyję i funkcjonuję normalnie - da się! Nie wymaga to absolutnie żadnego wysiłku, tym bardziej kiedy dzisiaj bez problemu możemy dostać tak wiele produktów bez laktozy. Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na rustykalną tartę z tuskawkami, która nie ma laktozy ani białek mleka. O! Dla każdego ;-) w dodatku jest prosta i smaczna ;-) PRZEPIS(...)truskawki pokrojone na pół, posypujemy 3 łyżkami cukru brązowego. Brzegi tarty zawijamy i pieczemy na złoty kolor w temp. 180 stopniach C. czas u mnie 45 minut. Tartę studzimy i gotowe. Możecie zjeść z kulka lodów. Znacie przepis na najprostsze lody domowe bez laktozy? ;-) Użyj czterech na maxa dojrzałych bananów, pokrój w plastry włóż do torebeczki i zamroź
SMYKWKUCHNIbrzoskwiniami i granolą od Dziewczyny w spódnicach . Składniki: 2 jaja 50 g erytrytolu 100 g banana bez skórki 180 g jogurtu naturalnego 40 g budyniu śmietankowego 150 g brzoskwiń bez pestek aromat 50 g granoli czekoladowej z migdałami bez glutenu Sposób przygotowania: Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać rozgniecionego banana, budyń oraz aromat. Całość(...)dokładnie zmiksować. Następnie dodać jogurt naturalny i pokrojone w drobna kostkę brzoskwinię. Wymieszać za pomocą łyżki. Masę przelać do natłuszczonej formy. Na wierzch posypać granolą. Piec przez jedną godzinę w 160 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestasolą i pieprzem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Doradę wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Obok ryby układamy podsmażone bataty, cebulę pokrojoną w ćwiartki i ząbki czosnku w łupinkach oraz gałązki tymianku. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut. Pod koniec pieczenia można na 2 minuty włączyć funkcję grill aby skórka miejscami
Kuchnia bezglutenowa Lolisolą i pieprzem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Doradę wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Obok ryby układamy podsmażone bataty, cebulę pokrojoną w ćwiartki i ząbki czosnku w łupinkach oraz gałązki tymianku. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut. Pod koniec pieczenia można na 2 minuty włączyć funkcję grill aby skórka miejscami
Smakowity Blog Kulinarnysię nie uśmiechnie- nie pęknie, jeśli go natniecie. Skórkę wyrośniętego pieczywa przed pieczeniem nacinamy równomiernie skalpelem lub żyletką, na głębokość około 4-5 mm. Nóż się do tego nie nadaje- żyletka jest naprawdę idealna. Piekarnik wg instrukcji z opakowania nagrzałam na 230⁰C bez termoobiegu i w takim piekiełku chleb wylądował na najniższej półce piekarnika(...)mieszanki – jest prosta, chleb jest naprawdę pyszny, a co najważniejsze- robi wrażenie. Ale i tak czekam, przebierając nóżkami, na moją biblię chleba i wiem, że zaraz zacznie się ostre pieczenie. Zostaniecie ze mną
Karo in the Kitchendelikatne. Natomiast wierzch jest chrupiący. Podczas pieczenia lekko wyrosły i przybrały grzybowy kształt. Efekt nie był zamierzony, ale nie mam nic przeciwko takiemu obrotowi sprawy. Dobrze, że zdążyłam spróbować moich migdałowych muffinek, zanim katar podstępnie zubożył mnie o dwa zmysły ;) Składniki: 3 jajka 130 g cukru 200 g zmielonych migdałów bez skórki (na piasek) sok wyciśnięty z połowy(...)cytryny, przyprawę do pierników oraz zmielone migdały. Delikatnie wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, ciasto nakładać do 4/5 ich wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 25 minut. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem
zadanie-gotowaniepasowało. Na szczęście keks wyszedł bez problemu. To przepis do którego na pewno będę wracać :)! Bardzo polecam ten keks królewski :)! Keks królewski Składniki: 5 jajek (żółtka i białka oddzielnie) 200 g drobnego cukru 1 łyżka octu winnego 125 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka esencji waniliowej 250 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g mieszanki suszonych
UgotujmyTo.pl