płatków drożdżowych nieaktywnych 1/2 łyżeczki kuminu 1/4 łyżeczki papryki chilli w proszku (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku Wykonanie: Orzechy włoskie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez około 10 minut pilnując, żeby ich nie spalić! Upieczone orzechy przekładamy do czystego ręcznika kuchennego, przez który “obcieramy” orzechy z przypieczonej(...)łupki. Cebulę obieramy i kroimy w niewielkie kawałki. Następnie wrzucamy ją do blendera, dodając upieczone orzechy i pozostałe składniki. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Możliwości podania muhammary jest bez liku Przykładowo można rozsmarować ją na chlebku jako pastę; można podać jako dip do warzyw i nachosów na imprezowym stole; można użyć jako smarowidło do wegabów albo dodatek do nibymięsa
Lamarida.plczerwony barwnik Krem: ½ litra śmietany kremówki 25 dag sera mascarpone 3 łyżki domowego budyniu cytrynowego Lemon curd 2-3 łyżki cukru pudru 3 banany Jak wykonać ? Bezy: Piekarnik nagrzewamy do 180*c. Białka jaj o temperaturze pokojowej ubijamy na sztywną puszystą pianę ze szczyptą soli, cały czas miksując wsypujemy stopniowo po dwie łyżki cukru aż do skończenia(...)gwiazdy i na blasze wyłożonej papierem pergaminowym, wyciskamy okrągłe bezowe gniazda. Wkładamy do nagrzanego piekarnika pieczemy 5 minut, po czym temp zmniejszamy do 110*c i suszymy 90 minut, zostawiamy w zamkniętym piekarniku do całkowitego wystudzenia. Bezy mają być twarde a w środku z delikatną pianką. Krem: Schłodzoną kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone na sztywny
Wanilia i Kardamongarach No dobrze, nie o mnie wpis ma być, a o chlebie. Musiałam mieć chleb. Prawie tu i teraz, a większość przepisów każe nastawić chleb poprzedniego dnia i piec dopiero kolejnego. Dla młodej mamy to ciężko, bo nie wiem tak naprawdę, kiedy kończy się mój dzień a na jego koniec jestem tak wymęczona, że najzwyczajniej zapominam o wymieszaniu tych kilku(...)Przek\u0142adamy na blach\u0119 wy\u0142o\u017con\u0105 papierem do pieczenia i formujemy w kszta\u0142t literki s.\r","Przykrywamy \u015bciereczk\u0105 i odstawiamy na 30-40 min.\r","Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.\r","Chleb smarujemy bia\u0142kiem i posypujemy nasionkami.\r","Pieczemy ok 30 min., a\u017c chleb zbr\u0105zowieje i stukni\u0119ty palcem wyda
Mieszam w Garnkuszklanki maki krupczatki łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody ½ łyżeczki soli 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika łyżka octu 4 łyżki kefiru/maślanki 2 szklanki startej na małych oczkach marchewki (około 2 dużych) ½ szklanki łuskanego słonecznika Sposób wykonania: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Marchew myjemy, obieramy i ścieramy(...)będą jednolite i bardzo puszyste (w zależności od miksera koło 8-10 minut). Bez przerywania miksowania dodajemy olej, a następnie porcjami suche składniki, ocet i kefir. Na końcu dodajemy słonecznik oraz startą marchewkę. Dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach C do tzw „suchego patyczka). Czas przygotowania
Pyry na GazJedno z tych ciast, które zna praktycznie każdy, polska klasyka, która sprawdzi się na rodzinnych imprezach, i jako ciasto bez okazji. Dwa blaty parzonego ciasta wypełnione budyniowo-maślnym kremem będą wspaniałą propozycją dla fanów domowych słodkości. Moja karpatka nie jest zbyt słodka, więc jeżeli wolicie bardziej to dodajcie więcej cukru do kremu. Składniki na formę o wymiarach 25cmx32cm(...)blaszce przy pomocy szpatułki, wyrównać (ciasto jest klejące, ale takie ma być). Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut do lekkiego zbrązowienia ciasta (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika). W ten sam sposób upiec drugą część ciasta. Wystudzić. Krem: 750ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru lub więcej 150-300 g masła
Fabryka pomysłówPasztet warzywny z ciecierzycą i żurawiną Ostatnio pasztet warzywny z ciecierzycą i żurawiną piekę średnio raz w tygodniu - dla siebie lub dla rodziny i znajomych, których odwiedzam, i jak do tej pory wszyscy degustujący byli nim zachwyceni. Lekko słodki - to zasługa dużej ilości delikatnych warzyw i wilgotny - tak że można go kroić, ale i rozsmarowywać bezpośrednio na kanapce. Wypełniaczem(...)wspaniałego aromatu nadają przyprawy: kmin rzymski i kolendra (zapach zmielonej kolendry jest wspaniały!). Masy z podanych składników wystarczyło mi do wypełnienia małej aluminiowej keksówki i słoiczka. Cała masa powinna bez problemów zmieścić się w standardowej, blaszanej keksówce. Zobacz również inne przepisy na ----> wegetariańskie pasztety Pasztet warzywny z ciecierzycą i żurawiną - przepis: Składniki: (na 1 keksówkę) 3/4 szklanki suszej
Moje QulinariaPalona (karmelizowana) biała czekolada: Piekarnik nagrzewamy do 150ºC (bez termoobiegu, grzanie góra-dół). Czekoladę łamiemy na kawałki (kostki) i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy, aż do uzyskania karmelowej, jasno-brązowej barwy (trwa to ok. 15-20 minut – warto obserwować czekoladę, bo łatwo ją spalić). Krem z palonej białej czekolady: Żelatynę(...)jadalne). Palona czekolada po skarmelizowaniu w piekarniku Zakładając bloga pięć lat temu nie przypuszczałam, że co miesiąc będzie go odwiedzało pół miliona osób! Teraz nie wyobrażam sobie funkcjonowania bez Poezji Smaku. Codziennie otrzymuję od Was maile i przemiłe komentarze. To one dają mi siłę. Każda taka wiadomość sprawia, że mam ochotę pisać i gotować dla Was coraz więcej
Poezja smakuHamburgery Jamiego Oliviera, słodko-kwaśny i pikantny kurczak od Fitmencook, makaron ryżowy w sosie z masła orzechowego i sezamem, pieczona zupa minestrone, misa obfitości z pieczoną cieciorką – tak wygląda nasza dieta pudełkowa na cały tydzień. Jest prosto, zdrowo i szybko! Gotowanie na kilka dni – zwłaszcza w upały – może Wam się wydać niełatwą sprawą. Ugotowanie jednego obiadu(...)planu lub kupowaniu gotowców! Wszystkie nasze menu na tydzień możecie zobaczyć tutaj. Menu na ten tydzień wygląda tak: Poniedziałek: Misa obfitości z pieczoną cieciorką Wtorek: Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z kaszą jaglaną Środa: Pieczona zupa minestrone instant ze słoika Czwartek: Hamburgery Jamiego Oliviera Piątek: Pikantny syczuański makaron ryżowy Skąd taka kolejność posiłków? Kolejność posiłków nie jest przypadkowa. Na końcu
Niedzielny kucharzomowy ketchup, czy też sos pomidorowy z pieczoną dynią i suszonymi śliwkami, jakby go nie nazywać, jest pyszny :) Na rynku mnóstwo dojrzałych pomidorów i dyni, koniecznie zróbcie ten domowy ketchup! Aromatyczny, zdrowy i bez konserwantów. Zdecydowanie domowy ketchup Nr 1 wśród tych, które robiliśmy do tej pory. Znakomity dodatek do potraw wytrawnych, nam szczególnie przypadł do gustu z karkówką(...)cynamonu, sól i pieprz do smaku, łyża oliwy i garść świeżego tymianku do pieczenia dyni. Przygotowanie: Dynię umyć, przekroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki jeśli dynia jest duża, usunąć pestki. Wyłożyć na blachę do pieczenia skórą do góry, posypać tymiankiem i skropić oliwą. Piec 40 minut w 190 stopniach, po upieczeniu usunąć skórę. Z pomidorów usunąć
SzczyptaSmaQmąki krupczatki 20 dag masła lub margaryny 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera na sernik ( użyłam gotowy w wiadereczku ) 4 jajka pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 szklanka mleka w proszku 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) Pianka: 1 śmietanka typu ,,Śnieżka'' 200 ml zimnego(...)proszku i chwilę miksujemy, kolejno wsypujemy budynie w proszku i dajemy ser i miksujemy kilka minut do połączenia się składników. Na schłodzone ciasto wykładamy masę serową. 3. Pieczenie: Sernik pieczemy około 60 - 70 minut w temperaturze 160 stopni, upieczony będzie lekko z wierzchu zrumieniony i będzie lekko odchodził od brzegów. Upieczony sernik dokładnie studzimy i wstawiamy do lodówki
Izabelawkuchnidelikatnie łączymy za pomocą szpatułki. Przelewamy masę do blaszki (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy na około 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy dwa takie placki. Po wystudzeniu każdy przekrawamy na dwa blaty. Orzeszki ziemne prażymy chwilę na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Następnie przesypujemy je na deskę i drobno siekamy. Schłodzoną masę jasną wyjmujemy(...)suma sumarum otrzymałam 1 szkl. mąki). Jeśli nie potrzebujecie sporej wielkości wypieku lub potrzebujecie tort właśnie, wystarczy z podanych składników upiec jeden biszkopt w tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy go około 40 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu kroimy na 4 blaty. Decydując się na tort radziłabym jednak zwiększyć ilość orzeszków ziemnych, choćby do dwóch puszek
Smaki Na Talerzumożna je zjeść niemal w biegu. Wszyscy kochają ciasteczka; tak to już jest. I choć słynne pieprzne orzeszki piekłam już nie raz, tym razem w Mad og bolig , nr 11/2016 znalazłam przepis, obok którego nie mogłam przejść obojętnie. Bez jajek i amoniaku; szczególnie to drugie przemawia na jego korzyść. Za to z dodatkiem pieprzu w optymistycznej, różowej barwie. Tradycyjnie(...)mąki pszennej 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 łyżeczka różowego pieprzu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Cały czas ucierając, powoli wlewać kremówkę. Pieprz utrzeć w moździerzu. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wymieszać z przyprawami. Partiami wsypywać do masy maślanej
Pożeraczka, czyli raz adobrzetych maślanych chałek jest trochę czasochłonne, gdyż na wyrastanie trzeba sobie zarezerwować ok. 3 godzin + ok. 45 minut na pieczenie. Jednak smak chałek zrekompensuje z nawiązką ten „zmarnowany” czas poświęcony na ich przygotowanie. Ciasto można też upiec bez zaplatania w blaszce podobnie jak chałkę z tego przepisu. Najlepsza Chałka maślana (przepis na 2 sztuki): 1 kg mąki(...)chałki wyrosną, smarujemy je za pomocą silikonowego pędzelka roztrzepanym jajkiem wymieszanym z wodą. Chałki posypujemy sezamem. Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Wstawiamy blachę z chałkami do piekarnika i pieczemy ok. 45 minut, pod koniec przykrywamy je folią aluminiową aby się zbytnio nie spiekły. Smacznego, podałam do chałek mus z truskawek. The post Chałka maślana appeared first on Damsko-męskie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękładziemy skórką do dołu na blaszce do pieczenia. Por myjemy, obcinamy zielone liście (warto je zamrozić i wykorzystać np. do bulionu), a resztę, czyli białą część, kroimy w 4-5 cm kawałki, które dodatkowo przecinamy na pół. Gotowe kawałki umieszczamy na blaszce pomiędzy połówkami pomidorów. Ząbki czosnku, bez obierania ich ze skórek, również umieszczamy na blaszce. Policzcie(...)konsystencję oraz słodkawy posmak). Wszystkie warzywa równomiernie oblewamy oliwą oraz sosem sojowym (lub octem balsamicznym) posypujemy odrobiną soli, cukru, pieprzu oraz chili. 3. PIECZENIE (40 min) Blaszkę z warzywami wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40 min – warzywa powinny być mocno spieczone, tak jak na zdjęciu. Wtedy są gotowe i możemy je wyciągnąć z piekarnika. 4. PESTO
Nerds Kitchencukru waniliowego 3/4 szklanki oleju 180 g mąki (1 szklanka i 2 łyżki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa serowa: 250 g sera (użyłam z wiaderka) 1/2 szklanki cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 jajko budyń śmietankowy bez cukru Polewa: 50 g śmietanki kremówki 50 g czekolady gorzkiej * Proporcje składników na różne wielkości tortownic: * Proporcje(...)jasną masę (ok. 5 min). Nie przerywając ubijania wlej cienką strużką olej (ubijaj na niskich obrotach miksera). Resztę składników mieszaj za pomocą szpatułki. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do masy jajecznej, mieszając delikatnie. Ciasto podziel na dwie części i do jednej dodaj łyżkę kakao. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciemną część
Słodki Blog