bez pieczenia ciasto - 3500 przepisów (strona:75/234)

Ciasto marchewkowo-korzenne z orzechami 104

tego lenistwa. Zróbmy sobie całą blachę ciasta marchewkowego. Będziemy je jeść i obejrzymy sobie wszystkie odcinki Gry o tron , które wyciekły do internetu. Chociaż bez Renliego i Oberyna to już nie to samo… Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu(...)olej, cały czas miksując. Mąkę przesiejcie do miski, dodajcie sodę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i kardamon – wymieszajcie dokładnie, dodajcie do utartych jajek i zmiksujcie. Na koniec dodajcie marchew, orzechy, migdały i rodzynki. wymieszajcie szpatułką. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia, wylejcie na nią ciasto i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni

GRUBY WAŁEK
PUSZYSTY SERNIK ŚMIETANOWY, BEZGLUTENOWY 291

migdałów - kilka kostek czekolady z odrobiną kremówki do polania W miseczce umieścić kilka łyżeczek pudru, dodać aromat i dolać kremówkę, dokładnie wymieszać, masa musi być bez grudek. Polewę przygotowujemy bezpośrednio przed polaniem ciasta. W misie miksera ubić śmietanę, przełożyć do mniejszej miseczki. Do misy wbić jajka, dodać ksylitol i ksylitol z wanilią i ubić na gładką, puszystą masę(...)delikatnie mieszamy. Wsypujemy pokrojone na małe kawałki morele i mieszamy. Masę wylewamy do przygotowanej wcześniej tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia, boki posmarowane masłem), wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C, pieczemy na programie góra-dół, bez termoobiegu ok.90-95 minut. Następnie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwi i pozostawiamy nasz sernik na ok.15-20 minut. Mój niestety pękł (już

Smaczne Zdrowe
Ciemny chleb żytnio-orgiszowy na zakwasie 222

przygotowania:  ciasto - 2 dni pieczenia -  50 minut Składniki: Zaczyn: 250 g zakwasu żytniego *  (dokarmionego  8 godz. wcześniej), 200 g mąki orkiszowej ciemnej, 170 g mąki żytniej 720, 300 ml letniej wody do ciasta 150 ml gorącej wody do namoczenia ziaren, 60 g czarnego sezamu, 40 g pestek dyni. Ciasto właściwe: 200 g mąki żytniej(...)foremek silikonowych nie trzeba ich smarować. Ciasto przełożyć do foremek, nakryć ściereczką, odstawić  w ciepłe miejsce  do wyrastania na 3-4 godziny.  Piekarnik nagrzać do 220 stopni w trybie "dół-góra" bez termoobiegu, na górnej półce można postawić naczynie napełnione wrzącą wodą (1/4 szklanki). Piec 30 minut, później zmniejszyć temperaturę do 200 stopni

SzczyptaSmaQ
Pyszna szarlotka klasyczna 228

uprażyć jabłka tuż przed pieczeniem. Dodanie kisielu cytrynowego zagęszcza masę i czyni ją lekko kwaskową. My nie lubimy bardzo słodkich ciast i to ciasto wpisuje się w to idealnie. Szarlotka z tego przepisu, to idealne ciasto weekendowe dla miłośników jabłek i nie tylko. Będzie stanowić świetny dodatek do kawy z przyjaciółkami. To ciasto z jabłkami należy do gatunku tych(...)jedynie płaskie blaty ciasta. Wtedy Ciasto chłodzimy w lodówce a nie mrozimy. Zamrożone ciasto będzie prostsze do starcia na tarce, za to schłodzone do rozwałkowania na dwa płaskie blaty. Przepis na największą blachę 34 x 23 cm. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem, ale doskonała jest również bez niego. Drukuj Szarlotka domowa na kruchym cieście window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php

Mieszam w Garnku
Brzoskwiniowa chlebo-babka (Peach Bread) 115

Polsce jednak chleb to chleb- z drożdżami, najlepiej na zakwasie i jeszcze żeby się z zimnym masłem dało zjeść. To jest ewidentnie ciasto- wilgotne, słodkie i pachnące cynamonem. I kanapki z niego nie zrobisz (chociaż z nutellą...). Bez względu na terminologię, ciacho jest warte zrobienia, bo jest smaczne i idealnie pasuje do jesiennego deszczowego wieczoru z herbatą i książką(...)proszek do pieczenia, sól, sodę i cynamon. Do zmiksowanej mieszanki dodajemy na zmianę suche składniki i masę brzoskwiniową- cały czas miksując do otrzymania jednolitej masy. Ciasto pieczemy około 60min, do momentu kiedy dźgulec wbity w ciasto nie jest suchy. Po upieczeniu chłodzimy 10min w formie, po czym wyjmujemy z formy i studzimy poza nią. Ciepłe ciasto jest zbyt miękkie

les mirabelles
Uczta mola książkowego: Ciasto piernikowe i "Szczygieł" Donny Tartt 138

Theo, jego próby normalnego życia po tragedii jaka go spotkała i towarzyszącym mu ciągłym stresem związanym z ukrywaniem obrazu.    A tym razem do przekąszenia podczas czytania polecam ciasto piernikowe, przełożone kwaśną konfiturą z czarnej porzeczki i polane rozpuszczoną gorzką czekoladą. Poza tym, że jest słodkie i aromatyczne to ma fajnie wilgotną i zwartą konsystencję. Swoim smakiem przypomina zwykły(...)mleko oraz jajka, dokładnie wymieszać.   Zawartość rondelka (bez studzenia) przelać do suchych składników w misce i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Przelać ją do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 stopni C, przez ok. 35-40 minut, aż do suchego patyczka. Powoli ostudzić, przeciąć ciasto na dwie połówki (mi się nie udało trafić

Simply Food
Sernik marmurkowy z Nutellą / Nutella zebra cheesecake 248

wyłóż papierem do pieczenia spód tortownicy o średnicy 21 cm. Ciasteczka rozdrobnij blenderze, dodaj miękkie masło, kakao i zmiksuj do połączenia składników. Wyłóż masą spód tortownicy. W misce miksera ubij jajka z cukrem pudrem, do uzyskania jasnej masy, po czym wmieszaj twaróg wraz z mascarpone i budyniem. Miksuj, aż masa stanie się jednolita bez grudek. Teraz podziel masę(...)przemian po kilka łyżek jasnej masy i kilka ciemnej zaczynając od środka formy (im więcej łyżek na raz tym grubsze wyjdą paski). Ciasto rozleje się na boki i wyjdzie piękna zebra. Włóż sernik do nagrzanego piekarnika i piecz przez 60 minut. Następnie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw do ostygnięcia. Wystudzony sernik wstaw na kilka godzin do lodówki. W celu

karmelowy
Kaszak pomarańczowo - truskawkowy, bez pieczenia. 177

Kolejny wariant słodkości bez pieczenia.Tyma razem przyszła kolej na legendarną kaszę mannę. Kasza ta kojarzy nam się często z jedzeniem dla dzieci. Nie jest to może najlepszy wariant spośród wszystkich kasz do jakich mamy dostęp, niemniej jednak smakuje dobrze, a w cieście wręcz idealnie. Spróbujcie sami :) Potrzebujemy: małą paczkę herbatników maślanych, mi wystarczyło dosłownie koło 10 sztuk(...)szklanka kaszy manny 3 łyżeczki cukru kilka łyżek konfitury pomarańczowej 1 galaretka truskawkowa, ja użyłam galaretki od Przyprawy Premium, którzy sprzedają ją w dużym opakowaniu, sprawdźcie TUTAJ . Jeśli dużo pieczecie, będą dla Was jak znalazł. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier i kaszę. Mieszamy, aż zgęstnieje i się zagotuje. Foremkę, u mnie mała 23x23 cm, wykładamy herbatnikami

MamaOskarka
Faworki z piekarnika 2579

przygotować, padło na faworki w wersji pieczonej – Faworki z piekarnika.Przepis na klasyczne faworki znajdziecie tutaj:chruścikifaworkiA, że tym roku #karnawał trwa od 6.01-17.02 to ten przepis doskonale się nada dla tych co chcą zjeść trochę słodkości, ale jednocześnie ograniczają kalorie, #faworki nie są smażone w głębokim tłuszczu, ciasto jest przygotowane całkowicie bez dodatku jajek i cukru.  Mimo(...)pszennej wymieszanej z ½ łyżeczki soli, zagnieść ze 100 g pokrojonego masła o zawartości tłuszczu  60%  i 1/2 szklanki śmietany 12 %, ja zagniatam ciasto za pomocą haka robota, ale można ciasto zagnieść ręcznie. Ciasto schładzamy w lodówce.Ciasto rozwałkowujemy dosyć cienko na stolnicy. Kroimy radełkiem na paski szerokości ok. 2 cm i równiej długości ok. 10 cm. Nacinamy środek każdego paska

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jagielnik kokosowy z płatkami migdałowymi 135

żółtkiem i roztopionym olejem. Zagniatamy ciasto.  Gdy już będzie gotowe wylepiamy nim dno okrągłej tortownicy o średnicy ok. 23 cm. (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia).   na jaglaną masę  100 g kaszy jaglanej 150 g płatków jaglanych 3 białka  50 g wiórków kokosowych 1/2 szklanki mleka (u mnie bez laktozy, można użyć zwykłego lub roślinnego(...)jednej cytryny Spód podpiekamy w nagrzanym piekarniku przez ok. 10 minut w temp.180 stopni C.  Na podpieczonym spodzie rozprowadzamy naszą jaglaną masę. Pieczemy całość przez kolejne 30-40 minut. Po tym czasie studzimy nasze ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Na koniec możemy polać wierzch odrobiną oleju kokosowego, a następnie ozdobić skórką cytrynową i prażonymi płatkami migdałowymi. Ciasto doskonale smakuje

Kuchnia Ellie
TORT PRALINOWY Z BEZĄ, BIAŁĄ CZEKOLADĄ I CZARNĄ PORZECZKĄ 69950

składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.  Mąki, pszenną i ziemniaczaną, przesiej razem do osobnej miski. Tortownicę o średnicy  25 cm  wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Nie smaruj niczym jej dna ani boków.  Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną  pianę.  Pod koniec ubijania zacznij dodawać partiami cukier, łyżka(...)bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze  170 stopni C  przez około  25 minut  lub do  tzw. suchego patyczka. Gorący biszkopt wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do całkowitego ostudzenia. Dopiero po tym czasie odkrój ostrym nożem brzegi biszkoptu od tortownicy. BEZA: Piekarnik nagrzej do temperatury

Słodko-Słony Świat Ilony
Kruche rurki z kremem czekoladowym (na szybko) 188

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój). Dlaczego na szybko? Dlatego, że pieczone są z gotowego ciasta kruchego. Osobiście nie lubię "gotowców" i nie wiem jakim cudem znalazło się ono w mojej lodówce, ale zostało spożytkowane z rewelacyjnym efektem. Po za tym jest to doskonałe rozwiązanie dla osób początkujących, niecierpliwych i dla tych, którzy nie dysponują długim(...)każdą nawinąć pasek tak, aby ciasto nachodziło na siebie i z obu stron była odrobina wolnego miejsca. (Bez różnicy, z której strony zaczniemy. Osobiście wolę od strony grubszej.) Nawinięte rurki schłodzić w lodówce (około 10 minut). Po tym czasie dokładnie obtoczyć w cukrze i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około

Di gotuje
Ciasto marchewkowe 78

Pyszne ciasto, które często gości na naszym stole. Wilgotne, miękkie, proste w przygotowaniu. Nasza wersja jest bez orzechów i rodzynek, ale spokojnie można je dodać, wtedy będzie smaczniejsze. Zapraszamy do degustacji! 4 jajka 2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1 i 1/4 szklanki oleju 2 szklanki startej marchewki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki(...)rodzynek (opcjonalnie) Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, gałkę, cynamon (ja przesiewam wszystko razem) i olej. Na koniec dodać startą marchewkę, posiekane orzechy i rodzynki (opcjonalnie). Piec w 180 stopniach przez ok. godzinę. Ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Pyszne ciasto zapowiadające sezon jesienny Zamiast cukru pudru można

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Chleb graham pszenno-żytni na zakwasie 181

. Ja zwykle karmię zakwas w dniu pieczenia samą mąką, bez dodatku wody. Ja po upieczeniu chleb zawinęłam w papier i tak go przechowuję. porcja na dwie mniejsze keksówki. Drukuj Chleb graham na zakwasie window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Zaczyn 75g zakwasu 75g mąki pszennej chlebowej 75g letniej wody Ciasto właściwe 300 g mąki żytniej graham(...)Wszystkie składniki zaczynu łączymy. Przykrywamy folią i odstawiamy na 10-12h Ciasto właściwe Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy łyżką lub ręką. Ciasto powinno być dość rzadkie. Przykrywamy folią i odstawiamy na 10-12h. Keksówki smarujemy tłuszczem. Wysypujemy płatkami owsianymi lub otrębami. Wykładamy ciasto. Na wierzchu jeśli chcemy sypiemy ulubione nasiona. Zostawiamy ponownie do wyrośnięcia

Mieszam w Garnku
Tort z malinowym musem i marakują 206

malinowym musem Składniki: 2 okrągłe formy o średnicy 23 cm Biszkopt 4 jajka 180 g cukru 75 g ziemniaczanej mąki 75 g pszennej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu skórka ötårta z jednej cytryny tłuszcz i mąka do opruszenia Curd z marakui 6 owoców marakui 1 cytryna, sok 1 łyżka kukurydzianej skrobii 50 g cukru(...)Nastaw piekarnik na 175ºC bez termoobiegu (podgrzewanie góra/dół). Zmiksuj jajka z cukrem na puszysto. Dodaj otartą skórkę z cytryny. Przesiej mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną dodając również wanilię. Wysmaruj formy tłuszczem i oprósz mąką. Dno przykryj papierowym krążkiem. Napełnij formy równymi porcjami ciasta, wstaw do piekarnika i piecz przez około 25-30 minut

codojedzenia