bez pieczenia ciasto - 3500 przepisów (strona:106/234)

Babeczki czekoladowo – pomarańczowe i warsztaty świąteczne z Kasią, Dr. Oetker 200

gośćmi przygotowaliśmy wiele wspaniałych świątecznych smakołyków. Były bałwanki na patyku, czyli „cake pops”, kruche ciasteczka ułożone w choineczki, babeczki choineczki, pierniczki, babeczki prezenty. Wszystkie przepisy znajdziecie na stronie Nasze Ciasto, a oprócz tego wiele inspiracji na świąteczne wypieki, jak np. piernik ze śliwkami.  Podzieleni byliśmy na 2-3 osobowe grupy i moja grupa przygotowywała babeczki z ostrokrzewem. Dlatego(...)Składniki na 12 babeczek (składniki powinny być w temperaturze pokojowej):100g miękkiego masła lub kostki do pieczenia Kasia160g jasnego brązowego cukru1 opakowanie cukru wanilinowego 16g2 jajka160g mąki pszennej (użyłam tortowej)1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1/3 łyżeczki sodyszczypta soli40g ciemnego kakao bez cukru120ml mlekaskórka starta z jednej pomarańczy1/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego100g czekolady gorzkiej lub mlecznejDodatkowo:lukier plastyczny czerwonylukier

Mała Cukierenka
Pierniczki na ostatnią chwilę - bez leżakowania. Pierniki z amoniakiem. 226

Amioniak. To on jest odpowiedzialny za zmiękczanie ciast. I to dzięki niemu możemy zajadać się piernikami nie tylko zaraz po upieczeniu, i po kilku tygodniach leżakowania, ale przez cały czas. Są środki spulchniające, jak przykładowo proszek do pieczenia, jednak nic nie jest w stanie zrobić tak porządnej roboty jak amoniak dodany do pierników. Oczywiście, pomimo tego, że pierniki(...)połączyć ze sobą, tj. - mąka, kakao i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Do chłodnej masy miodowej dodać jajka oraz wmieszać mieszankę mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Jest ono gęste, bardzo plastyczne i powinno ładnie odchodzić od rąk - niczym plastelina.  50 ml letniego mleka połączyć z amoniakiem i dołożyć do ciasta, ponownie je wyrabiając

Poezja Smaków - blog kulinarny
Makaroniki - esencja Paryża 136

przepis na makaronikowe ciasto pochodzi ze strony whatsforlunchhoney.net, wydawał się odpowiednio prosty. Zaś cenne rady, z których skorzystałem można znaleźć na Kucharni. Będziemy potrzebować również teflonowej bądź silikonowej maty do pieczenia (ewentualnie papier). Na macie należy narysować równej wielkości okręgi o średnicy wynoszącej około 4 cm. Można również zakupić specjalną matę do pieczenia makaroników z już zaznaczonymi(...)masy umieszczamy w szprycy lub rękawie cukierniczym z okrągłą tylką i rozprowadzamy równomiernie po każdym okręgu. Następnie matę należy odłożyć na około godzinę, aż z wierzchu zrobi się skorupka. Ciasta powinno nam wystarczyć na dwa razy, dlatego część, którą odstawiamy, przykrywamy folią spożywczą, aby nie wyschła. Po odczekaniu, wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 10 minut. Po wystudzeniu

Food Square
Wiśniowy przekładaniec 2135

krótko zmiksować - mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszać łyżką do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy- dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (boków formy nie wykładać papierem ani nie smarować tłuszczem)- ciasto przełożyć do formy, wyrównać i piec w 180 stopniach przez około 20 minut do tzw. suchego(...)wierzch biszkoptu wyłożyć resztę masy wiśniowej, wyrównać, całość schłodzić- ciasto porcjować schłodzone, przechowywać pod przykryciem w lodówceWiśniowy przekładaniec dobrze się kroi, a warstwy bardzo ładnie ze sobą kontrastują dzięki różnicy kolorów. Biszkopty można nasączyć dowolnym ponczem, jeśli lubi się ciężkie, wilgotne ciasta. Według mnie nie jest to konieczne, gdyż bez ponczu ciasto ma lżejszy charakter, idealny na letni podwieczorek

Smakołyki Bereniki
Ciasto rabarbarowy cudak 187

mąki gryczanej 100 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody Na masę rabarbarową 800 g rabarbaru 1 łyżka cukru 200 ml wody 4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 1-2 łyżeczki żelatyny Na piankę budyniową 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 450 ml mleka 130 g masła 40 g cukru pudru WYKONANIE Wszystkie(...)pieczenia i sodę. Do kolejnej miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier trzcinowy i waniliowy. Do ubitej masy wlać ostudzone masło, jogurt naturalny i zmiksować na najniższych obrotach miksera. Stopniowo dodawać przez sitko składniki sypkie, mieszając szpatułką. Gotową masę wylać na blaszkę, wyrównać, posypać w dużych odstępach rabarbarem i wcisnąć go lekko w ciasto. Włożyć

Passions hobbies life
Sir William's i bezglutenowe placki owsiane :) 155

pasować do moich śniadaniowych placuszków. Nie myliłam się! Złożona z suszonych jabłek, rooibosa, rodzynek, pieczonego korzenia cykorii, laski cynamonu, suszonych gruszek oraz pąków róż dała niesamowity napar o pachnącym aromacie i intensywnym smaku cynamonu z jabłkiem - niczym domowa szarlotka! Była przepyszna! Do popołudniego kawałka ciasta sprawdzi się idealnie, ale także do porannych, słodkich śniadań będzie pasować w sam raz! Poniżej(...)jajko 50 ml mleka (krowie lub roślinne) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego  1/3 łyżeczki stewi w pudrze 1 łyżka ziaren kakao  dodatki: jogurt naturalny, kiwi, domowy dżem truskawkowy   Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz dodatków!) wymieszaj razem.  Placuszki smaż na mocno rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu. Smażą się dość szybko. Wystarczy po 1 minucie

Zdrowie na języku :P
Prosty chleb z oliwkami 138

wszystko wymieszać. Dodać oliwki i delikatnie je wmieszać w ciasto. Przykryć ciasto folią i zostawić do wyrastania w ciepłym miejscu na około 2 godziny. Na 40 minut przed końcem wyrastania należy do zimnego piekarnika wstawić garnek żeliwny (o poj. 3 litry) i nastawić temperaturę na 240-250 stopni. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na omączony mąką blat, uformować okrągły bochenek(...)można go również naciąć . Nagrzany garnek wyjąć -baaardzo ostrożnie!!! – z piekarnika i wysypać na jego dno otręby lub płatki owsiane i przełożyć do niego ciasto. Zmniejszyć temperaturę do 220 stopni. Garnek przykryć pokrywką i piec około 40 minut, potem ściągnąć pokrywkę i dopiekać aż się zarumieni następne 15 – 20 minut.Upieczony chleb studzić na kratce.Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków

UgotujmyTo.pl
Muffinki z kawałkami czekolady 175

Jak możecie zauważyć mam ostatnio fazę na muffinki ;) To dlatego że opcji jest mnóstwo a wykonanie szybkie. Tym razem z kawałkami czekolady - kokosowej, chyba mojej ulubionej

W kuchni bez szafek
PLACEK Z CZEREŚNIĄ I BEZĄ 125

osobiście wszystkie składniki na bezę ubijam od razu). Czereśnie opłukać i delikatnie osuszyć bawełnianą ściereczką, Wydrylować. Tortownicę o wymiarach 18,5 x 28 cm natłuścić i obsypać bułką tartą. Na spód formy  zetrzeć na tarce o grubych oczkach 2/3 części ciasta, następnie dłonią lekko ciasto dociskam / oklepuję by ładnie się skleiło. Na cieście wyłożyć wydrylowane czereśnie. Owoce przykryć pianą(...)koniec zetrzeć pozostałe ciasto. Pieczmy 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni

Ciastka - domowe słodkości
Jabłecznik 178

rodzinnym sadzie mam ich mnóstwo. I dlatego nie mogło się obejść bez jabłecznika. Bardzo fajne i kruche ciasto i masa jabłkowa z mnóstwem bakalii (wersja dla mnie, bo M nie lubi). Jesienna kwintesencja. Skorzystałam z tego przepisu na ciasto, nadzienie lekko zmodyfikowałam ( klik ). Składniki na małą blaszkę Ciasto: 600 g mąki 200 g masła 200 g cukru pudru(...)jajka 3 żółtka 200 g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu Nadzienie: 1,5 kg jabłek (waga po obraniu) 1 cukier waniliowy 1,5 łyżeczki cynamonu 6 łyżek cukru 2-3 łyżki bułki tartej opcjonalnie: rodzynki i orzechy Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto, które podzielić na dwie równe części. Wstawić je do lodówki

My simple kitchen
Sylwestrowe mini bułeczki z kminkiem i fondue serowym 239

Ciasto dzielimy na 4 równe części, z każdej części rolujemy pasek i tniemy na równe kawałki. Każdy kawałek, rolujemy w małą kulkę układając w odstępach 0,5 cm od siebie na pergaminie. Bułeczki smarujemy zbełtanym żółtkiem.Pieczemy w 200 C, 20 minut sam dół następnie 20 minut góra, dół  W garnuszku podgrzewamy bulion i wino, dodajemy przyprawy bez

Niezły Młynek
Malinowe naleśniki z mascarpone i borówkami 181

winogrona i borówki goszczą w ciastach , deserach , racuchach i naleśnikach.Dziś mam dla Was przepis na przepyszne, puszyste naleśniki o delikatnie malinowym smaku wypełnione po brzegi pysznym kremem mascarpone i borówkami.Niebo w gębie!Świetny pomysł zarówno na obiad, jak i podwieczorek.Polecam! SKŁADNIKI:* mąka pszenna – 1 szkl* mleko – 1,5 szkl ( użyłam Bez laktozy )* syrop malinowy(...)szkl* jajko – 2 szt* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka*sól – 1 szczypta* olej – 1/4 szklNADZIENIE:* mascarpone – 300 g  ( dla siebie zrobiłam z kremowym serkiem „homo” bez laktozy )* cukier puder – 3 łyżki* borówki – ok. 150 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:NALEŚNIKI:Wszystkie składniki na naleśniki bardzo dokładnie ze sobą miksujemy.Smażymy średniej wielkości

Ostra na Słodko
Mikołajkowe ciastka z odzysku 180

ciasta - a reszta to to, co podpowiedzą nam kubki smakowe. Rodzynki, orzechy, migdały, suszona żurawina, czekolada, kakao, masło, śmietana - co kto lubi. Koniecznie jednak musi się znaleźć w składzie rum - bez niego nawet najpyszniejszych kulek nie nazwałabym bajaderkami.Tymczasem dzisiaj pogoda nie może się zdecydować - raz pada deszcz, raz śnieg, a za chwilę świeci słońce. My siedzimy w domu, pieczemy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka czekoladowe z melasą 176

łyżki melasy Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie aby zmiękły. Połączyć wszystkie składniki, zanieść ciasto i dać na ok. pół godziny do lodówki. Rozdrobnić czekoladę, odcedzić rodzynki, wmieszać do wystudzonego ciasta. Formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko przygnieść i układać na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. Jeśli ciasto klei się do rąk, oprószyć dłonie mąką. Piec w nagrzanym piekarniku

Apetyczna babeczka
Tarta z Figami i Kremem Migdałowym 178

ciasto z piekarnika, nakładamy na nie wcześniej przygotowany krem migdałowy, na który wykładamy pokrojone świeże figi i pieczemy przez kolejne 10-15 minut. KREM: Żółtka ubijamy z cukrem na jasny puch, po czym dodajemy miękkie masło i dalej miksujemy. Na samym końcu dodajemy płatki i zmielone migdały. Autorka pisze, że ten krem podobno jest tak samo dobry bez zapiekania

Blondynka Gotuje