bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:768/1508)

Slimaki lubia deszcz 162

wypatrujemy ich na chodniku. Nigdy nie dajemy im sera na pierogi, bo u nas twarog to rarytas. Ale one i tak chetnie pokazuja nam swoje rogi.Gdy zabieralam sie za pieczenie moich slimakow zastanawialam sie czy beda sliczne z rogami czy moze jakies zakalce zamknete w skorupkach. Wyszly takie:Buleczki Chelseacytuje za Ania z "Mojej malej kuchnii"skladniki:nadzienie(...)wyrabiamy do uzyskania miękkiego, lepkiego ciasta. Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.Smarujemy oliwą stolnicę czy inną powierzchnię na której będziemy wyrabiać ciasto, wykładamy nasze ciasto i wyrabiamy 10 sekund. Kształtujemy gładką kulę. Myjemy i wycieramy naszą miskę z ciasta, smarujemy ją oliwą i przekładamy ciasto do miski na kolejne 10 minut. Jeszcze raz wyrabiamy ciasto na natłuszczonej powierzchni i ukształtowawszy

Przysmaki Karolki
Schab ze śliwką w galarecie 189

robimy przez środek nacięcie i wkładamy w nie śliwki. Tak powstałą pieczeń wkładamy do rękawa do pieczenia i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do nagrzanego do 180-200 stopni piekarnika i pieczemy ok.1,5 godziny, co jakiś czas obracając schab w naczyniu. Pozostały sos z pieczenia przelać do garnka, dolać wody do 1 litra. Dodać rozpuszczoną żelatynę(...)Cukiernia Pychotki Cukiernia Pychotki A może Ci się przyda: 1. silikonowe foremki do muffinek w różnych kształtach, 2. nieprzywierająca wielokrotnego użytku mata do pieczenia , 3. pojemniczki na przyprawy , 4. wałek do ciasta francuskiego i mamy drożdżówki jak z cukierni, 5. maszynka do ciasteczek , 6. niezawodne magiczne gąbki , 7. jeżeli nie wychodzą Wam równe blaty ciasta przydatna może się okazać

Cukiernia Pychotki
ciasto czekoladowe z truskawkami 122

Oj dzisiaj przychodzę z propozycją zdecydowanie dla czekoladocholików :) Ciasto jest mega czekoladowe, w środku delikatnie mokre co jest zasługą truskawek. Bardzo Szybko zniknęło, ale powiem Wam

Gotowanie z pasją
Wegański sernik dyniowy z polewą czekoladową. 196

pieczenia po czym wykładamy ciastem. Ciasto przebijamy w paru miejscach widelcem. Wsadzamy do piekarnika na 180C, na 18 minut (można piec razem z dynią). Po tym czasie, wyciągamy spód z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia. Zabieramy się za zrobienie masy. Gdy ciasto na spód wystygnie, rozdrabniamy je w siekaczu lub blenderze. Można to robić małymi partiami (ja podzieliłam ciasto(...)części). Dodajemy pozostałe 2 łyżeczki oleju kokosowego, ponownie wykładamy foremkę ciastem i wsadzamy do piekarnika na 8 minut (180C). Wyciągamy foremkę i zostawiamy do ostygnięcia. Masa sernikowa Upieczoną dynię blenderujemy na gładką masę i gotujemy bez przykrycia ok. 15-20 minut (dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru wody, a pure z dyni będzie bardziej jednolite). Odstawiamy do ostygnięcia. Pozostałe składniki

Fill The Bowl
Cupcakes Kawowe z Bitą Śmietaną i Truskawkami 138

Pamiętacie te Muffinki Tiramisu ? Tym razem co nieco pozmieniałam i zrobiłam taką wersję. Ciasto jest niezwykle delikatne, mokre i kawowe. Chwilę się zastanawiałam, czy bita śmietana z kawą czy bez. Postawiłam na wersję z kawą i nie żałuję. Szybko zniknęły, były pyszne! Śmiać mi się chce, bo chciałam aby wyszły jak z obrazka, ale wyszły jak z piekarnika(...)się skurczyła, wizualność ciastka ucierpiała, ale na szczęście smak pozostał. Składniki na 12 babeczek: 110 g masła 110 g cukru 110 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka kakao 3 łyżeczki kawy espresso lub kawy rozpuszczalnej w proszku 2 jajka 1 łyżka likieru kawowego (ja użyłam Coffee Canari ) Kawowa Bita Śmietana

Blondynka Gotuje
Portugalskie babeczki budyniowe 120

drobnego * 160ml wody * 1 laska cynamonu * 250ml mleka * 150ml śmietanki * 1 laska wanilii * 5 żółtek * 1 całe jajko * 35g mąki kukurydzianej Na początek wyklejam ciastem lekko natłuszczone foremki do babeczek. Ja po prostu kroję ciasto na 12 kwadratów i nadmiar z rogów zawijam do środka.  Wodę z cukrem i laską wanilii trzeba zagotować do wrzenia i przestudzić. Podobnie mleko(...)Teraz garnek wraca na kuchenkę i zagotowuję budyń na średnim ogniu, nie przerywając mieszania. Na koniec niewielkim strumieniem wlewam słodką wodę, bez laski cynamonu. Budyń rozdzielam do przygotowanych foremek wypełniając je do poziomu 3/4 wysokości foremki. Podczas pieczenia wnętrze napęcznieje i podniesie się jak suflet. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piekę 12 minut, najlepiej, żeby

I tu będę miała takie te
Sernik z bananami 158

Sernik bez dodatku mąki,cukru i masła. Prosty i szybki w wykonaniu.Inspiracja od E. Wachowicz.Przepis jest na dużą blachę.- 1,5 kilo zmielonego twarogu- 600

Pasje Jolki
Wykwintna beza z truskawkami 145

urodziwa. Dzięki połączeniu śmietanki z serkiem naturalnym ciasto staje się idealne, nie za słodkie. Aż chce się sięgnąć po następny kawałek - choć zazwyczaj tego nie robimy z uwagi na swoją sylwetkę. Na Fan Page'u Słodkich Przyjemności, padło pytanie o to, czy owa beza nie jest popularną Bezą Pavlovej - otóż nie. Beza Pavlovej różni się 'wypełnieniem' jest z samej ubitej(...)koła z niezgrabnym wzorkiem ( jeżeli wolicie mieć jedno koło, czas pieczenia się wydłuży)Tak przygotowaną bezę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150`C i pieczemy około 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 130`C i pieczemy kolejne 40 minut. Następnie otwieramy piekarnik i suszymy jeszcze kolejne 20 minut. Bezę odstawiamy do całkowitego ostygnięcia - najlepiej na całą noc.Zimną śmietankę

Słodkie Przyjemności
Ciasto kokosowo - ananasowe 410

moich gości upiekłam pyszny placek, który śmiało może zastąpić tort :) Szczególnie jeśli jubilat lubi kokos, orzechy i ananasy. Wariacja na temat tych trzech smaków :) A przepis dostałam od Agi ;)Ciasto kokosowo - ananasoweSkładniki placek orzechowy:5 jajek3/4 szklanki cukru7 dag mąki5 dag orzechów2 łyżeczki proszku do pieczeniaPrzygotowanie:Z 5 białek ubić pianę i dodać do niej cukier, nadal ubijać. Stopniowo(...)białek ubić pianę, dodać do niej cukier i nadal ubijać, aż nie będzie czuć grudek cukru. Kokos wmieszać łyżką.Piec w150 stopniach, aż się 'ususzy' ;)Składniki masa ananasowa:4 żółtka 1 łyżka cukru1 duży budyń śmietankowy (bez cukru)1 łyżka mąki ziemniaczanejkostka masłapuszka ananasówPrzygotowanie:Wykonanie tej masy nie należy do najprostszych, ale w smaku jest pyszna

Lawendowe Niebo
CHLEBEK BANANOWY W SŁOIKU PIECZONY (Bezglutenowy) 128

tego wykorzystać. Dzięki takiej metodzie pieczenia możemy zapewnić naszemu ciastu/pieczywie świeżość na kilka dni. Jeśli dobrze się za to weźmiemy, nie musimy zjadać go od razu - spokojnie może tak "postać". Jest to też rewelacyjny sposób na prezent. Dajecie komuś słoiczek a w nim... własnoręcznie zrobione, świeże, smaczne i zdrowe ciasto. W ten sam sposób można się zabrać(...)kolejny... i kolejny...Chlebek jest delikatny, wilgotny, mięciutki, bardzo smaczny i aromatyczny. Wszystko to i jeszcze więcej zamknięte jest w chrupiącej skorupce, która jest chyba najpyszniejsza.Można go jeść bez "dodatków", albo popłynąć w temacie i komponować cuda, ale... ten delikatny smak rewelacyjnie komponuje się z dżemem. U nas w czasie wystąpienia bananowca ze słoika króluje też inny

Wypisz Wymaluj
Podwójna Pavlova z nektarynami i śmietaną 166

razu zmniejszyć temperaturę na 120 stopni C. Piec godzinę i 10 minut.  Po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić (nie otwierać na oścież) drzwiczki. Pozostawić bezę w piekarniku do całkowitego ostudzenia i wysuszenia. Zajmuje to kilka godzin, więc najlepiej przygotować bezę wieczorem i zostawić ją w piekarniku na noc. Gdy bezy będą chłodne, usunąć spod nich papiery. Jeden(...)Ułożyć na nim drugi bezowy blat, a na nim równomiernie rozprowadzić pozostałą śmietanę. Na wierzchu ułożyć cząstki nektarynek. Całość można oprószyć cukrem pudrem. ----- Podobne: Pavlova z truskawkami i śmietaną Ciasto szpinakowe z porzeczkami Powidła z moreli

Weekendy w domu i ogrodzie
SERNIK NA ZIMNO Z CHAŁWOWYM SPODEM 236

SERNIK NA ZIMNO Z CHAŁWOWYM SPODEM Takim serniczkiem przywołuje wiosnę, a raczej lato. Serniczek jest orzeźwiający z truskawkowo -jogurtowym musem. Aksamitny, z równymi warstwami i najlepszym

Kuchnia Paulettes
Chleb piwny - wyzwanie 153

Podjęłam kolejne wyzwanie na Ugotuj z nami klik, tym razem Maria podała przepis na piwny chleb. Chleb jest bardzo prosty w wykonaniu, nawet jeśli ktoś będzie piekł pierwszy raz to bez problemu sobie poradzi.Chleb jest bardzo sprężysty, delikatny posmak słodyczy i jest wyczuwalna nuta ciemnego piwa. Zupełna odmiana od tradycyjnego. Moja mała przepada za tym chlebem. "mamo chleb jest(...)piwo, dokładnie mieszamy dodajemy przesianą mąkę oraz łyżeczkę soli. Ciasto wyrabiamy drewnianą łyżką lub jeżeli mamy mocny mikser wyrabiamy do w mikserze. Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany.- wkładamy do wysmarowanej keksówki tłuszczem oraz posypanej płatkami owsianymi- ja dałam jeszcze ciastu ok 30-40 minut czasu na podrośnięcie- po tym czasie piekłam w nagrzanym piekarniku do 170 stopni 40 minut.Gotowe chleb

Basia w kuchni
ROLADA CZEKOLADOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ I CZARNĄ PORZECZKĄ 147

Zwłaszcza,że dziś ostatni dzień karnawału!! A żeby nie było za słodko, to smak własnoręcznie zrobionego i dodanego do ciasta dżemu z czarnej porzeczki dodał trochę cierpkości i pysznego orzeźwienia. Rolada jest za to bez mąki i tłuszczu! Składniki na około 8 porcji: 100g czekolady gorzkiej deserowej 175g cukru 5 jajek 3 łyżki wody garść migdałów/orzechów/rodzynek(...)20cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Posmarowałam go cienko tłuszczem i wylałam na nią masę. Piekłam w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Upieczony placek wystudziłam. Posmarowałam go dżemem z czarnej porzeczki. Następnie nałożyłam bitą śmietanę. Zwijałam wzdłuż krótszego boku. W tym miejscu nadmienię,że hmm w trakcie tego zwijania ciasto trochę popękało... co oczywiście nie zmienia

potrawyregionalne
Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką 226

intensywniejszym aromatem. Nie oparłem się pokusie wzmocnienia aromatu dodatkiem czarnuszki. Dodałem też coś dla zdrowia - zmielone ziarna ostropestu. I jeszcze do miski z ciastem wpadł zmielony słód jęczmienny. Jednakże czarnuszka, ostropest i słód nie są obowiązkowe. Bez nich też można ten chleb upiec. Mąka żytnia starogardzka znalazła się w zaczynie, bo takową akurat miałem na półce. Oczywiście doskonale się(...)wyłącznie na drożdżach z zakwasu, bardzo ładnie wyrasta, zarówno podczas fermentacji, jak i wypiekania. Dlatego też myślę, iż warto go przed włożeniem do piekarnika naciąć, aby ułatwić wyrastanie podczas pieczenia. Co prawda teraz go nie naciąłem, ale przy kolejnym wypieku zrobię to na pewno. I będą to nacięcia poprzeczne, albo w postaci dwóch iksów. Wpis znalazł się na listach

Grahamka, weka i kajzerka