bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:768/1508)

SERNIK NA ZIMNO Z CHAŁWOWYM SPODEM 239

SERNIK NA ZIMNO Z CHAŁWOWYM SPODEM Takim serniczkiem przywołuje wiosnę, a raczej lato. Serniczek jest orzeźwiający z truskawkowo -jogurtowym musem. Aksamitny, z równymi warstwami i najlepszym

Kuchnia Paulettes
Chleb piwny - wyzwanie 160

Podjęłam kolejne wyzwanie na Ugotuj z nami klik, tym razem Maria podała przepis na piwny chleb. Chleb jest bardzo prosty w wykonaniu, nawet jeśli ktoś będzie piekł pierwszy raz to bez problemu sobie poradzi.Chleb jest bardzo sprężysty, delikatny posmak słodyczy i jest wyczuwalna nuta ciemnego piwa. Zupełna odmiana od tradycyjnego. Moja mała przepada za tym chlebem. "mamo chleb jest(...)piwo, dokładnie mieszamy dodajemy przesianą mąkę oraz łyżeczkę soli. Ciasto wyrabiamy drewnianą łyżką lub jeżeli mamy mocny mikser wyrabiamy do w mikserze. Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany.- wkładamy do wysmarowanej keksówki tłuszczem oraz posypanej płatkami owsianymi- ja dałam jeszcze ciastu ok 30-40 minut czasu na podrośnięcie- po tym czasie piekłam w nagrzanym piekarniku do 170 stopni 40 minut.Gotowe chleb

Basia w kuchni
ROLADA CZEKOLADOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ I CZARNĄ PORZECZKĄ 153

Zwłaszcza,że dziś ostatni dzień karnawału!! A żeby nie było za słodko, to smak własnoręcznie zrobionego i dodanego do ciasta dżemu z czarnej porzeczki dodał trochę cierpkości i pysznego orzeźwienia. Rolada jest za to bez mąki i tłuszczu! Składniki na około 8 porcji: 100g czekolady gorzkiej deserowej 175g cukru 5 jajek 3 łyżki wody garść migdałów/orzechów/rodzynek(...)20cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Posmarowałam go cienko tłuszczem i wylałam na nią masę. Piekłam w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Upieczony placek wystudziłam. Posmarowałam go dżemem z czarnej porzeczki. Następnie nałożyłam bitą śmietanę. Zwijałam wzdłuż krótszego boku. W tym miejscu nadmienię,że hmm w trakcie tego zwijania ciasto trochę popękało... co oczywiście nie zmienia

potrawyregionalne
Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką 231

intensywniejszym aromatem. Nie oparłem się pokusie wzmocnienia aromatu dodatkiem czarnuszki. Dodałem też coś dla zdrowia - zmielone ziarna ostropestu. I jeszcze do miski z ciastem wpadł zmielony słód jęczmienny. Jednakże czarnuszka, ostropest i słód nie są obowiązkowe. Bez nich też można ten chleb upiec. Mąka żytnia starogardzka znalazła się w zaczynie, bo takową akurat miałem na półce. Oczywiście doskonale się(...)wyłącznie na drożdżach z zakwasu, bardzo ładnie wyrasta, zarówno podczas fermentacji, jak i wypiekania. Dlatego też myślę, iż warto go przed włożeniem do piekarnika naciąć, aby ułatwić wyrastanie podczas pieczenia. Co prawda teraz go nie naciąłem, ale przy kolejnym wypieku zrobię to na pewno. I będą to nacięcia poprzeczne, albo w postaci dwóch iksów. Wpis znalazł się na listach

Grahamka, weka i kajzerka
Ciasto mocno czekoladowe bez mąki z kremem z Nutelli 155

jest gliniaste, lecz dzięki pianie z białek nieco lżejsze. Dużym atutem jest to, że nie ma w składzie mąki. Orzechy mielone dają bardzo ciekawy smak. Zachęcam do upieczenia. Ciasto mocno czekoladowe bez mąki z kremem z Nutelli Składniki: 4 jajka 200 g masła 200 g zmielonych orzechów laskowych 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 150 g drobnego(...)Formę o średnicy około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Przelewamy gotową masę. Pieczemy około 50 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. W tym czas przygotowujemy krem. Serek mascarpone miksujemy z Nutellą. Jeśli krem będzie według za mało słodki oczywiście możecie dodać więcej Nutelli. Wierzch ciasta smarujemy marmoladą pomarańczową, następnie dekorujemy ciasto kremem

Mania Gotowania
Chlebek bananowy (bez glutenu, jajek, cukru i laktozy) 183

nasion chia 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cynamonu 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu ½ łyżeczki sody oczyszczonej  oraz: sezam do posypania wierzchu wiórki kokosowe do posypania foremki Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i nasionami chia. Daktyle wrzucić do miseczki i zalać wrzątkiem tylko tyle by woda je przykryła. Gdy zmiękną(...)sokiem z cytryny na gładką masę. Podłużną foremkę do pieczenia o wymiarach 25 x 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia, krótsze boczki posmarować olejem i posypać wiórkami kokosowymi. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175°C. Masę bananową przelać do miski. Stopniowo wsypywać mąkę mieszając dokładnie masę łyżką lub szpatułką. Ciasto będzie bardzo gęste. Przełożyć ciasto do przygotowanej foremki, wygładzić

maniapieczenia
Szwajcarska chałka 118

bułka jest znana w Szwajcarii pod nazwa ,,zupfe,, i często jada się ją tam w weekend. Ma lśniącą skórkę i cudownie miękki miękisz. W wersji oryginalnej robi się ją bez cukru, ja jednak zawsze dodaje ok. 7 dag. Składniki na 1 sztukę: 35 dag mąki pszennej 1 łyżeczka soli 2 dag świeżych drożdży 1 jajko, lekko roztrzepane(...)ciepłej wody 7 dag cukru kryształu, (to dodatek jeśli lubicie chałkę na słodko) Do posmarowania: 1 łyżka wody 1 żółtko Do wypieku chałek świetnie sprawdzają się płaskie formy do pieczenia, które możecie obejrzeć na stronie homemart.pl. 1. Przesiać mąkę i sól do dużej miski. Rozetrzeć w dzbanku drożdże z wodą.2. Podgrzać śmietanę w rondlu na małym ogniu

Apetyczna babeczka
Tarta z płaskurki z winnymi gruszkami 145

Tarty wielbię i mogłabym je jeść na słodko, na słono, kwaśno i jakkolwiek tylko wymyślę. I tym razem dorzuciłam dodatki, które moim kubkom smakowym odpowiadają najbardziej

gutfut
PIZZERINKI RAZOWE Z DUSZONĄ CEBULĄ I PIECZARKAMI 146

Następnie do tego samego garnka przekładam pokrojone pieczarki ,doprawiamy solą i pieprzem i smażę kilka minut na rumiano. Można dodać łyżkę koncentratu. Na koniec dodaję pokrojone suszone pomidorki. Kiedy ciasto urośnie odrywam kulki wielkości orzecha włoskiego a następnie za pomocą wałka , wałkuje na grubość ok 0.5 cm. Każdy krążek smaruję koncentratem pomidorowym doprawiamy solą i pieprzem oraz oregano(...)łyżki porcję cebuli i porcję pieczarek.  Na wierzch kładę kilka słupków papryki.  Pizzerki przekładam na blachę polaną olejem i posypaną kaszą manną. Piekę ok 15 min w 180 stopniach góra-dół bez termoobiegu. Podaję np .z rukolą i ulubionym sosem

Gotowanie Patki
Żytnie bajgle z sezamem 166

miski. Dodajemy pokruszone drożdże, cukier, mleko, wodę, sól i olej. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (w razie potrzeby podsypujemy mąką lub dolewamy letniej wody). Kulkę ciasta wkładamy do wysmarowanej olejem miski i odstawiamy na 1 h godzinę w ciepłe miejsce.  Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Sezam lekko podprażamy na patelni. Ciasto po 1h ponownie ugniatamy i dzielimy

Czarnawisienka
JOGURTOWE ROGALIKI Z RÓŻĄ 150

jeszcze trochę mąki. Ciasto dzielimy na trzy równe części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na ósemki. U podstawy każdego trójkąta kładziemy łyżeczkę marmolady różanej i zwijamy. Każdy trójkąt zwijamy od podstawy do wierzchołka, aby powstał rogal. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około(...)Lukier: W miseczce umieszczamy jogurt grecki, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Rogaliki prosto po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorące, polewamy przygotowanym lukrem i posypujemy pokruszonymi, suszonymi płatkami róż. Studzimy

Kuchnia MagdaLeny
Brownie z suszonymi śliwkami i kremem arachidowym 144

masę. Dodajecie ostudzoną czekoladę, mąkę i sól, mieszacie do połączenia się składników. Śliwki kroicie na cienkie plasterki, część dodajecie do ciasta, część zostawiacie do ozdoby i znowu mieszacie, ale już łyżką. Przekładacie do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczecie ok. 20 minut w 160 st. C, potem jeszcze 10 minut w 180. Orzechy rozdrabniacie w blenderze. Kilka całych

GRUBY WAŁEK
Oreo cake 133

wszyscy chyba lubią oreo, a już na pewno moja siostra. Składniki: Na ciasto: 250 g margaryny 8 łyżek wody 1 cukier wanilinowy 4 łyżki kakao 1 szkl. cukru  4 jajka (białka i żółtka osobno) szczypta soli 1,5 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mleka Na krem biały: 600 ml śmietanki 30 % 3 tabliczki białej

My sweet a life
Jestem na ketozie, idę do restauracji - pomocy! 97

wcale nie zawęża wyboru dań, no chyba, że idziecie do pizzerii albo indyjskiej knajpy. :) Jakie wybierać restauracje? To dość proste! Nie odwiedzaj pizzerni, bo może Cię skusić sam zapach pieczonego ciasta, a w menu nie będziesz miał dużego wyboru. Sałatki w takich miejscach nie są zbyt urozmaicone i dobre. Poza tym możesz iść do każdej restauracji. Nie wierzysz? Będąc(...)hamburgerami. Zawsze wybieram hamburgera z dozwolonymi na naszej diecie składnikami. Przy składaniu zamówienia oświadczam, że ze względu na problemy zdrowotne nie mogę jeść pieczywa, więc proszę o podanie hamburgera bez bułki (w zamian proszę o większą ilość zieleniny). Nigdy nie zdarzyło mi się, aby był z tym problem, ale dziwni patrzą gdy zajadam się smażonym boczkiem (bo przecież

Keto Przepisy
Palmiery z serem i makiem 191

makiem. Ciasto zwijam ku sobie z obu stron wzdłuż dłuższej strony. Na koniec powstają dwa charakterystyczne ruloniki obok siebie. Kroję w niezbyt grube plastry. Układam na blasze wyłożoną papierem do pieczenia, lekko dociskam palcami. W miseczce roztrzepuje jajko. Maczam w nim pędzelek kuchenny i smaruję zwinięte palmiery, gotowe dodatkowo posypuję makiem, dodatkowo można świeżo zmielonym pieprzem. Piekę(...)temp. 200 C na środkowej półce piekarnika grzaniem góra-dół (bez termoobiegu) przez ok. 15 minut do zrumienienia się. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Waniliowe płatki kukurydziane z mlekiem bez laktozy Łowicz (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 117

kolor)  Wszystkie składniki zagnieść, uformować kulkę, owinąć ją folią spożywczą i wstawić na ok 30 minut do lodówki. Następnie wyciągnąć część ciasta (resztę pozostawić w lodówce), rozwałkować między foliami (sprawdza się cienka reklamówka) i wycinać gwiazdeczki. Piec je w 150’C ok 10 minut do zarumienienia. Przenieść je do pudełka dopiero gdy wystygną. Uwaga:  Polecamy płatki zalewać chłodnym

Candy Pandas
Gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami w sosie pomidorowym 325

 Jeśli chcecie skorzystać z sezonowych produktów, to właśnie czas na młodą kapustę i aromatyczny świeży koperek, który wykorzystałem w dzisiejszej potrawie.   Od kiedy

kulinarnyJa
PITA wg Piotra Kucharskiego 133

odstawcie na 2-3 godziny do pierwszego wyrastania (w połowie tego czasu możecie ciasto złożyć naciągając każdy bok i składając go do środka- dzięki temu pity będą pulchniejsze). Gdy ciasto co najmniej podwoi objętość, przełóżcie na oprószony mąką blat i lekko zagniećcie. Podzielcie na 8 jednakowych części, z każdej z nich uformujcie bułeczkę, połóżcie na stolnicy lub oprószonej mąką blasze(...)odstawcie na pół godziny. Każdą pitę spłaszczcie dłonią na placuszek o średnicy 10-12 cm. Odstawcie jeszcze na kwadrans. W tym czasie nagrzejcie piekarnik bez termoobiegu do 240 st. Zaparujcie go, pieczcie pity około 8-10 minut. Studźcie na kratce

OliveandThyme
Pychotka 123

bez powodu to ciasto nosi nazwę pychotka! Jest naprawdę wyśmienite, a dzięki masie kremowej rozpływa się w ustach. Specjalistką od pychotki jest moja siostra Ula. Nie wiem jak ona to robi, ale jej ciasto zawsze jest najlepsze! W rankingu ciast wg Sławka pychotka jest chyba na pierwszym miejscu. Składniki: Ciasto(...)mąki pszennej • 4 żółtka • 200 g masła • 1/2 szklanki cukru pudru • cukier waniliowy • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Piana • 4 białka • 1/2 szklanki cukru • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej • 150 g orzechów włoskich posiekanych • 1 słoiczek powideł śliwkowych Krem • 250 g masła • 1/2 litra mleka • 2 żółtka • 2,5 łyżki mąki pszennej • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej • 4 łyżki

To co kocham
Owsiane placki z cukinii 152

koperek, sól i pieprz.  Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą.   Za pomocą łyżki nakładać na rozgrzaną patelnię ciasto na placki (1 placek – 1 łyżka ciasta). Smażyć z obu stron na złoty kolor. Ja usmażyłam bez tłuszczu. Jeżeli nie macie dobrej patelni usmażcie na odrobinie oleju. Najlepsze są podawane z jogurtem naturalnym wymieszanym z ziołami lub koperkiem

Fabryka pomysłów
Fit szarlotka wegańska - niczym chałwa :) 195

końcowego! Miała wyjść szarlotka, a wyszła nieziemsko przepyszna chałwa z musem jabłkowym na wierzchu :D Zaskoczenie było wielkie, bo jak to chałwa? Bez dodatku sezamu, a smak i konsystencja idealnie odzwierciedlają chałwę! Każdy zachwalał i ciasto zniknęło w kilka chwil :) Nadal nie wiem co było powodem, a raczej składnikiem, który zadecydował o takim a nie innym smaku :) Mimo wszystko(...)bajecznie pysznie, zdrowo i słodko :) Spód: 150 g płatków owsianych  50 g płatków orkiszowych 50 g orzechów nerkowca (Bioindygo) 60 g cukru kokosowego (Bioindygo) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki siemienia lnianego  80 g oleju kokosowego (Bioindygo) Mus jabłkowy: kilka jabłek  cynamon cukier kokosowy - opcjonalnie (Bioindygo) Przygotowanie: Mus jabłkowy. Obierz jabłka i pokrój w drobną

Zdrowie na języku :P
Rolada szpinakowa z łososiem wędzonym i kremowym serkiem 301

czosnku 1 łyżka masła 4 jajka 2 śmietankowe serki Almette + 4 ząbki czosnku (lub 2 ziołowe serki Almette) wędzony łosoś w plastrach 200/250g 2 łyżki mąki (można wykonać bez) sól i pieprz  Przygotowanie:   Podsmaż szpinak z masłem. Wyciśnij czosnek i przypraw go solą oraz pieprzem do smaku. Następnie odsącz szpinak od wody i wystudź(...)białek ubij pianę. Dodaj żółtka do szpinaku, następnie pianę i mąkę (nie jest konieczna). Wylej powstałą masę na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 15 min. w temp. 190 stopni. Po wystudzeniu ciasta szpinakowego posmarój je serkiem śmietankowym wymieszanym z czosnkiem (lub serkiem ziołowym). Następnie rozłóż plastry wędzonego łososia. Całość zwiń i owij  w folię. Włóż

Smiling Shrimp
Korzenna tarta z czatni i bezą 130

Pyszna i przypieczona beza w zestawie z wyrazistym czatni i korzennym spodem. Ostro-słodka tarta, która zniknęła u nas niesamowicie szybko.  Składniki: 200g mąki pełnoziarnistej 120g zimnego masła 2 łyżki przyprawy do piernika 1 jajko  1 łyżka(...)zimnej wody szczypta soli czatni czarna porzeczka z morelą 2 białka 60g cukru pudru Mąkę, masło, jajko, przyprawę do piernika, wodę i sól zagniatamy na kruche ciasto. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia, wylepiamy spód i boki przygotowanym ciastem, nakłuwamy widelcem i wsadzamy do lodówki na 60 minut.  Piekarnik rozgrzewamy do 190*C, pieczemy tartę przez 15 minut. Upieczony

Gotowanie i blogowanie
Chleb piwno - cebulowy - lutowa piekarnia 139

Moje uwagi: Czasy wyrastania mogą się różnić w zależności  od panującej na zewnątrz temperatury. Proces przygotowania rozłożyłam nieco inaczej. Zaczyn o godz 12.00, ciasto właściwe 22.00, przełożenie do foremek 8 - 10 rano. Pieczenie ok 12 - 14. Tak mi było wygodniej. Po 50 min w piekarniku i wyjęciu z foremek dopiekałam chleby jeszcze przez 10 minut gdyż spody(...)Foremki, z lekkim niepokojem ale zgodnie z przepisem, wysmarowałam tylko masłem - niczym ich nie posypywałam. Bałam się że będzie kłopot z wyjęciem chlebków. Nic podobnego - wyskoczyły z formy bez najmniejszego problemu! chleb na blogach: Chleb z piwem i cebulą na blogach: Apetyt na smaka Bochen chleba Codziennik kuchenny Dom z mozaikami Gotuj zdrowo! Guten Apetit! Konwalie w kuchni Kuchennymi

Stare Gary
Śliwkowe ciasteczka żytnie 158

jajo - 5 łyżek ksylitolu - 12,5 dag roztopionej margaryny - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 10 dag suszonych śliwek 1. Tłuszcz roztopić i ostudzić. Jajo ubić. Śliwki pokroić na małe kawałeczki. Suche składniki wsypujemy do miski, mieszamy, dodajemy resztę produktów i zagniatamy ciasto, odstawiamy na 10 minut aby odpoczęło. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, z ciasta formujemy okrągłe

Apetyczna babeczka
Chleb z Kaszą Gryczaną , Pestkami Dyni i Słonecznikiem 143

wyrośnięcia . Po około 40 minutach – formowanie chlebka : Foremkę wykładam papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wykładam na blat, przerabiam kilka razy i formuję chlebek na wielkość foremki do pieczenia. Uformowany chlebek wkładam do foremki, nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut do podrośnięcia. Pieczenie chleba z kaszą gryczaną: Górę chlebka przed wstawieniem do piekarnika maluję olejem . Foremkę(...)chlebkiem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na drugą od dołu półkę, chlebek piekłam około 60 minut . Piekarnika mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony to możemy wbić patyczek ( od szaszłyka lub wykałaczkę ) i po wyjęciu jeżeli jest suchy to znaczy że chlebek jest upieczony, lub gdy wyjmiemy

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Curd bananowo-cytrynowy 157

mojprzepisna.pl | Curd bananowo-cytrynowy Coś wspaniałego! Jestem tym kremem oczarowana. Krem idealny, mocno cytrynowy, kremowy, aksamitny, smakuje jak z cytrynowy krem karpatkowy z dużą ilością masła

moj przepis na
Beziki 179

ozdoba ciast i tortów. Bardzo proste w przygotowaniu. Zapraszam! Delikatne beziki Składniki: 4 białka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny 2/3 szklanki cukru Przygotowanie: Białka ubijamy i dodajemy stopniowo cukier (w trakcie ubijania). Do ubitaj piany (jest sztywna i błyszcząca) dodaję mąkę i sok z cytryny i lekko mieszam. Na blasze rozłożyć papier do pieczenia, za pomocą szprycy, rękawem cukierniczym lub po prostu łyżką nakładam bezy. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 110°C na ok. 1 godz. 20 minut. Po tym czasie studzimy . Smacznego łasuchowania

Tagebuch po polsku
Torcik bezowy z bitą śmietaną. 104

Z bezami to moja pierwsza przygoda! i jestem pewna, nie ostatnia. Zawsze obawiałam się, ze moje bezy po prostu spalą się w piekarniku a ja obejdę

Radość kipiąca uśmiechem.
Bezglutenowy chleb amarantusowy 124

suchych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 1 łyżka czarnuszki Wykonanie: Łączymy wszystkie składniki i dokładnie wyrabiamy. Ciasto będzie mieć konsystencję gęstego budyniu. Po wyrobieniu przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, wygładzamy mokrą dłonią i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie pieczemy 50 minut w 190 stopniach. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Pizza z owocami morza 161

żółty siekana natka kolendry Składniki na ciasto wygniatamy , wyrabiając na gładkie ciasto , które musi nam samo odchodzić od rąk . Taki proces trwa około 15 minut , a więc niezbyt krótko , ja używam Kubomatu -czyli starszego syna do wyrabiania ciasta , nie ma nic lepszego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Gotowe ciasto dzielimy na dwie części ( będą z niego(...)serem i układamy na wierzchu owoce morza , razem z pokrojoną papryczką chilli . Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 250 C -pizza musi być wstawiona do już gorącego piekarnika . Pieczemy około 10 minut bez termoobiegu . Po wyjęciu posypujemy posiekaną kolendrą . Smacznego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />   Post Pizza z owocami morza pojawił się poraz pierwszy

Ogrodnik w podróży
Proste rogaliki drożdżowe 156

ciasto na trójkąty  każdy trójkąt smarujemy dżemem do tego oczywiście przyda się pomocnik i zawijamy nasze rogaliki zaczynając od szerszej strony  układamy na posmarowanej blaszce ,lub wyłożonej papierem do pieczenia i wałkujemy kolejną część,i postępujemy z nią jak z poprzednią aż do ostatniego rogalika, można również zrobić je z innym nadzieniem np.serem lub czekoladą pieczemy(...)stopniach góra-dół, 20-25 min aż będą rumiane(bez termoobiegu) posypujemy cukrem pudrem i gotowe... SMACZNEGO

Swojskie jedzonko
Szarlotka z płatkami kukurydzianymi 141

fanów szarlotek dla lubiących innowacje w znanych przepisach dla mających nadmiar płatków kukurydzianych w domu Składniki na ciasto: 100g masła 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny 4 jajka pół szklanki cukru 100g mąki pszennej 100g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na kukurydziany wierzch ciasta: 50g masła 6 łyżek śmietany 12 lub 18% 100g płatków kukurydzianych

Mania Wypiekania
Placuszki na maślance z "ziarenkami" 142

dodać maślankę i olej. 2. Suche składniki wymieszać razem. Dodać mokre i całość dokładnie wymieszać. 3. Smażyć bez tłuszczu na złoto. Uwaga: jeśli chcemy, aby placuszki były bardziej puszyste można ubić białko osobno i na koniec wmieszać je delikatnie do ciasta

Kto ugości moich gości?
Keks 117

Jeśli chodzi o słodkie menu świąteczne, zazwyczaj pojawia się w nim makowiec , sernik, keks i piernik. Dla mnie keks jest bez konkurencji (to chyba moje ulubione ciasto), szkoda, że do jego przygotowania niezbędne jest masło... Tutaj wersja tradycyjna, ale na blogu znajdziecie również przepis na keks herbaciany .  Jutro Mikołajki, koniecznie przygotuj te pyszne i zdrowe pralinki , dla kogoś(...)kogo kochasz, a dla siebie wygraj książkę :) Keks Składniki: - 1,5 szklanki mąki krupczatki - 1 szklanka cukru pudru - 4 jajka - 100 g masła - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - kilka łyżek wody - mieszanka bakalii, w sumie ok. 2 szklanek (figi, daktyle, rodzynki, suszone morele itd.) Wszystkie bakalie zalej wrzątkiem i odstaw na ok. godzinę. Żółtka oddziel od białek, białka

Corner With Recipes
Graham dobrze przyprawiony 176

nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Z wyrośniętego ciasta formujemy dowolny kształt chleba. Wierzch smarujemy ziołową oliwą z oliwek. Piekarnik nagrzewamy na 210 stopni. Wstawiamy chleb i pieczemy w tej temperaturze pierwsze 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut. Warto zostawić chleb jeszcze na 15 minut w ciepłym(...)wyłączonym piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce. Graham podajemy z masłem lub ulubioną pastą kanapkową . Smaczny jest także bez żadnych dodatków.  W tym chlebie pomidory są tylko dodatkiem, ale nawet te suszone są dobre dla zdrowia. O tym co znajdziemy w pomidorach można przeczytać w przepisie na  pyszną kremową zupę pomidorową z razowymi grzankami

My Chcemy Jeść
Chleb orkiszowy z suszonymi pomidorami 154

cholesterolu i wzmacnia odporność. Także czas zakasać rękawy i piec! A z tym chlebkiem poradzą sobie nawet początkujący piekarze :) SKŁADNIKI (1 bochenek) 3 szklanki mąki orkiszowej 1 szklanka letniej wody 1 opakowanie suchych drożdży 1 łyżeczka miodu 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oliwy 4 łyżki płatków suszonych pomidorów (bez oliwy, takich suchych) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę wymieszać z solą(...)drożdżami. Dodać miód, oliwę oraz suszone pomidory i wymieszać. Dolewać powoli letnią wodę i zagnieć elastyczne ciasto, trwa to około 5-8 minut. Delikatnie obsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 1h do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto odgazować i ponownie zagnieść. Przełożyć do silikonowej keksówki, lub tradycyjnej wysmarownej masłem i wysypanej bułką tartą, ciasto powinno sięgać do ok. 2/3 wysokości foremki

DefinicjaSmaku
Mini placek otrębowy z jabłkiem 148

mojej mamy ;) za to na śniadanie (przy tak niewielu składnikach  którymi dysponowałam) zdecydowałam się ciasto z mikrofali, które można przygotować również w piekarniku, pyszny smak jabłka i cynamonu ;) Składniki (1-2 porcje): 1 jabłko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych firmy Kupiec 3 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 2 łyżki otrębów

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pizzerinki z mięsem mielonym. 145

pieczarki, a następnie podsmażamy je na łyżce oleju. Na drugiej patelni smażymy doprawione solą i pieprzem mięso mielone, bez użycia tłuszczu, gdyż wytopi się on z mięsa. Ogórki kiszone kroimy na plasterki, a ser ścieramy na tarce. Blachę obsypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy średniej wielkości koła (np. miseczką) i układamy je na blachę. Na wyłożone okrągłe pizzerinki  nakładamy(...)pomidorowy (ewentualne ketchup), a następnie nakładamy na każdą składniki : plasterek szynki, mięso mielone, podsmażone warzywa, ogórek kiszony, posypujemy serem i doprawiamy oregano oraz ostrą papryką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15-20 minut. Smacznego

Symfonia smakowa
Ciasteczka makaronikowe migdalowe 64

dodać sok z cytryny. Dodać migdały i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do szprycy cukierniczej. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać nieduże ciasteczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 3 godziny. Następnie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto na jedną godzinę w lekko uchylonym piekarniku.     zastawa

królestwo garów
Pizza z sadzonym jajkiem 182

rozsmarować sos pomidorowy (sosem nie smarować brzegów pizzy!). Dodać pieczarki z cebulą, kukurydzę z puszki (bez zalewy), pokrojony w kostkę boczek (lub szynkę), a na sam środek wbić surowe jajko, które delikatnie przyprawić solą oraz pieprzem. Wszystko posypać startym żółtym serem (pomijająć jajko!). Piec około 15 minut w 180°C. Nie bójcie się przez ten czas jajko na pewno(...)się zetnie. Podawać z sosem czosnkowym bądź keczupem.  P.S. Pamiętajcie, im mniej dodatków na spodzie do pizzy - tym danie będzie smaczniejsze, a ciasto mocniej wyrośnie

Ugotować
Ciasteczka chałwowe 153

Bez grama przesady mogę powiedzieć, że te ciasteczka są obłędne! Mocno chałwowe, w sam raz słodkie, o piaskowej konsystencji, chrupiące, uzależniające..., a przy tym niezwykle szybkie i proste. Koniecznie do wypróbowania! Składniki : 1 szklanka(...)pasty tahini ( domowej lub kupnej) 1 szklanka cukru pudru 200 g masła w temperaturze pokojowej 2 jajka 3 szklanki maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto mikserem. Zagnieść do otrzymania gładkiego ciasta. Łyżką nabierać porcje wielkości orzecha włoskiego. Formować kulki, spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec

Chocolate Muffin Blog
Babeczki cytrynowe 181

cytryny, proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodajemy drobno pokrojone (zimne) masło, dokładnie mieszamy. Dodajemy jogurt i wyrabiamy ciasto na gładką masę. Napełniamy foremki i pieczemy 20-25 minut (w przypadku keksówki nieco dłużej) w temperaturze 180 stopni. Wyciągamy* i zmniejszamy temperaturę piekarnika do 170 stopni. Ciasto odstawiamy do schłodzenia na 10-15 minut. *Ciasto powinno być LEKKO niedopieczone(...)mikserem) jajka, miód, skórkę cytrynową, mąkę, sól i serek. Polewamy nasz spód i pieczemy ok. 20-25 minut. Odstawiamy do ostygnięcia i delikatnie wyjmujemy z formy. Babeczki są oczywiście zdrową wersją sklepowych wypieków jednak niosą ze sobą pewną ilość kalorii, wiec nie objadajmy się nimi bez ograniczeń. 1 sztuka zawiera

Powiedz dietom nie
Kruche babeczki z kremem orzechowym 149

żółtka  szczypta gorzkiego kakao szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie zagnieść i wstawić ciasto na 30 minut do lodówki. Każdą z foremek delikatnie wysmarować masłem i dokładnie wyłożyć ciastem. Każdą z babeczek ponakłuwać widelcem. Babeczki ułożyć na blaszce i piec przez około 12 minut w temperaturze 200 stopni. Babeczki pozostawić w foremkach do wystudzenia, po tym czasie wypełnić

Krakowskie smaki Ani
Zielona Pavlova 157

szczypta soli- 3 pełne łyżeczki mąki ziemniaczanej- 1,5 łyżeczki octu 10%- zielony barwnik do ciast         Dodatkowo:  - 500ml śmietanki  fresh double  cream- 2 łyżki cukru pudru- zielony barwnik do ciast- truskawki- posiekane orzeszki pistacjowe (niesolone) Zimne białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodajemy, po łyżce cukru, za każdym razem ubijając, aby się dokładnie rozpuścił. Następnie dodajemy przesianą(...)niskich obrotach. Ocet łączymy w miseczce z barwnikiem i stopniowo (ubijając na najniższych obrotach robota) dodajemy do piany. Piekarnik nastawiamy na 175°C. Bezę wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia, na którym wcześniej odrysowujemy kształt koła (odrysowałam od miski). Bezę wykładamy, formując zamierzony kształt. Wstawiamy do nagrzanego już piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 135°C. Pieczemy

mojewypiekiinietylko
Placek z suszonymi śliwkami - bardzo słodki 193

jajka.  Wymieszać z migdałami i mąką. Wyrabiałam w malakserze, ciasto wyszło dosyć klejące. Przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić na godzinę do lodówki.  Po godzinie ciasto wyjąć i rozwałkować na prostokąt lub kwadrat (mój miał ok 26x26 cm) Najłatwiej ciasto ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć folią spożywczą i wtedy wałkować . Rozwałkowane, nakłuć widelcem i równomiernie

Stare Gary
Bułki na maślance 142

oczyszczonejszczypta solirodzynki, słonecznik bądź pestki dyniSposób przyrządzenia:Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy w jednym kierunku, aż ciasto utworzy jednolitą kulę. Następnie odkrawamy małe porcje i formujemy kule w kształcie bułek. Umieszczamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości około 7-8 cm, ponieważ bułki troszkę zwiększą swoją objętość. Na wierzchu możemy je posypać pestkami dyni

upichcic
Jak uniknąć bezglutenowego zakalca? 164

upiec ciasto bez jaj i produktów mlecznych,  to najlepszym  polem do rozpoczęcia eksperymentów są ciasta kruche, które udają się bez większych problemów.  Oto kilka porad jak zmniejszyć ryzyko wystąpienia zakalca w ciastach ucieranych i drożdżowych: Używać  składników o jednakowej, pokojowej temperaturze. (Wyjąć wcześniej z lodówki margarynę / masło, mleko, jajka.) Mąkę zawsze przesiewać przez sito(...)celu odsiania ewentualnych zanieczyszczeń, przede wszystkim  dzięki temu rozluźnia się i napowietrza struktura mąki, unikamy grudek i zapewniamy lepsze połączenie składników. Jeżeli w przepisie jest dodatek proszku do pieczenia lub sody, to najlepiej wsypać je od razu na sito razem z mąką, wymieszać i przesiać. Ucierać margarynę  (lub masło) z cukrem na puszystą masę, dopiero potem mieszać

głodny alergik
Sernik cytrynowy z borówkami 365

skórkę z cytryny i żółtko, zagnieść gładkie ciasto- ciasto schłodzić przez 30 minut w lodówce- piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, dno tortownicy wylepić równo schłodzonym ciastem- ciasto nakłuć gęsto widelcem, podpiec w piekarniku przez około 20 minut, ostudzić- temperaturę piekarnika obniżyć do 160 stopni, na dno wstawić szerokie naczynie z gorącą wodą - składniki(...)piekarniku przy uchylonych drzwiczkach- po ostudzenie sernik wyjąć z formy, schłodzić i przechowywać w lodówce Sernik można piec bez postawionego w piekarniku naczynia z wodą, choć polecam ten sposób, gdyż para wodna sprawia, że sernik piecze się bardziej równomiernie. Jeśli do pieczenia wykorzystamy tortownicę o średnicy 18cm, masa serowa wypełni niemal całą formę i sernik będzie wysoki

Smakołyki Bereniki