posypać kruszonką przed upieczeniem...można też polukrować lub polać roztopioną czekoladą itp.U mnie bez kruszonki i posypane tylko cukrem pudrem. 150 g mąki 75 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g jogurtu 50 g oleju 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia dowolne owoce [ u mnie jabłko i rabarbar] Składniki suche wymieszać w jednej(...)misce, a mokre w drugiej.Jabłko i rabarbar obrać i pokroić w kostkę.Składniki suche wsypać do mokrych i wymieszać.Dodać jabłko i rabarbar i ponownie wymieszać.Ciasto wykładać do foremek na mufinki.Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni
Moje domowe kucharzenieprzesiewamy przez sito, dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy z olejem kokosowym na ciasto. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 20 minut do lodówki. Twaróg rozdrabniamy, wkładamy do miseczki, umieszczamy w naczyniu z sianem, siano podpalamy, całość przykrywamy większym naczyniem (może być metalowa forma do pieczenia). Zostawiamy twaróg w dymie pod przykryciem na około 30 minut. Kruche ciasto
Quinoa Raz!zakwitły fiołki. Przyroda zainspirowała mnie do zrobienia wiosennej lekkiej jak piórko bezy z fiołkowym kremem. Ciasto upiekłam na niedzielę. Jest bez laktozy i bez glutenu. Beza: 6 białek 1 1/2 szklanki drobniutkiego cukru łyżeczka soku z cytryny łyżeczka mąki ziemniaczanej Bezę ubijamy- mieszamy długo ok 10 minut w misie - mieszamy, a kiedy pianę mamy sztywną(...)skończy się cukier dodajemy skrobię i sok z cytryny. Dzielimy powstałą masę na 2 równe części. Spód zrobiłam w miarę płaski, część przeznaczoną na górę dość wysoką. - pieczemy długo 3 godziny w 100 stopniach. Beza wychodzi bieluteńka. Studzimy do zimna. Krem: 2 opakowania twarogu Mlekovita bez laktozy cukier z prawdziwą wanilią kilka łyżek jogurtu Mlekovita
AZgotuj!oponki. Szklanką wycinamy kółka, pośrodku wycinamy dziurkę. Oponki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto zagniatamy ponownie i powtarzamy czynności. Oponki odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kolejne ok. 15 minut. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. i pieczemy ok. 25 minut. Oponki można także upiec na dowolnym tłuszczu, smażąc kilka minut obie(...)strony oponki. Ja usmażyłam kółeczka pozostałe po wycięciu środka oponek. Podałam z płatkami róży w cukrze oraz dżemem 100 % owoców dzikiej róży. Jedna porcja, pieczona, bez dodatków ma ok. 110 kcal
Kucharzycaglutenu lub laktozy. 1 kromeczka to tylko 1 g węgli więc polecam gorąco! Składniki na 4 trójkąciki tostowe: 25 g mąki kokosowej 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu sól himalajska do smaku 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich , oregano , bazylii opcjonalnie czosnek 5 g masła klarowanego , smalcu lub oleju koksowego do wysmarowania tostera Rozgrzać toster(...)powinna być niezbyt gęsta, lekko lejąca. Trzeba kombinować z ilością mąki bo różne mąki maja inne makro, inaczej chłoną płyny. Jeśli dacie jej zbyt dużo i będzie zbyt gęste ciasto to tosty wyjdą zbite, ciężkie i suche. Płytki tostera wysmarować tłuszczem a następnie wylać równomiernie ciasto, zamknąć opiekać i zapiekać do zrumienienia. Czas zależy od mocy tostera oraz tego
Ola la LCHForaz masło i mieszać, aż orzechy oblepią się w miodzie. Zdjąć z ognia, przełożyć na papier do pieczenia do zastygnięcia. Ostudzone orzechy posiekać nożem. Polewa czekoladowa: Mleko podgrzać, czekoladę posiekać. W ciepłym mleku rozpuścić czekoladę do uzyskania gęstej polewy. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, odwrócić do góry nogami na talerz ściągając keksówkę oraz folię. Wierzch piernika polać polewą czekoladową(...)polewę, która będzie szybko zastygać, wyłożyć obficie chrupiące orzechy w miodzie, docisnąć zwilżoną w wodzie dłonią. Smacznego! A poniżej fajny patent na miksowanie kremów bez bałaganu ;). Zobaczcie, przyda się nie raz! Przepis dodaję do akcji "Ciasto jak z obrazka" na Durszlak.pl :). #beco #ciasto jak z obrazka
Nastoletnie WypiekaniePolecam smaczny domowy chleb, który możemy szybko upiec, bo bez czekania na wyrastanie, jak jest to w przypadku użycia zakwasu czy drożdży Potrzebujemy 1 kg mąki, ~500 ml ciepłej wody, proszek do pieczenia 30 g, łyżkę cukru, łyżkę soli, szklankę różnych nasion 200 ml, 2 łyżki octu, 1 łyżeczkę płaską sody oczyszczonej. Wszystkie suche składniki łączymy(...)sobą w dużej misce i dokładnie mieszamy. Potem dolewamy wodę ciągle mieszając, na końcu dodajemy ocet i wyrabiamy ręcznie. Jeżeli ciasto jest za suche dodajemy 3-5 łyżek wody, jak za mokre dosypujemy mąki. -- -- Po wyrobieniu dzielimy na pół i formujemy chleby. Przekładamy wyrobione chlebki do foremek 25x10 , smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy nasionami, nacinamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy
chleba naszegonaturalnego 3 op. bitej śmietanki w proszku 7 biszkoptów podłużnych 200 g winogron bez pestek 1 galaretka przezroczysta tortownica o śred. 16 cm Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Winogrona myjemy i osuszamy. Blaszkę wykładamy folią lub papierem do pieczenia. Na dnie układamy biszkopty. Do miski przekładamy jogurt, dosypujemy śmietanki i miksujemy(...)masa zrobi się sztywna. Przekładamy masę jogurtową na biszkopty, wyrównujemy. Na masie jogurtowej układamy winogrona lekko je dociskając. Polewamy gęstniejącą galaretką. Wstawiamy ciasto do lodówki na całą
słodkie i nie tylko historie kulinarnetruskawkami. Dodatek białej czekolady sprawia, że wnętrze tego wypieku jest miękkie i słodkie, bez dodatku zbyt dużej ilości cukru. Śliwki i cynamon idealnie ze sobą współgrają, a samo ciasto przygotowuje się łatwo i dość szybko. Przepis do wykorzystania w formie o wymiarach 20x30cm . Ciasto cynamonowe z białą czekoladą i śliwkami Składniki: 300g mąki pszennej 100g białej czekolady 100g masła(...)100ml mleka 80g cukru (może być w całości domowy cukier waniliowy) 3 jajka 2 łyżeczki cynamonu 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 400g śliwek (lub tyle, aby wyłożyć połówkami wierzch ciasta) cukier puder do oprószenia Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - do miski przełożyć masło i mleko, składniki podgrzać mocno w kąpieli wodnej (w misce
Smakołyki BerenikiNowego Roku. Proces powstawania tej babki jest bardzo długi więc ja mam dziś dla Was bardzo uproszczony sposób na jej wykonanie. Ciasto wypiekane jest w kształcie wysokiej kopuły więc bez specjalnej foremki będzie to nieco utrudnione. Ja użyłam foremkę oczywiście od firmy ALFATEC - tam znajdziecie kilka rozmiarów. Składniki; 3 i1/2 szkl. włoskiej mąki FARINA SKWORCU(...)masła 5 żółtek szczypta gałki muszkatołowej Skworcu 20 dag rodzynek SKWORCU 20 dag suszonych fig SKWORCU ok 100 ml wiśniówki odrobina soli Dodatkowo; białko do posmarowania ciasta foremka do pieczenia ALTO PANETTONE podkład pod tort karbowany ALFATEC Przygotowanie; Drożdże wymieszać z kilkoma łyżkami ciepłej wody, odstawić na około 20 min. Do miski przesiać mąkę. Dodać odrobinę soli, gałkę oraz
Radość kipiąca uśmiechem.Ten moment kiedy dowiadujesz się, że za niedługo odwiedzą Cię goście a nie masz czym ich poczęstować!? Przybywam z pomocą moi kochani 💪O ile macie maślankę
Zdrowie i pysznie na talerzuProwansji”. Naturalnym jest, że każdy organizm, od czasu do czasu domaga się czegoś słodkiego. Dlatego mam dla Was ciasto, które jest bardzo smaczne, mocno bananowe, wilgotne, co ważne, naturalnie słodkie i choć wygląd na to nie wskazuje, bez wątpienia zaspokoi chęć na małe co nieco nie wywołując przy tym wyrzutów sumienia. Składniki: 1 szklanka (130 g) mąki pszennej(...)jajko 0,3 szlanki (70 g) oleju rzepakowego 3 (ok. 300 g) dojrzałe banany 2 łyżki (20 g) stewi w pudrze 1 łyżeczka (4 g) proszku do pieczenia 1 łyżeczka (4 g) sody oczyszczonej Przygotowanie: 1) Banany rozgnieść widelcem na papkę. 2) Do bananów dodać stewię, olej oraz jajko i dokładnie wymieszać. 3) Na koniec dodać przesianą mąkę
Fitsweet.mekwiaty bzu są jadalne! ). A teraz nadszedł czas na coś słodkiego, czyli sernik z kwiatów bzu oraz malin oczywiście bez glutenu, cukru, zbóż i nawet pieczenia . Kwiaty bzu świetnie współgrają ze słodkim sernikiem z orzechów nerkowca nadając im bardzo delikatny kwaskowaty posmak, a to wszystko dodatkowo uzupełniają maliny – poezja. Ci, którzy nie są przekonani do jedzenia kwiatków(...)swoim ulubionym owocem, albo po prostu nie dodawać ich wcale lub wykorzystać je tylko do dekoracji. Nadal będzie to pyszny deser , ale warto wypróbować i pochwalić się wśród znajomych ciastem z bzu Składniki (na małą 12cm formę): Spód: ½ szklanki orzechów nerkowca ½ szklanki migdałów 1/4 szklanki daktyli (namoczonych) łyżka oleju kokosowego Ciasto: 2 szklanki orzechów nerkowca namoczonych przez noc ⅓ szklanki miodu
PaleoLifemleka skondensowanego bez cukru 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki 3/4 szklanki suszonej żurawiny lukier 1 szklanka cukru pudru 4 łyżki mleka Wszystko dokładnie wymieszać Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. dodać mleko skondensowane, olej i zmiksować. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać(...)następnie dodać żurawinę i ponownie wymieszać. Papilotki umieścić w formie do babeczek i do każdej nałożyć ciasta do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut do tzw "suchego patyczka." Po wystudzeniu każdą babeczkę polać lukrem. babeczki z żurawiną
O kuchni z uczuciemWyrobione przełożyć do naoliwionej miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na ok. 1,5 godziny do podwojenia objętości. Miskę z ciastem można również wstawić do lodówki na 7-10 godzin, np. na noc, a rano upiec świeżutkie bagietki na śniadanie : ). Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść rękami na kuchennym blacie. Podzielić je na 3 równe części (każda(...)Uformować z nich długie wałeczki, każdy wałeczek zwinąć w spiralę i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (w sporych odległościach od siebie- urosną!) na kształt pioruna- powyginać wałeczki raz w lewo, raz w prawo. Oprószyć je mąką pszenną, przykryć ściereczką i pozostawić w spokoju na godzinkę (jeśli ciasto wyrastało w lodówce, przedłużcie czas wyrastania uformowanych bagietek o mniej
Nastoletnie Wypiekaniewyczuć leistość ciasta, ma być nieco podobne do naleśnikowego, nie może być gęste ale i nie za bardzo lejące się, płynne szczypta soli cukier puder olej do smażenia Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do głębszej miski, dodajemy wszystkie suche składniki (na razie oprócz suszonej żurawiny), dodajemy miód i mleczko oraz powoli wodę - mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta, bez grudek na koniec
Zasmakuj Kuchnizwykła szarlotka, są lekko chrupiące i słodkie. To taka wersja przenośna ukochanego przez większość ciasta w zdrowszej wersji. Składniki na 6 dużych babeczek: 10 płaskich łyżek mąki owsianej 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego 1 łyżeczka cynamonu 4 łyżki jogurtu naturalnego bez laktozy (można dodać więcej) Garść orzechów włoskich 1/2 jabłka Przygotowanie: Jabłka kroimy w kosteczkę. Orzechy rozgniatamy(...)dłoniach. Olej łączymy z jogurtem. Mieszamy z mąką owsianą, orzechami, pokrojonym jabłkiem oraz cynamonem. Przekładamy do formy na muffinki. Ozdabiamy całymi orzechami włoskimi i pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach
Czarnawisienkażółtku. Wyłączamy mikser i dosypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. . Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się mąki z masą. Gotową przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 10 minut. Jeszcze ciepły biszkopt odwracamy na suchą ściereczkę i zwijamy w rulon. Odkładamy do wystudzenia. Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno(...)siekamy na drobne kawałeczki. Połowę śmietany rozsmarowujemy na rozwiniętej roladzie. Na śmietanie rozsypujemy pokruszonego wafelka oraz układamy 20 bezów. Zwijamy roladę dość ciasno. Resztą kremu dekorujemy wierzch ciasta. Na górze rozkładamy bezy i kolorową posypkę z opłatkami. Chłodzimy w lodówce. Do śnieżnej rolady proponuję lampkę pysznego wina Monte Santi
VioletoweKucharzeniełyżki mleka 50 g masła 60 g oleju kokosowego Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść gładkie ciasto (najlepiej za pomocą miksera). Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wycinać dowolne kształty i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 12-15 minut w 180 stopniach, uważając, by ciasteczka się nie przypaliły
FitKotdrugim wyrastaniu wyłóż ciasto na blat roboczy i podziel na 20 części, po około 58 g każda. Z każdej części uformuj okrągłą bułkę i umieść ją na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Umieszczając bułki zachowaj odpowiednie odstępy, gdyż bułki będą jeszcze rosły. W moim piekarniku musiałem te 20 bułek piec na dwóch blachach - po 10 sztuk(...)każdej. Odstaw blachy z bułkami do ostatniego wyrastania na 45 - 60 minut, w cieple i bez przeciągów, najlepiej pod przykryciem. Nagrzej piekarnik do 170 - 175 °C. Po nagrzaniu się piekarnika wstaw do niego pierwszą blachę z bułkami. Piecz bułki około 15 - 20 minut. Ostatnie 2 - 3 minuty piecz na dolnej grzałce. Obserwuj bułki, zwłaszcza pod koniec pieczenia
Grahamka, weka i kajzerkasyropu klonowego 1 łyżeczka domowego masła orzechowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Oliwę wymieszać z mlekiem i syropem klonowym, dodać masło orzechowe. Zmielone orzechy włoskie, płatki jaglane, mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w osobnej misce. Płynne składniki połączyć z sypkimi. Odstawić ciasto na około 5 minut. Po tym czasie formować niewielkie kulki i spłaszczać
FitKotzimnego masła pokrojonego w kostkę Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Wyłóż rozwałkowane ciasto do natłuszczonej formy na tarte o średnicy ok. 23 cm i dociśnij krawędzie. flet krawędzie. Nakłuj dno widelcem. Na cieście rozłóż kawałek papieru do pieczenia i wsyp obciążniki lub groch, po czym włóż do piekarnika i piecz przez 10 minut. Wyjmij ciasto
karmelowyukrytą nutą przypraw korzennych. Wypróbujcie i napiszcie, jak się poczuły Wasze kubki smakowe. Ciasto: 1 1/4 szklanki mąki 2 łyżki cukru szczypta soli 3 łyżki lodowatej wody 125 g masła zimnego pokroić w kawałki Wszystkie składniki zagnieść, tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i włożyć na ok. 1 godzinę do lodówki. Masa: 1/2 dyni obrać, pokroić
Kuchnia smakówoczekuję od książki kucharskiej. Ta spełnia wszystkie moje wymagania; z nawiązką . Nie bez trudu w końcu wybrałam odpowiedni wypiek. Idealne ciasto na sezon truskawkowy, pełne jest bowiem tych pysznych owoców. Do tego wyraźna, ale nie dominująca nuta różana, przewijająca się niczym refren w cieście i frużelinie. To taki kobiecy, delikatny tort. Romantyczny trochę nawet. Myślę, że wprawiłby(...)błogostan niejedną mamę. Torcik różany z truskawkami Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 jajek 150 g cukru 2 łyżeczki wody różanej 80 g masła frużelina: 375 g truskawek 75 g cukru 1,5 łyżki wody różanej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka zimnej wody 1 listek żelatyny krem
Pożeraczka, czyli raz adobrzektórych resztek chciałam się pozbyć. Użyłam więc truskawek oraz różnych mrożonych owoców leśnych (bez rozmrażania). Wyszło super. Placek warto zrobić, ponieważ jest błyskawiczny – składniki wystarczy wymieszać łyżką i ułożyć owoce. Otrzymujemy dużą blachę pysznego ciasta, które zazwyczaj znika jeszcze ciepłe. Prawdziwy smak wczesnego lata! Ciasto z owocami na maślance : 500 g truskawek lub/i owoców leśnych* (np. truskawki, borówki(...)jagody, maliny, porzeczki, jeżyny – świeże lub mrożone) 150 g rozpuszczonego masła 1 szklanka maślanki (250 ml) 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 duże jajka 1 szklanka cukru (u mnie trzcinowy) cukier puder do posypania (opcjonalnie) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Do miski wsypujemy składniki suche: mąkę, proszek i cukier. Mieszamy
Poezja smakumieszamy całość do momentu połączenia się składników. Na koniec wlewamy powoli olej cały czas miksując. Kiedy ciasto jest gotowe wrzucamy do środka wcześniej przygotowane jabłka, rabarbar i orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp 180 stopni i pieczemy
Malinowe Pocałunkiwygląda i nie ma nawet porównania do kupnego.Ciasto jest bardzo smaczne więc po świętach ozdoba do konsumpcji. Ciasto: 15 dag masła bądź margaryny 20 dag cukru 35 dag maki 4 jajka 8 łyżek mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę bądź masło utrzeć z cukrem,dodając po jednym żółtku,następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Niespełnione zdolności kulinarnemasła utrzeć ze 100 g cukru.Kolejno dodawać żółtka i 1 całe jajko.Dołożyć masę makową.Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodawać do masy.ciasto przełożyć do tortownicy i piec w 180 st C ok 30 min. 125 g cukru wymieszać z mąką ziemniaczaną.Białka ubić z sokiem z cytryny i szczyptą soli,stopniowo(...)Połowę tj 2 łyżki wymieszać z 1/4 wiśni i ostrożnie dodać do masy bezowej.Temperaturę zmniejszyć do 160 st C i masę bezową wyłożyć na ciasto makowe - piec przez 10-15 min. Ostudzone ciasto przeciąć na dwie części.Na spodnią część nałożyć obręcz tortownicy.Żelatynę rozpuścić w wodzie.Pozostałą konfiturę wymieszać z resztą wiśni.Kremówkę ubić.Twaróg utrzeć
Niespełnione zdolności kulinarneUwielbiam urocze przekąski – takie bez wątpienia są mini donuty :) W prawdzie ich przygotowanie wymaga cierpliwości, ale efekt jest fantastyczny! Donuty w standardowym rozmiarze można zobaczyć tutaj , ciasto to przepis na pączki mojej babci . Składniki: 250 g mąki 40 g drożdży 3 żółtka 5 łyżek cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/4 szklanki mleka 1/2 kieliszka wódki + cukier puder(...)mleko na lukier, kolorowe cukiereczki do dekoracji, ok. 0,5 l. oleju do pieczenia Oddzielamy żółtka od białek. Drożdże wkruszamy do ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę, szczyptę soli, wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką lub rękami. Na koniec dodajemy kieliszek wódki i zarabiamy
CiastkozercyPiec w temperaturze 180ºC termoobieg przez około 30 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie schłodzić. Masa W misie miksera utrzeć masło na puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier, ucierając. Dodać wanilię, serek, śmietanę i zmiksować. Wykonanie: Przestudzone ciasto przełożyć grubą warstwą kremu, boki i wierzch wysmarować kremem. Ja dodatkowo posypałam wierzch okruchami ciasta (które(...)ciężko zdobyć, ponieważ upieczone blaty są równe, rosną bez górki; ścięłam z nich nożem milimetrową warstwę). Przechowywać w lodówce
Kubki smakuolejem! Wg mnie podpłomyki to takie szybkie chlebki, które wrzucało się na płytę studzonego pieca w kuchni. Placki te nie potrzebują wysokiej temperatury aby urosły. Im szybciej wyrobimy ciasto, tym podpłomyk jest lżejszy, niezbity i puszysty, łatwo się go rwie w dłoniach. Ja wyrabiam ciasto na podpłomyki ze 100 g mąki pszennej w ciągu kilkunastu sekund. I naprawdę nie potrzeba(...)więcej. Do takiej ilości mąki wystarczy ok. 50 g / ml zsiadłego mleka , szczypta sody oczyszczonej i cukru. Z racji tego, że gotowaliśmy bez soli, na warsztatach kulinarnych jej nie użyliśmy (w tradycyjnych podpłomykach jednak szczyptę soli dodaje się na taką ilość mąki). Ciasto najlepiej w yrobić szybko, energicznie łyżką w misce, a gdy odchodzi od miski, jest luźne
Right Behind The Kitchensię zastanawiałam jak nazwać to ciasto, czy jako chmurkę z dyni, ponieważ jest bardzo delikatne, puszyste niczym mus, czy jako niby sernik ale bez sera, bo z dyni, konsystencją przypomina mi właśnie ten rodzaj ciasta, czy też jako brownie z dyni, bo jest z dodatkiem prawdziwej gorzkiej czekolady, ma bardzo czekoladowy a zarazem pikantny smak, dzięki użytemu chili(...)pieczonej dyni Green - 1 tabliczka czekolady - 6 jajek ekologicznych lub wiejskich - 4 łyżki miodu - 1 tabliczka czekolady gorzkiej - chili w proszku - 1 łyżeczka przyprawy do grzanego wina - 3 łyżki masła - 1 duży budyń waniliowy WYKONANIE: - puree z dyni robimy w standardowy sposób, dynię myjemy, kroimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne, układamy na pergaminie i pieczemy w nagrzanym piecu przez
SMYKWKUCHNIkonserwowe ( ś rednie ) Sól Pieprz kolorowy 1 łyżka oliwy Farsz pomidorowy Pomidory z puszki bez skóry krojone 2 ząbki czosnku 2 cebule dymki Sól Pieprz kolorowy Łyżka oleju Ponadto: 200 gram sera żółtego typu gouda 1 świeży pomidor Wykonanie: Z podanych składników na ciasto, smażymy naleśniki . Ugotowane jajka ścieramy na tarce warzywnej razem ogórkami konserwowymi. Dodajemy lekko rozdrobnionego, odsączonego
Smaki Ewyformy - możecie spokojnie wywinąć brzegi ciasta na zewnątrz naczynia; tarta będzie się lepiej prezentowała i jeśli używacie okrągłej formy - wyglądem przypominać będzie pizzę :) Ciasto dziurkujemy lekko widelcem, aby nie podeszło powietrzem w trakcie pieczenia (wystarczy kilka nakłuć - mnie poniosło i zrobiłam małe sitko :D) Tak przygotowany spód wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i zapiekamy(...)tarty siedzi sobie w piekarniku - przygotowujemy nadzienie. Umytą pierś z kurczaka kroimy w nieduże kawałki i nacieramy pieprzem cayenne oraz szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Podsmażamy go na patelni bez tłuszczu - ja używam żeliwnej patelni z nakładką do grillowania Brat Max, na prawdę jest rewelacyjna i nic się nie przypala :) Kiedy kurczak jest gotowy wrzucamy go na lekko przestudzony
Spektrum Smakuobie mąki, sól oraz drożdże. Wlewamy letnią wodę i zagniatamy elaastyczne ciasto. Ciasto musi być gładkie i bez problemu odchodzić od ręki. Gotowe ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i i odstawiamy na 1h do podwojenia objętości. Po tym czasie dzielimy ciasto na 8-10 równych części. Każdą kulę spłaszczamy i formujemy z nich placuszki o grubości(...)Układamy na blaszcze i odstawiamy na 30 minut aby urosły. Nagrzewamy piekarnik do 220-250 stopni. Bardzo ważne jest aby również nagrzać blachę, na której będziemy piec chlebki (!). Gdy blacha i piekarnik będą rozgrzane, wyjmyjemy szybko blache i układamy na niej placuszki ( piekłam po 4 sztuki na jednej blaszce). Pieczemy ok 10-12 min, aż zamienią się w nadmuchane
DefinicjaSmakudaktyle (im bardziej dojrzałe banany tym ciasto będzie słodsze). Do tego jest bardzo proste w wykonaniu - zrobicie je bardzo szybko i bez większego wysiłku! Smak ciekawy - na pierwszy plan wysuwają się kakao i daktyle. Ciasto jest wilgotne i bardzo sycące. Dla kogo: dla dbających o linię dla fanów zdrowego żywienia dla alergików Składniki: 450g suszonych daktyli 115g mielonych migdałów(...)kakao 2 banany (najlepiej dojrzałe) 5 jajek (rozm. M) 7 łyżek oleju 90 ml kawy (najlepiej z ekspresu lub kafetierki) 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Daktyle wrzucić do miski i zalać wrzątkiem. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie odcedzić i zblendować na gładką masę. Do daktyli dodać banany, jajka, kawę, ekstrakt waniliowy, olej
Mania Wypiekaniałyżki oleju kokosowego ja użyłam oleju zielony nurt do kupienia tutaj Przygotowanie : Wymieszać wszystkie składniki , jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodajcie więcej masła, miodu lub oleju by uzyskać pożądaną konsystencję, wyłożyć na blaszkę keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia ( można dodatkowo położyć na wierzch coś ciężkiego np. puszkę) i odstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego
zdrowa vege kuchniabzu lilaka wierzch: 400 g rabarbaru 400 ml wody sok z 1/2 cytryny 50 g cukru Mąkę przesiać z cukrem pudrem, posiekać z masłem, następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt nieco większy od formy. Ułożyć ciasto(...)formie, formując brzegi. Gęsto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać kuleczkami do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Zdjąć obciążenie i papier. Piec w 180 st. C. kolejne 15 minut. Wystudzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. 75 ml kremówki zagotować. Zdjąć garnuszek z palnika, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać. Zalać gorącą kremówką posiekaną
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieczenia, a kratkę na głębokiej blasze. Do blachy będzie spływać tłuszcz podczas pieczenia. Pieczemy godzinę, a następnie zwiększamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy kolejne 25 minut. W międzyczasie możemy wylać zbędny tłuszcz z blachy. sos Śliwki kroimy na ćwiartki lub ósemki bez pestek. Wkładamy je do rondelka, zalewamy wodą i podgrzewamy. Dodajemy resztę składników i gotujemy(...)zaczną się rozpadać. Wtedy wyjmujemy anyż i miksujemy na gładką masę. W razie potrzeby dodajemy więcej sosu sojowego (dosalamy) lub miodu (dosładzamy). naleśniki Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Używam robota z mieszadłem hakiem. Dzielimy ciasto na 10 równych części i rozwałkowujemy je na baaardzo cienkie placuszki, podsypując mąką. Smażymy na średnim ogniu na grubej patelni lub w woku
W kuchni wieczoremtendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Włożyć ciasto do formy, przykryć ściereczka kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia - aż podwoi objętość . Tuż przed pieczeniem chleb naciąć kilka razy z wierzchu ostrym nożem i posmarować oliwą - w trakcie pieczenia powstanie wtedy błyszcząca skórka . Można dodatkowo posypać ziarnami sezamu(...)mnie . Piekarnik nagrzać do 220C, spryskać intensywnie wodą i wstawić blaszkę z chlebem - dolny poziom piekarnika w opcji góra-dół (bez termoobiegu) . Po 15 min. zmniejszyć temperaturę do 200C i dopiekać kolejne 15-20 min aż do zarumienionej na brązowo skórki. Jeśli chleb od góry zbyt mocno się przypieka, przykryć go folią aluminiową . Chlebek studzić wyjęty
Grunt to przepis!Jest mnóstwo sposobów na ich wykorzystanie :- naleśniki - omlety- szarlotki- w cieście francuskim- strudel- sakiewki naleśnikowe- ciasta ucierane- muffinki i co tylko nam fantazja podpowie! Składniki:( 12 szt )Ciasto :- margaryna – 40 g– drobny cukier – 150 g– mąka pszenna – 120 g– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka– sól – 1 szczypta– cynamon
Ostra na SłodkoCiągle mówimy, by nic nie powiedzieć. Anna Kamieńska Składniki:suche:2.5 szklanki mąki pszennej0.5 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego1.5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 0.5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka cukru z prawdziwą waniliąszczypta solimokre:3/4 szklanki mleka sojowego1/2 szklanki olejukilka kropel aromatu śmietankowegododatkowo:3-4 brzoskwiniecynamon (opcjonalnie)sos czekoladowy (opcjonalnie)Przygotowanie: W jednym(...)naczyniu mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, w drugim mokre. Mokre wlewamy do suchych. Mieszamy. Dorzucamy pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie i ponownie mieszamy. Ciasto wlewamy do foremek. Wierzch każdej muffinki delikatnie posypujemy cynamonem. Pieczemy ok. 20-30 minut w 180 stopniach C. Po ostygnięciu możemy nasze słodkości polać czekoladowym sosem :) Nie lubię wypadać
Weganizm infantylnyitp.Moczymy dłonie (mokrymi lepiej formować klejące się ciasto) i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lepimy coś na kształt dużego batona (wymiary mniej więcej: 25 cm długości, 6 cm szerokości i 2 cm wysokości).Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzałki góra-dół) i pieczemy ciasto 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy na kratkę do ostygnięcia. Po jakichś 20 minutach(...)Kawałki te ponownie układamy na blasze i pieczemy około 8 minut. Przekręcamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 8 minut.Włosi jadają biscotti maczając je w kawie lub jako dodatek do słodkiego toskańskiego deserowego wina Vin Santo. Ale równie dobrze biscotii smakuje samo, bez niczego. Albo do pochrupania przy herbacie.*UWAGI:- biscotti znane są również jako cantucci lub biscotti
Moje domowe kucharzeniejest to całkowicie drobiowy pasztet bez dodatku składników wieprzowych, barwników i konserwantów. Całkiem niezły, zwłaszcza przy cenie, lekko przekraczającej 1 zł. Produkty firmy Brześć: Ciasto też długo nie mogło czekać. Zachęcały mnie dodatki: masło i rodzynki - brzmiało tak swojsko i domowo. Otworzyłam - ale zapach! Może się nie znam, ale ciasto jest naprawdę dobre. Szczególnie pierwszy i ostatni kawałek(...)dużą ilością kruszonki. Fajny dodatek do kawy - tak na szybko, gdy nie ma czasu piec, a goście w drodze. Szkoda tylko, że nie było bardziej wilgotne. Aha, polecam spożycie całego po otwarciu, niestety po kilku godzinach traci całą wilgotność i trochę przysycha, mimo foliowego opakowania. Ostatnim smakołykiem jest słomka ptysiowa. Idealna przekąska na lekki głód słodyczy, dobra do chrupania przez
Pasja SmakuWszystko co słodkie jest dobre, a dla mojej Rodzinki wypiek z wiśniami i dodatkiem kakao/czekolady jest wyjątkowy i niepowtarzalny! Placek jest wilgotny, puszysty no i...nie
Smaczne Zdrowełatwość przygotowania. Bez cukru, jajek, mleka czy glutenu. Pomysł autorski. Składniki na 2 blaszki ciasteczek: 100 g kaszy gryczanej (surowej) 250 ml mleka (u mnie sojowe) 10-15 daktyli 50 g płatków owsianych (bezglutenowych) 300 g bakalii (u mnie po 50 g siemienia lnianego pestek dyni sezamu rodzynek żurawiny ryżu preparowanego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego(...)gotować na małym ogniu 10 od momentu zagotowania, daktyle mają się rozgotować na papkę, dodać kaszę gryczaną, zmielić na gładką masę blenderem. Dodać resztę składników, wymieszać. Nakładać pełną łyżkę ciasta w małych odstępach, spłaszczać wierzchem łyżki. Piec 25 min w 180 st. Po 20 min pieczenia przewrócić na drugą stronę, aby się zarumieniły, piec 5 minut. Smacznego! Wegańskie
moj przepis nabardzo puszyste, wilgotne, delikatne, wprost rozpływają si ę w ustach. I tak jak wszystkie muffiny, przygotowanie ich jest szybkie i proste. Nie wyobrażam sobie jesieni bez tych pysznych słodkości. Z babeczkami i filiżank ą gorącej herbaty żadna szaruga za oknem nie straszna ;) polecam serdecznie :) SKŁADNIKI (12 sztuk) 2 jabłka(...)jednym naczyniu mieszamy suche składniki: przesian ą mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz szczyptę soli i cynamonu. W drugim naczyniu miksujemy mokre składniki: mleko, olej, jaja oraz ricottę. Składniki suche dodajemy do mokrych, mieszamy. Na koniec dodajemy rodzynki oraz jabłka pokrojone w kostkę. Ciasto mieszamy tylko do połączenia się składników. **** PREPARAZIONE In una ciotola mescoliamo
La grande e la piccola cuocaserkiem mascarpone. Jest przepyszny! Delikatny, bezglutenowy i rozpływający się w ustach! :) Biszkopt migdałowo-marchewkowy z serkiem mascarpone pyszne, delikatne, bezglutenowe ciasto Składniki: Biszkopt: 12 dag startej na drobnej tarce marchewki 12 dag cukru pudru 20 dag migdałów bez skórki 6 jajek 3 łyżki soku z cytryny 1/3 łyżeczki soli morskiej Krem: 30 dag serka mascarpone 2 łyżki cukru(...)sztywną pianę. Do masy z jajek dodaj zmielone migdały a następnie delikatnie wmieszaj pianę z białek. Tortownicę o średnicy 24 cm posmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 45 minut a następnie pozostaw do całkowitego wystudzenia. Wystudzony biszkopt przekrój na dwie części. Na jednym krążku
Moja Mama Gotujeciasto ręką lub mikserem przez ok. 3-4 minuty. Ciasto powinno być elastyczne i lepiące, ale nie lejące. Dzielimy ciasto na dwie części, jedną z nich przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i stawiamy w ciepłym miejscu. Do drugiej części dodajemy szpinak i 100 g mąki. Wyrabiamy przez kolejne 2-3 minuty, aż osiągniemy elastyczne zielone ciasto. Przykrywamy(...)zostawiamy w miejscu bez przeciągów na 3-4 h. Wyrośnięte białe ciasto kładziemy na oprószonym mąką blacie. Wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm (u mnie wymiary ok. 36×24 cm). W razie potrzeby podsypujemy mąką. Następnie wałkujemy zielone ciasto na prostokąt o ok. 1-2 cm krótsze. Kładziemy zielony prostokąt z ciasta na białym i zawijamy
Stare Garywyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. 5. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Wierzch: 6. Do serka dodać pastę waniliową, cukier puder, sok z cytryny, wymieszać mikserem. Gotową masę wyłożyć na wierzch ostygniętego ciasta. Ozdobić połówkami orzechów. Udanych wypieków:) Osoby wylosowane(...)zimą „suszone” orzechy też królują na stole, w ciastach, kaszach, ogólnie orzechomania;) Greta: 4 marca 2016 o 13:54 (Edytuj) Zdecydowanie Migdały w każdej postaci. Te w całości ratowa mnie od zgagi podczas ciąży. Natomiast płatki migdałów stosuje głównie do ciast, ale zawsze muszę kupić 2 paczki, bo jedno do ciasta, a drugą paczkę zjadamy na miejscu. Dżasta
Mała CukierenkaCzy podczas diety można jeść słodycze? Oczywiście, że tak !!!!!! ale z umiarem!!! Nie ma złego jedzenia, ważna jest różnorodność i urozmaicenie. W zdrowej diecie jest miejsce
ClauditteMissCookingchlebek, a może raczej ciasto jest po prostu przepyszny i zrobiony w znacznie zdrowszej,szybszej i wygodniejszej wersji , zamiast użyć soku z pomarańczy, używamy kremowego smoothie zrobionego ze zblendowanego pomarańcza i jogurtu greckiego, zamiast mąki pszennej użyłam równie delikatnej ale zdrowszej mąki ryżowej i połączyłam ją z mąką żytnią pełnoziarnistą, zamiast cukru możecie dodać ksylitol (wtedy będzie super zdrowy(...)resztą jogurtu. Do żurawiny z pomarańczą dodajemy suche składniki oraz jogurt z jajkiem, masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia ( mi wyszły dwie małe keksówki) pieczemy ok 50 minut w 160 stopniach uważając by ciasto się nie przypaliło, pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia (gorące jest wilgotne i nie uda się go wyjąć z blaszki
zdrowa vege kuchniaprzez spaghetti. Dzisiejsza tarta dyniowa to jednak nowość, więc zaczynamy! Dodam tylko, że zrobiłem ją bez jajek, ale spokojnie możecie zastąpić siemię lniane jajkiem i wyrośnie ładniej. Składniki na spód: 1 ½ szklanki orzechów (włoskie, laskowe, pekan) 2-3 łyżki miodu Składniki na ciasto: 2 łyżki masła klarowanego 1 ½ szklanki puree z dyni wanilia ⅓ szklanki miodu 2 łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki(...)mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wylewamy na orzechowy spód. Pieczemy w 180 stopniach przez 35-40 minut, aż góra się „przypiecze” i tarta dyniowa zrobi się złocista. My dodaliśmy na wierzch borówki amerykańskie ze śmietanką kokosową i grubo pokrojoną czekoladę. Smacznego ! Tarta dyniowa Artykuł Tarta dyniowa bez glutenu pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifeZapach po otwarciu opakowania? Ekhm... siano? Serio. Może nie brzmi zachęcająco, ale tak właśnie pachnie :D Tutaj nie widać tego koloru (przez sodę i melasę), zapach zupełnie zniknął podczas pieczenia, a smak jest nietypowy, ale ciekawy (brawo dla mnie za ten wiele mówiący opis). Ciasteczka są słodko-słone, więc pewnie zasmakują miłośnikom solonego karmelu :) Na pewno(...)kryształki się rozpuściły, przestudzić. Do miski przełożyć pozostałe składniki ciasta: mąkę, sodę, sól, jajko. Dodać płynne składniki, połączyć na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Wykrawać foremkami kształty ciasteczek, układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem (zachować niewielkie odstępy). Piec
FitKotMuffinki czekoladowe Składniki: 1 szklanka mąki ryżowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki gryczanej 4 łyżki oleju kokosowego 1 szklanka mleka ryżowego 1 łyżeczka proszku
nietadietaTo właśnie przepis, o którym pisałem Wam na blogu W pustyni bez puszczy - czyli Arabia Saudyjska oczami Polaka w postach na temat naszej żurawinowej epopei
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata