bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:574/1508)

Co zamiast fast food – menu na tydzień 128

kaszanką. We wtorkowy wieczór ugotowaliśmy ziemniaka i zagnietliśmy go z mąką na ciasto drożdżowe (to było tylko kilka minut wyrabiania! W środę wyciągnęliśmy ciasto z lodówki, lekko wyrobiliśmy, położyliśmy na nim plasterki kaszanki, cebulkę oraz jabłka i wrzuciliśmy do pieca. W czwartek danie trafiło na stół. Niedziela – Pieczone udka z kurczaka w panierce z mielonych migdałów Długo zastanawialiśmy się jaka(...)czyli szybko i bez smażenia. Z tak upieczonym kurczakiem znakomicie komponuje się też pieczony topinambur . My do udek podaliśmy pieczone frytki i pieczone rzodkiewki. Zamiast fast food – chrupiące udka w panierce z migdałów. Przepis pochodzi z bloga brytyjskich sióstr Hemsley . Naszą wersję znajdziecie tutaj. Poniedziałek – Sałatka z komosy, chorizo, pieczonych pomidorków i pieczonego selera Na poniedziałek przygotowaliśmy

Niedzielny kucharz
ciasto jogurtowe 125

Ciasto szybkie i proste do zrobienia. Ciasto wychodzi lekko wilgotne ale wbity w nie patyczek powinien być suchy. Doskonałe do kawy lub herbaty.  Uwaga szklanki o pojemności 200 ml czyli mniejsze niż standardowe o pojemności 250 ml możesz użyć opłukanego i osuszonego pojemniczka po jogurcie ten pomysł znalazłam na innym blogu. 200 g jogurtu naturalnego 3 szklanki mąki pszennej(...)pieczenia 300 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej cukru z prawdziwą wanilią) 3 jajka 3/4 szklanki oleju cukier puder do posypania Wymieszaj oddzielnie suche i mokre składniki połącz razem wymieszaj na gładką masę i przełóż do tortownicy o średnicy 28 cm na 60 minut bez termoobiegu lub 30 minut z termoobiegiem do suchego patyczka. Po przestygnięciu ciasta

cukrem pudrem posypane
Ciasto dyniowe z cynamonem 151

dynia, ale już końcówka, więcej nie mam i mieć nie będę, bo w domu kręcą nosem. Ciasto dyniowe, bez glutenu i bez jajek, dla alergików lub dbających o linię. Zdrowe, smaczne i aromatyczne, bez smaku dyni, bo jako uniwersalne warzywo przejmuje smaki i aromaty innych składników. Składniki: • 3 szklanki dyni startej(...)jajka • 1 mały jogurt naturalny • 1 łyżeczka cynamonu • 1 płaska łyżeczki sody • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: • Wymieszać osobno mokre i suche składniki. • Do mokrych składników wsypać suche i dokładnie wymieszać. • Ciasto wlać do średniej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. • Piec w 180 st.C przez 40 minut

To co kocham
nocne ciasto drożdżowe smaczne i łatwe z mandarynkami... 146

lodówki 2 szklanki , olej 3/4 szklanki, cukier 1 szklanka, sól - szczypta, mąka pszenna tortowa 4 szklanki, skórka z cytryny 1 sztuka, mandarynki średnie 5 sztuk, lukier w opisie ciasto bez wyrabiania - samo pracuje w nocy kiedy Ty śpisz.... do miski włożyć pokruszone drożdże - jajka, z lodówki mleko, olej, cukier i sól wymieszać razem i wlać na drożdże i delikatnie(...)całą noc po nocy rano wsypać do miski z drożdżami startą skórkę cytryny, przesianą mąkę i drewnianą łyżką dobrze wymieszać 30x20 blacha posmarowana olejem i wyłożona papierem do pieczenia - przełożyć ciasto, powciskać cząstki mandarynek wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na poziom 2, piec około 40 minut, do suchego patyczka lekko przestudzone ciasto polać lukrem dość płynnym: 2 łyżki

W Mojej Kuchni Lubię
Rogaliki z białym makiem 266

pieczeniu rogali marcińskich został mi biały mak.Wykorzystałam go do upieczenia rogalików z białym makiem. Małe, kruche i smaczne. Część rogalików oprószyłam cukrem pudrem resztę zostawiłam bez. Biały mak możemy zastąpić zwykłym makiem. Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g białego maku 150 g margaryny lub masła 80 g cukru pudru 1 jajko mniejsze Przygotowanie:Mąkę przesiać(...)stolnicę dodać margarynę. Całość posiekać nożem z mąką. Wbić jajko dodać mak, cukier puder i zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka i schładzać około 2-3 godziny w lodówce. Ciasto wyjmować po kawałku, formować rogaliki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st około

Ala piecze i gotuje
Kolorowy tort naleśnikowy 159

Kolorowy tort naleśnikowy Kochani, pewnie jesteście zalatani przed Świętami, trwają ostatnie porządki, jeszcze trzeba upiec babkę: np. na oleju i przyozdobić mazurki. U mnie wygląda podobnie

dolcevitainmykitchen
Tort Ombre Rose Cake i test produktów emako.pl 207

szklanka cukru,  czubata łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypując cukier. Mąki przesiać wraz z proszkiem. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, dokładnie miksując. Na koniec dodać przesiane mąki, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. piec około 35-40 minut w temp. 175st. Ostudzić(...)resztą cukru pudru, dodać nasiona wanilii oraz ubitą śmietankę, krótko zmiksować, tylko do połączenia się masy. Nasączony blat ciasta posmarować cienką warstwą dżemu oraz połową kremu. Przykryć drugim nasączonym blatem. Posmarować dżemem oraz pozostałym kremem. Przykryć trzecim nasączonym biszkoptem.Krem na bezie szwajcarskiej: 6 białek,  450g masła,  400g cukru,  szczypta soli,  fioletowy barwnik spożywczy Wilton.  Białka

Z miłości do słodkości
LEBKUCHEN - PYSZNE PIERNICZKI 111

zdecydowanie wszystko prawda, dodam jeszcze, że wykonanie ich nie zajmuje dużo czasu, gdyż ciasto nie wymaga wałkowania i wycinania. Za największy plus uważam, to, że nie trzeba czekać kilku dni, aż zmiękną. Są mięciutkie od razu po upieczeniu. Więc bez stresu, jeszcze dacie radę upiec je do świąt :) SKŁADNIKI:   250 g mąki pszennej 85 g zmielonych migdałów(...)odstawić do przestygnięcia.  W misce połączyć wszystkie suche składniki, do których wlewać przestudzoną masę miodowo-maślaną, oraz skórkę pomarańczową, wymieszać. Najlepiej zrobić to mikserem, aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć lekko klejącą konsystencję. Masę odstawić do całkowitego wystygnięcia i zgęstnienia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy pierniczkami

Kuchnia w opałach
rolada jabłkowo-porzeczkowa w kokosie 140

smak. Całość otoczyłam w prażonym kokosie. Roladę najlepiej przygotować dzień przed krojeniem, choć ja kroiłam dwie godziny po zwijaniu bez większego problemu.  Składniki: 5 jajek  1 i 1/4 szklanki mąki pszennej szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki suchego maku na nadzienie: 1 kg jabłek 1 szklanka czerwonej porzeczki 3 opakowania galaretki truskawkowej na wierzch(...)pianę. Następnie nadal ubijając dodawać powoli cukier a później po jednym żółtku. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem, wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 20 minut aż biszkopt będzie upieczony ale sprężysty

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Udziec indyczy z brzoskwiniami 265

zwinąć ciasno jak roladę. Obwiązać ciasto nicią bawełnianą i włożyć do rękawa do pieczenia. Piekarnik ustawić na temperaturę 180*C i piec udziec przez ok 1,5 godziny. Przed pokrojeniem pozostawić mięso na 10 min, aby odpoczęło i wchłonęło wszystkie soki. Pokroić na grube plastry. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad

https:KKuchniaMniam
PIERNICZKI 238

pominąć ten krok i zagnieść ciasto bez podgrzewania składników). Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj sodę, zrób wgłębienie, wbij jajko i wlej przestudzoną masę miodowo-maślaną. Zagnieć ciasto jak na pierogi, wyrabiając je, aż będzie gładkie i jednolite.  Ciasto wałkuj na plecaki grubości około 3 mm i wykrawaj dowolne kształty foremkami. Piecz pierniczki w temperaturze 180 stopni C przez(...)było grudek. Lukier przełóż do woreczka, odetnij leciutko końcówkę z rogu woreczka i dekoruj). Smacznego!  UWAGI: 1. Ciasto na pierniczki można dłużej przechowywać w lodówce lub chłodnym miejscu - owinięte folią spożywczą, lub w przykrytej, kamionkowej misce. 2. Przed pieczeniem można zrobić w pierniczkach otworki, np. słomką, a po upieczeniu przewlec sznurek i powiesić je na choince

Słodko-Słony Świat Ilony
Dwupiętrowy tort na chrzciny dla dziewczynki 204

żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.  Mąki przesiać z kakao, partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do niej ciasto, wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez 60-70 minut. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Biszkopt przeciąć w poziomie na 3 części. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej(...)ostatnim blatem i schłodzić ciasto w lodówce, najlepiej przez całą noc. 2/3 kremu malinowego wyłożyć na biszkopt kakaowy, przykryć ostatnim blatem i chłodzić ciasto w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przygotować krem maślany: Białka i cukier podgrzewać w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Przelać do większej miski, ubijać, aż beza całkowicie wystygnie - około 10 minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Placuszki owsiane, Česká Hospoda 167

żurawinę, rodzynki, cukier/syrop, olej i proszek do pieczenia. Masa ma być dość gęsta (jeśli nie jest, dodaj jeszcze trochę mąki). Dokładnie wymieszaj. Smaż małe placuszki na suchej patelni (1 łyżka ciasta na 1 placek). Podawaj ciepłe. Česká Hospoda Bardzo mile wspominam pobyt w Czechach, ludzi i tamtejsze jedzenie. Nie bez powodu nogi zaniosły mnie do Českiej Hospody(...)batter should be quite thick (if it's not, add a bit more flour). Stir thoroughly. Fry small fritters in a dry frying pan (1 tbs batter for 1 piece). Serve warm

Qlinarnie i Qlinarnie
CLAFOUTIS Z OWOCAMI JAGODOWYMI 162

zapiekanych w cieście przypominającym flan. Można je przygotować nie tylko ze świeżych, ale również z mrożonych owoców. Ja wybrałam mrożone truskawki, maliny i jagody HORTEX, i taka kompozycja smakuje świetnie, namawiam do Was do spróbowania tego kolorowego clafoutis, będącego zapowiedzią lata.   Przygotowanie: 20 min Pieczenie: 40 min Dla 6 osób: ● 150 g mrożonych truskawek bez szypułek(...)koniec wlej mleko ze śmietaną, nadal ubijając. Nagrzej piekarnik do temperatury 180° C. Wysmaruj masłem tortownicę o średnicy 24 cm lub wyłóż ją papierem do pieczenia.** Ułóż owoce na dnie, zalej je ciastem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut. Clafoutis powinno być lekko ścięte, puszyste i lekko przyrumienione***. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw clafoutis do ostudzenia

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska