Suempol oraz na słodko - kremu bawarskiego z syropem z czarnego bzu Oficyna , cytrynowca z bezą Must Bake i tosta francuskiego z chałki z truskawkami Marmolada chleb i kawa . Podsumowując, wczoraj moje kubki smakowe były w stanie euforii i dzisiaj również chcą to przeżyć! Dzisiaj proponuję bardzo proste ciasto, a zarazem genialne w smaku. Połączenie awokado wraz ze słodkim(...)150ml mleka (u mnie sojowe) - 50+15g płatków migdałów (15g do ozdoby) - 3 jajka - awokado - mango - 2 łyżki ksylitolu - 1 budyń śmietankowy bez cukru lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Opakowanie budyniu lub mąkę ziemniaczaną łączymy z mlekiem, tak by nie było grudek. Awokado i mango miksujemy na mus. Do dużej mąki wsypujemy
Be Fit Be StrongŚwięta niestety już za nami, jednak powrót do rzeczywistości po kilku dniach błogiego lenistwa i zajadania się wyjątkowymi smakołykami, zdecydowanie nie należy do łatwych- szczególnie dla
peanutbuttermonsterczarnego bzu mają również zastosowanie lecznicze, mianowicie wskazane są na nerwice, stany zapalne żołądka, biegunkę, niedomogi wątroby, niestrawność, żółtaczkę,, zaparcia, kamicę moczową. Kto produkuje sok z owoców czarnego bzu to przy zaparciach i nerwobólach powinien stosować owy sok w ilości 20 - 30 g rano. Sok nastawiony na cukrze działa korzystnie na drogi moczowe. Łyżka soku z czarnego bzu na szklankę(...)zbieranie owoców czarnego bzu. Udajcie się za miasto, najlepiej w pobliżu lasu, jednak z daleka od szlaków komunikacyjnych, ponieważ czarny beż łatwo chłonie zanieczyszczenia. Zbierajcie to dobro, bo jest go bardzo dużo i jest darmowym skarbem, to najważniejsze. Ciasto i muffinki orkiszowo - migdałowe, z jogurtem i serkiem ricotta, z malinami i owocami czarnego bzu. Składniki
Naturalna Kuchniajeszcze robi się dosłownie w mgnieniu oka to szczególnie polecam ten przepis. Mocno czekoladowe, jednak tabliczka mlecznej czekolady robi swoje i bardzo delikatne. Ciasteczka z pełnej kulki podczas pieczenia zamieniają się w latające talerze, ale zupełnie nam to nie przeszkadza. Następnym razem dodamy jeszcze orzechy, żeby ciasteczka nabrały większej chrupkości. Zresztą każdy z nas wie, że najlepsze połączenie(...)jajo i żółtko dodać pozostałe składniki (bez czekolady) i mieszać do powstania gęstej masy - czas 2 min /obr 3-4 dodać czekoladę i ostatecznie połączyć składniki - czas 35-40 s/obr 2 z ciasta formować kulki - w zależności od tego jak duże chcecie mieć ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając spore odstępy piec w piekarniku rozgrzanym
Gotowanie z pasjąNie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam po południu napić się dobrej kawy. A do kawy idealnie pasuje coś słodkiego, prawda? ;)Najłatwiej skoczyć do sklepu za
Codzienna kuchnia niecodziennaformę, formując brzeg. Schłodzić w lodówce kolejne 30 minut. Ciasto przed pieczeniem nakłuć widelcem. Ułożyć na cieście papier do pieczenia, wysypać kamykami lub fasolą. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Po tym czasie zdjąć obciążenie i papier. Piec kolejne 15 minut w 180 st. C. Przestudzić. Świeże lub mrożone porzeczki wsypać do garnka, zasypać(...)przetrzeć przez sitko. Wymieszać trzepaczką z jogurtem, cukrem, jajkami, ekstraktem i mąką. Masę wylać na przestudzony spód. Piec w 150 st. C. przez 20 minut. Przestudzić w piekarniku, następnie całkowicie ostudzić na kratce. Schłodzić przez noc w lodówce. Przed podaniem udekorować pokruszonymi bezami i jeżynami. Smacznego! A co z obiecanym, zielonym mazurkiem? - zapytacie. Spokojnie, pracuję
Pożeraczka, czyli raz adobrzeksylitolu z prawdziwą wanilią- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 200g zimnego masła- 100g erytrytoluMasło pokroić na mniejsze kawałki i umieścić wraz z resztą składników w misie miksera. Wyrabiać hakiem aż do połączenia składników. Można również zagnieść ciasto (szybko) ręcznie, tak by zbyt mocno się nie ogrzało. Otrzymaną kulę ciasta podzielić na dwie równe części, zawinąć je w folię(...)piana.Do piany dodać przesiany proszek budyniowy i wymieszać. Następnie dodawać jogurt, powoli, delikatnie mieszając, by białka nie opadły.Blaszkę (u mnie była duża - 37x24cm, ale zazwyczaj piekę w 33x20cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć jedną część schłodzonego ciasta i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (lub rozkruszyć gdy nie było zmrożone) i delikatnie wyłożyć nim spód blaszki (ja ugniatam
Smaczne Zdrowemasłem. Dokładnie wyrób ciasto. Robię to już ręką. Ciasto owiń folią spożywczą i włóż na 10 minut do zamrażarki. Następnie wyjmij i formuj większe kulki, ugniataj na płasko i wykrawaj foremkami ciastka. Piecz na środkowej półce w temp. 180C na papierze do pieczenia około 15 minut bez termoobiegu (programem grzania góra-dół). Pamiętaj o zachowaniu odstępów między ciasteczkami
Zasmakuj Kuchnipieczenia bez glutenu 2 op. budyniu śmietankowego bez glutenu 3/4 szkl mąki ryżowej 2-3 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Do miski wlewamy mleko, olej oraz wbijamy jajko, lekko roztrzepujemy. Następnie dosypujemy proszek do pieczenia, proszki budyniowe i mąkę. Miksujemy na gładką masę i odstawiamy ciasto na 30 minut. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię i smażymy
słodkie i nie tylko historie kulinarneskładniki 1 ciasto francuskie 1serek mascarpone 250g śmietana 36 % truskawki migdały kokos 1 białko 3/4 szkl cukru pudru przygotowanie ciasto rozłożyć na dużą blachę i posmarować
Moje WyrobyMożna je przykryć drugą taką samą odwróconą blaszką. Ciasto wtedy się nie wysuszy a podczas pieczenia nie opadnie. Wstawiamy do nagrzanego do 170C piekarnika i pieczemy około 30-40 min, Chleb będzie jasny, nie zarumieni się. Smacznego! Ps. polecam do chleba dorzucić ulubione zioła czy czosnek, bez dodatków chleb jest nieco mdły
Radość kipiąca uśmiechem.cukru 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu Przygotowanie: Masło rozpuszczamy na patelni. Do miski wbijamy jajka, dolewamy mleko i rozpuszczone masło. Mieszamy razem. Następnie dodajemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia i mieszamy, aż nie będzie grudek. Nagrzewamy gofrownicę i nalewamy porcję ciasta. Pieczemy złote gofry. Przepis na 3 porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarnepomysłu lub posługując się filmami na tej stronie . Uformowane ciasto posypujemy mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia na blasze z piekarnika wyłożonym papierem do pieczenia na około 1,5 – 2 godzin. Pieczemy w naparowanym piekarniku 15 minut w 240st, następnie dopiekamy około 30 minut w temperaturze 200st. już bez pary
Leśny Zakątekodstaw na noc do lodówki do wyrośnięcia. Gotowe ciasto podziel na 5 sztuk. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Każdą bułeczkę posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp makiem. Bułki piecz 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 200 C (bez termoobiegu). Upieczone bułki wystudź na kratce. Smacznego
CookYourselfmnie wymiary 11×30 cm (w najszerszym punkcie). Po przestudzeniu ciasta przygotowujemy lukier: cukier puder mieszamy z 3 łyżkami soku z cytryny, mieszamy do momentu uzyskania gęstego lukru. Piernik polewamy lukrem i dowolnymi bakaliami. Piekę w temp. 180 C przez 40 min. grzaniem góra-dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Smacznego
Zasmakuj Kuchniresztę ciasta które jest na bokach fantazyjnie wywijam w kształt kwiatów. Ciasto, które sobie wcześniej zostawiłam rwę na mniejsze kawałki i posypuję nimi każdą babeczkę z wierzchu, po 3 małe kawałeczki na każda babeczkę). Mi wyszło 20 babeczek 4. Piekę w temp. 180C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu przez około 15 -20 minut aż się zrumienią na brzegach
Zasmakuj Kuchnikilka minut. Czego chcieć więcej Miejsca drugie: Dyniowy sernik bez pieczenia Dynie to nieustający hit, można z nich robić wszystko i smakują rewelacyjnie w każdym wydaniu. Nawet jako sernik. Miejsce trzecie: Mus czekoladowy Aksamitny, mocno czekoladowy, delikatny i puszysty, przygotowany – uwaga – z batata. Miejsce czwarte: Mini ciasta dyniowe Kolejny przepis z użyciem dyni, ale to moje
PaleoLifepomysłu lub posługując się filmami na tej stronie . Uformowane ciasto posypujemy mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia na blasze z piekarnika wyłożonym papierem do pieczenia na około 1,5 – 2 godzin. Pieczemy w naparowanym piekarniku 15 minut w 240st, następnie dopiekamy około 30 minut w temperaturze 200st. już bez pary
Leśny ZakątekDziś Międzynarodowy Dzień Kawy. Więc świętujemy:) Jako fanka wszystkiego co kawowe co raz znajduję okazję na wypróbowanie nowego przepisu na ciasto o tym smaku. To ciasto
Cukiernia Pychotkiłyżką. Ciasto wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno), wyrównać. Piec w 165 stopniach przez ok. 20 minut do tzw suchego patyczka. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika i upuścić na ziemie z wysokości 30 cm, odstawić do wystudzenia. Krem budyniowy: 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 250 ml mleka 3 łyżki cukru
kulinarnyswiatdomijogurtu 200 ml mleka szczypta soli 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka łyżka masła 20 g cukru waniliowego kilkanaście truskawek, bez szypułek i pokrojonych w plasterki Jogurt, mleko, masło i jajka roztrzepujemy trzepaczką. Wsypujemy do miski mąkę, sól, proszek oraz połowę cukru. Całość mieszamy na gładkie ciasto i zostawiamy na 20 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy
Dzieje kuchennej Wiewióryczymś słodkim. Wszak ciasto być musi! dziś pomijam wszystkie kremy, bezy itd. Na blogu zagościło "zdrowe" i ekspresowe ciasto bezglutenowe. A składniki do przygotowania go znajdziecie w internetowym sklepie Skworcu.com.pl Zapraszam. Składniki; 15 dag mąki jaglanej Skworcu 5 dag mąki migdałowej Skworcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) 3 jajka pół łyżeczki sody 3 łyżki oleju 3/4 szkl
Radość kipiąca uśmiechem.Zapytana w wywiadzie , czy pamiętam ten swój pierwszy sernik, bez żadnego problemu byłam w stanie przypomnieć sobie ten moment. Historia, jak wiele innych. Pierwszy sernik zrobiony z przepisu babci. Dziś piekę serniki w przeróżnych smakach. Bawię sie tym pieczeniem, a już najbardziej lubię kroić kawałek świeżo upieczonego ciasta i częstowac kogoś, patrzeć, jak nabiera widelczykiem kawałek miękkiej masy
Raj dla Podniebieniamasła 3 żółtka 1 jajko skórka otarta z dwóch cytryn Beza: 4 białka 200g cukru pudru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Składniki na spód mieszamy ze sobą, zagniatamy gładkie ciasto. Chłodzimy w lodówce ok. 1 godzinę. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy na wysmarowanej masłem formie o średnicy 24cm. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. W rondelku
Czerwona Porzeczkaspiruliny - 2 łyżki nasion chia - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 6 łyżek oleju słonecznikowego bądź z orzechów włoskich - 3 białka - 1 żółtko - do smaku ksylitol - łyżeczka soku z cytryny do podania: dżem Łowicz- Czarny Bez WYKONANIE: Białka ubij na sztywno, dodaj żółtko, mąkę i resztę składników. Ciasto wymieszaj rózgą na gładką masę. Odstaw na pół godziny. Gofry
SMYKWKUCHNIściereczką i odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów. Po tym czasie ciasto powinno podwoić, a nawet pokroić swoją objętość. Gdyby tak się nie stało, pozostawić ciasto jeszcze na 30 minut do wyrastania. Z ciasto uformować ok. 25 małych kulek. Płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i obficie posypać mąką pszenną. Umieścić na niej kuleczki
Nastoletnie WypiekanieOdstawić do ostygnięcia. Ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką. Odrywać kawałki ciasta i rozpłaszczyć je w dłoni, na środek nakładać jagodowe nadzienie i skleić razem. Układać na wysmarowanej margaryną blaszce sklejeniem do dołu w odstępach. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Piec w 180 stopniach, góra dół bez termoobiegu przez 20 -25 minut. Po ostygnięciu polukrować
Delusional TrinePierniczki grzybki- Edyta Guhl W tak radosnym dniu zapraszam na wesołe grzybki- czyli pierniczki bez miodu. Potrzeba jest matką wynalazków, bardzo zachciało mi się pierniczków
dolcevitainmykitchenmąki pszennej tortowej 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru-płaskie 100 g masła 2 żółtka 1 łyżeczka śmietany 18% PRAŻONE ORZECHY 150g orzechów włoskich 3 łyżki miodu 20g g masła 2 łyżeczki cukru pudru DODATKOWO powidła śliwkowe Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wstawiamy je na 40 minut do lodówki(...)uzyskamy gładką masę dodajemy orzechy-mieszamy i ściągamy z ognia. ciasto wałkujemy dość cienko, wykrawamy kieliszkiem od szampana kółka. Najpierw pieczemy kółka same-około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie wycinamy tyle samo kółek i dajemy na nie orzechy, Pieczemy. Po wystudzeniu składamy ciasteczka. Kółko bez orzechów smarujemy powidłami, następnie przyklejamy do niego kółeczko z orzechami i gotowe
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumieszamy dużą drewnianą łyżką . Małą łyżeczką nabieramy ciasto, z nich formułujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które układamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z kulek delikatnie spłaszczamy na grubość ok. 1 cm. Pieczemy porcjami ok. 10 – 12 min w temp. 185° - 190° (bez termoobiegu). Rada: piekarniki różnie pieczą (zależy od wielkości) dlatego pod koniec
Moniki SmakołykiFormę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej masę chlebową. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyraźnie urośnie, wypełni całą blaszkę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 240C. Piec 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200C. Piec przez 40 minut. Po tym czasie wyciągnąć chleb z foremki i dopiec przez 15 minut bez formy. Upieczony chleb postukany
Czerwony Gupikwałkowania maszynki do makaronu ). z których wycinamy radełkiem paski o szerokości około 1 cm. Foremki, rurki smarujemy oliwą i nawijamy paski ciasta zaczynając od węższej części do szerszej. Jedną stronę rurki obtaczamy w cukrze i układamy na blaszce. Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 % C, aż będą złote. Po ostudzeniu delikatnie wyjmujemy rurki(...)KREM : 2 budynie śmietankowe bez cukru 2 szklanki mleka 1 łyżka cukru 150 g margaryny 3 łyżki mielonych orzechów 200 g masy kajmakowej " HELIO " kukułka Budynie mieszamy w mleku z łyżką cukru, gotujemy, mają wyjść bardzo gęste. Rozkładamy na dwa talerze i chłodzimy. Margarynę ucieramy mikserem, dodajemy po trochu twardy budyń aż cały wyrobimy. Na koniec
Kulinarne Fantazje Marioliubitymi na sztywno białkami. Masę wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut (to już zależy od naszego piekarnika). Dla wykończenia można oprószyć waniliowym cukrem pudrem, ale i bez tego smakuje pysznie. Słodko, mlecznie, wilgotno. Jak widać receptura nie jest skomplikowana, a ciasto oprócz słodyczy i kalorii niesie sycące wartości. Przepis zdecydowanie do polecenia
Kuchnia po mojemumusi to trwać jak najkrócej (tylko do połączenia się składników). Ciasto nakładamy do papilotek do około 3/4 ich wysokości i każdą muffinkę posypujemy niewielką ilością brązowego cukru. Tak przygotowane muffiny wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut w 175 stopniach. Grzałka górna + grzałka dolna, bez termoobiegu. Po tym czasie muffinki powinny ładnie się zarumienić
Smak mojego domublachę, lub rozprowadzić bezpośrednio na blaszce rękoma. Na cieście równomiernie rozprowadzamy sos pomidorowy. Następnie rozkładamy kolejno: ser, szynkę, pieczarki i na koniec pizzę posypujemy oregano. Tak przygotowaną pizzę wkładamy na dolną półkę nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 15 minut w 240 stopniach. Grzałka góra + dół, bez termoobiegu. Smacznego
Smak mojego domumieszamy krótko wyrabiając kulkę ciasta. Na blacie układamy papier do pieczenia, wykładamy na niego ziemniaki i rękoma lub wałkiem formujemy prostokąt o grubości ok 0,5 cm (mój był miejscami grubszy ;) Ciasto musi być zwarte i tworzyć jedną całość. Układamy na nim szpinak (pozostawiając dłuższe brzegi bez farszu). Pomagając sobie papierem rolujemy delikatnie masę wzdłuż dłuższego boku, dokładnie
Co na wege obiad?blaszce, lub rozwałkować i dopiero przełożyć na blachę. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy i go równomiernie rozprowadzamy. Następnie rozkładamy kolejno: ser, salami, cebulę, pieczarki. Całość posypujemy oregano. Tak przygotowaną pizzę wkładamy na dolną półkę nagrzanego piekarnika. Pieczemy 14 minut w 240 stopniach. Grzałka góra + dół, bez termoobiegu. Po wyjęciu z piekarnika pizzę podajemy :) Smacznego
Smak mojego domuwarte grzechu :) z serii "świąteczne obżarstwo". Mega słodkie ciasto ze słonecznikiem, kajmakowym kremem na biszkopcie. Składniki: Biszkopt: 4 jajka (201 g) oddzielnie białka i żółtka 130 g cukru 3/4 cukru wanilinowego (12 g) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 12 g mąki szymanowskiej 2 budynie czekoladowe bez cukru Warstwa II.: dżem porzeczkowy bez owoców
Malowane smakiemformujemy podłużną bułeczkę. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Miejsce łączenia ciasta powinno być na spodzie. Pamiętajcie też o zostawieniu przestrzeni między pasztecikami, bo urosną! Każdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy wybranymi ziarenkami - ja zrobiłam pół na pół - czarny sezam i kminek. Pieczemy w 180 stopniach bez termoobiegu przez ok 13 minut aż będą złociste. Podajemy
Kulinarne Inspiracjepołączenia. 3 formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki natłuszczamy. Jeśli nie posiadacie 3 form polecam upiec blaty ciasta pojedynczo. Rozkładamy ciasto po równo na 3 formy. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczmy około 25 – 30 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest w środku upieczone. Upieczone odstawiamy do ostygnięcia. Krem: 200 ml śmietany(...)kremówki 36% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 4-5 łyżek masła orzechowego, bez kawałków orzeszków Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i ubijamy na sztywno. Dodatkowo: pół słoiczka konfitury porzeczkowej 3 banany odrobina kakao Wykonanie: Na pierwszy blat ciasta nakładamy połowę konfitury. Następnie pokrojone w paseczki banany. Wykładamy 1/3 kremu, rozsmarowujemy i przykrywamy drugim blatem. Powtarzamy
Made By Mom And Soni delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (21 cm x 37 cm). Pieczemy ok. 35 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę budyniową I: 500 ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 2 łyżki cukru 200 g masła wykonanie
Domowy Smak Jedzeniai delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (21 cm x 37 cm). Pieczemy ok. 35 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę budyniową I: 500 ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 2 łyżki cukru 200 g masła wykonanie
Domowy Smak Jedzeniatłuszczem i obsypanej bułką tartą. Na nim układam połówki śliwek bez pestek. Drugą część ciasta zagniatam z żurawiną. Rozwałkowane nakładam na śliwki. Przygotowuję kruszonkę i obsypuję nią wierzch ciasta. Odstawiam na kolejne pól godziny i dopiero wtedy całość wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika: 180 °C Czas pieczenia: około 30 minut (Źródło przepisu: Izioni Pyszne Smaki + modyfikacje
Kuchnia co dniakładziemy 1 łyżkę jagód i posypujemy łyżeczką cukru. Wszystkie cztery rogi ciasta dokładnie sklejamy i formujemy kulkę. Układamy po kolei w formie. Bułeczki odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni, jagodzianki malujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy cukrem i pieczemy przez około 30-40 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu bułeczki razem z papierem wyjmujemy z formy
Kulinarne przygody GatityKiedy zobaczyłam ten przepis pierwszy raz, moje ślinianki nie nadążały z produkcją śliny! Obłęd, niebo w gębie! Jako, że uwielbiam ciasta kokosowe, nie mogłam nie spróbować
CookYourselfwyrabianie da wam fajne błyszczące ciasto. Z powstałego ciasta formujemy wałeczki o grubości takiej jaka nam odpowiada. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kładziemy wałki. Zachowajcie odstępy bo one trochę rosną. I zaczynamy zabawę z pieczeniem. Wałeczki wsadzamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Grzanie góra dół, bez termoobiegu. Wyciągamy. Będą miękkie ale tym się nie przejmujcie
ladykitchenmało bo taki był pyszny :-) Nie obyło się bez modyfikacji. Przepis na przepyszne kruche ciasto do serników dostałam od mojej koleżanki z pracy i postanowiłam go upiec do tego sernika :-) Przepis na ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki cukru ½ łyżki śmietany 95 g stopionego masła lub margaryny Sposób
Na słodko lub wytrawnieciasta. Posypujemy ziołami, a na wierzchu ścieramy żółty ser. Ciasto zwijamy dość ściśle, a potem kroimy około centymetrowe krążki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości ok 2 cm. Ślimaczki pieczemy ok 10-15 minut w temperaturze 220 stopni.Wskazówki:Te przekąski można podawać bez niczego, ale doskonale smakują z sosem czosnkowym. Super przekąska
upichcicI mamy październik. Wrzesień minął sama nie wiem kiedy, zleciał w tym roku wyjątkowo szybko. Tyle rzeczy się wydarzyło, ale czas oczekiwania pomiędzy nimi zlał się
Pożeraczka, czyli raz adobrzepapilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min.Jabłkowe babeczki możemy podawać posypane cukrem pudrem, możemy też dodać pasujące ozdoby. Ja połowę zostawiłam bez dekoracji, drugą ozdobiłam kremem i masą cukrową.Smacznego!ciastkożercy
CiastkozercyPowstały pyszne ciastka, troszkę podobne do drożdżówek albo jagodzianek, ale bez drożdży. Serowe ciasto i soczyste, lekko kwaśne owoce... Po prostu pychota!! Ciastka fantastycznie sprawdzą się na pikniku:) Składniki:300g mąki pszennej, 120g cukru, 150g półtłustego twarogu, 7 łyżek oleju, 10 łyżek mleka, łyżka proszku do pieczenia, 2 łyżki cukru waniliowego, szczypta soli, jajko, 1 łyżka śmietanki
Z miłości do słodkościZazwyczaj owoce wykorzystuję do ciast i deserów czy przetworów. Czasem jednak lubię zaskoczyć bliskich łącząc owoce z mięsem. Tak jak w tym przypadku. Kruche, delikatnie mięso z kurczaka, kwaskowe porzeczki i szczypta ostrej papryki. Całość nie jest smażona, lecz pieczona bez dodatku tłuszczu!! Zatem jedzmy bez wyrzutów sumienia;):) Składniki:1/2 kg filetu z piersi kurczaka, cebula(...)posiekać, zeszklić na odrobinie oleju, dodać umyte i odszypułkowane, rozgniecione porzeczki. Doprawić do smaku papryką, solą i pieprzem. Farszem wypełnić kieszonki w mięsie. Spiąć wykałaczką. Włożyć do rękawa do pieczenia i piec ok. 35 min w temp. 200st
Z miłości do słodkościBiały blok z żurawiną i pistacjami to wariacja na temat prl-owskiego bloku czekoladowego z mleka w proszku. Smakuje inaczej – bez kakao ma zupełnie
Poezja smaku