pierwsza część ciasta jest upieczona, należy odłożyć ją do wystudzenia. Drugą część ciasta rozwałkować, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wlać na ciasto jeszcze ciepłą masę orzechową. Piec ok. 15 – 20 minut w 200 stopniach. Masa budyniowa: Odlać trochę mleka (około 100 ml) i dokładnie rozrobić(...)już gorące wlać do niego wymieszaną wcześniej mąkę i cały czas mieszając ugotować budyń. Gorącą masą budyniową posmarować pierwszy placek (bez orzechów), a na masę wyłożyć drugi ostudzony placek z orzechami. Ciasto wystudzić, przykryć ścierką i odstawić najlepiej na minimum 6-8 godzin, aby zmiękło. Krok po kroku: 1. Przygotować ciasto
KuchniaWeDwoje.plkilka dni temu piekłam ciasto drożdżowe z malinami w „fałdki” natchnęło mnie i postanowiłam te fałdki czymś bardzie wytrawnym wypełnić, a że teraz z kolei muszę ogarniać pomidory to wyszło coś na kształt chlebka, który w smaku lekko pod pizzę podchodzi tyle, że bez sera. Składniki (to mój sprawdzony przepis na wegańskie ciasto drożdżowe z mniejsza ilością(...)czarnych oliwek łyżka suszonego rozmarynu (tymianku, co tam lubicie) Przygotowanie: standardowo jak ciasto drożdżowe, dokładnie krok po kroku opis znajdziecie tu Ciasto po 40 minutach wyrastania Wyrośnięte ciasto odgazowujemy wyrabiając je ponownie dodając przy tym rozmaryn. Pomidory kroimy w półplasterki tak samo oliwki. Ciasto podzielić na pół (to ułatwi z nim pracę), rozwałkować na szerokość blachy, po czym układając kolejno
greenscarfpracę jeszcze szybszą. Do zrobienia kształtnych muffinek obowiązkowo potrzebuję formy do pieczenia! Dziś przedstawiam Wam wrażenia z testu formy ze sklepu Przyjemne gotowanie. Otrzymana forma ma wymiary 26x35x3 cm i idealnie nadaje się do upieczenia 12 babeczek. Producent zapewnia, że forma posiada powłokę antyadhezyjną, która uniemożliwia przywieraniu ciasta, ale ja jednak wolę tego nie sprawdzać i stosować silikonowe wkładki(...)zakupie otrzymujemy samą formę bez zaprezentowanych na zdjęciach papilotek. Ja formę przetestowałam podczas przygotowywania muffinek na Piknik Smakoszy. Jak widać na zdjęciach, formy dały sobie z tym doskonale radę. Muffinki wyszły kształtne, odpowiednio wyrosły, a ciasto nie rozlało się po formie. Poniżej możecie zobaczyć jak się prezentowały: W sklepie forma do pieczenia babeczek kosztuje
Pasja Smakustrasznie gorący) i przekładamy do niego nasze ciasto. Gdy użyjemy papieru do pieczenia to po prostu przekładamy nasz chleb razem z papierem, przykrywamy garnek pokrywką i ostrożnie umieszczamy go w piekarniku. Pieczemy w ten sposób ok. 45 minut. Następnie garnek wysuwamy z piekarnika , zdejmujemy przykrywkę i dopiekamy nasz chlebek (już bez przykrywki) by się ładnie przyrumienił ok.20-30 minut
Smaczne Zdrowedżemu morelowego, który udał mi się trochę kwaskowaty. Ciasto pyszne, idealne na deser do kawy, wygląda bardzo apetycznie i zaspokoi apetyt nie jednego łasucha:) polecam… Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 140g mąki pszennej (użyłam tortowej) 3 łyżki kakao bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 170g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Krem(...)będzie kwaskowaty) Do ozdoby: około 150ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 1-2 łyżki cukru pudru Biszkopt: 1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać połowę cukru i mieszać, aż masa stanie
Mała Cukierenkadżemu morelowego, który udał mi się trochę kwaskowaty. Ciasto pyszne, idealne na deser do kawy, wygląda bardzo apetycznie i zaspokoi apetyt nie jednego łasucha:) polecam… Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 140g mąki pszennej (użyłam tortowej) 3 łyżki kakao bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 170g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Krem(...)będzie kwaskowaty) Do ozdoby: około 150ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 1-2 łyżki cukru pudru Biszkopt: 1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać połowę cukru i mieszać, aż masa stanie
Mała Cukierenkaserca, tak jak zaprezentowała go na swoim blogu Dorota . Ja dodałam do przepisu swoją wariację, jak zwykle z resztą, w postaci biszkoptów, bo nie wyobrażam sobie sernika na zimno bez biszkoptowego spodu. Sernik na zimno 350 g twarogu trzykrotnie zmielonego półtłustego 1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego (400 g) 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu z wanilii(...)bezach. Wciąż miksując, ale na mniejszych obrotach, dodać oranżadę i olej, a następnie dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę podzielić na dwie części, do jednej wsypać kakao, do drugiej dwie łyżki mąki. Tortownicę bądź dużą keksówkę posmarować masłem i posypać bułką tartą, na środek wylewać na przemian po dwie łyżki jasnego i ciemnego ciasta. Piekarnik rozgrzać do temp
Przepysznik - BLW i nie tylkoBuchty to puszyste bułeczki drożdżowe pieczone w formie blisko siebie, a po upieczeniu "przytulone" jedna do drugiej. Można je upiec bez nadzienia, ale ten przepis przewiduje uzupełnienie bułeczek słodkimi dodatkami, gdyż takie buchty według mnie są najsmaczniejsze. Przed podaniem warto dodatkowo oprószyć je cukrem pudrem. Jako nadzienie wybrałam trzy rodzaje przetworów owocowych: domowy dżem truskawkowy , frużelinę z czarnej porzeczki(...)przez kilka minut wyrabiać, powinniśmy otrzymać gładkie, lekko klejące ciasto (nie dosypywać dodatkowej mąki) - ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości - wyrośnięte ciasto podsypać mąką i jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na 15 małych kuleczek (u mnie każda ważyła około 35g) - formę wyłożyć papierem do pieczenia - pozostałe masło ponownie roztopić, jeśli zdążyło zastygnąć - każdą kuleczkę rozpłaszczyć
Smakołyki Berenikirodzynkami, którą przygotowuje się bez użycia miksera. Składniki: 200 g margaryny 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki rodzynek sułtańskich 1 szklanka cukru 3 jajka klasy M Przygotowanie: Najpierw rozpuszczamy margarynę i zostawiamy do przestudzenia (do ciasta potrzebna jest lekko ciepły
Słodkie okruszkidziś ciasto z gruszkami:) Składniki : 4 gruszki + 350 ml wina czerwonego + 4 goździki +laska cynamonu 4 duże jajka 20 dag cukru 25 dag mąki 25 dag masła 1 łyżka kakao 1 łyżka proszku do pieczenia Przygotowanie : Obrane gruszki pokroić w ósemki i włożyć do wina z goździkami i cynamonem- chwilę gotować, potem wyjąć z wina, wystudzić Miękkie masło(...)cukier miksować na krem, dodawać po jednym jajku i nadal miksować Mąkę zmieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodawać do masy i miksować Na koniec dodać wystudzone wino ( bez goździków i cynamonu), zmiksować Masę przełożyć do wysmarowanej formy, piec w temp. 180*C przez ok. 35-40 min. Wpierw ułożyć na wierzchu osączone gruszki Po ostudzeniu posypać
Proste Potrawyprzepisem na pyszną babkę kokosową, babka jest bardzo prosta w przygotowaniu i wilgotna po upieczeniu. Ciasto możemy upiec w formie do babki lub keksówce. Polecam wypróbować przepis. Do upieczenia babki kokosowej będziemy potrzebować: użyłam foremki z kominkiem o średnicy 22 cm – można użyć foremki bez kominka lub keksówki 300 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 3 jajka(...)Pieczenie babki kokosowej: Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na drugą od dołu półkę i piekę około 45 minut. Ciasto sprawdzam czy jest upieczone wbijam w nie patyczek od szaszłyka lub wykałaczkę i jeżeli po wyjęciu patyczek jest suchy to znaczy że ciasto jest upieczone. Jeżeli góra ciasta zbytnio ściemnieje, to można nakryć ciasto folią
Uwaga Babcia Gotujezwykłego cukru 3 jaja Przygotowanie ciasta ze śliwkami: Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół). Okrągłą tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Śliwki umyć, przepołowić na półówki, usunąć pestki. 1/3 pokroić w plasterki, a resztę w kostkę. Czekoladę posiekać. Zetrzeć skórkę z cytryny (bez białych, gorzkich błonek) . 400 g śliwek 75 g gorzkiej(...)czekolady skórka starta z 1 cytryny (dobrze wyszorowanej, sparzonej, a najlepiej ekologicznej) Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski i wymieszać ze zmielonymi migdałami. 175 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 175 g mielonych migdałów Miękkie masło utrzeć z cukrem do białości (mikserem nawet z 10 minut) . Nie przerywając ucierania dodawać kolejno
Moja Delicjaskładniki płynne: miód, oliwę, maślankę i ciepłą wodę. Wyrabiać ciasto przez ok 10 minut, do dokładnego połączenia składnikó i uzyskania większej elastyczności ciasta - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Ciasto chlebowe wyjdzie raczej mało zwarte i mocno klejące. Odstawić je w misce przykrytej ściereczka kuchenną ciastem na ok. 1 godz. do wyrośnięcia - podwojenia objętości . Formę(...)bułki. Wyrośnięte ciasto chlebowe krótko zagnieść, w celu odgazowania. Rozciągnąć w rękach w podłużny walec i przełożyć je do formy. Odstawić w ciepłe miejsce na kolejną ok 1 godzinę do wyrośnięcia - pod przykryciem ze ściereczki kuchennej. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować maślanką . Wstawić do nagrzanego do 170C piekarnika i piec ok. 35-45 minut
Grunt to przepis!wilgotności ciastu. To jest tylko moja propozycja podania tego ciasta. Można pominąć krem kasztanowy, a wtedy ciasto będzie kakaowe. Możemy dodać posiekane orzechy, migdały czy suszoną żurawinę. Jeżeli wykorzystamy jabłka, śliwki czy czerwone porzeczki też ciasto będzie rewelacyjne . Właśnie to lubię w ciastach. Inne dodatki-inny smak ciasta Do ciasta użyłam Oleju Wielkopolskiego . Producent na swojej stronie pisze: "Olej(...)czas miksując ciasto. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksujemy. Na sam koniec dodajemy krem kasztanowy i połamaną czekoladę i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Patelnię natłuszczamy niewielką ilością oleju rzepakowego Wielkopolski . Wylewamy ciasto na patelnię. Dodajemy do ciasta gruszki. Ciasto przykrywamy pokrywką bez otworów i smażymy ok 15 minut na małym ogniu
Kuchnia w oparachsernik Prince Polo i z ciasteczkami Oreo . Przyszła pora wykorzystać uwielbiane przez nas Delicje- biszkopciki z galaretką oblane czekoladą. Sernik pieczony właśnie na Delicjach z pomarańczową galaretką u góry. Ciekawym składnikiem jest sok dodany do masy serowej. Ciasto dobrze się kroi i dobrze wygląda. Polecam! Składniki: (na tortownicę o śr. 22 cm) Spód: 200 g Delicji pomarańczowych(...)szkl soku pomarańczowego 1 niepełna szkl cukru 2 łyżki stopionego masła 1 budyń śmietankowy bez cukru (proszek) Dodatkowo: 1 galaretka pomarańczowa 400 ml gorącej wody 1 małe opakowanie Delicji (147 g) Przygotowanie: Spód: Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie wykładać. Jeśli obawiacie się, że Wasza forma nie jest odpowiednio szczelna
Nastoletnie Wypiekanie