Polecam amatorom tradycyjnych ciast. Ciasto kokosowe z wiśniami i owsianą kruszonką Składniki: 2 jajka 300 ml mleka 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego 350 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g cukru trzcinowego 150 g wiórek kokosowych 80 g masła około 2 szklanki wiśni bez pestek Kruszonka: 100 g płatków owsianych(...)średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masło roztapiamy i odstawiamy aby ostygło. Jajka ubijamy z cukrem na białą pianę. Dodajemy wanilię i mleko. Mąkę przesiewamy, łączymy ją z kokosem i proszkiem do pieczenia. Suche składniki stopniowo dodajemy do mokrych, cały czas miksując. Na koniec dodajemy masło i wszystko mieszamy. Wylewamy ciasto do przygotowanej blachy, wierzch posypujemy wiśniami
Mania GotowaniaSernik na zimno w postaci ciasta czy też w postaci deseru sprawdza się zawsze. Przy upałach jakie teraz mamy zimny deser będzie jak znalazł. Deser serowo-owocowy na zimno Biały ser ma zastosowanie w sernikach zarówno na zimno jak i w tych pieczonych. Zajadamy się nim także w pierogach czy naleśnikach. Ja z racji na fakt, iż na nabiał(...)nietolerancję sięgam zawsze po ser bez laktozy. Nie wiem czy już tak przyzwyczaiłam się do jego smak czy po prostu przestałam wyczuwać różnicę pomiędzy nim a tym standardowym serem z laktozą. Robię zatem od czasu do czasu serniki czy piergi właśnie z wykorzystaniem sera bez laktozy. Na tym weekendzie postawiłam na deser na zimno, do którego użyłam
mecooksgodziny spędzone w kuchni - no ale bez przesady! To w końcu praca :) A jeżeli chodzi o pieczenie - hmm, powiem Wam, że strasznie nie lubię tradycyjnych tortów. Nie dlatego, że są nie smaczne czy coś, po prostu są według mnie nudne... Na moim blogu mam tylko jakieś udziwnione uroczyste ciasta, dlaczego? Bo tak jest fajniej :) Oto one : Tort
Słodkie Przyjemnościrestauracje, które chwalą się tym, że ich pizza wychodzi z pieca opalanego drewnem . Inne z kolei rzucają magicznymi liczbami typu 450 stopni Celsjusza - w takiej temperaturze pieką swoje placki. Ale co z tego jeśli kucharz użyje kiepskich składników, ma lichą wiedzę na temat przygotowania tego, co najważniejsze w pizzy - ciasta. Właściciel Aventino, Patrizio Bolognesi, przyznał, że to na jakim sprzęcie(...)innej - mniejsza z tym. Ciasto, ciasto, ciasto Byłem mocno zdziwiony, gdy usłyszałem, że Patrizio Bolognesi na 10 kg ciasta dodaje wyłącznie 8 gram świeżych drożdży! Oczywiście ilość drożdży zależy od pory roku - od temperatury i wilgotności powietrza. Inaczej ciasto będzie wyrastało zimą, jeszcze inaczej w upalne dni lata. Ale i tak wyrobione ciasto potrzebuje czasu - od 24 do 36 godzin
Right Behind The KitchenKopiec kreta Thermomix Przepis na kopiec kreta. Przepis na Thermomix TM31 i TM5 Składniki: 300 g mąki pszennej 30 g kakao bez cukru 1 łyżeczka sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 150g cukru 1 łyżka esencji waniliowej lub 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 180 g oleju 200 g maślanki lub kefiru Składnik na krem(...)łyżka esencji waniliowej lub 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki cukru pudru 50g mlecznej czekolady 2 łyżki soku z cytryny 4 banany Thermomix przepisy. Kopiec kreta. Wykonanie ciasta: Do naczynia Thermomix wrzucamy 50 g połamanej mlecznej czekolady, miksujemy czas 5 s/obr.5 . Czekoladę przesypujemy do pojemnika (zużyjemy ją do białej masy). Do naczynia Thermomix wbijamy jajka i mieszamy czas
Themo przepisysię błyskawicznie i smak jest naprawdę niezapomniany! ;) Ja podaję tartę na kilka sposobów, żonglując dodatkami :) Oto jedna z moich propozycji. Składniki na tartę (na 6 porcji): jedna rolka ciasta francuskiego light (ja używam z firmy Henglein) 250g sera mozzarella light (polecam Mlekovita lub Zott) 250g sera camembert (polecam President Light 12% lub Turek Figura 28%) 4 duże pomidory(...)ziarniste pesto. W tym wypadku raczej nie obędzie się bez jednego z tych urządzeń, więc jeśli jesteście biednymi studencinami z nie-wyposażonej stancji - zajrzyjcie do sąsiadów i poproście o wsparcie :) Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, po czym rozwijamy na niej ciasto. Jeżeli macie mrożone ciasto francuskie w rulonie - poczekajcie chwilę
Spektrum Smakubananowa- ja tak właśnie zajadałam.Ciasto jest bardzo łatwe do wykonania. Nie wymaga nawet użycia miksera. Potrzebujemy dwóch misek i łyżki do wymieszania składników. Postępujemy podobnie jak przy muffinkach. Osobno składniki suche, osobno mokre. Przepis na formę, keksówkę, ok.26cm. Ja piekłam w ciemnej blaszce (ma to znaczenie przy czasie pieczenia, w jasnej piecze się dłużej)Składniki:- 180g mąki orkiszowej(...)białej (u mnie typ 750)*- 70g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000)*- 100g orzechów włoskich (u mnie włoskie i pecan- łącznie 100g)- 3 duże, dojrzałe banany (ok.450g bez skórki)- 150g ksylitolu (lub cukru)- 2 duże jajka , lekko roztrzepane- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej- 1/4 łyżeczki soli- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia- 110g stopionego masła (wystudzonego)- 1/2-1 łyżeczki
Smaczne ZdroweNie wiem jak wy, ale ja uwielbiam jabłeczniki. Właśnie teraz w środku zimy naszła mnie ochota na takie cudo. Jabłecznik 13 łyżek mąki 250 g masła
Moje Pyszne Siódme Niebokroiłam jeszcze lekko ciepłe i bardzo mi w takiej wersji smakowało. Dodałam zamiast rodzynków suszoną morwę czarną na wierzch. Koniecznie spróbujcie :) Kokociasto, czyli ciasto kokosowe z morwą czarną (bez cukru) 5 czubatych łyżek mąki kokosowej 2 jajka 50 ml mleka kokosowego 50 ml wody 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki ksylitolu sok z 1/2 cytryny suszona morwa czarna(...)rodzynki Jajka ubić z dodatkiem ksylitolu na puszystą pianę. Dodać mleko i mąkę wymieszaną z sodą, wlać sok z cytryny. Delikatnie wymieszać łyżką. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i wygładzić wierzch, dodać morwę lub rodzynki. Piec około 35-40 minut w 180 stopniach. inspiracja: Zdrowe gotowanie by Ann Anny Lewandowskiej
FitKotblasze starego pieca. My jako dzieci podbiegaliśmy i chwytaliśmy co bardziej wypieczone, takie gorące że aż parzyły ;) Sama teraz piekę te placuszki na suchej patelni i smakują wyśmienicie z masełkiem, białym serem, miodem lub konfiturą... albo równie dobrze bez żadnych dodatków ;) 1 szkl kefiru jajko 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka sody ok 500 g mąki(...)większej miski przelać kefir, dodać jajko, sól, sodę i cukier. Rozbełtać. Cały czas mieszając dodawać tyle mąki aby wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować na grubość ok 1-1,5 cm i dużą szklanką wykrawać krążki. Proziaki piec na suchej patelni na niewielkim ogniu ok. 4 minuty z każdej strony
Smakołyki AsiPogoda iście butelkowa. Na działce nic praktycznie nie można zrobić, lecz w domu na pewno można upiec ciasto:) No, może moje raczej się studziło, niż piekło
Ciasteczkowy Potwórspowoduje za szybkie rumienienie się ciasta). Porcje ciasta nakładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy, z obu stron, na rumiano.Racuszki z twarogu podajemy na ciepło, oprószone cukrem pudrem, z dodatkiem owoców, kleksem śmietany, czy też jogurtu. Z każdym dodatkiem smakują wyśmienicie. Delikatne i puszyste, bez dodatków są również pyszne. Zamieniając zwykły proszek do pieczenia na bezglutenowy, mamy gotowe śniadanie
mojewypiekiinietylkozagnieść rękami na jednolitą bryłę (fot.1) . Ponieważ ciasto jest dosyć klejące, proponuję rozwałkować je między dwoma kawałkami folii spożywczej na grubość ok. 7 mm. Z ciasta wykrawać foremką gwiazdki (fot.2) i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Foremkę można od przemyć ciepłą wodą, żeby ciasto się do niej nie kleiło. Pozostałe białko ubić(...)sztywno. Dalej ubijając dodać stopniowo 100 g cukru pudru. Ubitym białkiem posmarować grubo i równomiernie gwiazdki przy pomocy pędzelka (fot.3) . Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 15-20 minut w temperaturze 150°C (bez termoobiegu) na dolnej szynie piekarnika. Bardzo ważne jest w tych ciasteczkach, żeby beza na górze pozostała biała. Studzić na kratce
Świat Ciastazmięknąć! :) Uwaga! Pierniczki najlepiej wychodzą kiedy pieczemy je w towarzystwie przyjaciół z lampką wina! Składniki (na prawie 200 pierniczków): 2 kg mąki + trochę do podsypania ciasta (użyłam pszennej, żytniej i orkiszowej) 2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mocnej kawy zbożowej 3/4 litra miodu 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia marki Delecta 1/2 szklanki ciemnego piwa(...)przyprawy, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Całość należy dokładnie wymieszać, dodać mąkę i dobrze wyrobić. Ciasto należy rozwałkować (najlepiej podzielić na 4-5 części, gdyż będzie go dużo) na grubość 0,5 mm- 0,8 mm i wycinać ulubione wzory. Gotowe ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni
Mango Papajamojemu). Ciasto kukułka Składniki: Biszkopt jasny: 4 jajka – osobno żółtka i białka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej (około 140g; użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt ciemny: 6 jajek – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 kopiaste łyżki kakao bez cukru(...)wanilią lub cukier wanilinowy 16g lub pasta waniliowa Wierzch: 400g śmietanki kremówki 30% lub 36% 2-3 łyżki cukru pudru kakao bez cukru do posypania Biszkopt ciemny: 1. Wymieszać razem mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając
Mała Cukierenka