bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:282/1508)

Babeczki cytrynowe 112

później z wielkim smakiem zjadane. Dzieci lubią je dekorować, a potem jedną za drugą smakować. Przepis na ciasto jest proste, banalne, a do tego w smaku są cytrynowe, idealne. Białka tylko ubijamy, pozostałe składniki w mikserze mieszamy, potem tylko pieczemy, i dowolne dodatki do ozdoby dajemy. Małe, żółte, cytrynowe, takie babeczki w kilka chwil gotowe. Składniki(...)połączenia składników. Piekarnik nastawiamy na 160°C - 165°C. Przygotowujemy ok. 18 sylikonowych foremek na babeczki. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego (bez końcówki, tak najłatwiej nakładać ciasto), wypełniamy nim babeczki, do połowy ich wysokości. Babeczki pieczemy ok. 20 min, na poziomie 2, od dołu. Przed wyjęciem robimy test długą wykałaczką. Babeczki pozostawiamy do przestygnięcia, ozdabiamy lukrem i dowolnymi dodatkami

Moniki Smakołyki
BABKA CZEKOLADOWA Z WIŚNIAMI 142

powinny być przesiane SKŁADNIKI / wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową CIASTO 200 g masła  150 g gorzkiej ciemnej czekolady 1 i 1/3 szklanki cukru  3/4 szklanki mleka 4 jajka 4 łyżki kakao 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia DODATKOWO : 1 szklanka wiśni bez pestek odsączonych na sitku i ewentualnie oprószonych mąką ziemniaczaną, świeże wiśnie(...)łyżeczka żelatyny 3 łyżki kakao 3 łyżki wrzątku WYKONANIE CIASTO: piekarnik rozgrzewamy do 170℃ (grzanie góra/dół bez termoobiegu). Formę z kominem o średnicy ok. 22-23 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Czekoladę roztapiamy np. w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao przesiewamy do miski. Miękkie masło ucieramy

cool and minty
Owsianek mak beza-cytryna 138

Wilgotne ciasto bez dodatku mąki pszennej. Ciasto owsiane o wyrazistym smaku cytryny, beza makowa i bita śmietana okraszona wiórkami czekolady deserowej. Same pyszności. Składniki: (na blachę o wymiarach: 12 na 36 cm) Ciasto owsiane: 220  g płatków owsianych zmielonych na mączkę- ja użyłam młynka do kawy 80 ml oleju słonecznikowego sok z jednej całej cytryny skórka z połowy(...)Przekładać masę bezową do brytfanny o takich samych wymiarach co pieczony uprzednio spód. Piec: 2 h w temperaturze 110 stopni, po czym studzić w piekarniku aż do całkowitego ostygnięcia piekarnika. Beza powinna być chrupka z zewnątrz i miękka w środku, mocno makowa. Ostudzić. Bezę makową nakładać na ciasto owsiane posmarowane powidłami śliwkowymi Bita śmietana: 1. Śmietanę ubić na sztywno

KreatywnePiny
Szarlotka z bezą 124

Szarlotka z bezą... Bardzo łatwa i pyszna szarlotka, która bardzo szybko znika. Żeby ją uwiecznić musiałam piec ją 3 razy bo nigdy nie mogłam zdążyć przed zjedzeniem... Składniki: KRUCHE CIASTO: 3 szklanki mąki kostka margaryny (250g) 4 łyżki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek JABŁKA: 1 kg jabłek cukier do smaku (ja daję łyżeczkę) łyżeczka cynamonu(...)BEZA: 5 białek szklanka cukru szczypta soli Wykonanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać margarynę, żółtka i cukier. Zagnieść i włożyć na 1h do lodówki. Jabłuszka obrać i zetrzeć na tarce na większych oczkach. Wsypujemy na patelnie, dodajemy cynamon, cukier i podsmażamy. Dno blaszki  (26cm)  wykładamy papierem do pieczenia. Po godzinie ciasto rozwałkować

Pelusiowa Kuchnia
Drożdżowe bułeczki dyniowe 194

zbyt dużo mycia. Wyłożyć ciasto na blat posypany mąką. Podzielić ciasto na dwie równe części. Każdą z nich ponownie wyrobić, składając po kilka razy (jak ciasto francuskie tyle że bez masła). Ciasto rozwałkować jak najcieniej na prostokąty o szerokości ok. 30 cm.  Nastawić piekarnik na 200 stopni C., program z termoobiegiem lub pieczenie góra/dół. Płaty(...)zrobić wgłębienia wzdłuż bułek. Rozbełtać w miseczce małe jajko i posmarować nim trapezowe bułki. Piec przez 18 minut obie blachy naraz (z termoobiegiem) lub ok. 22 minut (bez termoobiegu). W połowie pieczenia zamienić miejscami blachy. Wykładać na kratkę do ostudzenia. Gosia proponuje posypanie bułeczek cukrem pudrem. Ja z tego rezygnuję, bo bułki i tak są słodkie

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto czekoladowe z gruszkami 275

drugim, dodajemy jajka, miksując po każdym dodaniu. Do powstałej masy dodać mąkę i migdały, wymieszać szpatułką. Na koniec dodać gruszki, bez soku i wymieszać. Formę o wymiarach 23x30, wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, wyrównać. Pieczemy w 165 stopniach, przez ok 45 minut (z termoobiegiem), do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z formy, wystudzić. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Makowiec bez mąki i tłuszczu (bezglutenowy) 1702

Bardzo smaczny, puszysty makowiec bez grama mąki i tłuszczu. Można powiedzieć, że prawie dietetyczny :) Ciasto nie jest suche, czego się obawiałam, każdemu powinno przypaść do gustu. I jest niezwykle łatwe w przygotowaniu, więc idealnie sprawdzi się jako ciacho 'last minute' na nadchodzące święta. Polecam! Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm): 8 dużych jajek 1 szklanka cukru(...)utrzeć z cukrem. Następnie dodać mak, orzechy, skórkę pomarańczową, przyprawę do piernika i wymieszać (masa wyjdzie gęsta, ale bez obawy - rozrzedzi ją piana z białek). Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do masy makowej. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 ° C przez ok. 45-50 min. Ganasz czekoladowy: Czekoladę połamać i wrzucić

Domowa Cookierenka Agi
Sernik pieczony w kruchym czekoladowym cieście, niebo w gębie 270

cukru pudru - 1 łyżka smalcu - 1 jajo - 4 łyżki gęstej śmietany min. 18% - 3 łyżki kakao - 1 łyżka proszku do pieczenia Zagnieć i wyrób ciasto w dosyć szybkim tempie. Najwygodniej w robocie kuchennym, ale bez niego też można, po prostu szybko zagnieć i podziel na dwie części, zawiń w folię spożywczą i do lodówy lub zamrażary na dwie(...)puszystą masę. Ubij białka na sztywno i dodaj delikatnie do masy. Jest tego trochę, w konieczności przełóż do dużej miski. Wyłóż blachę posmarowaną masłem papierem do pieczenia. Zetrzyj przygotowaną wcześniej jedną cześć ciasta na dno blachy, wyłóż na nią masę serową i na wierzch zetrzyj drugą część ciasta. Piecz przez min.65 - 70  minut w 170°C. SMACZNEGO. CMOK

Pasje Jolki
Kakaowe ciasto z morelami 102

wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Suchą mieszankę wsypywać porcjami do masy, ucierając na małych obrotach miksera. Ciasto wyłożyć do średniej prostokątnej blachy (25 x 30 cm), na wierzch wyłożyć połówki moreli bez pestek skórką do dołu. Piec około 50-60 minut w temperaturze 180 o C do suchego patyczka. Ostudzić, można posypać cukrem pudrem

Czerwień i błękit
Oponki pieczone (bez glutenu) 141

pączki były z pszennej orkiszowej. Ciasto na oponki wyszło super, nic się nie kruszyło i ładnie skleiło, także bez obawy.😇 Na koniec udekorowałam swoje oponki, przez co przypominają teraz donaty.😃 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki:(ok 30 oponek) -210 g mąki gryczanej -210 g mąki ryżowej -1 jajo -2 żółtka -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżeczka sody(...)kokosowe do posypania (można użyć pokruszonych orzechów) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Przesiewamy mąki do większej miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą.  Dodajemy jajo, żółtka, śmietanę, twaróg i aromat waniliowy. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. 2. Przekładamy na blat posypany mąką, dzielimy na pół i rozwałkujemy na placek ok 2 cm grubości. 3. Za pomocą szklanki wykrawamy

Zdrowie i pysznie na talerzu
MALINOWA CHMURKA Z BEZĄ NA PODŁUŻNYCH BISZKOPTACH 1527

Malinowa chmurka to ciasto tak pyszne i lekkie, że aż samo się w ustach rozpływa. Duża ilość malin, galaretka również malinowa, ubita śmietana i beza :)  Ciasto to wykonane jest na kruchym cieście, jednak mi w lodówce zalegały białka jaja, więc moja malinowa chmurka jest na podłużnych biszkoptach maczanych w soku malinowym :) Składniki na formę prostokątną(...)chwilę ubijać pianę, by nie było w niej wyczuwalnego cukru. Pianę wyłożyć do formy (tej samej, w której będzie przygotowywane całe ciasto) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch posypać płatki migdałów. Piekarnik nagrzać do 140'C. Wstawić bezę i suszyć ją około 50-55 minut. Bezę delikatnie wyjąć z formy i oderwać papier do pieczenia. Maliny rozmrozić

Zrób to smacznie
Chleb żytni razowy na zakwasie 139

godzin do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto chlebowe powinno podwoić swoją objętość. Piekarnik nagrzać do temperatury 220-230*C (grzałka góra – dół, bez termoobiegu). Piec przez około 10-15 min. po czym zmniejszyć temperaturę do 200*C, wyjąć chleb z formy (zdjąć papier do pieczenia jeśli go używaliśmy) i piec jeszcze około

Proste Potrawy
Roze z jablka w ciescie francuskim 123

jabłka nie wypadły.  Zwinięte róże wkładamy do foremek na muffiny, przykrywamy folia aluminiową i pieczemy w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 8-10 minut, uważając, aby jabłka się nie przypaliły. Ciasta studzimy na kratce, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

Kulinarne przygody Gatity
ŚWIĄTECZNE SERNIKI 335

nawet jest lepszy bo lżejszy i jedząc go nie mamy wyrzutów sumienia. Czytaj więcej >> 8) JAGLANE RAFFAELLO Z OREO Jest to kokosowy sernik bez sera, za to z kaszą jaglaną. Ciasto smakuje i wygląda jak prawdziwy sernik, ale jest zdrowszy i mniej kaloryczny w porównaniu z tradycyjnym sernikiem. Czytaj więcej >> 9) SERNIK NA ZIMNO(...)osób, które nie mają piekarnika. Pyszny deser z owocami, który jest lżejszy od sernika pieczonego. Czytaj więcej >> 10) DYNIOWY PUSZEK Kolejny deser na zimno a'la sernik, ale bez sera - z mleczkiem kokosowym i śmietanką kremówką z dodatkiem puree z dyni. Ciasto tak delikatne, ze rozpływa się w ustach. Czytaj więcej >> 11) FIOLETOWA PANIENKA Lekki

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania