bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:187/1508)

Tarta truskawkowa z bezą 172

piekarnika do 190°C (góra i dół bez termoobiegu). Ciasto (spód i boki) okryć dokładnie folią aluminiową. Na spód wysypać suchą fasolę (fot.1). Piec przez 15 minut, następnie zdjąć obciążenie z fasoli oraz folię (fot.2) i piec jeszcze przez około 13 minut na złoty kolor.Teraz czas na bezę. Białka wlać do miski i ubić mikserem na sztywną pianę(...)dół bez termoobiegu). Truskawki dokładnie osuszyć i pokroić na kawałki. Następnie wymieszać z proszkiem kisielu lub z mąką ziemniaczaną.Na podpieczonym, kruchym spodzie rozsmarować dżem, ułożyć truskawki (fot.3), wyłożyć pianę z białek (fot.4) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 20-25 minut aż beza będzie z wierzchu lekko zarumieniona. Wyjąć i dokładnie ostudzić. Ciasto najlepiej kroić

Świat Ciasta
PYSZNY SERNIK NA KRUCHYM BEZGLUTENOWYM SPODZIE- MÓJ ULUBIONY 212

kromki (w końcu ktoś te kromki musi przecież zjadać...), tu każdy kawałek jest z kromką i wszyscy wciągają bez zająknięcia, tak więc jeśli macie taki sam problem z domownikami, polecam piec ciasta w tortownicy... :-) I jeszcze jedno moje spostrzeżenie, ponieważ piekłam już ten sernik na cukrze trzcinowym, później raz upiekłam na ksylitolu (i mimo iż bardzo lubię serniki(...)łyżki zimnej wody Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i przy pomocy haka zagnieść kruche ciasto. Gdy masa się rozkruszy dłońmi zagnieść kruche ciasto i wyłożyć do przygotowanej wcześniej (dno wyłożone papierem do pieczenia) tortownicy. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Dokładnie wykleić spód i wstawić formę do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Składniki masy serowej: - 1kg dobrego, gęstego

Smaczne Zdrowe
WIELKANOCNA BABA PUCHOWA - DROŻDŻOWA 201

końcu dodajemy rodzynki i całość mieszamy do połączenia składników. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mielonymi migdałami formy. Wygładzić łyżką maczaną w letniej wodzie i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania (pod przykryciem), na ok.30-60 minut. Piec w nagrzanym do 175*C piekarniku (bez termoobiegu tylko góra-dół) ok.45-50 minut. Gdy lekko przestygnie (po ok.10-15

Smaczne Zdrowe
Pomarańczowa, drożdżowa baba wielkanocna (bez cukru) 133

wanilii i dokładnie zagnieść hakiem. Gdy ciasto zacznie odstawać od brzegów miski wlać roztopione, lekko ciepłe masło. Masło dodawać małymi porcjami i ponownie zagniatać. Ciasto będzie miękkie i lejące. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości do wyrośniętego ciasta dodać skórkę pomarańczową obtoczoną w mące i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części, zrolować i ułożyć(...)rulon w foremkach wysmarowanych masłem i obsypanych mąką. Ciasto wyłożyć tylko do połowy foremki. bo silnie wyrasta. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do ponownego wyrośnięcia przed wstawieniem do piekarnika ciasto posmarować wodą lub mlekiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 200`C 30 minut. Początkowo studzić w foremce, później wytrząsnąć babki z foremek i studzić na kratce ksylitol zmielić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kruche ciasto ze śliwkami, kremem śmietankowym i czekoladową bezą 485

pieczenia. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy: można wcześniej lekko rozwałkować, można odrywać po kawałku i układać w formie, następnie wyrównać np. wałkując szklanką (ułożoną na boku) wewnątrz formy. Na wierzchu ułożyć ćwiartki śliwek Piec w temperaturze 190-200 o C przez około 30-40 minut lub krócej, do zezłocenia i wypieczenia ciasta. Wyjąć, wystudzić. Krem(...)temperaturze 140 o C przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. Wystudzić. Ciasto wyjąć z lodówki. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Kroić, podawać. Ciasto kroi się lepiej po nocy w lodówce (beza nie stawia oporu przy krojeniu). Można przechowywać

Czerwień i błękit
Poznaję nowe czyli lukier plastyczny i tort z bratową 200

Za mną kolejne wspólne pieczenie, tym razem z bratową. W sumie to nie napiekłyśmy się zbyt wiele, więc nie mam dla was zwykłego przepisu. Przygotowywałyśmy

Relaxtime
Korzenne ciasto pomarańczowe 196

natłuszczonej i obsypanej kaszą manną). Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (środkowy poziom, grzanie dół, bez termoobiegu). Pieczmy do tzw. suchego patyczka, około 40 minut (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika). Gdy ciasto ostygnie delikatnie je lukrujemy. Mandarynkowy lukier: zmielony ksylitol (ma mieć postać a la pudru) lub trzcinowy cukier puder mieszamy

Słodkie okruszki
OWOCOWIEC BISZKOPTOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ 164

, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy ok.30 minut bez termoobiegu, tylko program góra-dół (najlepiej na programie do pieczenia biszkoptów gdy taki mamy). Ja wstawiam biszkopt do zimnego piekarnika i piekę 35 minut na programie do pieczenia biszkoptów, ale takie mam zalecenia producenta. Mój piekarnik błyskawicznie się nagrzewa. Po tym czasie(...)wystudzenia. Te czynności można pominąć ale gwarantują nam one równą płaszczyznę ciasta. Ci co pieką biszkopty wiedzą iż stygnąc lubią się one kurczyć, "szok" po zrzuceniu powoduje, że ciasto jest równiutkie. Sprawdzone wielokrotnie. Składniki masy owocowej: - 1,5kg dowolnych owoców - 0,5l wody - 2 proszki budyniowe (bez cukru) - 3 galaretki owocowe (najlepiej bez cukru, dajemy wówczas więcej ksylitolu

Smaczne Zdrowe
Ciasto pomarańczowe 190

upiec bardzo szybko a do tego jest jeszcze smaczne Takie też jest to ucierane ciasto pomarańczowe, które dzisiaj proponujemy. Smaczne, puszyste i wilgotne z mocnym pomarańczowym aromatem Składniki: - 100g cukru - 100g mąki pszennej - 2 jajka - 40g oleju - 2 pomarańcze - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Dodatkowo cukier puder do posypania. Składniki na tortownicę wielkości(...)masę przesiewamy do niej mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier z wanilią, startą skórkę i zblendowane pomarańcze. Wszystko razem miksujemy do połączenia składników i przelewamy do tortownicy (najlepiej dno wyłożyć papierem do pieczenia aby po upieczeniu łatwiej wyciągnąć ciasto). Ciasto pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu grzałki góra/dół). Po upieczeniu wyciągamy

Kuchenne Wariacje
Sezamowa beza na kruchym z niespodzianką 98

sezamu dżem z czarnej porzeczki łyżeczka mąki ziemniaczanej 150 g cukru Przygotowanie: Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier puder i sól przesiać razem. Dodać masło, śmietanę i  żółtka. Białka zostawić do bezy. Wyrobić szybko na jednolitą masę, czyli klasyczne kruche ciasto. Jeśli zbyt się klei przy formowaniu kuli, to można oprószyć lekko mąką. Owinąć szczelnie folią spożywczą(...)odłożyć do lodówki na minimum pół godziny. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a schłodzone ciasto rozwałkować. Dopasować kształt ciasta do blachy, a z nadmiaru, który nam zostanie, spokojnie możemy upiec ciasteczka.  Piec przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Składniki na bezę powinny być w temperaturze pokojowej. Zaczynamy ubijanie od białek. Gdy się lekko spienią dodajemy

Karczma Honorietty
Tarta z porzeczką i bezą 156

należy wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Formą wykładamy ciastem i odstawimy ponownie do lodówki na godzinę. 2. Ciasto wkładamy do piekarnika na 200 stopni C z obciążeniem i pieczemy 13min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni C i pieczemy bez obciążenia 15min. Składniki: - czerwona porzeczka - czarna porzeczka lub maliny - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżka cukru pudru(...)cukier puder, wymieszać i przełożyć do formy. 3. Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier i ocet winny. Przekładamy do formy. 4. Tak przygotowane ciasto pieczemy w 165 stopniach C przez około 20min aż beza się zrumieni

Coś z niczego
Jabłecznik 82

soli, dodaję powoli pół szklanki cukru. Formę wykładam papierem do pieczenia, układam połowę ciasta, ugniatam i wyrównuję. Wykładam równo jabłka z gruszkami i z żurawiną z patelni. Dodaję sztywną pianę. Resztę ciasta rwę na małe kawałki i wyrzucam równomiernie na bezę. Piekę 40 minut grzaniem góra plus dół bez termoobiegu przez 40 minut, na środkowej półce piekarnika

Zasmakuj Kuchni
gruszkowa rolada bezowa z kremem budyniowym 177

kremem budyniowym. W przeciwieństwie do tradycyjnych, czasochłonnych bez, to ciasto przygotowuje się niemal błyskawicznie! Pianę z białek piecze się bardzo krótko, przekłada gotowym dżemem i gorącym kremem, potem tylko ciasto wymaga nieco czasu na schłodzenia i stężenie. Jeśli mamy ochotę na coś smacznego, efektywnego i niewymagającego ten przepis będzie idealny! składniki: beza: 1 szkl białek 300 g cukru(...)dodać mąkę i ocet, delikatnie wymieszać. Bezę przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę (taką, ze standardowego wyposażenia piekarnika). Piec ok 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Gotową bezę wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić, odwrócić do góry "nogami", delikatnie odkleić papier. Spód ciasta posmarować dżemem. W 1/2 szkl mleka rozpuścić budyń. Pozostałe mleko z cukrem zagotować

6niebo
Wiśniowy kaszak (ciasto z kaszą manną) 1195

ciacho :) Przy wiśniach było trochę pracy (drylowanie i sprawdzenie każdej sztuki czy nie ma białego lokatora, pod tym względem jestem mocno przeczulona :)), więc ciasto nie mogło być skomplikowane i najlepiej bez pieczenia. Dawno nie jadłam kaszaka ( tutaj przepis podstawowy ), więc postanowiłam go przerobić na wersję sezonową i to był strzał w dziesiątkę! Ciacho wyszło bardzo smaczne, nie jest(...)Dodatkowo: 4 wafle tortowe Przygotowanie: Keksówkę wyłożyć folią spożywczą.  Z wafli wyciąć nożyczkami 4 prostokąty, jeden na dno blachy, dwa na boczne ścianki i jeden na wierzch ciasta. Wyłożyć waflami dno i boki formy. Warstwa jasna: W garnku zagotować mleko, dodać masło, ciągle mieszając dodać cukier i kaszę manną (wsypujemy stopniowo). Po dodaniu kaszy energicznie mieszać, aby nie porobiły

Domowa Cookierenka Agi
Kruche ciasto z rabarbarem i bezą 281

średnicy około 28cm. Tortownicę o średnicy 25cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozwałkowane ciasto przełożyć do blaszki robiąc brzeg ( patrz FILM ). Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200C na funkcji góra – dół przez około 20-25 minut, aż ładnie się przyrumieni. Piekłam na środkowej półce piekarnika. Nadzienie: 5. Rabarbar osączyć i przełożyć do garnka(...)wierzch wyłożyć masę rabarbarową, wyrównać. 8. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i posypać nim wierzch ciasta w blaszce. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200C na funkcji góra – dół przez około 20 minut, aż ładnie się przyrumieni. Piekłam na środkowej półce piekarnika. Beza: 9. Białka ubić na sztywną pianę i po łyżce dodawać cukier

Mała Cukierenka

Proponowane wyszukiwania