baton - 930 przepisów (strona:33/62)

Mazurek czekoladowo chałwowy z orzechami nerkowca i batonem 198

ozdoby. Do masy dodajemy orzechy, mieszamy i przekładamy ją na ciasto. Równomiernie  rozkładamy na całym spodzie. Na wierzch masy dodajemy orzechy, kawałeczki chałwy i pokrojony w plasterki baton twix. Żeby masa wyglądała na nierówną wystarczy za pomocą wykałaczki czy widelca delikatnie ją podnieść. Tak przygotowany mazurek pozostawiamy do schłodzenia na kilka godzin. Smacznego

Moniki Smakołyki
Sałatka owocowa z miodem i chrupkami ryżowymi 302

kuchni można zaakceptować. :) Są idealne na przekąskę na podwieczorek czy na deser po obiedzie. Tak sobie teraz myślę, że fajnie by było wrzucić do środka pokrojoną drobno czekoladę albo baton Pierrot... Mniam! No ale zrobiłam tę zdrowszą wersję. Sok z cytryny zapobiegnie czernieniu banana i jabłka, ale ostrożnie z jego ilością, bo całość może być za kwaśna. Przed polaniem

Anioszek w kuchni
Batony musli bez dodatku mąki i cukru, czyli pomysł na drugie śniadanie 184

Dzisiaj przedstawiam przepis na batony musli bez dodatku mąki i cukru, a za to z dużą ilością płatków owsianych, pestek i orzechów, jednym słowem superfood. Chyba nie muszę ich za bardzo reklamować. :) Wspomnę tylko, że będą one idealne jako przekąska czy drugie śniadanie, gdyż są naprawdę syte. Prawdę powiedziawszy, są to jedne z moich ulubionych słodkich przekąsek, po których

Smiling Shrimp
Surowa marchewka. 208

Marchewkowe batony owsiane bez pieczenia,  z daktylami i nerkowcami  inspiracja  upadam, podnoszę się, załamuję i wracam do uśmiechu, śpię, nie śpię, gubię się w tym co chcę, i tym co mogę

More food, love and dreams
Czekoladowe wegańskie serniczki 234

Ostatnio byłam na bardzo wegańskiej imprezie, gdzie jadłam bardzo podobne serniczki. Mogę śmiało powiedzieć, że smakują rewelacyjnie. Jako spód do tych serniczków świetnie nadają się batony energetyczne   i tutaj możecie trochę poeksperymentować. 4 porcje Składniki: spód 0,5 szklanki suszonych daktyli 2/3 szklanki orzechów pekan  1,5 łyżeczki kakao szczypta soli masa sernikowa  3/2 szklanki

Niezły Młynek
Batoniki orzechowo-czekoladowe a'la Mars 235

porządnie wynagrodzić :) Z pomocą przychodzą wyczekiwane batoniki orzechowo-czekoladowe, które inspirowane były popularnym Marsem :) Jeśli czasem dopada Was chęć na coś słodkiego warto sięgać po zdrowe zamienniki tradycyjnych słodyczy. Batony sklepowe są łatwym źródłem energii, ale tak szybko jak jej dostarczają, tak szybko jest ona zużywana co powoduje powrót uczucia głodu... błędne koło prawda? Należy stawiać więc

Chocolate Muffin Blog
Batony musli 515

Jeśli  nie możemy się obejść bez słodkości nawet w czasie Wielkiego Postu, to polecam smaczne, zdrowe batony. Upiekła je moja Córka. Składniki : 40 dag płatków owsianych - górskich po 5 dag ziaren słonecznika, dyni, wiórek kokosowych,  siemienia lnianego, orzechów włoskich, migdałów w całości garść żurawiny 2 jajka + 3 białka 4 łyżki miodu 4 łyżki oleju kokosowego- rozpuszczonego Przygotowanie

Proste Potrawy
Strata – zapiekanka chlebowa bez strat, nie tylko na śniadanie 243

gorąco, krojąc jak ciasto – w kliny. To duża porcja, wystarczy na obiad dla 4 osób lub śniadanie dla 6. SKŁADNIKI 1 czerstwa długa pszenna bułka (weka, paryska, kawiorek, baton, gryzka) lub 1,5 bagietki, lub objętościowo- tyle samo pszennego chleba 6 jajek rozmiaru M 300ml mleka 50-100g boczku w cieniutkich plasterkach 250g pieczarek 1 cebulka szalotka

Karo in the Kitchen
ala-Mortadela ze słoniną 212

chciałem by była twarda dla opcji tylko parzonej natomiast dla wędzonej myślę,że 1 godz parzenia wystarczy lub termometr z sondą i parzymy do 68 stopni w batonie i studzenie w zimnej wodzie 15 min i do lodówki na 10 godz i koniec .Smacznego

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa krakowska parzona 279

godzin, do tak zwanego osadzenia. Kiełbasę wędzimy w temperaturze 55 stopni przez 4 godziny. Następnie kiełbasę parzymy do momentu, aż uzyskamy temperaturę 72 stopnie wewnątrz batona. Ponownie wieszamy na kijach do całkowitego wystudzenia. Cześć kiełbas możemy zostawić na 6 dni do podsuszenia

Kulinarne przygody Gatity
Raw batony amarantusowe z awokado i migdałami 159

Nowy pomysł na wykorzystanie awokado : raw batony z awokado, bananem, amarantusem i migdałami. Mieszanka wielu smaków, które razem tworzą przepyszną całość. Dodatkowo dostarczają masę energii i zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są wspaniałym substytutem słynnego snickersa- tylko że, bez czekolady. Na szczęście fakt ten wcale nie sprawia, że raw batoniki są gorsze- wręcz przeciwnie- można je jeść i cieszyć się

healthy dreams
raw batoniki bakaliowe- VEGAN, BEZ CUKRU I GLUTENU 206

przekładamy na papier do pieczenia, z każdej strony zakrywamy i wałkujemy/ ugniatamy odkrywamy jedną stronę papieru do pieczenia, kroimy batoniki gotowe batoniki przechowujemy w lodówce dobrze jest gotowe batony owinąć papierem do pieczenia- jest za co chwycić

healthy dreams
Słonina rolowana wędzona i parzona 493

rolujemy i wiążemy. Wykonanie ziołowej Zaczynamy od natarcia solą potem potem zioła.Ilości ziół i soli nie podaje bo sypałem z ręki każdej po trochu.Ciasno rolujemy.Wiążemy. Teraz dwa batony wkładamy do jakiegoś pojemnika i zasypujemy całe solą na 30 dni .Następnie oczyszczamy dokładnie z soli . Wędzenie  4 godz temp. 55-60 stopni I do lodówki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa Jackówka puszczańska podsuszana 259

mleku która posłużyła mi jako lejek i trzonka tłuczka do mięsa.Ubijamy mocno aby nie było pustych miejsc,przyznam jest to trudne przynajmniej za pomocą butelki i młotka.Gotowe batony wieszamy do lodówki na 6 godz.u mnie stały oparte o ściankę z powodu braku miejsca. Następnie 2-3 godz w temp.pokojowej co godzinę wycieramy ręcznikiem papierowym. Osuszanie i wędzenie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Mozaika drobiowa z pieprzem syczuańskim 184

słodką paprykę, chilli, czosnek granulowany, cukier puder, całe ziarna pieprzu czerwonego. Wlewamy wodę i dokładnie wyrabiamy masę mięsną, aż stanie się kleista. Przekładamy na rozłożoną folię spożywczą, zawijamy formując baton. Końce folii zawijamy (jak papierki cukierków) jednocześnie starając się wypchać jak najwięcej powietrza. Folii spożywczej dajemy 2 warstwy, po zawinięciu w pierwszą, zawijamy w kolejną. Worek do pieczenia rozcinamy

mojewypiekiinietylko