miała chęć na babeczki dlatego tez teraz one a jutro wspaniała szarlotka!Zaintrygował mnie sam tytuł przepisu. Nie wiedziałam czego się spodziewać. I choć mi te babeczki wcale batona nie przypominały były nieziemsko pyszne! i po 2,5 szt. na głowę okazało się zdecydowanie za mało! Nawet wybredny Małżon wyczuwszy od razu płatki owsiane stwierdził, że są pyszne. Wcale
Dzieje kuchennej Wiewióryprzygotowanie kolacji na zamówienie :) poniżej przedstawiam deser jaki zrobiłam. Jutro zaprezentuję danie główne.Składniki1 ciasto francuskie1 ser ricottaszklanka wydrylowanych wiśni (mogą być z kompotu)2 łyżki rodzynekmarcepan - wielkość batona 100 ml rumu 1 cukier waniliowyłyżeczka cukru1 jajkoNajpierw przez godzinę moczymy wiśnie w rumie. Później ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy go serkiem ricotta, następnie posypujemy serek cukrem waniliowym. Potem
Bon Appetit MałgorzatyPyszne karmelowo-orzechowe ciasteczka owsiane. Do ich upieczenia zainspirował mnie baton Snickers. Ciasteczka są bardzo chrupiące, długo zachowują świeżość, a co najważniejsze naprawdę wspaniale smakują. Idealne na szybką przekąskę.Ciasteczka „Snickers”, czyli ciastka owsiane karmelowo – orzechoweSkładniki:1 łyżka mąki3 łyżki miękkiego masła2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych50 g orzechów ziemnych solonych50 g orzechów laskowych4 łyżki masy krówkowej4 łyżki masła
Mania GotowaniaOsłonki napełnić masą dokładnie ubijając, tak aby między warstwami mięsa nie było pustych przestrzeni i jak najmniej powietrza. Zawiązać osłonkę podobnie z drugiej strony, wypychając powietrze. Włożyć batony do garnka odpowiedniej wielkości i zalać zimną wodą. Parzyć, od chwili uzyskania temperatury 75 st C. przez 1 godz.50 minut do 2 godzin. Temperatura w trakcie parzenia powinna wahać
Stare GaryDzisiaj prezentuję Wam przekładaniec inspirowany popularnym batonem Snickers.Mimo, że składa się z 5 warstw, to jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, bo kiedy spód się chłodzi, to w tym samym czasie robimy jasną warstwę, a potem to już z górki- orzeszki, karmel i polewa czekoladowa :)Od razu przyznam, że jest to ciasto, które jest kaloryczne, ekstremalnie słodkie i nie należy(...)małe batoniki Snickers- do ozdobySpód:Orzeszki ziemne zmielić (nie trzeba dokładnie).Masło wraz z połamanymi Snickersami umieścić w rondelku i podgrzewać na małym ogniu- ciągle mieszając- do roztopienia się batonów.Kiedy masa będzie płynna, dodać do niej zmielone orzeszki i przelać na małą, kwadratową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Wstawić do lodówki (tylko na czas przygotowywania masy jasnej).Masa jasna
Kraina Miodem PłynącaMożna go przechowywać do 2 miesięcy. Placek jest z zewnątrz bardzo twardy, ale gdy go pokroimy to poczujemy miękkie owoce i chrupiące migdały. Smakiem przypomina najlepszy na świecie aromatyczny baton owocowo – migdałowy.Jest bardzo wydajny, bo kroi się go na paski o grubości ok. 1,5 cm. Przed podaniem można polać go gorącą gorzką czekoladą.Jeśli chcecie
Moniki Smakołykiproszek do pieczenia – 1 łyżeczka- sól – 1 szczypta- jajko – 1 szt- mleko – 75 ml- olej – 25 ml- olejek do ciast waniliowy – 1 łyżeczka- baton snickers – 1 sztDODATKOWO:- orzeszki ziemne niesolone – 100 g- masa krówkowa w puszce – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do miski dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia , solą
Ostra na SłodkoSnickers – na samą myśl cieknie ślinka!Orzechy , karmel , nugat … a wszystko to polane mleczną czekoladą.Baton Snickers już od lat podbija serca nie tylko dzieci , ale i dorosłych!Połączenie chrupiących orzechów zalanych pysznym , obłędnie słodkim karmelem …Ajjj … czyż nie warto od czasu do czasu tak zgrzeszyć?! ;)Tartę snickers robi się ekspresowo i nie wymaga pieczenia
Ostra na Słodkosię skusić , bez obaw o to , że w środku nam trafi się coś na co nie mieliśmy ochoty czy też coś na co jesteśmy uczuleni.Ściana wypełniona przeróżnymi wafelkami , batonami i cukierkami , z których to jak się później dowiedziałam powstają tak popularne i lubiane w tym miejscu koktajle i szejki.Wybór taki , że głowa boli i każdy znajdzie coś
Ostra na Słodkowszystkich dużo wcześniej nie zjeść :)Składniki: 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej1,5 łyżeczki sody200 gmasła1 szklanka cukru 1/2 szklanki masła orzechowego 2 jajka1 łyżeczka cukru waniliowego 3 batony snickers Snickersy pokroić na małe kawałki. Masło z mąką posiekać drobniutko, dodać pozostałe składniki i zagnieść. Z ciasta odrywamy małe kawałki, formujemy kulki i układamy w naprawdę dużych odstępach
Z butelką mleczka w tletakiego porządnego, żeby dostarczyło nam sił do działania.Ja jestem łasuchem i lubię na śniadanie zjeść coś słodkiego. Czasem zdarza mi się zgrzeszyć i schrupać wafelek czy pochłonąć baton... Dzisiaj jednak połączyłam przyjemne z pożytecznym. Zapraszam na moje słodkie śniadanko.Do przygotowania jednego omletu potrzebujemy:1 jajko,szczypta soli, 4-5 łyżek mleka,2 płaskie
Codzienna kuchnia niecodziennaszklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowegoszczypta soliSkładniki mokre:2 jajka200ml jogurtu naturalnego120ml oleju1 jabłko pokrojone w kostkęKruszonka:1/2 szklanki mąki30g masła1/4 szklanki cukru pudru1/2 batona chałwy (lub cały mały)1. Przygotowujemy kruszonkę. W misce umieszczamy mąkę, masło, cukier i chałwa. Wyrabiamy ręką do momentu aż ciasto zacznie rozdzielać się w charakterystyczną kruszonkę
Szefowa kuchniDziś zachęcam Was do zrobienia domowych batonów. Te moje są niezwykle proste w przygotowaniu i złożone tylko z 4 składników. Batoniki możecie zapakować i podarować jako słodki prezent - obdarowana osoba na pewno się ucieszy.Składniki:* 50 g poppingu z amarantusa ( do kupienia TU )* 80 g suszonej zurawiny* 100 g białej czekolady* 1 łyżka dobrego oleju rzepakowego* 80 ml mleka zagęszczonego
kolorowotorcikowoWeka w Krakowskiem, to po prostu bułka paryska, bułka wrocławska, górnośląski francuz, łódzka angielka, poznańska kawiorka, kujawski baton lub bułka wyborowa, albo też bułka kielecka, bina czy też gryzka.Tyleż nazw dla tej długiej na około 30 cm bułki, kształtem i wielkością zbliżonej do podłużnego chleba, lecz z miąższem bardziej mięsistym. A najsmaczniejsza jest tuż po upieczeniu, ostygnięciu
Grahamka, weka i kajzerkasprawą niezwykle prostego chleba na mące z Młyn Kopytowa – znajdziecie go T U T A J Chciałabym, aby powróciły kanapki, a zniknęły puste i bezwartościowe , ciężkie batony!Zrobimy sobie kanapeczki z dodatkiej twarożku.Składniki-twarożek aksamitny-ziarna prażone EUFORIA od Ziarenkowo- - odrobina euforii nie zaszkodzi nikomu prawda?-papryka-listki bazyliiPrzełóż twarożek do miseczki i dodaj sporo
Z Kuchni Do Kuchni