barszcz wigilijny - 1023 przepisów (strona:22/69)

ZAKWAS NA BARSZCZ WIGILIJNY 326

kromki prawdziwego razowca lub szklanka soku z kiszonych ogórków Po 5-7 dniach zlewamy sam zakwas do butelek i przechowujemy zamknięty w lodówce. Taki zakwas dodajemy do naszego barszczu Wigilijnego .  Buraki myjemy i obieramy. Kroimy na plasterki lub mniejsze części.  Zagotowujemy wodę, rozpuszczamy w niej sól i studzimy.  Do słoików lub kamiennego garnka wkładamy buraki, przekrojone

KuchcikoweLove
Kruche drożdżowe paszteciki z kapustą 169

mnie w tym roku zamiast krokietów będą krucho-drożdżowe paszteciki. Można je przygotować znacznie wcześniej i zamrozić. Po rozmrożeniu wstawić na kilka minut do piekarnika i pyszny dodatek do wigilijnego barszczu gotowy. Ciasto, z którego zrobiłam moje paszteciki nie musi wyrastać, więc znacznie przyspiesza to czas przygotowania.Zrobiłam je z mąki pełnoziarnistej, więc są znacznie zdrowsze niż te, robione

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zakwas na barszcz czerwony. 108

już prawie ostatni dzwonek na przygotowanie zakwasu na wigilijny barszcz. Jeśli nigdy tego nie robiliście, to bardzo Was zachęcam. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, a barszcz z niego przyrządzony smakuje wyjątkowo. Jeśli raz zrobicie, to podejrzewam, że będziecie robić go już zawsze. Ja swój pierwszy zakwas przygotowałam kilka lat temu i od tej pory nie wyobrażam sobie bez niego świąt

Agusiowe smakołyki
Zupa grzybowa z ziemniakami i kaszą jaglaną 206

Trochę przedsmak świąt, trochę próba generalna przed barszczem wigilijnym, a trochę na rozgrzewkę. Łapcie łyżki i chodźcie jeść! Składniki: 250 g suszonych grzybów (2 garści) 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera kawałek pora 1/2 cebuli 5 ziemniaków 1/2 szklanki kaszy jaglanej 2 łyżki czosnku niedźwiedziego 2-3 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz Przepis: Grzyby zalewacie wrzątkiem w misce

GRUBY WAŁEK
DOMOWY ZAKWAS Z BURAKÓW- GENIALNY 196

Domowy zakwas z buraków jest świetny do wigilijnego barszczu, ale to także bezcenny napój zdrowotny, naturalny probiotyk. Zakwas z buraków oczyszcza i wzmacnia krew (jest zalecany przy anemii), jest rewelacyjny w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości. O tym, że domowe kiszonki są zdrowe, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. My uwielbiamy kiszone ogórki , paprykę , marchewkę, rzodkiewki , teraz także i buraki. Od najmłodszych

Smaczne Zdrowe
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami 151

miesiąc przed Wigilią otwieram serię przepisów związanych ze Świętami Bożego Narodzenia. Dziś przedstawię przepis na wigilijny barszcz czerwony z uszkami. U mnie w domu w ten wieczór zawsze jadło się tę zupę, ale wiem, że są rejony Polski, w których podaje się zupę grzybową czy rybną. A u Was jaka zupa zagości na stole w ten wyjątkowy wieczór? Składniki : Barszcz

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Tradycyjny barszcz wigilijny 802

Dopracowany przez lata do perfekcji ;-) Tradycyjny, intensywny i esencjonalny.. taki powinien być barszcz wigilijny na zakwasie buraczanym. Czas przygotowywania: około 2h + moczenie grzybów i zakwas Ilość porcji:  8-10 Składniki: • 1 kg buraków ćwikłowych • 1,5 litra wody • 1 średnia marchew • 1 mały korzeń pietruszki • kawałek pora - około 10 cm • szklanka zakwasu buraczanego

AniaGotuje.pl
Surówka z dodatkiem kiszonego buraczka do obiadu 146

Dzisiaj przepis na samo zdrowie, a mianowicie surówkę z dodatkiem kiszonego buraka. Kiszonki to polska specjalność, szeroko znane są nasze ogórki czy kapusta. Buraki natomiast kisimy do wigilijnego barszczu. A szkoda. Są zdrowe i pyszne. Można je chrupać same jako zdrowa przekąska lub wykorzystać je do surówek. Polecam przepis na kiszone buraki ( zerknijcie tutaj ). Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Carpaccio z kiszonego buraka, oscypka i pestek dyni 130

Pamiętacie zakwas z buraków , który przygotowywałam jako podstawę wigilijnego barszczu czerwonego z uszkami? Zakwas został w całości wykorzystany, zostały za to buraki. Dzisiaj proponuję Wam co można z takich buraków zrobić. Mianowicie - carpaccio! Kiszony burak jest dość twardy, ale ma bardzo ciekawy i aromatyczny smak. Pokrojony w cienkie plasterki znakomicie nadaje się na przekąskę, przystawkę lub sałatkę do obiadu

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Przepisy na Sylwestra - inspiracje 276

czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Zupy Rosół z kaczki Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Żurek na domowym zakwasie Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Na ciepło Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy Krokiety z mięsem Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Bigos II Warzywne chili Chili con carne

Kulinarne przygody Gatity
Bezglutenowe przepisy z quinoą na Boże Narodzenie z 2015 roku 155

wasze plany i z nadmiaru czasu, zbieracie właśnie przepisy na przyszłe święta, to przygotowałam dla Was krótkie podsumowanie świątecznych dań z zeszłego roku. Znajdziecie je klikając na poniższe linki: Wigilijny barszcz z kluseczkami z quinoy i grzybów Świąteczna quinoa z bakaliami Piernikowy torcik bezowy z korzennym kremem z quinoy i owocami Bezglutenowe trufle świąteczne z czarną quinoą  Świąteczna polędwiczka

Quinoa Raz!
pieczone pierożki z tapenadą 106

Dziś chciałam zaprezentować zupełnie inny, niecodzienny dodatek do wigilijnego barszczu; pieczone pierożki, nadziane pastą z czarnych oliwek. Są bardzo kruche i bardzo smaczne, świetne na ciepło, a także na zimno, np z sosem czosnkowym, albo jako przekąska do wina. Przygotowanie pierożków jest banalnie proste i szybkie. Do tapenady; czyli pasty z oliwek dodałam orzechy włoskie i bazylię; jest wyjątkowo smaczna

6niebo
Zupa rybna 188

bardzo daleko, dlatego mało prawdopodobne by mięsne przepisy pojawiły się na tym blogu ;)  Jeśli chodzi o ryby to je lubię, dlatego dzisiaj przedstawiam zupę rybną - moją alternatywę dla wigilijnego barszczu (nie mogę jeść moich ukochanych buraków! a i na grzybową nie mogę sobie pozwolić). Pierwszy raz taka zupę gotuję, wcześniejsze zawsze były wegańskie. Zupka jest smaczna, aromatyczna, lekka

pyszne zdrowości
uszka z oscypkiem i żurawiną 129

dzisiejszym wpisie chciałam przedstawić uszka, jakie przygotowałam na tegoroczną wigilię. Nadziałam je nietypowo - po góralsku tak trochę- wędzonym oscypkiem i suszoną żurawiną! Myślę, że będą się dobrze komponować z wigilijnym barszczem. składniki: ciasto: 500 g mąki pszennej ok 450 ml jogurtu naturalnego szczypta soli nadzienie: 250 g sera twarogowego ok 300 g gotowanych ziemniaków 2 małe oscypki wędzone garść żurawiny

6niebo
KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z PIECZARKAMI 133

Rogaliki takie idealnie będą pasowały do czerwonego wigilijnego barszczu. Zrobione z ciasta krucho-drożdżowego zachowają świeżość na dłużej.     SKŁADNIKI Ciasto: ½ szkl. kwaśnej śmietany, 20 g świeżych drożdży, 2 szkl. mąki, 1 jajko, ½ kostki masła, ½ łyżeczki soli, 3 łyżki mleka, majeranek Farsz pieczarkowy: 30 dag pieczarek, 2 cebule, sól, pieprz WYKONANIE Ciasto: Drożdże rozpuszczamy ze śmietaną. Do miski wsypujemy

słodki bratek

Proponowane wyszukiwania