Domowy zakwas z buraków jest świetny do wigilijnego barszczu, ale to także bezcenny napój zdrowotny, naturalny probiotyk. Zakwas z buraków oczyszcza i wzmacnia krew (jest zalecany przy anemii), jest rewelacyjny w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości. O tym, że domowe kiszonki są zdrowe, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. My uwielbiamy kiszone ogórki , paprykę , marchewkę, rzodkiewki , teraz także i buraki. Od najmłodszych
Smaczne Zdrowemiesiąc przed Wigilią otwieram serię przepisów związanych ze Świętami Bożego Narodzenia. Dziś przedstawię przepis na wigilijny barszcz czerwony z uszkami. U mnie w domu w ten wieczór zawsze jadło się tę zupę, ale wiem, że są rejony Polski, w których podaje się zupę grzybową czy rybną. A u Was jaka zupa zagości na stole w ten wyjątkowy wieczór? Składniki : Barszcz
Oka w rosole czyli KaFka gotujeDopracowany przez lata do perfekcji ;-) Tradycyjny, intensywny i esencjonalny.. taki powinien być barszcz wigilijny na zakwasie buraczanym. Czas przygotowywania: około 2h + moczenie grzybów i zakwas Ilość porcji: 8-10 Składniki: • 1 kg buraków ćwikłowych • 1,5 litra wody • 1 średnia marchew • 1 mały korzeń pietruszki • kawałek pora - około 10 cm • szklanka zakwasu buraczanego
AniaGotuje.plDzisiaj przepis na samo zdrowie, a mianowicie surówkę z dodatkiem kiszonego buraka. Kiszonki to polska specjalność, szeroko znane są nasze ogórki czy kapusta. Buraki natomiast kisimy do wigilijnego barszczu. A szkoda. Są zdrowe i pyszne. Można je chrupać same jako zdrowa przekąska lub wykorzystać je do surówek. Polecam przepis na kiszone buraki ( zerknijcie tutaj ). Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniePamiętacie zakwas z buraków , który przygotowywałam jako podstawę wigilijnego barszczu czerwonego z uszkami? Zakwas został w całości wykorzystany, zostały za to buraki. Dzisiaj proponuję Wam co można z takich buraków zrobić. Mianowicie - carpaccio! Kiszony burak jest dość twardy, ale ma bardzo ciekawy i aromatyczny smak. Pokrojony w cienkie plasterki znakomicie nadaje się na przekąskę, przystawkę lub sałatkę do obiadu
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieczosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Zupy Rosół z kaczki Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Żurek na domowym zakwasie Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Na ciepło Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy Krokiety z mięsem Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Bigos II Warzywne chili Chili con carne
Kulinarne przygody Gatitywasze plany i z nadmiaru czasu, zbieracie właśnie przepisy na przyszłe święta, to przygotowałam dla Was krótkie podsumowanie świątecznych dań z zeszłego roku. Znajdziecie je klikając na poniższe linki: Wigilijny barszcz z kluseczkami z quinoy i grzybów Świąteczna quinoa z bakaliami Piernikowy torcik bezowy z korzennym kremem z quinoy i owocami Bezglutenowe trufle świąteczne z czarną quinoą Świąteczna polędwiczka
Quinoa Raz!Dziś chciałam zaprezentować zupełnie inny, niecodzienny dodatek do wigilijnego barszczu; pieczone pierożki, nadziane pastą z czarnych oliwek. Są bardzo kruche i bardzo smaczne, świetne na ciepło, a także na zimno, np z sosem czosnkowym, albo jako przekąska do wina. Przygotowanie pierożków jest banalnie proste i szybkie. Do tapenady; czyli pasty z oliwek dodałam orzechy włoskie i bazylię; jest wyjątkowo smaczna
6niebobardzo daleko, dlatego mało prawdopodobne by mięsne przepisy pojawiły się na tym blogu ;) Jeśli chodzi o ryby to je lubię, dlatego dzisiaj przedstawiam zupę rybną - moją alternatywę dla wigilijnego barszczu (nie mogę jeść moich ukochanych buraków! a i na grzybową nie mogę sobie pozwolić). Pierwszy raz taka zupę gotuję, wcześniejsze zawsze były wegańskie. Zupka jest smaczna, aromatyczna, lekka
pyszne zdrowościdzisiejszym wpisie chciałam przedstawić uszka, jakie przygotowałam na tegoroczną wigilię. Nadziałam je nietypowo - po góralsku tak trochę- wędzonym oscypkiem i suszoną żurawiną! Myślę, że będą się dobrze komponować z wigilijnym barszczem. składniki: ciasto: 500 g mąki pszennej ok 450 ml jogurtu naturalnego szczypta soli nadzienie: 250 g sera twarogowego ok 300 g gotowanych ziemniaków 2 małe oscypki wędzone garść żurawiny
6nieboRogaliki takie idealnie będą pasowały do czerwonego wigilijnego barszczu. Zrobione z ciasta krucho-drożdżowego zachowają świeżość na dłużej. SKŁADNIKI Ciasto: ½ szkl. kwaśnej śmietany, 20 g świeżych drożdży, 2 szkl. mąki, 1 jajko, ½ kostki masła, ½ łyżeczki soli, 3 łyżki mleka, majeranek Farsz pieczarkowy: 30 dag pieczarek, 2 cebule, sól, pieprz WYKONANIE Ciasto: Drożdże rozpuszczamy ze śmietaną. Do miski wsypujemy
słodki bratekwyobrażam sobie wigilijnego barszczu bez uszek z grzybami i kapustą. Najlepsze na świecie robi moja babcia, od której dostałam przepis. Dosłownie rozpływają się w ustach. Lepienie zajmuje trochę czasu, ale dla takiego efektu warto się poświęcić. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkaostatni moment aby samodzielnie zakisić buraki do wigilijnego barszczu. Znalazłam w książkach kilka przepisów. Zrobiłam zupełnie inaczej. Brakowało mi w nich przypraw. I tak dzisiaj przedstawiam własnoręcznie wykonany zakwas. Składniki: 1 ½ kg buraków czerwonych ( po obraniu ) 2 jabłka ( kwaśne ) 4 ząbki czosnku Kawałek korzenia chrzanu ( ok. 4 cm ) 1 kromka pumpernikla 3 l wody 3 łyżki soli ( płaskie ) Wykonanie: Buraki
Smaki EwyOpis: Oprócz tradycyjnego barszczu wigilijnego polecam również trochę inną formę, czyli zupę krem z buraczków. Krem z buraków ma piękny intensywny kolor. Składniki: 4 buraki 2 ziemniaki 3 łyżki śmietany 18% Sól, pieprz 4 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki tartego imbiru 1 łyżeczka gorczycy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneSkładniki: 40 dkg buraków 25 dkg włoszczyzny 1 i 3/4 l wody 1/4 l kwasu burakowego 1/8 l śmietany 3 dkg mąki sól cukier 1-2
Przepisy kulinarne babci Antoniny