przekąsek na sklepowych półkach mnie przytłacza. Jest tego tyle, aż w głowie się kręci.Orzeszki solone, w czekoladzie, mieszanki studenckie, chipsy, paluszki, krakersy, jakieś chrupki, bakalie,czy też właśnie bananowe chipsy. Większość z tych przyjemności kosztuje nas dodatkowymi kilogramami,są bowiem źródłem tłuszczu i cukru, jeśli mowa tu o produktach przetworzonych (pomijam bakalie i orzechy bezdodatków). A czy wiecie(...)słynne chipsy bananowe, kupowane w sklepach, mają podbną ilosć kalorii co czekolada?Plasterki bananów są najpierw traktowane tłuszczem (jak we frytkownicy), a dopiero potem suszone.Postanowiłam dziś pokazać banalne, ale alternatywne rozwiązanie dla wielbicieli chrupiących plasterkówbananów. Dodatkowo, jest to kolejny sposób na radzenie sobie ze zbyt mocno dojrzałymi bananami. Więcejpomysłów znajdziecie, wpisując w wyszukiwarkę po prawej stronie, hasło "banan.". DOMOWE
W kuchni Karmel-itkiczeka! Zerknęła do lodówki. Jogurt grecki. W zamrażarce - reszta ciasta kruchego,którego nie zużyła przy jakimś innym przepisie. No, to do dzieła!Karmel-itka zostawia Was z pyszną tartą bananową, a sama rusza w drogę. Za niecałą godzinę wsiada w pociągdo Gdańska, by w pojedynkę zwiedzać przecudne zabytki, napawać się zapachem morskiej bryzy i trochę w końcu opalić.Przy okazji(...)najważniejsze - odpocznie od zgiełku, chaosu w jej życiu i ciągłej gonitwy za życiem. O od internetu.Stąd nie ma Karmel-itki do przyszłego tygodnia w cyberświecie.Ahoj, przygodo! TARTA BANANOWA. /przepis autorski;/ blaszka na tartę kruche ciasto: 1 szklanka mąki 1/2 kostki masła 1/3 szklanki cukru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia nadzienie: 6 przejrzałych bananów 400g jogurtu greckiego
W kuchni Karmel-itkiPrint Chlebek bananowy Szybki i prosty przepis na chlebek bananowy. Jeden z najszybszych i według mnie najlepszych przepisów, z jakiego kiedykolwiek korzystałam. Jeszcze do niedawna w naszym domu królowały babeczki bananowe. Właściwie sama nie wiem, dlaczego do tej pory nie podzieliłam się z wami przepisem — do nadrobienia czym prędzej. Gdyby ktoś szukał czegoś podobnego, odrobinę bardziej wymagającego, ale równie smacznego(...)chyba nie tylko mnie. Dlatego próbuję coraz to nowych przepisów i potraw. Często jednak skupiam się na przepisach szybkich i niewymagających zbytniego nakładu czasu. Do takich zaliczyłabym właśnie chlebek bananowy — to tak zwany drobny śmietniczek z pozostałości domowych wypieków z całego tygodnia. Stare banany, odrobina czekolady, orzechów, rodzynek, żurawiny — wszystkiego, co wam przyjdzie do głowy. Jednak należy pamiętać
Zufi.plupieczeniu chałki pozostało kilka białek, więc wykorzystaliśmy je do zrobienia bezowej rolady z kremem bananowym . Pomysł powstał podczas wybierania napojów, pośród których stał nektar bananowy i od niego rozpoczęło się budowanie naszego deseru. Nadzieniem jest krem na bazie budyniu i banany, które nie tylko są świeżym, smacznym elementem, ale także nadają całości jeszcze ładniejszego wyglądu. Bananowa rolada bezowa jest puszysta(...)delikatna, więc stanowi idealną słodką przekąskę po obiedzie. Składniki na bananową roladę bezową Beza: 5 białek z jajek wielkości M 1 szczypta soli 250 g cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu winnego Krem bananowy: 1 szklanka nektaru bananowego 3 łyżki mąki pszennej 1 jajko 250 ml śmietany 30% 2-3 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo
niecodziennikparycieplejszych dni oprócz najróżniejszych kaw na zimno, chciałoby się wypić coś równie chłodnego, a wieczorem może i "z charakterem" ;) Bazując na dość popularnym już chyba drinku z bananowego nektaru, soku z czarnej porzeczki i wódki, stworzyłam moją własną jego wersję: banan i wino. Napój smaczny, oryginalny i w sam raz na typowo kobiece spotkania :) Nazwałam(...)Banawino - banany i wino ;)Do szklanki/pucharka/kieliszka wkładamy kostki lodu. Wlewamy schłodzony nektar bananowy i czerwone (najlepiej półwytrawne) wino. Proporcje według upodobań. Ja najczęściej na 2 części nektaru wlewam 1 część wina.Napój można wymieszać, ale też pić przez rurkę bez mieszania składników - łyk wina, łyk nektaru :)Życzę wszystkim udanych spotkań urlopowych tylko w przyjaznych gronach :) no i oczywiście smacznych drinków
Codzienna kuchnia niecodziennagłowy nie przychodzi. No trudno, nic nie wymyślę. Mogę jedynie zaprosić na naprawdę pyszne ciasto, z równie dobrym kremem i polewą (mojego pomysłu). Torcik czekoladowo-bananowy podane składniki wystarczą na upieczenie okrągłego ciasta o średnicy 24 cm Do przygotowania ciasta należy przygotować: 200 g ciemnej, dobrej jakości czekolady (np. 70% kakao) 200 g masła 1/2 szklanki mleka 1 szklankę mąki(...)ciasto jest naprawdę przepyszne. Po prostu palce lizać! Zresztą myślę, że zdjęcia Was przekonają. Nie dość, że torcik jest po prostu aż za dobry, to jeszcze ślicznie wygląda :) Czekoladowo-bananowa pycha :D Miłego weekendu
Ratunku obiadPrzepis na muffinki jogurtowo-bananowe zaczerpnęłam tutaj. Trafiłam na nie całkiem przypadkiem podczas poszukiwań przepisu na pączusie:) Ze względu na moje dwie córki, które uwielbiają wszystko co bananowe, postanowiłam wypróbować przepis. I nie żałuję!:) Wyszły pyszne, a co najważniejsze bardzo wilgotne. Składniki: - 2 szklanki mąki orkiszowej (lub 1 i 3/4 pszennej) -3/4 szklanki ksylitolu(może być cukier) -2 płaskie
Smaczne ZdroweCiasto bananowe najlepsze pod słońcem , zgadzam się z autorką ; po części dlatego, że innego bananowca nie jadłam... ale mogę też potwierdzić, że jest przepyszne. Choć osobiście nie jestem wielką fanką bananów, to to ciasto swym smakiem i zapachem powala wprost na kolana. Podczas pieczenia i jeszcze nawet na drugi dzień , zapach unoszący się w domu jest wprost nieziemski. Cudne... Bardzo(...)wilgotne , puszyste i pyszne ciasto , dla amatorów ciast bananowych to będzie bajka, ale nie tylko dla nich . Baaardzo gorąco polecam ! Ja piekłam na blaszce o wymiarach 20x24cm .Składniki:- 4 banany bez skóry ( moje ważyły 410g)- 200g wypestkowanych daktyli (dałam 160g daktyli i 40g suszonych fig , z braku tych pierwszych)- 2 jajka- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( lub cukier waniliowy
Smaczne ZdroweBananowe pączusie - mięciutkie, wilgotne, nie za słodkie i baaardzo bananowe. A do tego super szybkie! Z podanych składników wychodzi ok 25 pączusiów. Ja następnym razem robię od razu podwójną porcję:)SKŁADNIKI:1 jajko1 łyżka oleju1/4 szkl mleka1/2 szkl mąki1 łyżka cukru1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki cynamonu1/4 łyżeczki soli2 bananyolej do głębokiego smażenia cukier puder do posypania 1. Jajko
Kto ugości moich gości?kusily.Ten przepis ujal mnie bardzo mala iloscia tluszczu.dodatkiem migdalow i daktyli.Chlebek jest slodki i soczysty,swietne male co nieco kawy.Chociaz pajda takiego chleba nada sie idealnie na bananowe sniadanko.Bardzo prosty przepis,nalezy jedynie wymieszac skladniki,identycznie jak przy muffinkach.Skladniki :400 g maki200 g mielonych migdalow1 lyzeczka sody oczyszczonej2 lyzeczki proszku do pieczeniasol60 ml neutralnego oleju150 g cukru3 jajka L200
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!niej pasuje. A dzisiaj mam więcej czasu na śniadanko, więc i taki wpis wam dzisiaj zaproponuję, a w nim moja kochana i pyszna manna. Dzisiaj w wersji bananowej. Zostało mi trochę bananów i zaczęły czarnieć więc i pomysł się znalazła. Manna wyszła pyszna i bananowa. Polecam dla małych szkrabów, ale i nie tylko dla tych większych też :)Składniki
Moje pyszne gotowaniepiec kolejnych i kolejnych bułek i ciast. Zdjęcia są wyjątkowo apetyczne, a przepisy wręcz wołają o jak najszybsze wypróbowanie. Nie umiem się oprzeć...Tym razem zdecydowałam się na chlebek bananowy. Uwielbiam ten typ ciasta - słodycz z bananów wspaniale gra z najróżniejszymi dodatkami - czekoladą, orzechami, suszonymi owocami... Mmm, pyszności. Tutaj zaproponowano połączenie z orzechami włoskimi, na które chętnie przystałam - jakoś(...)nadają tego charakterystycznego smaku, który bardzo lubię, szczególnie w połączeniu z bananami. Całość idealnie nadaje się do kawy, ale też na drugie śniadanie na przykład. Koniecznie spróbujcie.Chlebek bananowy z orzechami włoskimiSkładniki:(na keskówkę 27x8 cm)2 jajka100 g cukru150 ml oleju z orzechów włoskich3 dojrzałe banany280 g mąki pszennej1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli4 łyżki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTakie muffiny upiekłam już sama nie pamiętam kiedy ani z jakiej okazji. Przypuszczam, że to C. mnie podpuścił, bo bardzo lubi bananowe wypieki. Często nakupi bananów (promocja była!), a potem nie ma ich kto jeść, bo szybko robią się czarne. A ja takich nie lubię. Do jedzenia ot tak, same w sobie, banany muszą być żółciutkie, a najlepiej na granicy(...)bananami z dodatkiem suszonych moreli smakują naprawdę dobrze. I szybko się je robi. I w ogóle mają same zalety, więc jeśli gdzieś zalegają Wam banany, koniecznie takie upieczcie.Muffiny bananowe z suszonymi morelamiSkładniki:(na 12 sztuk)340 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1/8 łyżeczki soli80 g cukru125 ml mleka2 jajka90 ml oleju2 banany100 g suszonych moreliMąkę przesiać, wymieszać z proszkiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChlebek bananowy jest już chyba członkiem naszej rodziny. Dziwnym członkiem, bo przejawem naszych uczuć do niego jest... zjadanie go w tempie ekspresowym. Robimy go na wiele sposobów i zawsze tak samo chętnie się nim degustujemy. Dziś, przedstawiamy nasz ulubiony - pieczony w słoiczkach. Gdy zamknięty w piekarniku rośnie w szkle, w całym domu unosi się zapach tak piękny, że zdarza(...)wszystkim - bezglutenowy.Genialny jest też na drugie śniadanie. Łatwo można go zabrać ze sobą i cieszyć się nietypowym smakiem. Jak tu pachnie!!! Kochani, chyba jesteśmy w raju! Tak, w bananowym raju z nutą cynamonu. A w tym raju jest też z nami dżem, najedzona gromada i oblizujące się boksery. Ps. bo nasze boksery najbardziej na świecie kochają banany, więc
Wypisz Wymalujjakie jadłam, jest przepyszne i bardzo proste do zrobienia. Już wiem, że to ciasto zagości w moim domu na stałe :)Przepis zaczerpnęłam z bloga Magiel kuchenny. SKŁADNIKI: 2 budynie bananowe z cukrem, 3 szklanki mleka, 200 g masła, 1 banan, 1 galaretka cytrynowa, kilka kropli soku z cytryny, ok. 12 herbatników ok. 16 biszkoptów okrągłych. Przygotowanie(...)czasie rozpuszczamy galaretkę w 200 ml gorącej wody. Po rozpuszczeniu dolewamy 200 ml zimnej wody - szybciej nam stężeje. Wkładamy galaretkę do lodówki. Przed wylaniem tężejącej galaretki układamy na masie bananowej plasterki banana, wcześniej skroplonego sokiem z cytryny. Schładzamy, najlepiej całą
Aga w kuchni