Polecam Wam poniższy przepis na pyszny keks bananowy w stylu banana bread z cukrem muscovado i orzechami pekan, który może być fajnym pomysłem na świąteczny stół. Jeśli chodzi o cukier muscovado, który uwielbiam, ponieważ ma intensywny, karmelowy smak, i jest dużo zdrowszy i mniej kaloryczny od białego cukru. Tym, którzy jeszcze bliżej go nie znają i nigdy go nie używali
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskajedna łyżeczka masy, to jeden mały placuszek. Placuszki smażę cierpliwie na małym ogniu odwracając je w trakcie dwukrotnie. Placuszki powinny być złociste z wierzchu i dopieczone w środku. Mini bananowe placuszki podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie migdały w czekoladzie, plasterki banana i listki mięty. Przed podaniem można placuszki oblać miodem lub ulubionym syropem np. z agawy lub klonowym. Smacznego
Słodkie okruszkiDziś klasyka, czyli chlebek bananowy, ale w wersji czekoladowej. To proste, smaczne i przy okazji zdrowe ciasto, które można zjeść na diecie. Jako deser na weekend również doskonale się sprawdzi, zwłaszcza, że robi się je bardzo szybko. Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej 4 kopiate łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 mocno dojrzałe, średniej wielkości banany 2 duże
Healthy food explorerPuszyste, delikatne i niezwykle smaczne muffinki bananowe z warstwą posiekanych orzeszków na wierzchu. Ich smak wręcz uzależnia Baaaardzo nam smakowały. Takie muffinki to fajna opcja na słodkości, gdy mamy ochotę na małe co nieco 260 g mąki pszennej 150 g cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 250 ml mleka 125 ml oleju 1 łyżka masła orzechowego
Smaki Na TalerzuPlacuszki bananowe w wersji bez jajek. Pyszne, pachnące cynamonem, idealne na słodkie śniadanie. Ciasto na te placuszki jest znacznie gęstsze od innych jakie do tej pory robiłam. Najlepiej smażyć je małymi porcjami, na niewielkim ogniu, tak, by doszły na spokojnie. Pamiętajmy też, by nie przewracać ich zbyt szybko, a dopiero wówczas, gdy na powierzchni zaczną tworzyć się pęcherze powietrza
Smaki Na TalerzuMuffiny bananowo – czekoladowe to jedne z moich ulubionych muffinek, aczkolwiek aby je skosztować, zawsze muszę się śpieszyć, bo znikają w oka mgnieniu. Na muffiny bananowe na blogu jest już przepis, tym razem będą to babeczki z dodatkiem kawałeczków czekolady i odrobiny kakao. Muffiny są delikatnie chrupiące z zewnątrz i miękkie, wilgotne w środku. Idealne smakują również następnego dnia, aczkolwiek
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ostatnich ciastach bez pieczenia i deserach na zimno, tym razem pora na coś z piekarnika. Jako, że mamy sezon na borówki/jagody, więc polecam taki pyszny chlebek bananowy, dodatkowo wzbogacony jeszcze o kawałki czekolady. Bardzo prosty do zrobienia, pożywny, doskonały nie tylko na deser ale też śniadanie. Składniki: 3 dojrzałe rozgniecione banany 75 g oleju roślinnego 1/2 szklanki ksylitol
Healthy food explorerPyszny pomysł na wykorzystanie przejrzałych bananów. Ciasto jest proste i niedrogie w wykonaniu. Zachęcam, by wypróbować. Artykuł Chlebek bananowy pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z FantazjąRozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj wybraną foremkę - wyłóż papierem do pieczenia. Rozgnieć banany i wymieszaj z olejem/masłem. Mikserem ubij jajko z cukrem, solą i ekstraktem waniliowym. Zmiksuj masę bananową i jajeczną. Stopniowo wsypuj mąkę wymieszaną z cynamonem i sodą. Przelej do foremki i piecz okolice 40 minut - zacznij sprawdzać po około 30 minutach i przykryj wierzch kawałkiem folii
Lejdi of the houseDziś zapraszam na kolejną pyszną wariację na temat chlebka bananowego. Tym razem użyłam połączenia mąki owsianej i ryżowej. W chlebku nie ma dodatku cukru, ja uważam, że jest on tutaj całkowicie zbędny, jeśli jednak Wasz poziom słodkości jest dość wysoki dodajcie 2-3 łyżki ksylitolu, erytrolu, czy po prostu białego cukru. Składniki: 3 dojrzałe banany plus 4 na wierzch ciasta
Cynamonowe szczęścieDziś zapraszam na klasyczny, najprostszy słodki chlebek bananowy, bez żadnych dodatków, przyprawiony jedynie odrobiną cynamonu. Clebek jest mięciutki, wilgotny, idealny na przekąskę, ale również na śniadanie, najlepiej z dodatkiem masła orzecowego lub dżemu. Jest bardzo szybki w przygotowaniu, nie wymaga miksera, wystarczy wszystko wymieszać łyżką i gotowe. Ten chlebek taka najbardziej klasyczna i prosta wersja, jeśli chcemy możemy dodać
Healthy food explorerbidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Kilka dni temu podawałam Wam przepis na smaczne ciasto z dodatkiem bananów. Teraz po niewielkiej modyfikacji polecam muffinki bananowe z dodatkiem wiórków kokosowych z czekoladą. Wilgotne i aromatyczne po prostu pyszne. Będą idealnym poczęstunkiem w Światowym Dniu Muffinka, który przypada na 30 marca Składniki: 3 dojrzałe banany 3 jajka 200g
W garach u GosiPrzygotowanie: Spieniamy zimne mleko. Do wysokiego naczynia wkładamy banana i zalewamy go świeżo zaparzonym espresso. Blendujemy owoc z kawą. Do wysokiej szklanki przelewamy mleko i delikatnie przelewamy bananową kawę. Smacznego
ChilliJemy