Klasyczne, aromatyczne placuszki bananowe podane na trzy sposoby, ponieważ nie mogłam zdecydować się, które wybrać na śniadanie :) Pierwszą wersję przegotowałam z kremem czekoladowym, drugą z domowym masłem orzechowym , a trzecią z jogurtem naturalnym. Wszystkie placuszki są podane z plasterkami banana :) Składniki : 3 łyżki mąki pełnoziarnistej 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 banan rozgnieciony widelcem 1/2 łyżeczki proszku
Chocolate Muffin Blogdeser wyczarujemy w kilka minut. Lody może nie wychodzą idealnie kremowe, konsystencją przypominają raczej popularne McFlurry, ale dla mnie jest to zaleta, nie wada. I duży plus za intensywnie bananowy smak :) Jeśli tak jak ja należycie do grona lodożerców, wypróbujcie koniecznie ten przepis :) Przepisem na lody odhaczam kolejny punkt Wyzwania Kulinarnego "Słodycze, które często kupujesz w sklepie". Składniki
Zawsze głodna!wygląda. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( miseczka/ salaterka o średnicy 12 cm ) CIASTO: * mąka – 6 łyżek * cukier – 6 łyżek * olej – 6 łyżek * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * budyń bananowy ( ew.waniliowy ) – 1 op * jajko – 2 szt GLASAŻ / GLASAGE * czekolada deserowa – 100 g * śmietana kremówka – 60 g * masło – 10 g DODATKOWO: * orzechy SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Jajka
Ostra na Słodkozostanie do końca dnia. Jeśli zostaną Wam bardzo dojrzałe banany zachęcamy do wykorzystania ich do babki. Jest ona delikatna, lekko wilgotna, a charakteru dodaje jej żurawina. Babka bananowa z żurawiną SKŁADNIKI: 100 g masła 130 g mąki pszennej 130 g kaszy manny 2 jajka 100 g cukru 4 dojrzałe banany 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz do wysmarowania foremki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSękacz jabłkowo - bananowy. Składniki - ciasto : 0,5 kg mąki 25 dkg margaryny 2 łyżki smalcu 4 żółtka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo przygotowujemy : 1 łyżka kakao 1 kg jabłek 2 banany kasza manna ( około 5-7 dkg ) cynamon mielony 1 czekolada gorzka ( lub polewa ciemna ) Składniki - piana bezowa : 4 szt. białek 1 szklanka
Przepisy i porady kulinarnePychotka budyniowo - bananowa. Składniki : Biszkopt jasny : 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt czekoladowy : 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa Budyniowa : 2 kostki masła cukier puder do smaku 1 łyżka kakao 4 budynie waniliowe lub śmietankowe 1 1/2 litry
Przepisy i porady kulinarneszklanki) 3 krople olejku waniliowego Sposób wykonania : Banany obrać ze skórki, zmiksować na papkę. Cukier utrzeć z żółtkami na puszystą masę. Stopniowo dodać skondensowane mleko, olejek waniliowy i bananową papkę, dokładnie wymieszać. Następnie do masy dodać stopniowo wódkę. Czynność tę wykonujemy bardzo ostrożnie i powoli, aby masa się nam nie zważyła (nie zrobiła się "siara"). Gotowy likier przelać do czystych
Przepisy i porady kulinarnezałożyć coś na długi rękaw np. w pracy robi mi się słabo i gorąco.. Żeby poprawić sobie zły nastrój upiekłam coś czekoladowego. Wybór padł na ciasto czekoladowo bananowe, gdyż wcześniej nigdy nie jadłam połączenia tych dwóch smaków. Nawet nie przypuszczałam że to ciasto będzie strasznie wciągające.. Wilgotne i mocno kakaowe a jednocześnie połączenie bananów i kakao
Na słodko lub wytrawnieupiec biszkopt bez białek??? Jakie ciasto wymyślić?Doświadczenia z alergiami pokarmowymi nie mam żadnego, poprosiłam więc o radę Patyskę, autorkę Smakołyków Alergika. A ona poleciła mi właśnie ciasto bananowe...I od tej pory ja z tym ciastem się nie rozstaję!Ono pachnie, smakuje i robi się samo! W dodatku przekrawa się na krążki o wiele łatwiej niż biszkopt. Same plusy
bistro mamainnego wymyślałam do pieczenia, a to czekałam na tajemniczy przepis od znajomego ( którego do tej pory nie otrzymałam :) ). No i nareszcie, nadeszła ta wiekopomna chwila, zrobiłam to - przygotowałam chlebek bananowy. Podobno bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych, co potwierdziła moja Babcia :). I tak jak wspomniałam wcześniej, jest bardzo prosty w przygotowaniu, nie użyłam w ogóle miksera, a zamiast drożdży, sodę
Słodkie Przyjemnościteraz? Przyjemne plus 10`C. Nic więc dziwnego, że chcemy więcej i czekamy na dużo cieplejsze chwile. Dlatego mam dla Was przepis na gęsty, zdrowy, bardzo witaminowy smoothie bananowy z dodatkiem limonki. Bardzo wakacyjny, fajny napój orzeźwiający. Smak przenosi nas w ciepłe, egzotyczne miejsce. Spróbujcie :) Szczególnie, że jego przygotowanie trwa dosłownie chwilę.Składniki na porcję:15 ml soku z limonki
Słodkie Przyjemnościprzewodu pokarmowego. Rzadko wywołuje alergię. Jest też praktyczną i pełną witamin i minerałów przekąską. Banany mogą być też pysznym składnikiem deserów i ciast, dlatego serdecznie polecam moje ciasto bananowe, które jest delikatne, smaczne i bardzo proste w przygotowaniu. Składniki:3 dojrzałe banany,1/3 szklanki oleju rzepakowego,½ szklanki cukru białego lub brązowego,1 jajo,1 łyżka cukru waniliowego
Moniki SmakołykiPyszny i prosty serniczek bananowy na bazie serka homogenizowanego.Serniczek wykończony nieprzezroczystą galaretką w kolorze niebieskim, którą wybrała córeczka:)składniki:800 g serka naturalnego homogenizowanego4 średnie dojrzałe banany1/2 szklanki mleka3 płaskie łyżki żelatyny1/2 szklanki cukrubiszkopty do wyłożenia formygalaretka, u mnie pastelowa Blue Ocean WodzisławGalaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i odstawić do wystudzenia. Przygotować tortownicę, u mnie o średnicy
Monia miesza i gotujejest to typowy przepis śniadaniowy. Słodki chlebek bananowy jaki proponuje Nigella w "Nigellisimie" (TAK!!! mam ją od kilku dni!) jest pachnącym, wilgotnym wypiekiem jak dla mnie bardziej z nurtu deserowego. Córci nie przeszkodziło to jednak zjeść dwóch pajdek w ramach dzisiejszego śniadania. Od siebie dodałam mniej cukru a sypkie rozpuszczalne espresso zastąpiłam kawą inką. Jeśli chcemy
Dzieje kuchennej Wiewióryogórkiem. Pyszne, lekkie i szybkie danie dla całej rodzinki, które robiłam dawno temu i chyba tu jeszcze nie gościło ale pojawi się niebawem.Były też muffinki wg Nigelli, czekoladowo bananowe z wisienką ode mnie :) pisałam już o nich kiedyś. Upiekłam je w sobotę w sam raz by poczęstować Wujaszka, który
Dzieje kuchennej Wiewióry