dodatku mąki pełnoziarnistej i przede wszystkim wegańskie. Składniki na około 12 sztuk: 200 g mąki pszennej 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 70 g cukru 70 g masła roślinnego 1 banan szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka esencji waniliowej 100 g wiśni kandyzowanych 200 g truskawek * można zrezygnować z wiśni i zastąpić je truskawkami, tylko te musza być bardzo dokładnie(...)osuszone Przygotowanie: masło utrzeć z cukrem (blenderem) na gładką masę, dodać banana oraz esencję waniliową- dokładnie razem zblendować. Mąkę pszenną biała przesiać razem z proszkiem do pieczenia i solą do miski, dodać masę maślano-bananową, wymieszać. Powinna powstać taka kulka: Owoce drobno posiekać Dodać do ciasta razem z mąką pełnoziarnistą- delikatnie razem wyrobić. Wykładać ciasto łyżką lub uformować kulki wielkości
greenscarfSezon truskawkowy w pełni oto kolejna propozycja. Składniki na około 12 sztuk: 500 g mąki pszennej 50 g drożdży 350 ml mleka sojowego lub innego roślinnego 1 banan 3 łyżki cukru 0,5 kg truskawek pokrojonych w plasterki Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego mleka z łyżką cukru. Zaczyn musi wyrastać około 15 minut. Mąkę wsypać do dużej miski(...)dodać zaczyn drożdżowy, resztę cukru i rozgniecionego banana. Wymieszać, przykryć czystą (oczywiste szmatką i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę do wyrośnięcia, ciasto musi podwoić swoja objętość. Po wyrośnięciu dodać truskawki, wymieszać i smażyć racuchy na maśle kokosowym lub oleju rzepakowy nakładając masę łyżką, podawać z cukrem pudrem, można też polać syropem trzcinowym. Smacznego
greenscarfracji tego, że w lasach pojawiły się pierwsze jagody przygotowałam koktajl z tymi właśnie owocami. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1/2 litra kefiru, 25 dag truskawek, 20 dag jagód, 1 banan, 1 łyżka miodu. PRZYGOTOWANIE: 1. Truskawki oraz jagody dokładnie płuczę. Truskawki obieram z szypułek. Banana obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki. 2. Wszystkie przygotowanie owoce przekładam do blendera i miksuję
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki : 2 banany spora garść liści pokrzywy 7 dużych truskawek około szklanki wody sok z cytryny do smaku Przygotowanie : Banany obrać, liście pokrzyw umyć ( ja użyłam tylko same liście bez ogonków), truskawki umyć pod bieżącą wodą Składniki przełożyć do miksera, zmiksować Jeśli mus za gęsty dodać wody. Z tych składników miałam porcje dla 2 osób. Jeśli mamy więcej czasu
Proste Potrawyrabarbar ;) Składniki: 250g truskawek 250g rabarbaru cukier trzcinowy Diamant (500g) sok z limonki 6 łyżek jogurtu naturalnego ( po 6 na każdą porcję) crunchy chipsy bananowe (suszone banany) Przygotowanie: Truskawki oczyszczamy z szypułek i razem z rabarbarem myjemy. Rabarbaru nie obieramy. Kroimy go w drobne kwadraty. Owoce wkładamy do garnuszka i blendujemy. Zasypujemy cukrem trzcinowym i gotujemy(...)minuty od momentu wrzenia. Mieszamy. Na koniec dodajemy sok z limonki. Możemy od razu przekładać do słoiczków. Do szklanki wsypujemy crunchy wymieszane z bananami. Na tę warstwę wykładamy 3 łyżki jogurtu naturalnego oraz żelowane owoce. Zabieg powtarzamy. Smacznego
ChilliJemyskładniki: ok. 250 g truskawek 1 pomarańcza 1 banan 2 kiwi 1 nektarynka 12 szt. czereśni świeże liski melisy wykonanie: Truskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Pomarańcza, nektarynkę, banana i kiwi obieramy, i również kroimy na mniejsze kawałki. Czereśnie wypestkujemy. Wszystkie owoce delikatnie mieszamy i układamy w pucharkach. Dekorujemy świeżymi listkami. składniki
Domowy Smak JedzeniaKoktajl pełen smaku i witamin :) Pyszny, delikatny i kremowy. Świetnie wyważone smaki, które doskonale łączą się ze sobą. Polecam! :) Składniki: duża garść szpinaku 4 owoce kiwi 2 banany 250 g jogurtu greckiego 125 ml mleka Szpinak umyć, kiwi obrać i pokroić na kawałki. Zmiksować z połową mleka, przelać do szklanek. Banany obrać i pokroić na kawałki. Zmiksować z jogurtem greckim
Domowa cukiernia Ewylodów były bardzo ciekawe i daleko im było do klasyków znanych ze sklepów: Gorgonzola Wanilia ( na zdjęciu) Śmietana Ciasteczkowy Marcepan Karmel z solą Mascarpone z figą Sorbet Gujana, truskawka, Banan ( na zdjęciu) Sorbet gorzka czekolada Sorbet z ananasem i miętą Sorbet mango Sorbet jagodowy Koszt porcji: 3,50zł Dodatkowy wafelek: 20gr Wafelek cukrowy: 40gr Oprócz lodów możemy zamówić mrożony(...)smaku okazały się przeciętne. Sorbet jagodowy całkiem niezły, ale nie smakował jak klasyczne jagody. Ze wszystkich smaków, które próbowałyśmy zdecydowanie godny polecenia jest jedynie sorbet gujana, truskawka z bananem (miałyśmy jeszcze okazję spróbować smak ciasteczkowy, sorbet gorzka czekolada, mascarpone z figą i wanilia). Atutem lodziarni jest ciekawy wystrój oraz miejsce, gdzie można usiąść i zjeść ze spokojem lody. Lodziarnie
Kolizje Smakówszejka można zrobić z tego, co mamy pod ręką. Jeżeli chcemy "zielonego" dodajemy szpinak, jarmuż, natkę pietruszki, sałatę lub inną zieleninę, która jest wartościowym składnikiem odżywczym. Do tego dorzucamy banany, które osłodzą nam nasze smoothie i inne owoce, które akurat posiadamy w domu. Poniżej prezentujemy jeden z baaardzo wielu wariantów zielonych szejków. Idealne po porannym biegniu! :) Zielone smoothie Potrzebujemy(...)duża garść szpinaku - 2 banany - jabłko - gruszka - pomarańcza - grejpfrut - odrobina wody Owoce kroimy na drobniejsze kawałki. Wszystko razem wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Zjadamy ze smakiem :) Taki wariant szejkowy jest ożywczy i idealny na upalne dni, a to za sprawą pomarańczy i nieco gorzkawego grejpfruta. Maugo&Paszko
Bananowe Poleprzepis na pączki jest już na drugim blogu, klik na zdjęcie i Was tam przeniesie :) Piątek, piątek! Ale zapowiada się ciężko... PRZEPIS /1 porcja/ ~70g lnu mielonego ~duży banan (ok. 120g po obraniu) ~cukier/stevia ~100ml mleka sojowego + 50ml ~łyżeczka oleju (u mnie z orzechów włoskich) ~2 'rządki' gorzkiej czekolady (ok. 20-25g) ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~1/3 łyżeczki(...)sody oczyszczonej Banana rozgnieść na puree, dodać olej, len, cukier/stevię, proszek do pieczenia, sodę i wymieszać. Następnie wlać 100ml mleka i wymieszać ponownie. Jeśli ciasto będzie gęste, ciągle mieszając dolewać jeszcze 50ml mleka (może okazać się, że nie będzie potrzeba całych 50ml, więc trzeba kontrolować konsystencję). Dodać pokrojoną w kostkę czekoladę, wymieszać i przełożyć ciasto do kokilki. Piec
breakfast of dreamspewno nie ostatni, bo bardzo mi zasmakował! :) Dzięki Sandra za towarzystwo! ♥ PRZEPIS /1 porcja/ ~60g mąki pszennej razowej ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~cukier/stevia - opcjonalnie ~szczypta soli ~średni banan (ok. 100g po obraniu) ~łyżka oleju rzepakowego ~60ml mleka sojowego ~jajko Banana rozgnieść widelcem na papkę, dodać jajko, mleko, olej i wymieszać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i opcjonalnie
breakfast of dreamsowsianka z otrębami na mleku sojowym gotowana z bananem, podana z resztą banana, truskawkami (również w środku) i masłem orzechowym~ Wczoraj pierwszy raz w tym roku wyciągnęłam z piwnicy rolki i przejechałam 7km :3 Sezon rolkowy rozpoczęty! :) Wczoraj zrobiłam (znowu!) masło orzechowe z 1kg orzechów. Tym razem nie banalnie było, bo w czterech smakach! Przepis niebawem na chili
breakfast of dreamsjeśli są one zdrowe i wegańskie to chyba tym bardziej? W dodatku jestem pewna, że główny (i jedyny) składnik większość Was ma w domu. Są to...tak, banany! W końcu spróbowałam słynnych "lodów" bananowych i przepadłam! Bana(na)lnie proste, a jakie pyszne... Jak je zrobić? Wystarczy pokroić banana (albo od razu kilka!), zamrozić go, a następnie zblendować do momentu
breakfast of dreamskakaowa owsianka gotowana z bananem, podana z resztą banana i masłem sezamowym słodzonym agawą ~ Mój weekend co prawda w pełni zaczyna się jutro, bo dzisiaj mam jeszcze praktyki, no ale... :) To masło sezamowe jest przepyszne! Szczerze mówiąc, myślałam, że się rozpuści na gorącej owsiance. Trochę zmieniło konsystencję, aczkolwiek nie rozpuściło się całkiem, ale mi to w niczym nie przeszkadzało :) Wszystkie
breakfast of dreamssojowy posmak, ale warto spróbować :) Kolejny przepis zweganizowany! Na co teraz przyjdzie kolej, hm... :) PRZEPIS /1 porcja/ ~300g tofu naturalnego (to jedna kostka tofu firmy Solida) ~1/2 dużego, dojrzałego banana ~2-3 łyżki stołowe soku z cytryny ~50ml mleka roślinnego ~czubata łyżka proszku budyniowego waniliowego ~cukier/stevia do smaku (u mnie ok. 10 tabletek stevii) ulubione dodatki do podania Tofu(...)blendujemy na gładką masę z bananem i sokiem z cytryny. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier/stevię i mieszamy. Włączamy palnik pod garnkiem i ciągle mieszając gotujemy aż masa się nie rozrzedzi i nie powstaną "bąbelki". Budyń mieszamy w mleku i dodajemy do garnka ciągle mieszając. Gotujemy do momentu osiągnięcia budyniowej konsystencji. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego
breakfast of dreams