mleka roślinnego ( użyłam ryżowego) 20 g świeżych drożdży łyżeczka cukru płaska łyżeczka soli 600 g mąki pszennej (z czego u mnie 100 g to była pełnoziarnista) 1 mały banan (bez obaw, w bułkach smak banana jest niewyczuwalny) 2 łyżki roztopionego i przestudzonej masła roślinnego (użyłam kokosowego rafinowanego, ale równie dobrze może to być olej ale wtedy 3 łyżki) *opcjonalnie sezam(...)schować do szafki, ja zawsze wkładam do piekarnika, pełni on u mnie funkcję dodatkowej szafki ;-). Gdy drożdże się obudzą dodać je do mąki, dodać resztę mleka, sól i rozgniecionego banana. Zagnieść ciasto a pod sam koniec wyrabiania dodać roztopione masło. Wyrobione ciasto przykryć i odtawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Ja poszłam robić porządki w ogrodzie
greenscarfporcje) 1 1/2 łyżki pasty sezamowej tahini 7 łyżek płatków owsianych górskich 1 1/2 łyżki rodzynek sułtańskich 1 szklanka mleka 6 garści płatków z pełnego ziarna 1 banan Przygotowanie: W rondelku z grubszym dnem gotujemy mleko, dodajemy pastę sezamową i mieszamy do połączenia. Następnie wsypujemy płatki owsiane górskie, gotujemy około 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy rondelek z ognia(...)dodajemy rodzynki, mieszamy. Odstawiamy na chwilę. Na dno dwóch pucharków wykładamy po 3 garście lekko zgniecionych płatków z pełnego ziarna. Na warstwę płatków wykładamy po połowie pociętego w kostkę banana. Kolejną warstwę tworzymy z chałwowych płatków owsianych. Wierzch przyozdabiamy 3-4 plasterkami banana. Smacznego
Słodkie okruszkiporę roku!) - zawartość flawonoidów - antyutleniaczy - chroniących nas przed np. rakiem! - niskokaloryczny napój pobudzający metabolizm Herbaciana owsianka: - 5 łyżek płatków owsianych górskich - najlepiej chłoną wodę. - saszetka herbaty - śliwka - banan - łyżka syropu dyniowego (przepis TUTAJ ) - łyżka suszonej żurawiny - łyżeczka cynamonu (właściwości CYNAMONU ) - łyżeczka stewii/cukru/miodu Wykonanie: 1. Zaparz herbatę według informacji na opakowaniu. 2. Połowę banana i połowę śliwki pokrój na drobną(...)kostkę. 3. Przelej herbatę do rondelka i zagotuj z połową pokrojonego banana, śliwki, słodzidłem (jeżeli używasz miodu, dodaj go na końcu!) i cynamonem. 4. Wsyp płatki i mieszaj, aż do zgęstnienia owsianki. 5. Udekoruj syropem dyniowym, żurawiną, gorzką czekoladą(co najmniej 70%) i suszoną żurawiną. Smacznego
Pland based fillepublikację. Ten przepis to taki must have jesieni. Bułki z dynią. Bułeczki pełnoziarniste z dodatkiem puree z dyni piżmowej, posypane czarnuszką. Pyszny początek dnia. Podane jeszcze ciepłe ze smażonymi bananami i figą z dodatkiem masła orzechowego. Czysta rozpusta! Takie poranki lubię! Zapraszam! PRZEPIS NA BUŁKI DROŻDŻOWE Z DYNIĄ: składniki: - 1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej - 20 g drożdży świeżych(...)minut. W tym czasie bułeczki wyrosną. Natnij je nożem. Posyp czarnuszką Wstaw do nagrzanego piekarnika. Temp. 200 stopni C. Czas pieczenia 35- 40 minut. Smażone banany i figi w sosie kokosowo- orzechowym: Na rozgrzaną patelnię dodaj łyżkę oleju kokosowego, smaż grube plastry bananów i figi. Oprósz cynamonem, pod koniec smażenia dodaj masło z nerkowców (Primavika). Podajemy
SMYKWKUCHNIPrzepyszny, słodko-orzeźwiający koktajl z mango z dodatkiem banana i soku jabłkowego - świetny pomysł na drugie śniadanie lub deser :) SKŁADNIKI (dla 2 osób) 1 duże dojrzałe mango 1 banan 1/2 szklanki soku jabłkowego (ewentualnie 1 jabłko) 1/2 szklanki jogurtu naturalnego PRZYGOTOWANIE Owoce obieramy i miksujemy z sokiem i jogurtem. Pycha !!! Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjełyżka syropu z agawy lub miodu akacjowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (użyłam domowego) 1/2 łyżeczki herbaty Matcha 3 łyżki nasion Chia kilka łyżeczek masła migdałowego domowego jeden banan garść jagód Wykonanie: Mleko, wodę kokosową, syrop i herbatę Matcha zmiksowałam wszystko razem w blenderze. Mieszanką zalałam nasiona chia i przez pierwsze 15 minut co jakiś czas mieszałam nasiona z płynem(...)całą noc do lodówki. Rano nasiona były już napęczniałe i powstała gęsta galaterowata konsystencja. Gotowy pudding przełożyłam do szklanej miseczki do połowy wysokości, na to wyłożyłam plasterki banana, masło migdałowe i jagody, potem kolejna warstwa puddingu i znowu banany, masło migdałowe i jagody. Wszystko razem stworzyło fajne połączenie smaków. Po zjedzeniu takiej miseczki bardzo długo nie chciało mi się
Blondynka Gotujewierzch (ok.50g) poncz do nasączenia biszkoptów 6 łyżek soku z cytryny 15 łyżek zimnej przegotowanej wody cukier do smaku dodatkowo: 7-8 dojrzałych, ale nie przejrzałych bananów (żółtych, bez ciemnych przebarwień na skórce) sok z jednej cytryny 3 opakowania galaretki cytrynowej kwaśny dżem do posmarowania biszkoptów (ja użyłam pomarańczowego) Zacząć od rozpuszczenia galaretek w 1 litrze wrzątku. Piekarnik(...)galaretka nie wydostała się poza formę), włożyć jeden blat ciasta, nasączyć połową ponczu i posmarować dżemem. W tym momencie trzeba sprawdzić, czy galaretka lekko stężała. Jeśli tak, można obrać banany, przekroić je wzdłuż na połowy i ułożyć na cieście wzdłuż krótszego boku. Posmarować sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Lekko tężejącą (nie płynną) galaretkę wylać delikatnie na banany
Maślane ciasteczkooprzeć. Nawet nie spodziewałam się że tak zasmakuje również moim dzieciom :) Teraz codziennie mnie pytają kiedy zrobię te batoniki.... bo w ciągu dwóch dni zniknęły. Składniki: 270 g banana (waga po obraniu) 50 g słonecznika 50 g sezamu 20 g otrębów owsianych 1 szklanka płatków owsianych (górskich) 1/2 szklanka płatków jaglanych 70 g żurawiny 60 g miodu 1 łyżka(...)soku z cytryny Dodatkowo: żurawina do posypania batoników Nasiona lekko podprażyć na patelni, banana rozgnieść widelcem. Następnie banany i nasiona połączyć z pozostałymi kladnikami. Dwie keksówki o wymiarach 30 x11 wyłożyć papierem do pieczenia i przełoży masę. Wierzch wyrównać i docisną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec ok 25-30 minut do lekkiego zrumienienia. Wyjąć wraz z papierem
Delicious TitbitsPyszne, ciężkie i wilgotne brownie. Idealne do kawy. Mocno wytrawne, prawie całą swoją słodycz zawdzięcza bananom. Serdecznie polecam każdemu kto lubi czekoladowe ciasta. Składniki (na formę 20x 15 cm): 3 banany zmiksowane na puree 3/4 szklanki kakao lub karobu (lub pół na pół) 2 łyżki mleka 2 jajka 50 gram posiekanej gorzkiej czekolady 3 łyżki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki(...)sody oczyszczonej Puree z bananów łączymy z jajkami, mlekiem, kakao, cukrem i sodą. Następnie dodajemy posiekaną drobno czekoladę i całość dokładnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 28-30 minut. Po upieczeniu studzimy do temperatury pokojowej. Smacznego, Klaudia
Mango Papajawątpliwości Składniki: Składniki: ciasto 450 g mąki (3 szklanki, u mnie była to 1 szklanka mąki żytniej razowej, 1 szklanka mąki kokosowej i 1 szklanka mąki pszennej) 2 duże banany 200 g puree z upieczonej dyni (można pokusić się o zastąpienie jej dodatkowymi bananami) 2 płaskie łyżeczki cukru jabłka w ilości odpowiedniej do wielkości jabłek, u mnie było(...)malutkich jabłek farsz: cynamon *cukier (użyłam nie więcej niż 50 g cukru dard muscovado) Przygotowanie: Banany dokładnie zblendować i wraz z pozostałymi składnikami na ciasto dokładnie wyrobić aż powstanie gładka masa nie trzymająca się całości. Podzielić ciasto na dwie części. Jedną częścią wylepić dno formy do pieczenia wyłożonej najlepiej papierem. Można oczywiście tez rozwałkować ciasto, ale po co się męczyć
greenscarfmigdały) 10 – 15 sztuk namoczonych daktyli * (dałam 15 sztuk ) szczypta soli i odrobina wody masa kajmakowa: 2 szklanki daktyli * 1 spora łyżka masła orzechowego 3-4 banany (plus odrobina soku z cytryny) woda po moczeniu daktyli krem: 1 duża puszka tłustego mleka kokosowego, schłodzonego przez całą noc 1- 2 łyżki soku z cytryny kakao do posypania(...)moczenia daktyli (ja dodałam kilka łyżek). Konsystencja ma być o kremowej konsystencji. Z lodówki wyjąć schłodzony spód. Wyłożyć na spód pokrojone i skropione sokiem z cytryny banany. Na banany wyłożyć masę daktylową (kajmak). Ponownie wstawić blachę do lodówki. Tłustą część mleka kokosowego (bez wody, schłodzonego przez całą noc) przełożyć do misy robota. Ubijać przez
Sto kolorów kuchniokoło 7 placków 1 szklanka mąki pszennej typ 500 (można dodać wyższy typ, aby były bardziej zdrowsze) 4 łyżki płatków owsianych 1 szklanka mleka 1 średni banan 1 średniej wielkości jabłko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy/ oleju szczypta soli Przygotowanie: Myjemy jabłko, obieramy, kroimy na ćwiartki i wykrajamy środek. Na tarce o dużych oczkach(...)zetrzyj jabłko. Zblenduj banana. Do jednej miski dodajemy suche skłądniki - mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sól i mieszamy. W drugiej łączymy mokre - mleko, banana, jabłko, miód, oliwę. Do miski z suchymi dodajemy mokre i mieszamy. Odstawiamy na około 10 minut. Rozgrzewamy patelnię i nakładamy ciasto na placki. Zmniejszamy ogień na średni i smażymy z dwóch stron. Podajemy
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoMoje dzieci ostatnio miały zachciankę na Kopiec kreta , pewnie większość z Was zna to ciasto :) Ale dla tych co nie wiedza jest to kakaowe ciasto z bananami i masą śmietanową , pyszne w sam raz do kawy no i szybko znika z talerza :) Ciasto podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Gold(...)szklanka przegotowanej wody 3, 4 banany 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Sama słodycz i szczypta chiligarście suszonej żurawiny / 2 handfuls of dried cranberries 350 g mąki / 350 g flour 60 g cukru waniliowego / 60 g vanilla sugar 2 jajka / 2 eggs 5 dojrzałych bananów / 5 ripe bananas 1/3 szklanki oleju / 1/3 cup of oil0, 0,5 łyżeczki aromatu rumowego / 0,5 teaspoon rum aroma 0,5 łyżeczki sody spożywczej / 0,5 teaspoon baking soda szczypta(...)siekamy drobno. Żurawinę możemy pokroić lub wrzucić w całości. Potem przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąka, sodę, sól), a mokre składniki ze sobą (jajka, cukier, drobno rozdrobnione banany, olej i aromat). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż do uzyskania jednolitego masy. Na koniec dodajemy dodatki i delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem. Chlebek wkładamy
Projekty ze smakiemRobię co jakiś czas ciasto z bananami tzw. chlebek bananowy, są różne wersje i różne dodatki, mnie smakuje czekoladowy z suszonymi owocami i nerkowcami, bez dodatku cukru. Bardzo proste w wykonaniu i pyszne w smaku. Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej (może być razowa), - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, - 2 łyżki kakao lub karobu, - garść suszonych owoców (użyłam rodzynków, czereśni, jabłka(...)garść pokrojonych nerkowców, - 4 bardzo dojrzałe banany, - 1/3 szklanki oleju, - 1/4 szklanki wody. Wykonanie: Banany zmielić blenderem na gładko. W misce wymieszać suche składniki, dodać bananowy płyn, olej, wodę, wymieszać dokładnie łyżką (masa jest dosyć płynna). Wlać ciasto do formy (jeśli jest blaszana trzeba ją wysmarować olejem i wysypać manna lub bułką tartą), piec w rozgrzanym do ok 180 stopni
Co na wege obiad?