Ogromny puchar łamanej bezy z kremem waniliowo - kawowym z amaretto z migdałami,bananem. Moja propozycja na święta Bożego Narodzenia. 4-5 białek 3/4 szklanki bardzo ksylitolu lub cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 opakowania serka mascarpone po 250 lub jedno duże ( ekonomiczniej) 100 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka esencji waniliowej 100 ml amaretto 3 łyżki cukru(...)kremu 30 ml espresso płatki migdałowe lub słupki do przesypywania warstw banan Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukru, na koniec mąkę ziemniaczaną. Masę wylej na sylikonowa matę do pieczenia lub na nieprzywierający papier i rozprowadź na cienką warstwę. Piecz w 140 stopniach ok 1 godziny. Jeśli trzeba posusz jeszcze trochę, żeby była twarda. Wyjmij i wystudź
AZgotuj!Składniki: 1 banan 2 łyżeczki kawy zbożowej Inka mleko Banana kroimy w kawałki i wrzucamy do blendera, kawę zalewamy wrzątkiem (250 ml). Czekamy aż kawa trochę ostygnie, następnie wlewamy ją do banana i miksujemy. Przelewamy do szklanek (ja miałam dwie po 200 ml) zostawiając miejsce na mleko. Dolewamy mleka po brzegi szklanek. Smacznego
Moje-pitraszenieSkładniki 3 porcje: 8 łyżeczek kaszy manny 500 ml mleka 1,5% 2 banany 1,5 łyżki płatków migdałów 2 łyżki wiórków kokosowych Kaszkę gotujemy według przepisu na opakowaniu z mlekiem, dodając wiórki kokosowe. Banany miksujemy razem z migdałami. Kiedy kaszka będzie już gotowa przekładamy ją do pucharków, czekamy aż ostygnie. Następnie masę powstałą z bananów przelewamy na kaszkę
Moje-pitraszenieczekoladowych SKŁADNIKI NA KREM BANANOWY: ( na 4 pucharki / miseczki lub do przełożenia 1 tortu) 250 ml. śmietany kremówki 36% 250 g. serka mascarpone 3/4 szklanki cukru pudru 2 duże banany Przygowowanie Kremu : Krem bananowy – Domowe Torty Obrane ze skórki banany, rozdrabniamy razem z serkiem mascarpone, za pomocą blendera- do momentu, aż składniki połączą się w jednolitą masę. W osobnym(...)naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę z cukrem pudrem. Gdy zaczyna ona gęstnieć, przerywamy miksowanie- dodajemy naszą masę z bananów i serka mascarpone, po czym ponownie wszystko miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji. Deser będzie bardzo ładnie się prezentował, jeżeli nałożymy krem do pucharków za pomocą rękawa do zdobienia tortów. Smakuje wyśmienicie w połączeniu z truskawkami, z polewą toffi, z polewą
Domowe TortySzybkie, smaczne i jedyne w swoim rodzaju :) Idealne na deser, podwieczorek lub słodkie drugie danie dla małych niejadków. Zapraszam! Racuchy z bananami. Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 jajka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 2-3 banany olej do smażenia Przygotowanie: Do miski wbijamy 2 jajka, dodajemy cukier(...)cukier waniliowy, sól. Ubijamy mikserem. Wlewamy mleko, powoli dodajemy mąkę z proszkiem i wszystko delikatnie miksujemy. Banany kroimy na plastry, dodajemy do masy i mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju, aż z obu stron będą rumiane. Smacznego! Podawać z kleksem z bitej śmietany, z jogurtem naturalnym lub dżemem
Tagebuch po polskuCiasto przygotowane dosłownie w kilka chwil. Wystarczyło ciut wcześniej rozpuścić galaretki, by całość zajęło nam niecałą godzinę. Jeśli macie w domu na zbyciu banany, herbatniki, galaretki i serek mascarpone, to śmiało możecie pokusić się o taki deser do popołudniowej kawki. Choć jest słodki, to bardzo smakuje, a galaretki lekko orzeźwiają. Składniki: Na formę 24x24cm: 16 herbatników maślanych(...)500g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru 3 banany 1 galaretka agrestowa 1 galaretka pomarańczowa 10 herbatników kakaowych 1 opakowanie ciastek kruchych z nadzieniem waniliowo-cytrynowym (Pasticcini ripieni con crema pasticcera- tydzień włoski Lidl) 50g płatków białej czekolady Sposób przygotowania: 1. Spód formy wykładamy folią spożywczą. Układamy herbatniki obok siebie. Galaretkę pomarańczową oraz agrestową rozpuszczamy w 350ml wody (każdą osobno
Kuchnia w czekoladzieminut czasu wolnego :) Składniki: 75 g masła 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1,5 szklanki mąki 4 dojrzałe banany 1 jajko Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki ciasta. Do miski wsypujemy produkty suche: cukier, cukier(...)wanilią, sodę, sól, mąkę. Jajko wybijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem. Banany obieramy i rozgniatamy widelcem. Najlepiej zrobić to w większej misce. Do rozgniecionych bananów wlewamy rozpuszczone masło i całość mieszamy widelcem. Dodajemy roztrzepane jajko, mieszamy. Wsypujemy produkty suche i ponownie mieszamy widelcem. Ważne, aby mieszać w jedną stronę i jak najkrócej, czyli tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy
Smak mojego domusody oczyszczonej szczypta soli Składniki na krem: 250 g śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka żelatyny 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżki gorącej wody Dodatkowo: 1 banan kilka kropel soku z cytryny Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao. Dodajemy cukier i sól. Delikatnie mieszamy razem wszystkie nasze suche składniki. W oddzielnej(...)babeczek lekko ściąć, tak aby go wyrównać. Następnie za pomocą łyżeczki wydrążyć środek każdej babeczki (fot.3) . Ciasto, które nam pozostało z wydrążenia rozdrobnić rękoma lub za pomocą malaksera. Banana pokroić w niewielką kostkę i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody i wystudzić. Śmietankę 30% ubić na sztywną masę, a pod koniec
Świat Ciastawaniliowy 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4,5 łyżek cukru Olej kokosowy ja użyłam od Skworcu cukier puder do posypania 2, 3 banany Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel , następnie dodać mąkę z proszkiem i wymieszać. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Banany obrać(...)pokroić w plastry po ukosie . Na patelni rozgrzać około 5 łyżek oleju kokosowego , maczać banany w cieście i smażyć na rumiano z obydwu stron . Po usmażeniu przekładać na ręczniczek papierowy i posypać cukrem pudrem . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliMoja Oliwka stwierdziła, że są najlepsze na świecie. Nawet nie wiecie jaką miała minę gdy jej powiedziałam, że są bez cukru, tylko truskawki i banany, bo akurat owoce trafiły mi się wyjątkowo słodkie :) Możecie je przygotować w formie lodów na patyku lub zamrozić w większym pojemniku i podawać w gałkach. Pamiętajcie tylko aby po włożeniu do zamrażalki co godzinę(...)wymieszać aby nie robiły się lodowe grudki. A przed podaniem pozostawić na kilkanaście minut w temp. pokojowej aby lekko zmiękły. 300g słodkich truskawek 2 banany ewentualnie miód do posłodzenia wafelki do lodów Truskawki opłukać, obrać z szypułek i wrzucić do blendera. banany obrać, pokroić w plasterki i dodać do truskawek. Owoce dokładnie zmiksować na gładki koktajl. W razie potrzeby
Smakołyki Asitylko :D Oszczędność miejsca i przestrzeni. Aby umilić sobie czas spędzony na urządzaniu mieszkania, a może bardziej na wzmocnienie, przygotowałam nam koktajl witaminowy - z mandarynkami, jabłkiem, marchewką i bananem, na zielonej herbacie. Bez cukru, samo zdrowie! Polecam :) Składniki: 1 marchewka 1 jabłko 2 mandarynki 1 banan 300 ml zielonej herbaty Marchewkę obrać i umyć pokroić w grube plastry. Jabłko umyć(...)usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki, mandarynki obrać, banana także. Przygotowane owoce przełożyć do pojemnika, dodać przestudzoną herbatę i zmiksować. Na zdrowie
Domowa cukiernia EwyNutelli. Dziś pokażę Wam jak w prosty i szybki sposób przygotować fantastyczny krem czekoladowy, który zastąpi wszystkie te sklepowe i zachwyci podniebienia. Jest zdrowy, bo przygotowany z kaszy jaglanej , bananów oraz syropu z agawy zamiast cukru. Jest fantastycznym dodatkiem na kanapki , tosty, grzanki oraz do naleśników czy też omletów. Gwarantuję, że każdy z przyjemnością zanurzy w nim łyżkę(...)którzy nie wiedzą, że jest on z kaszy jaglanej , nawet tego nie będą podejrzewać! Koniecznie wypróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: * kasza jaglana – 1 szkl * gorzka czekolada – 50 g * banan – 2 szt * kakao – 4 łyżki * syrop z agawy – 4 lyżki * sok z cytryny – 1 łyżka * sól -1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wypłukaną kaszę prażymy kilka minut w garnku
Ostra na Słodkokokosową zawierają tylko jeden składnik więcej, ale są dużo łatwiejsze w obsłudze i wciąż są bezglutenowe, paleo i bez kazeiny (mleka). Paleo naleśniki – bananowe z mąką kokosową , przepis : banany – 2 bardzo dojrzałe jajka – 3 sztuki mąka kokosowa – 2 łyżki miód – 2 łyżki cynamon – pół łyżeczki ekstrakt z wanilii – pół łyżeczki olej kokosowy(...)smażenia Rozgnieć banany i wymieszaj z jajkami, możesz użyć widelca, ale najprościej chyba wziąć ręczny blender. Dodaj wszystkie inne składniki, dobrze wymieszaj i odstaw na 5 minut. Formuj małe naleśniki na patelni i smaż na małym ogniu . U mnie najlepiej się sprawdza duża patelnia i na niej maksymalnie 3 lub 4 naleśniki, ale można też zrobić dużo okrągłych naleśniczków, każdy
PaleoSMAKponieważ to prawdziwe odkrycie roku. Proste, szybkie, słodkie, wegańskie i niesamowicie zdrowe! Kilka słów o zdrowych tłuszczach awokado - zawiera kwas oleinowy (obniża cholesterol), likopen (antyrakowy), potas (nawet więcej niż banany, "ulepsza" nasze procesy myślowe i pracę serca), witaminy C , E i A (silne przeciutleniacze, kolejne przeciwnowotworowe) oraz witaminę B i luteinę i zeaksantynę (świetnie wpływają na oczy) siemię lniane - zawiera(...)pół szklanki orzechów włoskich - pół szklanki rodzynek (bez dodatku siarki) - dwie łyżki siemienia lnianego - mrożone/świeże owoce (ja użyłam mrożonych malin) Mus czekoladowo-bananowy: - pół szklanki daktyli - 2-3 banany (najlepiej czarne - są słodsze i zawierają mniej skrobi) - 2 łyżki odtłuszczonego kakao (Wawel jest świetny) - dojrzałe awokado (miękkie) Wykonanie ciasta: 1. Zalej rodzynki i zostaw na kilka godzin
Pland based filleCiekawa byłam jaki wyjdzie spód, bo kilka razy nie byłam zadowolona z ciasta do szarlotki. Ten był idealny, właśnie taki jak lubię: kruchy ale nie twardy. Dodatkowo smak wzbogaciłam bananami, które nadały zupełnie nowego charakteru. *foremka 25*34 cm lub mniejsza Składniki: na ciasto: na nadzienie: 1,5 kg jabłek 3 banany łyżka cukru opakowanie galaretki cytrynowej szczypta cynamonu(...)garść rodzynek Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zasypać cukrem, dodać rodzynki i poddusić. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i rozmieszać. Na końcu dodać banany pokrojone w plasterki. Składniki ciasta posiekać i zagnieść. Ćwiartkę ciasta owinąć folią i wstawić do zamrażalnika a resztę rozwałkować na dnie blaszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia