Obserwuj Słodki Pomysł na Instagramie! Krem z Nutellą to przepyszny krem czekoladowy do tortu, ale również do dekoracji babeczek. Jest bardzo łatwy i szybki do zrobienia. Czekoladę w przepisie można pominąć. Na bazie tego kremu można zrobić krem Rocher do tortu. Krem polecam fanom kremu Nutella i czekolady! Składniki: 250 g serka mascarpone, schłodzonego 130 g kremu Nutella
Słodki PomysłCiasteczka ‘jajko sadzone’ – to super pomysł na Wielkanoc , ale i nie tylko ;-) Jako bazę użyłam maślane ciasteczka z rodzynkami , zaś za ‘białko
Kulinarne Przebojesztuk) 3 jajka 1/3 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na krem: 100g mascarpone 100ml śmietany kremówki 1 łyżeczka esencji waniliowej Kilka łyżek cukru pudru Piekarnik rozgrzać do 170stopni. Przygotować blachę do babeczek I wyłożyć papilotkami. Białka ubić mikserem na pianę. Dodać żółtka I cukier I delikatnie ubić. Następnie dodać esencję waniliową(...)barwnik spożywczy. Ja dodałam różowy :-) Gdy babeczki całkowicie ostygną wyjmujemy z formy I nasączamy czym tam chcemy. Ja wymieszałam kilka łyżek wody z likierem orzechowym. Krem wyciskamy przez szpryce. Do moich babeczek urzylam końcówki w kształcie gwiazdy otwartej. Może nie są to najpiękniejsze babeczki, ale za to są przepyszne! Smacznego
Smaki Przyprawy i Koloryzamieszczam moje pierwsze podejście.Na ciasto (10 sztuk)3 jajka1/3 szklanki mąki1/3 szklanki cukru1 łyżeczka esencji waniliowej1 łyżeczka proszku do pieczeniaNa krem:100g mascarpone100ml śmietany kremówki1 łyżeczka esencji waniliowejKilka łyżek cukru pudruPiekarnik rozgrzać do 170stopni. Przygotować blachę do babeczek I wyłożyć papilotkami.Białka ubić mikserem na pianę. Dodać żółtka I cukier I delikatnie ubić. Następnie dodać esencję waniliową I przesianą
Kulinarna rozmowaJeśli szukasz kremu do przełożenia tortu, wypełnienia rurek lub babeczek, ten będzie do tego idealny Przygotowanie jest banalnie proste – wystarczy włożyć do głębokiego pojemnika wszystkie składniki i całość ubić mikserem Jest puszysty… lekki… delikatny – nie rozpływa się w temperaturze pokojowej. Zawsze się udaje, dlatego w szczególności polecam ten przepis osobom, dla których robienie słodkich kremów jest(...)parę sekund śmietana może mocno chlapać. Krem będzie gotowy, gdy jego konsystencja będzie przypominać ubitą śmietanę (ok. 5 minut ubijania) Gotowy krem przełóż na ciasto lub wyłóż do deserowych pucharków. Wstaw do lodówki min. na godzinę, by krem nieco bardziej stężał. Krem idealny do… przełożenia ciast, rolad i tortów, wypełnienia tart, babeczek, rurek i ptysi oraz do podania
Kulinarne S.O.S.dodajemy partiami serek mascarpone, ja dodałam go 3 partiami. Miksujemy cały czas do momentu, aż uzyskamy puszysty krem. Na koniec dodać kakao i dokładnie wymieszać za pomocą robota najpierw na wysokich obrotach, a następnie zmniejszamy i ubijamy jeszcze przez kilka minut. Gotowy krem przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i dobrać odpowiednia końcówkę. Przełożenie: Normal 0 21 false false(...)wysokości. Z przepisu wyszło mi 16 sztuk muffinek. Piec 20 - 25 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Po upieczeniu muffinek i całkowitym ich wystudzeniu wierzch babeczek udekorować według uznania kremem czekoladowym. Rada: Pamiętajmy o sukcesie udanych muffinek, którym jest niedokładne wymieszanie ciasta. Jeśli po wymieszaniu ciasta widać gródki to bardzo dobrze. w kremie czekoladowym może wytworzyć się lekki
Ciastka - domowe słodkościorzeźwiający, a smak cytryny przyjemnie równoważy słodycz, u mnie płynąca z ksylitolu. Warto go zrobić, bo do letnich deserów nadaje się znakomicie! Na bazie Lemon Curd przygotujesz krem do wypełnienia tarty, babeczek, muffinek, naleśników lub po prostu jako smarowidło do kanapek. Bardzo prosty do przygotowania. Polecam! Składniki na około 250 ml: 2 cytryny 2 jajka 60 g ksylitolu/cukru(...)rodelku podgrzać masło z cukrem i masłem. Dodać skórkę otartą z cytryn. Ostudzić przez kilka minut. Do masy dodać jajka i ubijać na parze wodnej do zgęstnienia kremu, około 10 minut gorący krem przelać do wyparzonego słoika i przechowywać w lodówce. Zużywać wg potrzeby
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bardzo lubię kruche ciasto i ostatnio piekę przede wszystkim takie ciasta. Ponad pół roku temu kupiłam foremki na tarletki i nie miałam okazji jeszcze ich
Na słodko lub wytrawnieczym kojarzą się wypieki bez dodatku tłuszczu? Mi z suchymi, piaskowymi babkami, których nie da się przełknąć, ponieważ zlepiają całe usta. Jednak babeczki z tego przepisu są mięsiste i idealnie wilgotne, a zawartość tłuszczu w porównaniu do innych wypieków jest znikoma. Dodatek cydru nadaje im charakterystyczny słodkawo - wytrawny smak, który przełamuje czekolada oraz wieloowocowy dżem. Przepis idealny na letniego grilla(...)Składniki na polewę: 200g dżemu z owoców leśnych 40g kakao w proszku Wykonanie: 1. Wszystkie składniki umieścić w misce i bardzo dokładnie wymieszać, aż do uzyskania gęstego kremu. Składniki na 13 babeczek: 400ml cydru - około półtora małej butelki 120g suszonych moreli szczypta soli 1 łyżeczka aromatu waniliowego 190g cukru trzcinowego 80g kakao w proszku 2 łyżeczki octu jabłkowego tabliczka gorzkiej
Pland based fillemożna im się oprzeć :). Spód jest kruchy, krem jest waniliowy i ładnie ze sobą je łączy konfitura malinowa. Jedne z moich ulubionych kruchych babeczek. Robiłam już takie w zeszłym roku: Tartaletki z dżemem i kremem waniliowym. Zamiast truskawek możemy użyć innych owoców jagodowych jak maliny, borówki, jagody. Bardzo polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka(...)wanilią. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem do połączenia składników. 7. Krem przełożyć do szprycy lub woreczka z tylką i wycisnąć go na ciasto z dżemem ( patrz FILM , użyłam końcówki Wilton M1) można również rozprowadzić go łyżką. 8. Truskawki pokroić na grubsze plastry/kawałeczki i poukładać je na babeczkach, zaczynając od krawędzi babeczek. Na koniec owoce posmarować lekko tężejącą galaretką
Mała Cukierenkałyżką. Tak przygotowaną masą uzupełniamy papilotki do wysokości 3/4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 25 minut w temperaturze ok 180 stopni. Z tej ilości wychodzi 6 babeczek. Babeczki zostawiamy do ostudzenia i w tym czasie przygotowujemy lukier maślany. Do miski przekładamy miękkie masło, cukier puder, cukier z wanilią i odrobinę mleka i miksujemy na gładką masę(...)dodajemy szczyptę barwnika. Barwnik nakładamy patyczkiem lub wykałaczką. Do tego wpuszczamy 1 kropelkę wody i zamykamy torebkę. Następnie mieszamy i ugniatamy palcami, aby dokładnie rozprowadzić barwnik. Przygotowanym kremem smarujemy dokładnie ostudzone babeczki, dość grubą warstwą, aby przyczepić do tego lukru ozdoby. Pianki marshmallow tniemy (najlepiej nożyczkami) na małe wąskie kawałeczki i każdy kawałek ze strony przecięcia "maczamy" w zielonym
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkismak i kolor pozwala wykorzystać je znacznie bardziej kreatywnie. Upieczone i zmiksowane na gładkie puree można dodać do naleśników, babeczek i ciast. Smak jest charakterystyczny, ale ciągle słodki. Tutaj wykorzystane w babeczkach, ale taki piękny i naturalnie uzyskany kolor kremu będzie się wyśmienicie prezentował na przykład w urodzinowym torcie. Ten przepis bierze udział w Pojedynku Kulinarnym Blogerów(...)pomocą foremki lub dużej szklanki wykrawamy kółka. Przekładamy ciasto do wysmarowanych masłem form na babeczki (muffinki) i lekko dociskamy boki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy spody babeczek przez ok. 15-18 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Krem : 2 średnie czerwone buraczki 300 ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 50 g cukru pudru 2 czubate łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Buraczki
bistro mamaotarta skórka 200 g borówek świeżych lub mrożonych (mrożonych nie rozmrażamy) DODATKOWO masło do smarowania słoików KREM 300 g serka ricotta 300 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 -3 łyżki syropu z borówek SYROP Z BORÓWEK DO KREMU 100 g borówek 1 łyżka cukru 1 łyżka wody 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie CIASTO Masło roztapiamy i studzimy(...)babeczki w zwykłych słoikach zamykanych zakrętką typu twist. Ciasto studzimy w zamkniętych słoikach, przestudzone wstawiamy do lodówki. Tak przygotowane ciasto możemy przechowywać w lodówce do czterech tygodni (ponoć dłużej, ale tego nie sprawdziłam). Przed otwarciem upewnijmy się, że ciasto dobrze zachowało próżnię (powinniśmy usłyszeć przy otwieraniu charakterystyczne syczenie, podobnie jak w przypadku przetworów). Babeczki możemy podać z kremem
Tajemnice Smakumamą ;) FALE DUNAJU - czyli jasne ciasto, ciemne ciasto i kawałki jabłek/wiśnie a na tym z reguły jasny krem i polewa czekoladowa. Fale powstają przez zapadanie się owoców ułożonych na ciemnej warstwie. Składniki: (podstawowe składniki na babeczki z Ciastkożercy.pl ) 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 1 jajko 0,5 szklanki oleju(...)widać pod koniec już brakowało ;p Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 min. Żeby naprawdę upodobnić je do wzorcowego ciasta proponuję wykonać krem lub bitą śmietanę i posmarować babeczki z wierzchu i polać delikatnie czekoladą ;) Mi już brakło składników i cierpliwości
W kuchni bez szafekfolię aluminiową i pozostawiamy do schłodzenia w lodówce na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy (ja użyłam foli spożywczej) na około 4 mm i nakładamy na foremki do babeczek, dociskamy ciasto, dolepiamy palcami i nakłuwamy widelcem, Pieczemy w piekarniku w 180 - 200 stopniach przez około 12-14 minut. Masa serowo-śmietankowa i mus brzoskwiniowy: SKŁADNIKI: 6 brzoskwiń 150 g serka(...)wszystko dokładnie mieszamy. W szklance rozpuszczamy żelatynę we wrzącej wodzie (100 ml wody około 2 łyżeczki żelatyny). Studzimy i dodajemy połowę do masy - dokładnie mieszamy. Powstałym kremem uzupełniamy w połowie babeczki. Następnie przygotowujemy mus: brzoskwinie kroimy drobniutko i blendujemy, dodajemy pozostałą żelatynę, mieszamy. Powstałym musem uzupełniamy babeczki. Dekorujemy czekoladowymi pieguskami - odstawiamy na około godzinę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki