Dziś małe muffinki z bakaliami Helio , czyli suszoną miechunką i morwą białą. Bakalie pochodzą z serii Helio Natur . Delikatne ciasto i aromatyczne bakalie dodają lekkości babeczkom. Wyczuwalny jest aromat przyprawy do piernika i dżemu malinowego. Razem z bakaliami tworzą idealny duet – idealny deser, czyli muffunki z bakaliami. Można je dowolnie udekorować – bitą śmietaną (rozpusta!), polewą czekoladową lub dowolnie(...)składniki. Dodajemy dżem i bakalie, mieszamy. Masę przekładaj do ¾ wysokości foremek na muffinki. Piecz w temp. 180C grzaniem góra plus dół przez 25 minut. Gotowe udekoruj lukrem, polewą, dowolnym kremem lub cukrem pudrem. Zainspirowałam się przepisem z magazynu Tesco nr 27 / zima 2017, str. 64, lekko go zmodyfikowałam i dodałam cos od siebie Smacznego W przepisie wykorzystałam produkty polskiej
Zasmakuj Kuchnipończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Polędwica wileńska Schab karkowy z pończochy Zupy Jabłkowa zupa-krem z chrzanem Zakwas na biały barszcz Aksamitny krem z selera Żurek na domowym zakwasie Zakwas na żur na mące razowej pszennej Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Rosół z kaczki Zakwas na żurek Zakwas(...)Cytrynowa babka z kolorową posypką Sernik na zimno z karmelizowanymi jabłkami Zielona babka piaskowa z lukrem Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach Pascha wielkanocna Ciasto rafaello dla leniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec
Kulinarne przygody GatityDzień dobry :-) W końcu piątek :-) Dobrze, że już weekend, jakiś ten tydzień taki męczący był. Ja ma dla Was dzisiaj przepis na pyszne kruche ciasteczka orzechowe
kruche babeczkiwielkanocnej. Murzynka polecam polać czekoladową polewą. Mazurki Mazurki to niezwykle efektowne szybkie wypieki na kruchym cieście. Możesz je dowolnie dekorować słodkimi masami, np. kajmakiem o różnych smakach, nutellą czy kremem orzechowym. Na masę wykładasz suszone owoce, kandyzowane owoce, bakalie wszelakie, płatki migdałowe, polewę lub lukier. Z dekoracji możesz stworzyć owocowe kwiaty, bazie, kształty jajeczek, wszystko to co nawiązuje do wiosennych(...)pięknym zielonym kolorze. Przełóż je pysznym kremem i udekoruj ziarenkami granatu. To ciasto na wszelakie uroczyste okazje, rodzinne spotkania, wspólne świętowanie. Ciasto marchewkowe Ciasto marchewkowe to super smaczne ciasto z dodatkiem tartej marchewki i bakalii. Świetne ciasto na rodzinne spotkania, również przy świątecznym stole. Wypróbuj mój sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe z kremem udekorowane borówkami. Szarlotka Znam tradycjonalistów, którzy obok
Zasmakuj KuchniBułeczki drożdżowe z kruszonką... Idealne do popołudniowej kawki, można zajadać z dżemikiem, konfiturką czy kremem czekoladowym. Pyszne i przede wszystkim łatwe w przygotowaniu. Oto przepis: 250 ml mleka 7 g suchych drożdży 1 żółtko 400 g mąki 4 łyżki cukru pół łyżeczki soli 50 g rozpuszczonego masła Kruszonka: 80 g mąki 50 g cukru 40 g masła Mleko lekko podgrzewamy(...)Można posmarować kulki jajkiem, ale nie trzeba. Posypujemy kruszonką i wstawiamy spowrotem do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na 25 min. Następnie wyciągamy, nagrzewamy piekarnik do 170 stopni, wkładamy babeczki i pieczemy ok. 20 min. W zależności jak bardzo mają się przyrumienić
Pelusiowa KuchniaObłędny torcik z pralinkami Rafaello. Smakował nam bardzo, zrobiłam dla syna na urodziny. Ze zdjęć tylko nie jestem zadowolona, bo robiłam na szybko i wyszły, jak
kruche babeczkiHej :)) Kolejne po świąteczne ciasto. Upiekła go ciocia Dorotka. Przepis pochodzi z książki Siostry Anastazji. Fanem tego ciasta został mój młody. Nie jest bardzo słodkie. Połączenie
kruche babeczkiPowiem Wam, że sernik na zimno był moją zagwozdką od dłuższsego czasu – nie dlatego, że nie potrafiłam go zrobić. Tylko dlatego, że nie umiałam zrobić
Ciastkozercywnętrzu mnóstwo drobno posiekanych orzeszków ziemnych, dzięki temu mają mocno orzechowy smak i wielbicielom orzechów ciężko będzie poprzestać na jednej zjedzonej sztuce.Poniższy przepis jest typowy dla tego typu babeczek - nie wykorzystuje się w nim miksera, a przygotowanie trwa dosłownie kilka minut (pomijając siekanie orzeszków, ale to można zrobić wcześniej).Muffiny dzięki dodatkowi masła orzechowego są bardzo treściwe, "mięsiste(...)muffiny wyłożyć papilotkami, wypełniać je w 2/3 ciastem- muffiny piec przez 18-23 minuty w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka Powyższe muffiny to po cieście karmelowym z kremem fistaszkowym kolejny przepis z dodatkiem masła orzechowego. Wypieki z jego wykorzystaniem wspaniale łączą w sobie smak słony i słodki, a uzupełnione o chrupiące orzeszki, zadowolą niejednego maniaka orzechów i przekąsek
Smakołyki BerenikiJednym z takich słodkości, które uwielbiam od czasów dzieciństwa są bajaderki, zwane również ziemniaczkami.Każda wizyta w cukierni kończy się zakupieniem „do ręki” takiego
Ostra na SłodkoCiasto biszkoptowe uformowane w rulon i nadziane masą, to nic innego jak rolada. Tak, jak różne mogą być biszkopty – białe, kakaowe, czekoladowe, różnokolorowe, tak różne mogą
mojewypiekiinietylkobeze włoską, z której to robione były owe lody a i często ptysie. Beze włoską można wykorzystać do tradycyjnego lemon meringue pie, albo do kruchych babeczek. Zastosowanie zależy od Waszej wyobraźni. Dobrze się przechowuje i jest szalenie ozdobna. Do jej zrobienia będziecie potrzebowali termometru cukierniczego. Z podanych proporcji wyjdzie wam około 8 małych(...)najwyższych obrotach, delikatnie powoli dolewajcie syrop do miksujących się białek. Następnie należy miksować jeszcze przez około 6 minut, aż piana z białek wystudzi się i będzie sztywna- krem gotowy do dekoracji
Piekarz-Kucharz-GarkotłukHej :-) Dziś mam dla Was przepis na pyszny tort czekoladowo - kawowy. Tort jest rewelacyjny, nie jest bardzo słodki, idealny. Przepis pochodzi z bloga moje wypieki . Jeden
kruche babeczkiPowiem Wam, że sernik na zimno był moją zagwozdką od dłuższsego czasu – nie dlatego, że nie potrafiłam go zrobić. Tylko dlatego, że nie umiałam zrobić
CiastkozercyUff jak gorąco :-) U mnie termometr pokazuje 38 stopni w cieniu masakra :-( Nie lubię takich upałów powiem Wam, ale cóż przetrwać trzeba. Dziś mam dla Was
kruche babeczki