Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Ale czy pączki i inne słodkie, smażone na tłuszczu pyszności możemy jeść tylko w ten dzień? Zdecydowanie nie :) Dlatego w
Słodkie okruszkiJesień - bardzo lubię tę porę roku. Poza owocami: jabłkami, gruszkami i śliwkami; warzywami: marchwią i dynią, z jesienią zawsze kojarzą mi się orzechy i bakalie. Mogę
Mania WypiekaniaCzy Wy też czasem macie taki dzień, że "chodzi za Wami coś słodkiego"? Ja miałam ostatnio małej wręcz taki tydzień ;) Ale zacznijmy może od tej małej
Słodkie okruszkimojprzepisna.pl | Chleb pszenny z płatkami owsianymi Jak tylko zobaczyłam ten przepis na blogu Sto kolorów kuchni pomyślałam, że muszę go upiec. Wyglądał tak smakowicie, a przy
moj przepis naNajpiękniejsze Święta bo Święta Bożego Narodzenia już tuż tuż... Za kilkanaście godzin zasiądziemy z najbliższymi do Wigilijnej wieczerzy podczas której dzieląc się opłatkiem będziemy życzyć sobie
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMuffinki z jabłkami i czekoladą - pyszne, mięciutkie, wilgotne - po prostu idealne! Ciężko się od nich oderwać. Upiekłam je w sobotę wieczorem więc część ocalała na niedzielę
Kto ugości moich gości?Przygotowałam bardzo smaczny a zarazem prosty przepis dla miłośników leśnej żurawiny. Zaznaczam to na początku tego wpisu, ponieważ nie każdy lubi jej smak. Jest kwaskowata, dlatego
Słodkie PrzyjemnościCappuccino Ten smak przywodzi mi na myśl zeszłoroczne wakacje spędzone w Rzymie. Piękne zakątki … wąskie uliczki … i przytulne , zatłoczone kawiarenki , z których wydobywał się
Ostra na SłodkoMUFFINY KORZENNE Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami...ale mi już teraz przyszła ochota na świąteczne, aromatyczne wypieki. No i musiałam
Calzonella.comktórych już wcześniej wspominałam a następnie dokładnie rozprowadzamy ją po same brzegi. Odkładamy foremkę do zamrażarki. Biszkopt: W misce łączymy mąkę i ziarenka wanilii. W drugiej misce łączymy jajka i cukier. Miksujemy aż cukier się rozpuści a masa powiększy swoją objętość. Dodajemy suche składniki do masy jajecznej i mieszamy. Dodajemy masło i dalej delikatnie mieszamy. Wylewamy masę na przygotowaną wcześniej(...)dzień bądź noc. Smacznego! Do wykonania torcików wykorzystałam foremki silikonowej o sześciu gniazdach. Forma silikonowa PÓŁKULE będzie niezastąpiona dla każdego miłośnika wypieków. Idealna do pieczenia smacznych ciasteczek, czekoladek lub babeczek. Produkt wykonany z wysokiej jakości silikonu. Dzięki właściwościom silikonu, formy z niego wykonane są niezastąpione w kuchni. Forma nadaje się do użycia w piekarniku, zamrażarce, lodówce. Gorąco zachęcam
Podróż w kulinariaZmiany, zmiany, nadchodzą zmiany zarówno w naszych życiach osobistych jak i na blogu :) W ostatnim czasie zaliczyliśmy przeprowadzkę, która pochłonęła bardzo dużo czasu. Ale warto było
W kuchni KatieJesteśmy na wakacjach. Pogoda jak na zamówienie. Lato w Irlandii w tym roku się nie popisało. Tym bardziej spragnieni słońca, upałów nie narzekamy a aktywnie czas
Made By Mom And SonUwielbiam lawendę! Może dlatego, że zawsze rosła w ogrodzie mojej Mamy, albo dlatego, że w domu mojej Babci wiszą w szafach te urocze małe woreczki, które
CiastkozercyZa oknem szaro, buro i ponuro, a ja już chcę prawdziwą zimę :) W oczekiwaniu na śnieg postanowiłam zrobić muffinki - bałwanki. Zarówno muffinki, jak i dekoracja są
Domowa Cookierenka AgiUwielbiam smak i zapach kokosa, teraz zbliżają się Święta Wielkanocne, więc postanowiłam wykorzystać ten smak i zapach w babce. Już kilka babek pojawiło się na blogu
dom-agi.plJedno z najłatwiejszych i najbardziej uniwersalnych ciast. Robi się je z kilku podstawowych składników, takich jak jajka, masło, mąka i cukier, np. puder. Przepisów na to ciasto jest nieskończenie wiele i na pewno każdy z Was ma już swoje ulubione. Ja proponuję dziś podstawowy przepis. Zapraszam! ;) Porady dotyczące perfekcyjnego ciasta kruchego znajdziecie TUTAJ . Składniki: (na formę o średnicy(...)owinąć w folię spożywczą. Schłodzić minimum 30 minut w lodówce. 8. Schłodzone rozwałkować na około 3-4 cm. 9. Tak przygotowane ciasto nada się zarówno do tart, babeczek, spodów serników, mazurków ciasteczek czy szarlotek. Zatem czas oraz temperatura pieczenia zależeć będzie, od tego, co zamierzamy zrobić z tego ciasta. Smacznego
Nastoletnie WypiekanieDziś zapraszam Was na niesamowite, jak to mówią "wilgne" babeczki. Jak zjecie raz, na zawsze staną się częstym gościem na Waszym stole. Jak to mówią: Baba babie nierówna....i to ma 100 % potwierdzenie. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle(...)serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 3 jajka 150 brązowego cukru 180 g mąki 180 ml oleju ¾ łyżeczki ekstraktu waniliowego 3 łyżki skórki z pomarańczy 1 łyżka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody 1,5 łyżeczki
Humanistka w kuchni