łyżek mąki i obtoczyć w niej rodzynki i kandyzowaną skórkę. W drugiej misce wymieszać wszystkie składniki suche, tj. mąkę, cukier, skórkę cytrynową, drożdże i sól. W misie miksera wymieszać jajka, miód, ekstrakt waniliowy i wodę. Następnie (dalej miksując mieszadłem płaskim) dodawać stopniowo mąkę. Gdy masa będzie jednolita dodawać do niej po łyżce miękkiego masła, każdą kolejną łyżkę masła dodawać(...)pozostałym ciastem postąpić tak samo i włożyć do formy papierowej o śr. 15,5 cm, wysokość 11 cm. przed wyrośnięciem Całość przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia: małe babeczki na godzinę, dużą na 2 godziny. po wyrośnięciu Po tym czasie wierzch babeczek posmarować białkiem i piec przez ok. 25 min. w piekarniku rozgrzanym do 190 ° C. Dużą babkę piec
Domowa Cookierenka AgiMuffiny i babeczki to desery, które błyskawicznie zdobyły u nas popularność. Nic dziwnego, w końcu przygotowanie ciasta to bułka z masłem, a dodatki do nich można wybierać patrząc na to co zalega nam w szafkach. Chciałam Wam przedstawić przepis na bardzo praktyczne ciasto, które łatwo odrywa się od papilotek (było to długo moją zmorą). Do ciasta dodawać można przeróżne dodatki(...)czekolady lub groszków czekoladowych (ilość wedle uznania i tego co znajdziecie w szafce)300g śmietany 30% do ubiciałyżeczka cukru waniliowegoSposób przygotowania:Mikserem utrzeć margarynę z cukrem.Dodać jajka, jogurt i mleko, wymieszać na gładką masę.Dodać sodę i mąkę, wymieszać na gładką masę.Dodać czekoladę i wymieszać.Piec w temperaturze 190 stopni ok. 20 minut aż włożony drewniany patyczek będzie
W kuchni wieczoremCo by tu można napisać o tych muffinkach. Miało wyjść ich 12, a wyszło 21. Są lekko wilgotne od owoców i czasem się rozpadają. Zastanawiałam się
W kuchni wieczorembabcia piekła ją w ogromnej formie. Dziś już takich dużych form nie ma, więc zmniejszyłam wszystkie składniki o połowę i tak, rokrocznie, na Wielkanoc powstaje ta pyszna, zgrabna babeczka ;) Co ważne babka ta jest puszysta, mięciutka, wyśmienita w smaku, ale najważniejsze jest to, że świetnie się przechowuje (gdyby było inaczej nie piekłabym jej co roku :). Gwarantuję jej świeżość(...)sporej miski, na środku robimy wgłębienie i wlewamy w nie rozczyn. Odstawiamy na 10 minut. RESZTA SKŁADNIKÓW: 1/2 szklanki ciepłego mleka 4 żółtka (lub, w wersji nieświątecznej, 2 jajka) 1/2 szklanki cukru pudru szczypta soli skórka otarta z 1 niewoskowanej cytryny (lub pomarańczy) ewentualnie kilka kropel aromatu 100 g roztopionego, letniego masła bakalie (polecam rodzynki i żurawinę) masło i bułka
Rozpustne gotowanieDziś coś wyjątkowego. Tort mocno czekoladowy z frużeliną gruszkową. Tort przygotowałam jako prezent – niespodziankę dla uroczej 3 latki. Jako że niania dziewczynki też upiekła tort
moj przepis naUwielbiam ciasteczka. No cóż, czasem po prostu nie ma nic lepszego niż takie małe domowe słodkości. Ale to co w nich najbardziej kocham, to to, że
Słodkie okruszkiłyżeczka proszku do pieczenia 40 g kakao Nesquik 70 ml śmietany kremówki 36% 60 ml mleka Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim i za każdym razem zmiksować do połączenia się składników. Proszek do pieczenia, mąkę i kakao przesiać, dodać do masy maślanej. Następnie dodać śmietanę kremówkę i mleko. Całość delikatnie(...)odstawić do wystudzenia a następnie najlepiej na całą noc schować do lodówki. Następnego dnia krem wyciągnąć i za pomocą miksera ubić. Gotowy przełożyć do worka cukierniczego i ozdabiać nim babeczki. Smacznego
Krakowskie smaki Animąki pszennej do pierogów (np. poznańska) 3 łyżki startego parmezanu 1 jajko 1,5 łyżeczki soli dodatkowa mąka do podsypania Przygotowanie: Puree z dyni wymieszać z ziemniakami, solą, jajkiem, parmezanem i mąką - na początek proponuję 200 g, jeśli ciasto będzie zbyt miękkie dodać więcej. Jeśli puree jest wodniste, warto je wcześniej odparować trochę na patelni, albo odcedzić trochę(...)boczku, albo na słodko z bułeczką podsmażoną na maśle z cynamonem i cukrem trzcinowym. Jak zrobić puree z dyni? Przyda Wam się ono do ciast, zup, babeczek no i właśnie do klusek. Warto zrobić go więcej i zamrozić zważone porcje na całą zimę. Dużą dynię (ja miałam 6 kg) kroimy na ćwiartki, wydrążamy nasiona, aby został
Kulinarne InspiracjeMoje dzieci uwielbiają piec ze mną ciasteczka. Dziś upiekliśmy partię pysznych kruchych ciasteczek z cynamonową nutą. Były tak pyszne, że do zdjęcia dotrwała tylko ostatnia partia
Słodkie okruszkiPrzeglądając blogi kulinarne, znalazłam u Izy przepis na wspaniałe jagodzianki z dodatkiem twarogu w cieście. Bułeczki są pyszne, ciasto miękkie i wilgotne, choć trudno mi się
Czerwień i błękitDzisiaj jak co tydzień w samym środku pracującego tygodnia gości słodki dzień. Z racji, że sezon truskawkowy w pełni i u nas tych smacznych owoców
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiTarta z gruszkami to pyszna propozycja na niedzielny podwieczorek. Aromatyczne pieczone gruszki na kruchym spodzie przykryte pierzynką masy migdałowej. Do tego gęsty babciny dżem – palce
CiastkozercyUwielbiam smak cytrynowy! Pamiętacie z dzieciństwa słodycze takie jak guma Shock, albo rurki z kwaśnym proszkiem w środku? Nieraz prosiłam rodziców o parę groszy i biegałam
pink envelopechlebek o słodkim smaku bananów powstał w studenckiej kuchni mojej Córki. Kulinarną słabością mojej Córki są wszelkie babeczki, muffiny i drobne ciasteczka. Tym razem postanowiła wypróbować przepis na chlebek bananowy. Opowiadała mi, że podczas przygotowania tego ciasta często zerkała na zegar kuchenny , który niejednokrotnie służy jej podczas spontanicznych wypieków. A spieszyło się nie tylko jej, ale i koleżankom, by ciasto(...)używać miksera. Składniki : 3 lub 4 dojrzałe banany 1/4 szklanki roztopionego masła 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru, można mniej jak banany słodkie 1 łyżeczka sody 1 roztrzepane jajko szczypta soli Przygotowanie : W dużym naczyniu rozgniatamy np. widelcem dojrzałe banany, mieszamy dokładnie z rozpuszczonym masłem Dodajemy cukier i roztrzepane jajko- mieszamy Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z sodką
Proste PotrawyPachnie truskawkami i rabarbarem na naszym blogu, a w weekend pachniało nimi na festynie. Dziś dla Was wypiek, który podbił serducha i podniebienia uczestników festynu w
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkihttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z: Mirabelkowego blogu . Pogacze to takie niewielkie, węgierskie bułeczki, które są dostępne w każdej tamtejszej piekarni. W restauracjach podawane są
Di gotujeWiosna, więc porządki, także w zamrażarce :) Tak powstały pyszne muffiny z borówką amerykańską, można też użyć mrożonych jagód lub malin. Co mamy akurat
Takie tam pichcenieatmosfera- z każdym można porozmawiać, pożartować, wypytać co, jak i dlaczego. Można kupić coś do wkąszenia na miejscu, co pomaga przetrwać buszowanie między straganami (my skusiliśmy się na portugalskie babeczki i malinową gorącą czekoladę, były jeszcze inne słodkości, owocowe smoothie i kawa). Ucieszyła mnie też obecność Pizca Del Mundo o której pisałam w tym poście . Minusy? Na fb było podane(...)ruch! WILGOTNE CZEKOLADOWE CIASTO Z RÓŻANYM KREMEM MASCARPONE Na ciasto 300g mąki 500g cukru 100g ciemnego niesłodzonego kakao 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki soli 2 jajka 250ml maślanki 1/2 kostki stopionego masła 1 łyżka syropu waniliowego 250ml gorącej kawy (np. rozpuszczalna od Pizca del Mundo- dwie łyżeczki na 250ml wrzątku) Na krem 10g płatków róży 100g
les mirabelles