kremówkifix do śmietany lub łyżeczka żelatynyszklanka bakalii2 łyżki miodurum do dekoracjilukieraromat pomarańczowy Wykonanie: Na stolnice wysypujemy mąkę z sodą oczyszczoną. Na szczycie stożka robimy dziurę w którą wlewamy jajko i miód tak aby nie rozlały się po całej stolnicy. Na koniec dodajemy posiekaną margarynę. Wszystko to wyrabiamy aż otrzymamy jednolite ciasto. Gdy będzie gotowe, wkładamy je do lodówki(...)Gotową mieszankę studzimy tak aby wszystko się ze sobą skleiło Śmietankę ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy fix lub żelatynę aby ją usztywnić. Następnie do ostudzonych babeczek nakładamy po łyżeczce bakalii z miodem. Na wierzch wyciskamy szprycą bitą śmietanę i ozdabiamy lukrem. ( lukier można kupić gotowy i wycisnąć go szprycą lub kupić pisaki, oczywiście można
ciastkarnia na kruchym spodziedużo energii i coś robić. Mojej młodej ząbki zaczęły jeszcze na dodatek wychodzić i biedna miejsca sobie znaleźć nie może, tylko ręce i ręce. Na weekendzie zamiast ciasta były babeczki , piszę były, bo może 2 dni je widziałam i to podwójną porcję zrobiłam. Przepis właśnie jest na 24 szt. Tym razem z nektarynką i białą czekoladą. Udanego dzionka Wam życzę(...)świetnym uzupełnieniem słodkich deserów :-) Składniki: 2,5 szkl mąki pszennej 1/2 szklanki cukru trzcinowego 3/4 szklanki jogurtu naturalnego (u mnie gęsty Bakoma) 1/2 szklanki mleka 80 g masła 2 jajka 1 łyżeczka sody 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 nektarynki 100 g białej czekolady W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre. Nektarynki kroimy na drobną kosteczkę razem
kruche babeczkiPrzepyszne ciasto! Mocno czekoladowe, miękkie i wilgotne. Praktycznie z tego samego przepisu co babeczki czekoladowe z cukinią :) Ciężko poprzestać na jednym kawałku, ciężko się domyślić, że głównym składnikiem ciasta jest cukinia :-) Polecam, na pewno zjecie ze smakiem :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku(...)Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 115 g miękkiego masła 225 g cukru 125 ml oleju 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli 2 jajka 125 ml jogurtu naturalnego 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 350 g cukinii startej na grubych oczkach
Domowa cukiernia Ewymleka 1 łyżka jogurty greckiego 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/5 kostki masła 1 opakowanie budyniu waniliowego + 400 ml mleka Przygotowanie: Drożdże zalałam letnim mlekiem. Przesiałam do tego mąkę. Dodałam jajko, cukry oraz rozpuszczone wystudzone masło i jogurt. Wyrobiłam na ciasto nie lepiące się do ręki. Odstawiłam pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 30 minut. W tym czasie przygotowałam budyń(...)sztywniejszy. Zamysł był taki, że upiekę mniej większych drożdżówek, w dużej blasze na papierze. Niestety papier do wypieków wyszedł. Pomieszało to trochę moje plany. Postanowiłam wykorzystać metalowe foremki do babeczek. Rozwałkowałam kulki ciasta na małe okręgi. Wyłożyłam na nie budyń. Część zlepiłam w pierożki, część zawinęłam jak "sakiewki", a jedną potraktowałam jak kruchą babeczkę ;) I stąd cudaki - wyszło
Kuchnia po mojemukuchniapepin.blogspot.com/2014/04/babeczki-z-czekolada-i-jabkami.html szybki i prosty przepis na babeczki z jablkiem i cynamonem. Sa naprawde pyszne i zawsze sie udaja. Takie male slodkosci, :) Składniki(...)kawalki czekolady Wykonanie: Maslo utrzec z cukrem na puszysta mase. W osobnej misce wymieszac make z proszkiem do pieczenia i sola. Do masy maslanej dodawac kolejno jajka. Wymieszac, dosypac partiami make. Wlac mleko. Delikatnie polaczyc. Wsypac jablka i wymieszac, nakladac do foremek natluszczonych lub wylozonych papilotkami.Dodać kawałki czekolady.. Piec okolo 25 minut w temp. 190 stopni
w mojej kuchnipuszki Wykonanie. Do przesianej mąki wlać drożdże wymieszane z letnim mlekiem i 1 łyżką cukru. Przysypać lekko mąką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Jajka ubić z cukrem i wanilią, solą, dodać roztopione masło i połączyć z mąką z zaczynem. Wyrobić mikserem luźne ciasto ,przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30min. Małe foremki, najlepiej(...)minut. Piec w temp.160stop. 25 min. Wystudzić i nasączyć ponczem. Poncz - zagotować 1/2 szklanki wody z 10 dag cukru. Dodać sok z połowy cytryny i 2 kieliszki rumu. Babeczki odwracamy spodem do góry i nasączamy. Po 10 min. odwracamy i nasączamy od góry. Teraz możemy trochę poszaleć. Ubijamy śmietanę, wybieramy ulubione owoce i wypełniamy otwór w babeczce . Babeczki
Kulinarny karnet ChristopheraDzisiejszy tort robiłam z myślą o urodzinach mojego Dziadka. To taka tortowa klasyka: czekoladowe biszkopty, krem budyniowy i duużo świeżych owoców. W mojej koncepcji tort miał
CiastkozercyCudowne smaki dzieciństwa , ciasto zrobione na bazie gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%, smaku dopełnia równie mega czekoladowy krem, czy może być coś lepszego na deser
Wanilia i KardamonRobiłam porządki w szafkach i znalazłam zachomikowaną białą czekoladę. Godzinę później Córcia zasnęła, więc ja wzięłam się za pichcenie ;) muffinki są bardzo miękkie, wilgotne, ale też
Kolorowy PrzepisownikTym razem postanowiłam wypróbować w końcu przepis znaleziony u Wiktorii Jóźwik . Przepis poniższy jest wiernym odwzorowaniem, za wyjątkiem ilości, bo ja zrobiłam 12 małych muffinek, a
Passions hobbies lifePrzepis na słodką roladę pojawił się już na blogu (można ją zobaczyć tutaj), dziś czekoladowa rolada w wersji świątecznej ze śnieżynkami. Zamiast mandarynek przełożona jest bitą
CiastkozercyPrzepis pochodzi z kuchni Norweskiej, jest to piernik zatopiony w bezie z wiśniami kandyzowanymi:), ja obowiązkowo dodałam świeżą miętę, bo uwielbiam to ziółko do wszystkich deserów
Apetyczna babeczkaTym razem postanowiłam w silikonowej foremce upiec muffiny w kształcie serc. Muffiny bardzo ładnie urosły podczas pieczenia i wyszły bardzo smaczne. Dodam, że
Aga w kuchnioczkach (jeśli zapomnieliśmy wyjąć szpinak odpowiednio wcześnie z zamrażalnika to rozmrażamy w mikrofali). Nie zależnie od sposobu trzeba go dokładnie odsączyć dociskając mocno łyżką, aby całą woda uciekła. Miksujemy jajko z cukrem, następnie ciągle miksując dolewamy olej oraz dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Kiedy składniki dobrze się połączą wyłączamy mikser, dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy szpatułką. Formę(...)muffinek. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 30 minut. Pieczemy do „suchego patyczka” po czym wyjmujemy i odstawiamy by ostygły. Następnie ścinamy stożkowato górę babeczki. W tym celu nóż z ostrym końcem wbijamy pod skosem w babeczkę i okręcamy. Powinien wyjść wierzch babeczki wraz z nieco stożkowatym zakończeniem. Górę muffiny kruszymy na talerzyku. Śmietanę kremówkę ubijamy
Kolizje SmakówUwielbiam owoce jagodowe, maliny, truskawki, borówki, jagody… są nie tylko pyszne, ale tak pięknie prezentują się na każdym deserze :) Dzisiaj mam dla Was kruche czekoladowe
Ciastkozercy