Drożdżowa baba..z rodzynkami i morelami... 3 szkl.mąki 1/2 szkl.cukru 200 ml mleka 125 g masła 30 g suszonych drożdży 1 jajko 50 g rodzynek Helio 50 g suszonej moreli Helio 5 łyżek rumu Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem, jajkiem, miękkim masłem i ciepłym mlekiem.Ciasto wyrobić , przykryć i odstawić do wyrośnięcia.Morele pokroić i razem z rodzynkami zalać
Moje domowe kucharzeniezabraknąć wielkanocnej babki drożdżowej, którą wprost uwielbiamy. Wiem, że nie każdemu ten smak odpowiada, moja Mama na przykład nigdy takich babek nie piekła, bo po prostu nie jest wielbicielką bab drożdżowych. Ja natomiast wręcz przeciwnie, od kilku już lat, przynajmniej raz w roku, właśnie na Wielkanoc sprawiam mojej Rodzince super przysmak w postaci baby drożdżowej. Co jakiś czas zdarza się
Smaczne Zdrowemogło zabraknąć drożdżowego wypieku. Nie, i już! Nie mau mnie paschy - nie znam jej smaku. Nie występują mazurki. Zawsze, natomiast,króluje babka ucierana, sernik "pokoleniowy" i ona. Baba drożdżowa.Tym razem troszkę inna niż zwykle. CYNAMONOWA BABA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI. 100g świeżych drożdży 250g mąki pszennej 100g stopionej margaryny 3 jajka 1/2 szklanki letniego mleka szklanka cukru
W kuchni Karmel-itkiJakiś czas temu wynalazłam przepis na babę drożdżową z dodatkiem mleka w proszku...i całkiem o nim zapomniałam..a wspólne pieczenie babki to świetna okazja do wypróbowania tego przepisu.Moja babka nie wygląda tak pięknie jak u Tatiany, ale zapewniam Was, że taka drożdżowa baba jest pyszna...u mnie co prawda bez cukru pudru..zabrakło niestety w domu..ale mimo tego
Moje domowe kucharzeniePieczemy babę drożdżową z rodzynkami.Składniki:-ok. 5 szklanek mąki-1,5 szklanki ciepłego mleka-5 dkg drożdży-4 łyżki cukru-2 jajka i 2 żółtka-8 dkg masła lub margaryny-5 dkg rodzynek ( można dodać troszkę żurawiny i suszonych moreli )-aromat-szczypta soli Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy połowę mleka i 3/4 szklanki mąki i mieszamy.Rozczyn odstawiamy(...)jeszcze raz zagniatamy.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Przekładamy ciasto na stolnicę i formujemy wałek. Układamy w nasmarowanej tłuszczem formie z szerokim kominem.Odstawiamy do wyrośnięcia.Baba wyrosła: Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 st. C i nastawiamytemperaturę 160 st. C. Pieczemy ok. 25-30 minut.Baba upieczona
Maminek kulinarnyPrzepis na wielkanocną babę drożdżową z rodzynkami znalazłam tutaj. Robiłam ją już 2 razy i zawsze wychodzi idealna. Pulchna i wilgotna. Przepis troszkę zmieniłam, bo do rodzynek dodałam jeszcze żurawinę i jak dla mnie wychodzi jeszcze lepsza:)) Składniki:-80g rodzynek-40g żurawiny-3-3,5 szklanki mąki orkiszowej-5dag drożdży świeżych lub 21g suchych-6 żółtek, roztrzepanych
Smaczne ZdroweJeszcze jedna wersja uwielbianej przez nas baby drożdżowej Na bazie baby puchowej stworzyłam jej troszkę zdrowszą wersję. Mąkę pszenną zamieniłam na białą orkiszową , zamiast zwykłego pudru dałam mielony ksylitol oraz puder trzcinowy. Zawsze to trochę zdrowiej. A skoro nie umiemy sobie odmówić drożdżowego przysmaku, trzeba go po prostu dostosować do naszych potrzeb. Może i baba będzie mniej puszysta
Smaczne ZdroweCzekolada w duecie z drożdżami to rozkosz dla podniebienia sama w sobie. Małe co nie co dla wszystkich łasuchów :)Składniki ; 7 żółtek 1 szklanki cukru
Apetyczna babeczkapulchne).4.)Następnie robiono zaczyn drożdżowy.5.)W końcu przyszedł czas na wyrobienie ciasta, co potrafiło trwać nawet do pół godziny. (Praca nad takim wypiekiem potrafiła, trwać cały dzień).6.) Ciasto nakładano do formy, nakrywano ściereczką i czekano, aż urośnie. (Wtedy praktycznie, nikt w domu się nie poruszał i mówiono szeptem, aby baba nie opadła, a wielka urosła.7.) Piece(...)pieczono:parzone, petynowe (muślinowe), migdałowe, z chleba razowego, trójkolorowe(białe, różowe, ciemne), puchowe, ukraińskie, polskie, podlaskie, krakowskie, warszawskie, i takie najzwyklejsze (pospolite).Tak oto powstawały cudowne baby wielkanocne. Moja baba nie została, aż tak wypieszczona, ale również wyszła cudowna i pyszna. Mięciutki, pulchniutka i z chrupiącą skórką. Ja bym się ich w tamtych czasach, na pewno nie powstydziła
Moje pyszne gotowanieWielkanocnych wypieków ciąg dalszy...tym razem babka drożdżowa z kajmakiem.. 20 g drożdży 3 łyżki cukru 0,5 szkl. mleka 50
Moje domowe kucharzenieBardzo lubimy ciasto drożdżowe, więc często piekę różne babki i placki drożdżowe. Ponieważ cały czas jestem na etapie korzystania z przepisów z gazet więc i tym
Na słodko lub wytrawnieBaba na Wielkanoc musi być. U mnie były dwie baby, upieczone przed świętami, na bloga trafi jedna. Do wtorku stała sobie spokojnie, nie było kiedy jej
Polska ZupaUwielbiam drożdżowe ciasta , ale niestety nie mam cierpliwości do ich wyrabiania.Drożdżowe z kruszonką …Drożdżowe ze śliwkami …Drożdżowe z brzoskwiniami …I zwykłe drożdżowe
Ostra na SłodkoJeszcze jedna wersja babki drożdżowej, tym razem parzonej. Pyszna, meeega puszysta, chyba jeszcze smaczniejsza niż poprzednia (w mojej ocenie), w tej są wyczuwalne bardziej
Smaczne ZdroweJedną zrobiłam z masłem, a drugą z olejem kokosowym nierafinowanym . I ta druga wersja moim zdaniem była lepsza, delikatniejsza a ten posmak kokosa- pychota. Polecam do wypróbowania, szczególnie wielbicielom bab drożdżowych , bo jest tego warta.Przepis pochodzi z książki L.Ćwierciakiewiczowej. Ja znalazłam go tutaj. A bania to po prostu dynia, która jest bardzo zdrowa.Składniki:- 500g mąki orkiszowej białej
Smaczne Zdrowe