Przedstawiam przepis na świąteczny kulebiak, który z powodzeniem możemy podać do barszczu zamiast pasztecików. Jest łatwy do wykonania, bo musimy przygotować jedynie kapustę - ciasto francuskie kupimy w sklepie. 1 arkusz ciasta francuskiego 1/2 kg kapusty kiszonej 30g suszonych podgrzybków 1 cebula 100g suszonych śliwek olej sól, pieprz 1 jajko 1. Grzyby zalewamy 1 szklanką wrzątku, zostawiamy
Szefowa kuchniDrożdżowy wieniec makowy doskonale będzie wyglądał na świątecznym stole. Jeżeli co roku na naszym stole pojawia się rolada makowa, to takie zaplecione ciasto będzie ciekawą odmianą
Przepisy KulinarneOkres świąteczny już za nami, ale chcielibyśmy Wam polecić pyszną bezglutenową babkę kakaową z bananami i orzechami laskowymi :) Przy okazji nadmienimy – a nawet się pochwalimy
Kuchenne Wariacjewyjątkowy, magiczny czas. Na świątecznym stole nie może zabraknąć wielu tradycyjnych potraw i wypieków. Dziś przedstawiam Wam przepis na pyszne korzenne markizy. Ciasteczka te mogą z powodzeniem znaleźć miejsce na stole i być doskonałym deserem w świąteczne dni. SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki, 100g masła, 1 jajko, 3 łyżki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1,5 łyżki miodu płynnego
Tradycyjna kuchnia KasiKolejna świąteczna propozycja. Tym razem są to babeczki piernikowe z orzechami włoskimi i nadziewane marcepanem. Udekorowałam je czapeczkami Mikołaja z bitej śmietany zmieszanej z serkiem mascarpone
Oryginalny smakMimo iż Święta Wielkanocne już za nami, postanowiłam jeszcze podzielić się z wami przepisem na Wielkanocny Cytrynowy Mazurek. Ciasto kruche dość nietypowe, bez jajek ani śmietany, lekko wytrawne, a wypełnienie mocno, mocno cytrynowe :) Przy natłoku świątecznych ciast ociekających cukrem i słodkością jest to całkiem miła odmiana. Można powiedzieć, że jego smak jest wręcz odświeżający :) Oczywiście cała zabawa
Taste TherapyNie otrząsnęłam się jeszcze po świątecznym celebrowaniu niezliczonych posiłków i deserów. Przyzwyczajona do zapasu słodkości w spiżarni postanowiłam sobie pofolgować. Kruche ciasto, dżem, beza i krem
Zapiski Młodej ŻonyCiasta Siostry Anastazji mnie zachwycają . Przygotowanie zajmuje sporo pracy , ale efekt końcowy jest tego wart. Biszkopt orzechowy niezwykle mięciutki i puszysty. Masa jabłkowa pyszna , z dwóch
Słodkości i nie tylkoKochani, dziś zapraszam Was na kawałek świątecznego mazurka. Będzie to mazurek kajmakowy, z własnoręcznie zrobioną masą kajmakową ( tutaj przepis ) i wafli, czyli chyba najbardziej tradycyjny, polski i najprostszy do zrobienia mazurek. Serdecznie zapraszam!!! Składniki na mazurek kajmakowy: 1 paczka suchych wafli 1 porcja masy kajmakowej ( z tego przepisu ewentualnie z puszki-1 lub 2 sztuki) DEKORACJA(...)zostawiamy na kilka godzin do stężenia (najlepiej na noc). Następnego dnia lekko podgrzewamy pozostawioną masę, odkładamy 1-2 łyżki, a resztą przykrywamy wierzch i boki ciasta. Masło ubijamy na puch, a następnie dodajemy porcjami masę kajmakową. Tak przygotowany krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy ranty mazurka. Lukier wlewamy do woreczka, na rogu robimy małą dziurkę
Rozpustne gotowanieBanoffee pie czyli angielski deser składający się z warstwy toffi, bananów i bitej śmietany. Obłędnie słodki i obłędnie pyszny! Zapraszam. Potrzebne będą:200 g ciastek
UgotujmyTo.plJuż od dość dawna miałam na swojej liście do zrobienia ten tort bezowy dacquoise (czyt. dakłas). Jak tylko pojawiła się okazja, to oczywiście szybciutko przygotowałam to
UgotujmyTo.pltylko niestety nie wszyscy mają takie szczęście i mogą celebrować ten świąteczny dzień. Zaraz spadam do pracy ale wcześniej podam Wam przepis na fantastyczne ciasteczko bez pieczenia, powiem więcej o smaku chałwowym :-) bez grama chałwy ale z koniecznością wafelków orzechowych. Nie wiadomo czemu w całości to ciasto smakuję jak chałwa. Składniki: spód: 1,5 opakowania wafelków
pieprzny smaczekobsypujemy przyprawami *** *** W miseczce mieszamy jogurt z jajkiem i delikatnie przyprawiamy solą, pieprzem oraz mielonymi paprykami. Kurczaka wkładamy do marynaty i delikatnie mieszamy, aby każdy kawałek mięsa pokrył się ciastem *** *** Następnie kawałki mięsa wyjmujemy widelcem kolejno z marynaty i obtaczamy w mące *** *** Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z dwóch stron na rumiano *** *** Po wyjęciu z patelni, nuggetsy(...)TAKŻE: NUGGETSY Z KURCZAKA A’LA MCDONALDS PRZEPIS TUTAJ DOMOWE STRIPSY A’LA KFC PRZEPIS TUTAJ SKRZYDEŁKA A’LA KFC PRZEPIS TUTAJ PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE
Blog z ApetytemWielkanoc już niemal za progiem. Gorączkowo planuję kolejne wypieki i zastanawiam się, kiedy zdążę wypróbować te wszystkie przepisy. Na świąteczne śniadanie, brunch właściwie (ach, jak to modnie brzmi!), zostaliśmy zaproszeni do brata C. Jako, że posiłek jest składkowy , każdy dostał listę tego, co ma ze sobą zabrać. Na mojej wylądowały desery... Ciekawe dlaczego...? W każdym razie mam pewien pomysł, który(...)moja pierwsza przygoda z tym owocem. Mam jeszcze kilka sztuk, które planuję przerobić na marmoladę. Jakieś sugestie...? Pomysł na herbaciane ciasto z pigwą zaciekawił mnie na blogu Zucchini Blues , ale tytuł nastawił mnie na coś innego. Znalazłam więc przepis na babkę herbacianą u Edytki , i połączyłam te dwa pomysły w jeden. Wyszło zaskakująco dobrze; herbata nadaje intrygującego aromatu, a pigwa
Pożeraczka, czyli raz adobrzecoraz zimniej, wieczory coraz dłuższe, a myśli coraz częściej krążą nad świątecznym menu. Jak co roku chcąc zachwycić bliskich udoskonalam receptury, nie eksperymentuję za bardzo ze smakiem, bo potrawy świąteczne mają to do siebie, że ich smak pamiętamy z dzieciństwa i przez szereg lat nic w tej kwestii się nie zmieniało. Przynajmniej w moim rodzinnym domu tak było(...)Pierogi nauczyła robić mnie babcia. Tę recepturę już jako mała dziewczynka spisałam w moim pierwszym zeszycie z przepisami, choć pismo jeszcze koślawe, to właśnie ten przepis jest chyba najcenniejszy ze wszystkich, bo za każdym razem gdy przyrządzam ciasto na pierogi czuję się jak dziecko, które ma niesamowitą frajdę z tego co robi. Składniki na świąteczne pierogi z kapustą i grzybami
Rozpustne gotowanieTradycyjne ciasta wielkanocne to babka oraz mazurek, czyli tak zwany "dziad". Na moim świątecznym stole nie może go zabraknąć:) Stale jednak eksperymentuję i wymyślam nowe wersje tych ciast. Dzisiaj polecam mazurka pokrytego pyszną masą z mleka w proszku... Ciasto kruche: 200g mąki pszennej, 100g masła, jajko, 2 łyżki cukru waniliowego, 3 łyżki cukru pudru(...)puder oraz cukier waniliowy. Wbić jajko, dodać masło. Całość posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć ma 30 minut do lodówki. Następnie 2/3 ciasta rozwałkować i wylepić dno formy o wym. 24x27cm. Z reszty ciasta toczyć wałeczki i splatać. Ułożyć na około ciasta, tworząc brzeg. Nakłuć widelcem. Piec 20-25minut w temp. 180st. Masa: 100g
Z miłości do słodkościPanettone to pyszna babka drożdżowa, przygotowywana w okresie świątecznym, we Włoszech. Swój smaki i delikatność zawdzięcza procesowi w jakim jest przygotowana. Pierwsze ciasto miesza się z drugim, tłuszczem i bakaliami. Następnie długo jest wyrabiana. Jak dla mnie to najpyszniejsze ciasto drożdżowe jakie jadłam. CIASTO - STARTER 150 ml wody 50 g drożdży 250 g mąki(...)podanych składników na starter wyrabiamy ciasto, przekładamy je do miski, nakrywamy folią spożywczą i odkładamy na kilka godzin. Do misy robota wsypujemy mąkę, cukry, dodajemy mleko, miód, żółtka,sok z mandarynki oraz ciasto 1. Wyrabiamy mikserem kilka minut. Następnie dodajemy margarynę i ponownie miksujemy hakiem robota, około 10 minut aż ciasto będzie gładkie, szkliste i rozciągliwe. Na koniec wsypujemy
Kulinarne Fantazje MarioliChciałam podzielić się z Wami przepisem na piernik, który będzie przepyszn ą ozdob ą świątecznego sto ł u a jego aromat tworzy niesamowit y zapach roznosząc si ę po całym domu. Niesamowicie aromatyczny, wilgotny, pachnący przyprawami korzennymi piernik z musem jabłkowym, orzechami i rodzynkami. Przygotowuje się go błyskawicznie, jeszcze szybciej zjada. Mam nadziej(...)czasu do czasu. Podduszone jabłka odstawiamy do wystygnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Okrągłą forme o średnicy 24 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od suchych składników. W misce mieszamy mąkę z sodą, cynamonem, przyprawą do pierników i solą. W drugiej misce miksujemy masło z cukrem, wbijamy jajko i kontynuujemy miksowanie. Stopniowo
La grande e la piccola cuocaTradycyjne powidła śliwkowe z węgierek - jak u babci Tradycyjne powidła śliwkowe wymagają sporo cierpliwości, której często niestety mi brakuje, ale warto poświęcić czas na ich przygotowanie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataciasta francuskiego, którymi mam zamiar poczęstować rodzinę w czasie wigilijnego wieczoru. Przygotowałam również kalafiorowe gratin, danie serwowane w Prowansji w czasie tamtejszej świątecznej kolacji zwanej gros souper. Tak, tak, sporo też czytałam na temat francuskich tradycji bożonarodzeniowych i nie omieszkam podzielić się w Wami informacjami na blogu, ale uznałam, że skoro Święta już za 2 dni, dam pierwszeństwo przepisom - może(...)kruche ciasteczka to doskonałe uzupełnienie popołudniowej herbaty.P.s. Która stylizacja ciasteczek bardziej Wam się podoba - z błękitną puszką na ciasteczka czy ze słoikami-prezentami?:) Francuskie ciasteczka waniliowe - Sablé na podstawie przepisu z allrecipes na ok. 40 ciasteczekSkładniki: 200 g + 3-4 łyżki mąki pszennej* 100 g cukru pudru 120 g zimnego masła 4 żółtka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli
Chilli Czosnek i OliwaWitajcie, połączenie jabłek z przyprawą korzenną do piernika okazało się bardzo smaczne - zwłaszcza w świątecznym okresie. Ciasto z jabłkami jest wilgotne a dzięki dużej ilości przyprawy
Health-Fit-LifePrzepełniony magią Świąt domowy makowiec, to najsmaczniejsze ciasto jakie znam. Wykonany według podanego niżej przepisu zawsze wychodzi perfekcyjnie i przez długi czas zachowuje świeżość. Najlepiej piec
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata